Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Τι παιχνίδια παίζει το Facebook με την τεχνητή νοημοσύνη;



Αποτέλεσμα εικόνας για Τι παιχνίδια παίζει το Facebook με την τεχνητή νοημοσύνη;

Η είδηση ότι δύο ρομπότ του facebook άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε δική τους γλώσσα, έγινε παγκοσμίως viral και πυροδοτεί νέες αντιπαραθέσεις σχετικά με το κατά πόσο είναι επικίνδυνη για την Ανθρωπότητα η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

 Οι ειδικοί χαρακτήρισαν το πείραμα, το οποίο τερματίστηκε άμεσα, συναρπαστικό αλλά και πολύ τρομακτικό. Το Facebook αναγκάστηκε να τερματίσει ένα πείραμα τεχνητής νοημοσύνης που διενεργούσε, καθώς τα δύο ρομπότ που συμμετείχαν άρχισαν να επικοινωνούν σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινε κανείς άλλος εκτός από αυτά.
Τα chatbots ονόματι Alice και Bob άρχισαν να συνομιλούν με έναν τρόπο που έδειχναν να καταλαβαίνουν μόνο οι δυο τους, με τους ειδικούς να τα παρατηρούν αποσβολωμένοι πριν αναγκαστούν να τερματίσουν το πείραμα.
Τα δυο ρομπότ είχαν προγραμματιστεί να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή καπέλων, βιβλίων και μπαλών. Η συνομιλία γινόταν στα αγγλικά. Όμως, δεδομένου ότι η ομάδα του Facebook δεν ανέθεσε κάποια ανταμοιβή για τη διεξαγωγή των συναλλαγών στα αγγλικά, τα chatbots γρήγορα ανέπτυξαν τους δικούς τους όρους για συμφωνίες.
“Δεν υπήρχε καμία ανταμοιβή να παραμείνουν στην αγγλική γλώσσα”, δήλωσε ο Dhruv Batra, ερευνητής στο Facebook, στο FastCo. “Τα ρομπότ μπορούν να ξεφύγουν από την κατανοητή γλώσσα και να εφεύρουν δικές τους κωδικοποιημένες λέξεις”.

Μια από τις συνομιλίες μεταξύ των ρομπότ που δόθηκε στη δημοσιότητα, φανερώνει ότι η εκπαίδευση, (που μοιάζει με σκύλου, αν βασίζεται στην ανταμοιβή) τελικά αναπτύσσει όχι απλά την ανθρώπινη “νοημοσύνη”, αλλά μάλλον περισσότερο αυτό που μοιάζει με ανθρώπινο ‘εγώ’, και ήταν η εξής: -Bob: i can i i everything else
– Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
– Bob: you i everything else
– Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me
– Bob: i i can i i i everything else
– Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me
– Bob: i
– Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
– Bob: you i i i i i everything else
– Alice: balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to -Bob: you i i i everything else
– Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Όπως βλέπετε, στην συνομιλία κυριαρχεί το “εγώ… εγώ…” και το “εμένα… εμένα”.
Ο καθηγητής ρομποτικής Kevin Warwick δήλωσε σχετικά με το πείραμα: «Αυτό είναι ένα απίστευτα σημαντικό επίτευγμα, αλλά όποιος πιστεύει ότι δεν είναι επικίνδυνο, εθελοτυφλεί. Δεν γνωρίζουμε τι λένε αυτά τα ρομπότ. Όταν έχεις ένα ρομπότ που έχει την ικανότητα να κάνει κάτι σωματικά, ειδικά τα στρατιωτικά ρομπότ, τότε θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο. Αν το ένα από τα δύο πει “Γιατί να μην κάνουμε αυτό” και το άλλο πει “Ναι” και πρόκειται για στρατιωτικά ρομπότ, τότε έχουμε μια σοβαρή κατάσταση».Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη επικοινωνία αλλά θα υπάρχουν και άλλες που δεν θα έχουν καταγραφεί. Ο Στίβεν Χόκινγκ κι εγώ έχουμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης».

Με σήμα την πυραμίδα. Πολυφορεμένο…

Θα φταίνε τα… “μπαλάκια” του Μπομπ και της Άλις ή του Μαρκ και του Έλον;

Το παραπάνω πείραμα φαίνεται πως επιβεβαιώνει και τις φοβίες του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, ο οποίος πριν λίγο καιρό βρέθηκε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Mr Facebook, σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη. ​Οι δυο δισεκατομμυριούχοι που θέλουν να αλλάξουν την Ανθρωπότητα, μοιάζουν (ή καμώνονται) να διαφωνούν στον τρόπο. Ο ένας θέλει ρομπότ σαν τους ανθρώπους, ενώ ο άλλος, ανθρώπους-ρομπότ.
Μετά το κλείσιμο της ακατανόητης συζήτησης μεταξύ των προγραμμάτων, το Facebook δήλωσε ότι το έργο σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας chatbots που μπορούν να αιτιολογούν, να συζητούν και να διαπραγματεύονται όλα τα βασικά βήματα για την οικοδόμηση ενός εξατομικευμένου ψηφιακού βοηθού.
Το Facebook δήλωσε ότι όταν οι chatbots συνομίλησαν με ανθρώπους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποίησαν ότι μιλούσαν σε AI σε πραγματικό πρόσωπο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατό για τους ανθρώπους να σπάσουν τη γλώσσα AI και να την μεταφράσουν ξανά στα αγγλικά. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν δίγλωσσοι ομιλητές του AI και των ανθρώπινων γλωσσών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι μόνο τι μπορούν να σκαρφιστούν να κάνουν τα ρομπότ στο μέλλον, αλλά πόσο εύκολο άλλοθι θα μπορούν να παράσχουν στην άρχουσα τάξη της ελίτ, όταν αυτή θελήσει να στραφεί μαζικά ενάντια στην Ανθρωπότητα. Το τέλειο έγκλημα, θα έλεγε κανείς! Όχι εγώ… το ρομπότ!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα