Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Βρέθηκε ο τάφος της συζύγου του Τουταγχαμών (Βίντεο)

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ένας ταφικός θάλαμος στην κοιλάδα των βασιλέων, ηλικίας 3.300 ετών, ανήκει στη σύζυγο του Τουταγχαμών.

Η νεκρική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών που ανακάλυψε ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ. Πηγή: News Media
Ο ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ ήταν φαραώ της 18ης Δυναστείας και βασίλευσε από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες-Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση, ατύχημα ή ακόμα και ασθένεια.
Ο πατέρας του ήταν ο Ακενατόν και η μητέρα του μια δευτερεύουσα σύζυγος του Ακενατόν, πιθανόν ετεροθαλής αδελφή του. Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα 7 παιδιά του Ακενατόν, κάτι που τον καθιστούσε μοναδικό διάδοχο του θρόνου, όταν ο Ακενατόν πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Ωστόσο, ο θρόνος φαίνεται να μην πέρασε απευθείας στον ανήλικο φαραώ, καθώς βγήκε στην επιφάνεια ένας αφανής φαραώ, ο Σμενκαρέ. Πολλοί υποθέτουν πως ο Σμενκαρέ ήταν αδελφός ή μεγαλύτερος γιος του Ακενατόν. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι Σμενκαρέ ήταν ένα άλλο όνομα για τη βασίλισσα Νεφερτίτη που ίσως να κυβέρνησε για λίγο τη χώρα μετά το θάνατο του συζύγου της.
Όπως και να ’χει, ο Τουταγχαμών στέφθηκε φαραώ στην ηλικία των 8 με 9 ετών και πήρε ως σύζυγο την ετεροθαλή αδελφή του, πριγκίπισσα Ανκεσεναμούν, κόρη της Νεφερτίτης.
Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και προξένησε παγκόσμιο ενδιαφέρον επειδή ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ποτέ στην κοιλάδα των βασιλέων.
Το γεγονός επίσης ότι η ανακάλυψή του συνοδεύτηκε από μια σειρά ανεξήγητων θανάτων όσων είχαν εμπλακεί στις ανασκαφές, δημιούργησε τη φήμη της λεγόμενης «κατάρας του Τουταγχαμών».
ν
ν
Ο Τουταγχαμών έζησε σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, επειδή ο πατέρας του, ο Ακενατόν (1353-1335 π.Χ.) με τη σύζυγό του Νεφερτίτη, επιχείρησαν να επιβάλουν στην Αίγυπτο τον μονοθεϊσμό, ερχόμενοι έτσι σε σύγκρουση με το ιερατείο του Άμμωνα Ρα – υπέρτατου θεού της Αιγύπτου. Μετά το θάνατό του Ακενατόν, τα περισσότερα από τα αγάλματά του, καθώς και οι ναοί που είχε χτίσει προς τιμήν του μόνου θεού, του Ατόν, καταστράφηκαν.
Αλλά ενώ γνωρίζουμε πολλά για τον Τουταγχαμών, η μορφή της συζύγου του καλύπτεται από μυστήριο.
Αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι βρήκαν τον τόπο ανάπαυσης της πριγκίπισσας που παντρεύτηκε τον εννιάχρονο φαραώ.
Ο Τουταγχαμών και η σύζυγός του, Ανκεσεναμούν. Σκηνή από τον χρυσό θρόνο που βρέθηκε στον τάφο του νεαρού φαραώ. Η Ανκεσεναμούν καλύπτεται μέχρι σήμερα από μυστήριο. Πηγή: News Media
Ο αρχαιολόγος Zahi Hawass σκοπεύει να προχωρήσει στο άνοιγμα ενός ασύλητου ταφικού θάλαμο στην κοιλάδα των βασιλέων, για να δει τι μυστικά κρύβει.
«Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ένας τάφος στο σημείο αυτό, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα σε ποιον ανήκει», δήλωσε ο Hawass στο Live Science. «Υπάρχουν όμως πολλές πιθανότητες να ανήκει στη σύζυγο του Τουταγχαμών».
Να σημειωθεί ότι η βασίλισσα Ανκεσεναμούν επέζησε του θανάτου του Τουταγχαμών και μάλιστα παντρεύτηκε τον επόμενο φαραώ, τον Άι (Ay), ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για μια σύντομη περίοδο τεσσάρων ετών (1323–1319 π.Χ.)
Ο θάλαμος, που αναφέρει ο Hawass, βρίσκεται στον τάφο του φαραώ Άι, τον οποίο ανασκάπτουν Ιταλοί αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Franco Porcelli. Εάν οι προσδοκίες των αρχαιολόγων ευοδωθούν, θα πρόκειται για την «ανακάλυψη του αιώνα».
Η ανακάλυψη ωστόσο του θαλάμου αποδίδεται στον Βρετανό αρχαιολόγο Νίκολας Ρηβς, του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ο οποίος είχε υποδείξει τη σχετική θέση το 2015.
Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα. Το πραγματικό πρόσωπο του φαραώ Τουταγχαμών. Πηγή: News Media
Για τον φαραώ Άι (Ay), ο οποίος όπως είπαμε, κυβέρνησε την Αίγυπτο για μια σύντομη περίοδο τεσσάρων ετών, λέγεται ότι ήταν σύμβουλος δύο ή και τριών φαραώ και ότι αυτός ήταν η πραγματική δύναμη πίσω από το θρόνο του Τουταγχαμών. Το βασιλικό όνομα Ay Kheperkheperure σημαίνει «Αιώνιες είναι οι εκδηλώσεις του Ρα», ενώ το βαπτιστικό του Ay it-netjer σημαίνει «Άι, ο θεϊκός πατέρας».
Τον Άι διαδέχτηκε ο Χορεμχέμπ (βασ. 1319-1292 π.Χ.), ο τελευταίος φαραώ της 18ης Δυναστείας. Επί ημερών του έλαβε οριστικό τέλος η διαμάχη μονοθεϊστών και πολυθεϊστών με νίκη των τελευταίων.
Πριν γίνει φαραώ, ο Χορεμχέμπ ήταν ο αρχηγός του στρατού κάτω από τις διαταγές του Τουταγχαμών και του Άι. Μετά την άνοδό του στο θρόνο, αναμόρφωσε το αιγυπτιακό κράτος, εξοντώνοντας και τα τελευταία υπολείμματα του εξαιρετικά αντιδημοτικού μονοθεϊσμού – μια περίοδος που είναι γνωστή ως Εποχή της Αμάρνα. Τον διαδέχτηκε ο περίφημος φαραώ Ραμσής.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα