Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η κατάκτηση της ευτυχίας περνά μέσα και από αρνητικά συναισθήματα!



Tα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι η ευτυχία συνδέεται μόνο με θετικά συναισθήματα, καταρρίπτονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας η οποία έδειξε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ευτυχήσει όχι μόνο βιώνοντας ευχάριστες και θετικές στιγμές στη ζωή του αλλά επίσης όταν νιώθει δυσάρεστα συναισθήματα όπως το μίσος, η περιφρόνηση και ο θυμός, εφόσον το θέλει σε συγκεκριμένες στιγμές στη ζωή του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάγια Ταμίρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας Journal of Experimental Psychology, μελέτησαν 2.324 νέους σε οκτώ χώρες.
Διαπιστώθηκε, μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν όντως να νιώθουν όμορφα πράγματα και να αποφεύγουν τα αρνητικά, αλλά όχι όλοι. Το 11% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αισθάνονται λιγότερη αγάπη και ενσυναίσθηση για τους άλλους απ’ ό,τι βιώνουν σήμερα στην καθημερινή ζωή τους, ενώ το 10% είπαν ότι θέλουν να αισθάνονται περισσότερα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό και μίσος. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες υπήρχε ελάχιστη επικάλυψη.
Για παράδειγμα, κάποιος που δεν νιώθει θυμό όταν διαβάζει για κακοποιημένα παιδιά θα προτιμούσε να νιώθει περισσότερο θυμωμένος, ενώ κάποια γυναίκα που θα ήθελε να εγκαταλείψει τον σύντροφό της αλλά δεν μπορεί θα ήταν τελικά πιο ευτυχισμένη αν ένιωθε λιγότερη αγάπη γι’ αυτόν.


«Η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από το να νιώθει κανείς απλώς ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο. Η ευτυχία έχει να κάνει με το να βιώνει κανείς εμπειρίες που έχουν νόημα και αξία, πράγμα που περιλαμβάνει τα όποια συναισθήματα θεωρεί κανείς κατάλληλα να έχει κάθε φορά. Τελικά, όλα τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά σε ορισμένες συνθήκες και αρνητικά σε άλλες, άσχετα από το αν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα» δήλωσε η Ταμίρ.

«Στις δυτικές κουλτούρες, ιδίως στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν πολύ καλά όλη την ώρα. Ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, παρ’ όλα αυτά νομίζουν ότι θα έπρεπε να νιώθουν ακόμη καλύτερα, πράγμα που μπορεί τελικά να τους κάνει λιγότερο ευτυχισμένους» προσέθεσε η Ισραηλινή ψυχολόγος. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν κλινική κατάθλιψη, καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων που επιδεινώνει τα προβλήματά τους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια στην ψυχολογία επικρατεί η αντίληψη ότι η ευτυχία είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγιστοποιούνται τα ευχάριστα συναισθήματα και ελαχιστοποιούνται τα δυσάρεστα. Όμως, όπως ανέφεραν, ίσως ήλθε η ώρα να αναβιώσει η άποψη του Αριστοτέλη ότι η ευτυχία έχει να κάνει με τα «σωστά» συναισθήματα και ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο ευτυχισμένοι όσο περισσότερο βιώνουν τα συναισθήματα που θέλουν, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι ευχάριστα. Όπως είπε ο Έλληνας φιλόσοφος στα «Ηθικά Νικομάχεια», η απουσία αρνητικών συναισθημάτων δεν είναι ένδειξη ευτυχίας.
Δεν πρέπει, λοιπόν, να εξοβελίζει κανείς στο πυρ το εξώτερον τον θυμό, τον φόβο ή τη λύπη όταν φτάνει η στιγμή τους. Αλλιώς οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε αυτόν τον κόσμο, ούτε να τον αλλάξουν…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα