Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Αυτό το καλοκαίρι... είναι αφιερωμένο σε μένα!



Το καλοκαίρι είναι εδώ και είτε ετοιμάζεσαι για διακοπές είτε όχι, είναι η περίοδος του χρόνου που όλα χαλαρώνουν, οι ρυθμοί κατεβαίνουν και το πιθανότερο είναι ότι κι εσύ θα κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, λοιπόν, να επικεντρωθείς σε σένα, να δώσεις απλόχερα φροντίδα στον εαυτό σου, να αποσυμπιεστείς και να γεμίσεις ενέργεια για τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Σε αυτή την ευκαιρία, αφιερώνω την εβδομαδιαία έμπνευση και μοιράζομαι μαζί σου έξι τρόπους που θα κάνουν το καλοκαίρι...το δικό σου καλοκαίρι!

1. Απλά κοίτα τον ουρανό!


Πέρασαν περίπου 10 ή 11 μήνες που διαρκώς έκανες και αυτό θεωρούσες ότι έπρεπε να κάνεις. Αυτό σίγουρα έχει φέρει πολύ στρες, κούραση και πίεση.

Πόσες χαλαρές στιγμές είχες όλο αυτό το διάστημα;

Γι’ αυτό τώρα...κάνε «τίποτα».

Πήγαινε μία βόλτα, χωρίς σκοπό. Απόλαυσε τη φύση και συνδέσου μαζί της. Κοίτα για ώρα τα κύμματα να σκάνε στην ακροθαλασσιά. Ή ξάπλωσε στην άμμο και κοίτα το λαμπερό ουρανό.

Κάνε μόνο αυτό και αφέσου να νιώσεις ό,τι έρχεται στο σώμα σου.

Άφησε όλες τις πιέσεις και τις εντάσεις σιγά-σιγά να βρουν την έξοδο.



2. Αποσυνδέσου!


Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα μείνεις μακριά από τον υπολογιστή σου και το τσεκάρισμα των emails και των social media, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Άφησε το τηλέφωνό σου στο σπίτι ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και απόλαυσε μια βόλτα, το διάβασμα ενός βιβλίου, τη συζήτηση με ένα φίλο…χωρίς αυτό!

Ακολούθησε αυτό το tip ειδικά αν έχεις συνειδητοποιήσει ότι έχεις διαρκώς την τάση να είσαι online ή να μιλάς στο τηλέφωνο.

Ξεκίνησε μένοντας μακριά από τη συσκευή σου για 6 ή 12 ώρες. Τήρησε το όριο του χρόνου σου και συνέχισε αυξάνοντας σταδιακά τις ώρες.

Είμαι σίγουρη ότι θα διαπιστώσεις ότι δεν έχασες και πολλά. Παρατήρησε τα επίπεδα του στρες σου να πέφτουν.

Αντί να σκέφτεσαι την απόφασή σου να “απομακρυνθείς” από τη συσκευή σου, εστίασε σε πράγματα που σου αρέσουν, σε δραστηριότητες, στην οικογένεια, σε κάποιο παιχνίδι, στον ύπνο, στο σώμα σου!

3. Δώσε στον εαυτό σου το “μπράβο” που αξίζει για όσα έκανες από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα!


Περισσότερο από το μισό του χρόνου έχει περάσει.
Και στη διάρκεια αυτών των μηνών, σίγουρα θα είχες φωτεινές και σκοτεινές στιγμές. Προκλήσεις, επιτυχίες, ανησυχίες, βεβαιότητες. Ίσως ο Ιούλιος να σε βρίσκει λίγο θυμωμένο που όλα όσα υποσχέθηκες ότι θα κάνεις δεν έχουν γίνει. Ή να είσαι απογοητευμένος που δεν διαχειρίστηκες κάποιες καταστάσεις όπως θα ήθελες.

Όταν υπάρχει ένταση και άγχος, το πιο εύκολο είναι να επικεντρώνεσαι σε αυτά που δεν έχουν γίνει, σε αυτά που δεν κατάφερες, σε αυτά που δεν έκανες, στα εμπόδια και στις δυσκολίες.

Κάνε ένα διάλειμμα. Μια παύση.

Ρώτησε τον εαυτό σου: τι έχω καταφέρει σε αυτούς τους 7 μήνες; Για ποια από αυτά που έχω ήδη κάνει θα μου έλεγα “ΜΠΡΑΒΟ”;

Δεν χρειάζεται ό,τι έχεις ήδη πετύχει να είναι μεγάλο και τρανό.

Γιόρτασε τις μικρές σου νίκες, τα μικρά κατορθώματα, όσα έγιναν ακόμη και αν δεν έγιναν ακριβώς όπως τα είχες σχεδιάσει.

4. Χαμήλωσε το ρυθμό σου!


Αυτό θα μειώσει και το στρες σου.
Και, το πιο πιθανό είναι, να σε βοηθήσει να ζήσεις στο “εδώ και τώρα”. Να είσαι παρών στην κάθε στιγμή του καλοκαιριού, στον ήχο των κυμμάτων, στα κελϊδήσματα των πουλιών, στις μυρωδιές των φαγητών, στα γέλια των φίλων, στη σιωπή της πόλης και σε τόσα πολλά άλλα που είναι το καλοκαίρι.

Αντί να τρέχεις με το μυαλό σου στο μέλλον, στο τι θα φέρει, στα καλοκαίρια που πέρασαν και ήταν καλύτερα από το φετεινό, στο χειμώνα που ήταν "ζόρικος", στρέψε την προσοχή σου και φέρε όλο σου το είναι στο τώρα, σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ό,τι κι αν είναι αυτό.

5. Πες ΟΧΙ στα πρέπει του καλοκαιριού!


Ναι, υπάρχουν αυτά τα υπόγεια “πρέπει” που έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ακολουθεί στη διάρκεια των διακοπών. Και αυτά έχουν κάνει τις διακοπές σου πιο κουραστικές από την καθημερινή σου ζωή και σου ρουφούν όλη την ενέργεια.

Απόφυγέ τα ρωτώντας τον εαυτό σου: Αν κάνω αυτό που “πρέπει” θα απολαύσω τις διακοπές μου; Μετράει για μένα τώρα;

Μεγάλωσε την εικόνα και δες αν αυτό που “πρέπει” να κάνεις, δίνει αξία στο καλοκαίρι σου και στον τρόπο που θέλεις να το ζήσεις και δημιούργησε μια πιο υγιή και θετική προοπτική.

Όλα είναι πιο εύκολα αν απλά χαλαρώσεις και πεις ΟΧΙ σε όσα διαπιστώνεις ότι πραγματικά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία για σένα.

6. Κάνε περισσότερα από αυτά που αγαπάς περισσότερο!


Μπορεί να είναι το ψάρεμα, μπορεί οι βόλτες, μπορεί το διάβασμα, μπορεί η ζωγραφική, μπορεί τα παιχνίδια, μπορεί το μπάνιο, μπορεί οι ατελείωτες συζητήσεις με φίλους.

Ό,τι και αν είναι, επίλεξε αυτό που αγαπάς να κάνεις, γιατί σε κάνει αυτό που αγαπάς να είσαι.

Το καλοκαίρι σου είναι τώρα…όχι αργότερα.

Βρες 2-3 λεπτά και σημείωσε όσα αγαπάς και θέλεις να αφιερώσεις το χρόνο σου φέτος το καλοκαίρι…όχι κάποιο καλοκαίρι.

Σε αυτή τη λίστα, σημείωσε και 1-2 πράγματα στα οποία θέλεις να μειώσεις το χρόνο που θα τους αφιερώνεις στην περίοδο των διακοπών σου. Ή πράγματα που απλά θέλεις να πεις “όχι” αυτό το καλοκαίρι…ή το φθινόπωρο που θα έρθει…ή το χειμώνα…ή όλη την επόμενη χρονιά.


...και λίγη έμπνευση!


Μέσα μας είναι που τα τοπία έχουν τοπίο.
Η ζωή είναι αυτό που εμείς την κάνουμε να είναι. Τα ταξίδια είναι οι ίδιοι οι ταξιδιώτες. Αυτό που βλέπουμε, δεν είναι αυτό που βλέπουμε, είναι αυτό που είμαστε.


Απόσπασμα από το "Βιβλίο της ανησυχίας" (Φερνάντο Πεσσόα).


mailchi

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα