Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

"Να σαι καλά τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι μύγες"


Μια έκφραση που την ακούμε συχνά. Τι να σημαίνει και πως έφτασε ως τις μέρες μας; 
Η ιστορία έχει ως εξής: 
Στα αρχαία χρόνια η Ολυμπία, ως γνωστό, ήταν ο τόπος που γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες.  Αν και η φύση ήταν πυκνή γεμάτο από άλση από αγριελιές και λεύκες, παρόλα αυτά
το καλοκαίρι έκανε πολύ ζέστη. 

Λέγεται πως οι αρχαίοι όταν ήθελαν να φοβερίσουν κάποιον, του έλεγαν: "θα σε στείλω τον Αύγουστο στην Ολυμπία, να κάνεις παρέα με τις μύγες".  

Πραγματικά, οι μύγες ήταν τόσο πολλές εκεί, ώστε έκαναν δεήσεις στον Δία, για να τις διώξει. Κατά την διάρκεια των αγώνων οι θεατές της Ολυμπίας υπέφεραν αφάνταστα, ώρες ξεσκούφωτοι στον ήλιο. Το νερό ήταν λιγοστό και η πολυκοσμία έφερνε μεγάλη στεναχώρια.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν πια 80αρης όταν θέλησε να δει για τελευταία φορά τους αγώνες. Οι συμπολίτες του, τότε, για να τον τιμήσουν, του έδωσαν την καλύτερη θέση και προσπαθούσαν να τον δροσίσουν με κλαδιά, που έκοψαν από τα δέντρα. Παρόλα αυτά δεν άντεξε στην ζέστη και πέθανε εκεί από συγκοπή.

Φαίνεται, λοιπόν, η φράση που λέμε σήμερα αστειευόμενοι: "να σαι καλά τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι μύγες", είναι απήχηση από τα αρχαία εκείνα χρόνια των Ολυμπιακών αγώνων.



Τάκης Νατσούλης- Το Λεξικό της Λαϊκής Σοφίας


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα