Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τήλεφος, ο νόθος γιος του ήρωα Ηρακλή

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.
Ήρακλής και Τήλεφος, Μουσείο Λούβρου

Χαρά Νάστου
Γιος του Ηρακλή ο Τήλεφος και της Αύγης, κόρης του βασιλιά της Τεγέας Αλεού και της Νέαιρας. 
Η καταγωγή του ήταν από την Αρκαδία, ωστόσο η δράση του σημειώνεται κυρίως στη μικρασιατική Μυσία, όπου κατέληξε η μητέρα του διωγμένη από τον πατέρα της Αλεό, εξαιτίας του χρησμού που έλαβε κι προέλεγε ότι ο γιος που θα γεννούσε η κόρη του θα σκότωνε τους δικούς του γιους.
Για να αποτρέψει την εκπλήρωση του χρησμού, ανάγκασε την Αύγη να αφιερωθεί ως ιέρεια στην Αθηνά Αλέα και απείλησε ότι θα τη θανατώσει αν δεν παραμείνει παρθένος.
Ο Ηρακλής περνώντας από την Τεγέα, στο δρόμο του για το ανάκτορο του Αυγεία ή για τη Στύμφαλο, βίασε την Αύγη, κατά μια εκδοχή αγνοώντας ότι είναι ιέρεια, κατά άλλη, επειδή ήταν υπό την επήρεια μέθης.
Όταν ο Αλεός ανακάλυψε την εγκυμοσύνη της Αύγης, αμφισβητώντας τα λεγόμενα της κόρης του για τον δράστη του βιασμού, την παρέδωσε στον Ναύπλιο(ναυς+πλέω), πατέρα του Παλαμήδη, που ήταν εξαιρετικός ναυτικός, για να την πουλήσει κάπου μακριά.
Ο μύθος αναφέρει πως ο Ναύπλιος πήρε την Αύγη μαζί του, αλλά στο δρόμο τους προς το λιμάνι της Αργολίδας, όταν πλησίασαν στο όρος Παρθένιο, αυτή αποσύρθηκε σ' ένα άλσος και γέννησε στο σημείο όπου αργότερα χτίστηκε ναός προς τιμήν της Ειλειθυίας, αφήνοντας το αγόρι κρυμμένο στους θάμνους.
Ο Ναύπλιος, αγνοώντας τι είχε συμβεί, αντί να την πνίξει,, όπως είχε λάβει εντολή, την δώρισε σε κάποιους Κάρες που επρόκειτο να πλεύσουν προς την Ασία. 

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.
Ο Βωμός του Δία, Πέργαμο, Ζωφόρος του Τήλεφου, Ο Τήλεφος συναντά την Αύγη. ..

Έτσι η Αύγη φθάνει ως τον Τεύθραντα, βασιλιά της Τευθρανίας, πόλης της Μυσίας, κοντά στην Πέργαμο, και τον παντρεύεται.
Ο έκθετος Τήλεφος βρέθηκε να τρέφεται από τη θηλή μιας ελαφίνας από βοσκούς με επικεφαλής τον αρχιβοσκό Κόρυθο, οι οποίοι τον ανέθρεψαν ως γιο και τον ονόμασαν Τήλεφο.
Χρόνια αργότερα ο Τήλεφος, επιθυμώντας να μάθει για τη μητέρα του, πήγε στους Δελφούς, παίρνοντας από το μαντείο την εντολή να πλεύσει προς την χώρα του Τεύθραντα στη Μυσία.
Έτσι ξαναβρίσκει την μητέρα του, παντρεύεται την κόρη του Τεύθραντα, την Ιέρα, κληρονομώντας το θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της.
Η Ιέρα είχε τη φήμη ότι όχι μόνο ήταν ωραιότερη και από την ίδια την Ωραία Ελένη, αλλά και πολύ γενναία.
Τον καιρό που οι Αχαιοί έκαναν επίθεση στη Μυσία, η Ιέρα υπερασπίσθηκε τη χώρα επικεφαλής γυναικών.
Τελικώς την σκότωσε ο Νιρέας, μνηστήρας της Ωραίας Ελένης.
Η Ιέρα και ο Τήλεφος είχαν δύο γιους: τον Τάρχωνα και τον Τυρσηνό.
Η δεύτερη γυναίκα του Τήλεφου ήταν η Αστυόχη, κόρη του Πριάμου, από την οποία απόκτησε τον Ευρύπυλο.
Από την προγενέστερη δημοσίευσή μας ξέρουμε πως ο Τήλεφος σ’ αυτή την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα των Ελλήνων να μεταβούν στην Τροία, τραυματίζεται θανάσιμα από το δόρυ του Αχιλλέα και θεραπεύεται από τον ίδιο, με το δόρυ που τον τραυμάτισε(Ο τρώσας και ιάσεται).

Ναός του Τήλεφου υπήρχε στο Παρθένιο Όρος και στην Πέργαμο, ενώ η ιστορία του ενέπνευσε αρχαίους τραγικούς ποιητές και καλλιτέχνες.
Η ζωή του Τηλέφου είναι το θέμα της μικρότερης από τις δύο ζωφόρους του Βωμού της Περγάμου που εκτίθεται στο Μουσείο Περγάμου του Βερολίνου.
ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια, Ρ. Γκρέιβς, «Ελληνικοί μύθοι»


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα