Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Osho: Όταν ακολουθείς τους άλλους χάνεις το δρόμο σου



Τάο σημαίνει δρόμος. Οι δάσκαλοι του Τάο δεν μιλούν καθόλου για τον προορισμό. Αν ξέρεις το δρόμο, ξέρεις τον προορισμό. Ο προορισμός δεν βρίσκεται στο τέλος του δρόμου.

Ο προορισμός βρίσκεται σε όλο το δρόμο, σε κάθε στιγμή και σε κάθε βήμα. Δεν είναι ότι όταν ο δρόμος τελειώσει, φτάνεις στον προορισμό. Κάθε στιγμή, εκεί που βρίσκεσαι, είσαι στον προορισμό αν είσαι στο δρόμο.

Τα πράγματα γίνονται λίγο πολύπλοκα επειδή οι δάσκαλοι λένε: "Ο δρόμος δεν έχει χάρτη, ο δρόμος δεν είναι τέτοιος που να μπορείς να ακολουθήσεις κάποιον και να τον βρεις." 

Ο δρόμος δεν είναι φαρδύς και γρήγορος αυτοκινητόδρομος. Ο δρόμος μοιάζει περισσότερο με το πουλί που πετάει στον ουρανό. Δεν αφήνει ίχνη πίσω του. Κανένας δεν μπορεί να το ακολουθήσει. Έτσι, ο δρόμος είναι μια διαδρομή χωρίς μονοπάτι. 

Είναι διαδρομή, μα είναι διαδρομή χωρίς μονοπάτι. Δεν μπορείς να πάρεις απλώς την απόφαση να περπατήσεις πάνω της. Θα πρέπει να τη βρεις. Και πρέπει να τη βρεις με το δικό σου τρόπο. Δεν πρόκειται να χρησιμέψει ο δρόμος κανενός άλλου.

Με το να ακολουθείς τους άλλους, χάνεις το δρόμο σου. Με το να ακολουθείς ένα πρότυπο ζωής, γίνεσαι σκλάβος. Με το να ακολουθείς ένα οποιοδήποτε πρότυπο, φυλακίζεις τον εαυτό σου. Και ο Θεός, ή το Τάο, ή το Ντάρμα, ή η Αλήθεια, είναι εφικτά μόνο σ' εκείνον που είναι απόλυτα ελεύθερος, απεριόριστα ελεύθερος.

Υπάρχει μεγάλη προστασία όταν ακολουθείς το πλήθος, επειδή με την ίδια την παρουσία τόσων πολλών ανθρώπων αισθάνεσαι πως δεν είσαι μόνος και δεν μπορείς να χαθείς. Εξαιτίας αυτής της σιγουριάς είσαι χαμένος. Εξαιτίας αυτής της σιγουριάς ποτέ δεν ψάχνεις και ποτέ δεν αναζητάς και δεν ερευνάς. Και η αλήθεια δεν μπορεί να βρεθεί αν δεν την έχεις αναζητήσει από μόνος σου. Αν παίρνεις δανεικές αλήθειες γεμίζεις με γνώσεις, μα οι γνώσεις δεν σημαίνουν ότι γνωρίζεις κιόλας.

*Από το βιβλίο "Τάο - Διαδρομή χωρίς μονοπάτι", Osho, Εκδ. Ρέμπελ 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥΜ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα