Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Οι 9 συνήθειες που μας αποπροσανατολίζουν από την επίτευξη των στόχων μας

Οι 9 συνήθειες που μας αποπροσανατολίζουν από την επίτευξη των στόχων μας

Πόσες φορές δεν βάλατε ένα στόχο που έμεινε αυτό ακριβώς μέσα στο πέρασμα του χρόνου: ένας στόχος, μια επιθυμία και τελικά μια ανάμνηση κάποιου πράγματος που κάποτε θελήσατε αλλά ποτέ δεν πραγματώθηκε;
Αν σας συμβαίνει συχνά αξίζει να αναρωτηθείτε γιατί οι στόχοι σας μένουν ανεκπλήρωτοι αλλά και πως μπορείτε να τους βάλετε στη σφαίρα του εφικτού. Η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και η ίδια, μας βοηθάει να εντοπίσουμε τις παγίδες στις οποίες συχνά πέφτουμε όταν πρόκειται για την υλοποίηση ενός στόχου μας αλλά και πως θα βοηθηθούμε για να τις ξεπεράσουμε.
Μην αναβάλετε το στόχο σας για «κάποια μέρα»
Από τη στιγμή που στο ημερολόγιο δεν υπάρχει η «κάποια μέρα», είναι μάλλον απίθανο να πετύχετε έναν στόχο που συνεχώς αναβάλετε. Οι καλύτερες των προθέσεων δεν θα σας βοηθήσουν αν δεν έχετε ένα ξεκάθαρο πλάνο.
Αν ο στόχος είναι πραγματικά σημαντικός για σας, φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του. Ακόμα και αν δεν ξεκινήσετε αύριο να την υλοποίηση του, είναι σημαντικό να θέσετε συγκεκριμένα χρονικά όρια στο πότε θα ασχοληθείτε και με ποιον τρόπο. Αυτό σας βοηθάει για να καταστήσετε ένα μεγάλο εγχείρημα υλοποιήσιμο αλλά και για να έχετε τον έλεγχο σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του
Μην περιμένετε να δραστηριοποιηθείτε όταν θα νιώσετε έτοιμοι
Αν περιμένετε να νιώσετε έτοιμοι για να ασχοληθείτε με έναν δύσκολο στόχο, θα περιμένετε πολύ καιρό. Είναι μάλλον απίθανο να σας έρθει η ετοιμότητα και η έμπνευση σαν μάννα εξ ουρανού.
Ξεκινήστε με το να αλλάξετε τις συμπεριφορές σας, αυτά τα οποία κάνετε δηλαδή. Τα συναισθήματα σας θα αλλάξουν στην πορεία. Δραστηριοποιηθείτε για να αποκτήσετε την σπίθα που θα σας κινητοποιεί να συνεχίσετε. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναλάβετε δράση και να τροφοδοτηθείτε από τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών σας. Άλλωστε όπως λέει και η λαϊκή ρήση: «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»
Προετοιμαστείτε για τα δύσκολα
Είτε θέλετε να ξεπληρώσετε ένα οικονομικό χρέος είτε να χάσετε τα περιττά κιλά σας, η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Θα έρθουν μέρες που θα είναι αρκετά δύσκολες για σας και είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι έχετε δύσκολο δρόμο μπροστά σας.
Σκεφτείτε πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε και διαμορφώστε ένα πλάνο αντιμετώπισης τους. Το να έχετε ένα πλάνο – δηλαδή τρόπους για να τις ξεπεράσετε- σας δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσετε την προσπάθεια σας ειδικά όταν έχετε φτάσει στο σημείο της παραίτησης.

Μην ταυτίζετε τα λάθη με την αποτυχία
Η επιτυχία σπανίως έρχεται με εύκολο τρόπο. Συχνά όμως σκεφτόμαστε ότι ένα πισωγύρισμα σημαίνει ότι έχουμε γυρίσει στο σημείο μηδέν και αυτό μας ωθεί στο να παραιτηθούμε από κάθε προσπάθεια. Ένα λάθος, μια κακή μέρα, ένα στραβοπάτημα δεν σημαίνει αποτυχία. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας προς την επιτυχία.
Αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάποιες φορές θα κάνετε λάθη. Αντί όμως να αυτοχαρακτηρίζεστε ως αποτυχημένοι κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, σκεφτείτε τρόπους για να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να συνεχίσετε την προσπάθεια σας. Αποβάλετε ενοχικές σκέψεις και απαιτήσεις τελειότητας από τον εαυτό σας.
Θέστε τον στόχο σας ως προτεραιότητα
Είναι εύκολο να λέμε ότι θέλουμε να πετύχουμε μια αλλαγή στη ζωή μας αλλά το να κάνουμε ότι χρειάζεται για να επιτευχθεί είναι μια διαφορετική ιστορία. Χρειάζεται να αποφασίσετε τι προτεραιότητα θα δώσετε στον στόχο σας διαφορετικά θα χαθεί ανάμεσα στα πολλά που έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα.
Προσδιορίστε συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να κάνετε κάθε μέρα και σημειώστε τα στο ημερολόγιο σας. Είναι πιθανότερο να αφιερώσετε το χρόνο που χρειάζεται για να πάτε στο γυμναστήριο, να ψάξετε για δουλειά ή να διερευνήσετε την νέα σας επιχειρηματική ιδέα, αν ξεκαθαρίσετε ποια ώρα της ημέρας θα αφιερώσετε σε αυτό.
Κατανοήστε το βαθμό δυσκολίας
Είναι διαφορετικό θα θέτετε ένα στόχο και διαφορετικό να επιμείνετε στην προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί για την επίτευξη του. Μην υποτιμάτε το χρόνο και τον κόπο που χρειάζεται για να επιτευχθεί γιατί η πραγματικότητα θα σας βρει απροετοίμαστους.
Μην συγχέεται την υπερβολική εμπιστοσύνη με το ψυχικό σθένος. Αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι θα είναι εύκολο, υπενθυμίστε του ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά η επίτευξη του στόχου σας, παρά τις όποιες δεξιότητες και ικανότητες διαθέτετε ήδη.
Μην παρατάτε πριν δείτε αποτελέσματα
Η ανυπομονησία είναι ο εχθρός της αλλαγής. Ζώντας σε μια ψηφιακή εποχή, οι περισσότεροι από μας δυσκολευόμαστε να περιμένουμε τον χρόνο που χρειάζεται η επίτευξη ενός στόχου.
Επειδή τα αποτελέσματα δεν έρχονται στο χρόνο που θέλετε δεν σημαίνει πως η προσπάθεια σας ήταν μάταια. Συχνά χρειάζεται να επιμείνετε περισσότερο από όσο αρχικά υπολογίσατε για επιτευχθεί η επιθυμητή αλλαγή.
Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας πριν τη γραμμή του τέρματος
Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να είναι πραγματικό πρόβλημα. Αν δεν προσέξετε μπορεί να σαμποτάρετε τον εαυτό σας λίγο πριν από την επίτευξη του στόχου σας. Ίσως να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε την επιτυχία ή ότι κάποιος θα σας την πάρει ακόμα και αν την πετύχετε.
Σκεφτείτε στόχους που έχετε πετύχει στο παρελθόν ή αυτούς δεν καταφέρατε να πετύχετε. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας αλλά και τα προειδοποιητικά σημάδια ότι ετοιμάζεστε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια.
Βάζετε τον πήχη πολύ ψηλά
Αν σας κατακλύζει ο ενθουσιασμός από τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, ίσως πέσετε στην παγίδα του να βάλετε ψηλά τον πήχη. Αν ωστόσο αναλάβετε υπερβολικές ευθύνες και θέλετε να τις διεκπεραιώσετε πολύ σύντομα, θέτετε τα θεμέλια μιας ενδεχόμενης αποτυχίας
Επικεντρωθείτε σε έναν σημαντικό για σας στόχο. Θέστε βραχυπρόθεσμους μικρούς στόχους και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε μικρό βήμα. Προσπαθήστε να θέτετε στόχους λίγο πιο πάνω από τις δυνατότητες σας ούτως ώστε να είναι εφικτή η πραγματοποίηση τους αλλά και να μην είναι υπερβολικά εύκολοι για σας.
Κείμενο: Βάλια Παυλίδου – Ψυχολόγος / MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας / Γνωστική Συμπεριφορική Ειδίκευση
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα