Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ (Μέρος Α)

Φωτογραφία της Kate Minogianni.


Είμαι σε μια σχέση εδώ και δύο χρόνια. Ξεκινήσαμε υπέροχα. Ήταν προσεκτικός, γλυκός, με φρόντιζε και ένιωθα ότι πετούσα στα σύννεφα μαζί του. Ωστόσο, κοιτώντας πίσω μπορώ να δω ότι μετά από 3 μήνες, η δυναμική της σχέσης άρχισε να αλλάζει και άρχισα κι εγώ να αλλάζω. Άρχισε να με υποτιμά, να γίνεται συναισθηματικά ψυχρός ή να θυμώνει πραγματικά κάποιες φορές... Αυτά δεν συνέβαιναν σε υπερβολικό βαθμό ή έξω από το συνηθισμένο και το άφηνα έτσι, χωρίς να δώσω ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το μόνο που ήθελα ήταν απλά η σχέση να γίνει πάλι αρμονική.
Τώρα, μετά από 2 χρόνια στη σχέση, αρχίζω να αναρωτιέμαι αν είμαι σε μια τοξική σχέση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αισθάνομαι ότι πρέπει να είμαι υπερβολικά προσεκτική όταν είμαι κοντά του... Φοβάμαι να πω ή να κάνω το λάθος πράγμα όταν είμαι μαζί του, γιατί ποτέ δεν ξέρω τι θα προκαλέσει το θυμό του ή σκληρή κριτική.
Από την άλλη πλευρά, όμως, όταν τα πράγματα είναι καλά, είναι πραγματικά καλά. Η σεξουαλική μας χημεία είναι καταπληκτική, ποτέ δεν έχω δεθεί με έναν άντρα με τον τρόπο που έχω δεθεί μαζί του και όταν είναι ευχαριστημένος μαζί μου αισθάνομαι σαν να είμαι στα σύννεφα. Τον αγαπώ πάρα πολύ και παρά τους αρνητικούς τρόπους με τους οποίους ενεργεί μερικές φορές, πιστεύω ότι με αγαπά πάρα πολύ. Είναι πάντα πιστός σε μένα, πληρώνει όλους τους λογαριασμούς μου και ζούμε μαζί τώρα.
Αισθάνομαι τόσο αντιφατικά: Είμαι σε μια τοξική σχέση; Είναι δυνατή η αποκατάσταση των τοξικών σχέσεων; Είναι αυτό που βιώνω φυσιολογικό σε μια σχέση κάποιες φορές;
Οι τοξικές σχέσεις είναι δύσκολες επειδή δεν είναι ποτέ ξεκάθαρες, μαύρες ή άσπρες περιπτώσεις πραγμάτων που είναι "άσχημα". Δεν θα είχατε εσωτερική σύγκρουση αν δεν υπήρχε ένα μίγμα καλών και κακών στην τρέχουσα σχέση σας.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το αν είστε ή όχι σε μια τοξική σχέση, πώς οι άνθρωποι καταλήγουν σε τοξικές σχέσεις κατ’ αρχήν, και σε επόμενο άρθρο πώς να διορθώσετε μια τοξική σχέση.
"Είμαι σε μια τοξική σχέση;"

Οι τοξικές σχέσεις έχουν ένα συγκεκριμένο τόνο και δυναμική που τις ξεχωρίζει από μια υγιή σχέση που απλά περνά δύσκολες ημέρες.
Ας κάνουμε ένα γρήγορο τσεκάρισμα:
• Αισθάνεστε ότι έχει δύναμη πάνω σας, πάνω στη ζωή σας και στην λήψη αποφάσεων σας;
• Καταπίνετε τα πραγματικά σας συναισθήματα για να διατηρήσετε την ειρήνη στη σχέση σας;
• Είναι πολύ ζηλιάρης; Σε σημείο που φαίνεται ότι η επιτυχία ή η ευτυχία κάποιου άλλου στερεί κατά κάποιον τρόπο τη δική του ευτυχία; (Είναι τρελό ότι κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τη ζήλεια ως ρομαντική)
• Πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας στη ζωή σας και στη σχέση σας; Αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας όταν είστε κοντά στον σύντροφό σας; Αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και τη ζωή σας εν γένει, ενώ βρίσκεστε σε αυτή τη σχέση;
• Αισθάνεστε σαν «να έχουν ρουφήξει την ψυχή σας από μέσα σας;» Σαν να έχετε στραγγίσει από ζωή;
• Όταν/ αν εκφράζετε ξεκάθαρα τις αληθινές σκέψεις σας στον σύντροφο σας, φοβάστε ότι θα ερμηνεύσει αυτό που του λέτε ως επίθεση και θα πρέπει να ετοιμαστείτε για επερχόμενο «συναισθηματικό εκβιασμό» ή κάποια άλλη μορφή αντιποίνων;
• Σας κατηγορεί για τα δικά του αρνητικά συναισθήματα /διάθεση (το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να είστε πολύ προσεκτική και να μην είστε σίγουρη αν πρέπει να κάνετε κάτι επειδή θα μπορούσε να τον αναστατώσει;)
• Αντί να κάνετε πράγματα γι' αυτόν από αγάπη και απόλαυση στη σχέση σας, αισθάνεστε σαν να κάνετε πράγματα γι' αυτόν από φόβο και υποχρέωση; (Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας, «Αν σταματήσω να το κάνω αυτό μέσα στη σχέση, τι θα συμβεί;»)
Αν απαντήσατε «ναι» στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι ότι είστε σε αυτό που μερικοί θα χαρακτήριζαν μια τοξική σχέση.
Τώρα, μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε:
Πρώτον, οι τοξικές σχέσεις δεν περιορίζονται στις ερωτικές σχέσεις... ένα άτομο θα μπορούσε να έχει μια τοξική σχέση με έναν φίλο, έναν συνάδελφο ή ακόμα και ένα μέλος της οικογένειας.
Δεύτερον, οι τοξικές σχέσεις δεν περιορίζονται στις γυναίκες. Είναι εξίσου συνηθισμένο για έναν άνδρα να είναι θύμα μιας τοξικής σχέσης όπως είναι και για μια γυναίκα. Δεν αφορά το φύλο, πρόκειται για μια ανθυγιεινή δυναμική στην οποία συμμετέχουν δύο άτομα.
Ας δούμε πώς είναι να έχεις μια τοξική σχέση με κάποιον (θυμηθείτε, αυτό μπορεί να ισχύει για κάθε είδους σχέση, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών, των μελών της οικογένειας, των συναδέλφων κ.λπ.):
• Σας υποτιμούν συνεχώς με αρνητικές ετικέτες και σας μιλάνε από μια θέση υποτιθέμενης υπεροχής και συγκαταβατικότητας. Παραδείγματα: «Είσαι πολύ αδέξια», «Μόνο κάποια τελείως ηλίθια θα το έλεγε αυτό», «Είσαι πραγματικά ηλίθια ...ουυυυ...» (δεν ακούγεται σαν να αστειεύεται ή να κάνει πλάκα... ακούγεται σαν να σας καταδικάζει και να σας ντροπιάζει).
• Ερμηνεύουν τα πράγματα που λέτε ως επίθεση εναντίον τους, ακόμα κι αν αυτό που λέτε είναι ουδέτερο, θετικό ή δεν έχει καμία σχέση με αυτούς... επιπλέον, επειδή σας αντιμετωπίζουν σαν να τους επιτίθεστε, η αντίδραση τους είναι είτε να σας υποτιμήσουν, να σας απειλήσουν ή να προσπαθήσουν να σας εκφοβίσουν με κάποιο τρόπο.
• Αναστατώνονται τακτικά από εσάς και τρέφουν αισθήματα δυσαρέσκειας για εσάς... στη συνέχεια, με βάση τα συναισθήματα της δυσαρέσκειας, αισθάνονται δικαιολογημένοι να σας επιτεθούν, να σας επικρίνουν ή να σας υποτιμήσουν για να «σας εκδικηθούν» που τους κάνατε να αισθάνονται με τον τρόπο που αισθάνονται.
• Εκφράζετε μια ανησυχία και εκείνοι ξεσπούν συναισθηματικά πάνω σας.
• Όταν τσακώνονται μαζί σας, τελειώνουν λέγοντας ότι άλλοι συμφωνούν μαζί τους και ότι η άποψή σας είναι «λάθος» ή «κακή».
• Μειώνουν τα πράγματα που λέτε, απολαμβάνετε ή έχετε στη ζωή σας. Υποτιμούν όλα όσα σας αρέσουν: τους φίλους σας, τα γούστα σας, τις προτιμήσεις σας, τα πράγματα που σας αρέσουν, τις απόψεις σας, τα επιτεύγματά σας, τις συνεισφορές σας ... στο σημείο που δεν θέλετε να μοιραστείτε τίποτα από αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένους μαζί τους, γιατί ξέρετε ότι θα βρουν έναν τρόπο να το μειώσουν και να προσπαθήσουν να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα γι' αυτό.
• Θέλετε να αποφύγετε τη σύγκρουση, αλλά κατά κάποιο τρόπο πάντα καταλήγετε να συγκρουστείτε.
• Θέλετε να είστε «αρκετά καλοί» για εκείνους για να σας εγκρίνουν, αλλά όσο κι αν προσπαθείτε να ικανοποιείτε αυτό που λένε ότι θέλουν, ποτέ δεν μετράτε... πάντα νιώθετε σαν να σας βλέπουν κάτω από αρνητικό φως και είστε όχι «αρκετά καλοί» γι’ αυτούς.
• Συνεχώς παρατηρείτε ότι αν είστε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι για κάτι, πάντα αισθάνεστε χάλια αφού το έχετε συζητήσει μαζί τους.
• Γενικά, αισθάνεστε σαν να περπατάτε πάνω σε καρφιά μαζί τους και ότι μια πιθανή σύγκρουση είναι πάντα κοντά, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ προσπαθείτε να την αποφύγετε.
• Κάνετε πράγματα γι' αυτούς περισσότερο για να αποφύγετε τη σύγκρουση μαζί τους παρά από πραγματική επιθυμία, γενναιοδωρία και απόλαυση.
• Αισθάνεστε χάλια για τον εαυτό σας στη σχέση μαζί τους. Νιώθετε ότι η σχέση αυτή σας έχει στραγγίσει και το να μένετε μακριά τους αποτελεί ανακούφιση.
Λοιπόν, η λίστα αυτή για το πώς είναι να είσαι σε μια τοξική σχέση με κάποιον είναι αρκετή.
Όταν το διαβάζεις, βέβαια, είναι δύσκολο να μην ρωτήσεις «Γιατί θα ήθελε κάποιος να έχει μια σχέση σαν αυτήν; Και αν κάποιος βρίσκεται σε μια σχέση σαν αυτήν, για ποιόν λόγο θα έμενε σε αυτήν, αν είναι τόσο κραυγαλέα κακή;»
Καλή ερώτηση, και κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν είστε σε μια τοξική σχέση…
Τι οδηγεί (και σε κρατά παγιδευμένο μέσα) σε μια τοξική σχέση;
Οι τρείς βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους όλο και πιο βαθιά μέσα σε μια τοξική σχέση είναι ο φόβος, η βολή, και αυτό που εγώ ονομάζω επιρροή του «συναισθηματικού ανεβοκατεβάσματος».
Toυ Eric Charles


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα