Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Το σώμα – ζωντανό σύμβολο

Το σώμα – ζωντανό σύμβολο.

Πνευματικοί συμβολισμοί  των στάσεων της γιόγκα και πολυεπίπεδα οφέλη.

Αποτέλεσμα εικόνας για GIOGKA

Γραπτές αναφορές στις πρακτικές της γιόγκα υπάρχουν από τον 5ο αιώνα π.Χ.  Προκαλεί θαυμασμό πως οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτές τις πρακτικές, πριν τόσους αιώνες, κατείχαν τόσο βαθιά γνώση της ανθρώπινης ανατομίας και φυσιολογίας. Η τοποθέτηση του σώματος σε διάφορες στάσεις διεγείρει συγκεκριμένα νεύρα, και αδένες, ενώ παράλληλα γίνεται μασάζ σε διάφορα εσωτερικά μας όργανα, και αυτό φαίνεται πως οι γιόγκις της αρχαιότητας το γνώριζαν καλά.
Πέρα από την άσκηση και τόνωση του φυσικού σώματος και τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, η γιόγκα βοηθά στο άνοιγμα των ενεργειακών καναλιών (νάντις) και των ενεργειακών κέντρων (τσάκρας) και έχει ευεργετικά οφέλη συναισθηματικά και νοητικά.
Μια ακόμα πτυχή της ευεργετικής λειτουργίας της γιόγκα είναι όμως και ο μυστικιστικός/πνευματικός συμβολισμός της κάθε στάσης.  Κάθε στάση δημιουργεί και μια συγκεκριμένη διαλογιστική κατάσταση του Νου.


Με αυτούς τους μυστικιστικούς συμβολισμούς των στάσεων της γιόγκα θα ασχοληθεί το παρόν άρθρο, χωρίς να παραλείπει όμως και την συνοπτική αναφορά στα σωματικά, συναισθηματικά και νοητικά οφέλη.  Οι στάσεις της γιόγκα είναι πάρα πολλές, οπότε η παρουσίασή τους δεν είναι εφικτή σε ένα άρθρο. Παρουσιάζονται μόνο μερικές από αυτές. Περαιτέρω εμβάθυνση μπορεί να γίνει ατομικά από όλους μας, εφόσον οι παρούσες αναφορές κριθούν ενδιαφέρουσες. Κόμπρα  -  BhujangasanaΗ κόμπρα κινείται με την κοιλιά της στο έδαφος, αλλά πρέπει να φθάσει μέχρι πάνω, για μπορέσει να δει καθαρά.  Ως σύμβολο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας φέρνει στο νου τον εαυτό μας που είναι τόσο συχνά απασχολημένος με τις κοσμικές επιδιώξεις, αλλά οφείλει να κάνει μια προσπάθεια να επιτύχει  υψηλότερους στόχους. Χρειάζεται θάρρος για να υψωθεί κανείς πάνω από τον υλικό κόσμο και να κοιτάξει από κοντά τον πνευματικό κόσμο.
Η κόμπρα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το δέρμα της, θυμίζοντάς μας την αιώνια μεταμόρφωση και ανανέωση. Η ζωή απαιτεί συνεχείς αλλαγές και μεταμορφώσεις και εμείς είμαστε ικανοί, όπως η κόμπρα, να «αλλάζουμε δέρμα», αφήνοντας πίσω το παλιό, το φθαρμένο και το παρωχημένο, για να αναγεννηθούμε.
Τέλος, η κόμπρα συμβολίζει την κουνταλίνι, την λανθάνουσα αρχέγονη ενέργεια του σύμπαντος, η οποία «κοιμάται» στη βάση της σπονδυλικής στήλης.  Όταν αφυπνίζεται, κινείται προς τα πάνω μέχρι το τσάκρα του στέμματος.


Σωματικά οφέλη της στάσης  Κόμπρα:
Δυναμώνει την σπονδυλική στήλη.
Τεντώνει το στήθος και τους πνεύμονες, τους ώμους και την κοιλιά και συσφίγγει την κοιλιά.
Πιέζει τα νεφρά, οπότε βοηθά στην καλύτερη λειτουργία τους, που είναι ο καθαρισμός  του αίματος.
Κάνει μασάζ στα επινεφρίδια, τα οποία παράγουν διάφορες ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός, συμπεριλαμβανομένης και της αδρεναλίνης, η οποία αυξάνει τη δύναμη και τις επιδόσεις, και αυξάνει την ευαισθητοποίηση σε στιγμές πίεσης και άγχους.
Κάνει μασάζ στα όργανα της κοιλιακής περιοχής, όπως το στομάχι, το πάγκρεας, το συκώτι και η χοληδόχος κύστις. Βοηθάει έτσι στη θεραπεία πολλών καταστάσεων πέψης, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία, τα αέρια, ο τυμπανισμός κ.α.
Τονώνει τις ωοθήκες και τη μήτρα, βοηθώντας να αντιμετωπιστούν γυναικολογικά προβλήματα όπως η κολπίτιδα, η δυσμηνόρροια και η αμηνόρροια.
Ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα που η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία.
Βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων και είναι ευεργετική σε προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή.
Ενεργοποιεί την κουνταλίνι.

 

Αετός  -  Garudasana

      H ανώτερη όραση του αετού σχετίζεται με το έκτο τσάκρα. Το δώρο της διαυγούς όρασης, της διαίσθησης σχετίζεται άμεσα με τη συγκέντρωση που αναπτύσσουμε στη γιόγκα. Διαυγής όραση υπάρχει όταν ο νους είναι συγκεντρωμένος και ήρεμος. Η στάση αυτή βελτιώνει την ισορροπία, τη συγκέντρωση και τον συντονισμό μας.  Μας βοηθά να μάθουμε να συνδεόμαστε με τη γη αλλά και να υψωνόμαστε πάνω από αυτή.   ‘Όπως ο αετός, ενώ πετά στον ουρανό,  μπορεί να επικεντρωθεί σε οποιοδήποτε θήραμα κινείται στο έδαφος και την κατάλληλη στιγμή να ορμήσει κάτω και να το αρπάξει. 
Ο αετός είναι ενθύμηση της πειθαρχίας, της θέλησης, της εστίασης στους πνευματικούς στόχους και της ισορροπίας μας, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες.Σωματικά οφέλη της στάσης  Αετός:
Τεντώνει την πλάτη, τους ώμους και τους μηρούς,
Δυναμώνει τα πόδια, τα γόνατα και τους αστραγάλους.
Βελτιώνει την πέψη την απέκκριση.
Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος.Πολεμιστής -  Virabhadrasana


Υπάρχουν τρεις βασικές στάσεις του Πολεμιστή. Όλες περιλαμβάνουν δυνατά εκτεταμένα πόδια που πιέζουν το έδαφος, ενεργό κορμό και δυναμικά εκτεινόμενα χέρια.
Η στάση του Πολεμιστή μας βοηθά να αναπτύξουμε σωματική δύναμη, αλλά παράλληλα αποτελεί μια πνευματική έκφραση των εσωτερικών μαχών του νου.
Η φιλοσοφία της Γιόγκα διδάσκει ότι ο μεγαλύτερος πνευματικός εχθρός είναι η άγνοια του εαυτού μας. Η έλλειψη αυτογνωσίας προκαλεί ταλαιπωρία στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους. Με τη στάση του Πολεμιστή ενσαρκώνουμε την ιδέα του θάρρους, της γενναιότητας και της δύναμης για να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς μας δαίμονες.
Ο Πολεμιστής είναι ενθύμηση της θέλησης και της δύναμης του πνεύματός μας.


Σωματικά οφέλη της στάσης  Πολεμιστής:
Δυναμώνει τα πόδια, τους αστραγάλους, τα γόνατα, τους γοφούς.
Δυναμώνει τους ώμους και την πλάτη.
Διευρύνει το στήθος.
Τονώνει και κάνει μασάζ στα τα όργανα της κοιλιακής περιοχής, βοηθώντας έτσι στη θεραπεία πολλών καταστάσεων πέψης.
Καμήλα  -  Ustrasana 


Η καμήλα είναι γνωστή για την ικανότητά της να διανύει μεγάλες αποστάσεις δίχως νερό και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον της. Είναι υπομονετική και ανθεκτική. Η καμπούρα της αποτελεί την πηγή της ενέργειάς της, η οποία την βοηθά να επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες. 
Η στάση της Καμήλας, πέρα από τα άλλα ευεργετήματά της, είναι μια στάση που ενεργοποιεί το κέντρο της καρδιάς. Η ανοιχτή καρδιά μας βοηθά να προσαρμοζόμαστε και να επιβιώνουμε ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.  Όταν το κέντρο της καρδιάς ανοίγει, η ενέργεια ρέει ελεύθερα και λειτουργούμε από μια περιοχή αγάπης. Αγαπάμε τον εαυτό μας, αγαπάμε τους άλλους. Δίνουμε αγάπη, λαμβάνουμε αγάπη.
Η καμήλα είναι ενθύμηση ανοιχτότητας σε όλα τα συναισθήματα, ετοιμότητα για θεραπεία συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων. Είναι άνοιγμα στην περιοχή της αγάπης, της κατανόησης, της αποδοχής του εαυτού μας και των άλλων, αλλά και διαθεσιμότητα για την υπηρεσία του κοινού καλού.


Σωματικά οφέλη της στάσης Καμήλα
Δυναμώνει την σπονδυλική στήλη.
Ενεργοποιεί και ανοίγει την καρδιά.
Τεντώνει όλο το μπροστινό μέρος του σώματος, ώμους, στήθος, κοιλιά
Δυναμώνει τους αστραγάλους, τους μηρούς, τους βουβώνες και τους ραχιαίους μυς.
Είναι ευεργετική για το πεπτικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Τεντώνει το στομάχι και τα έντερα ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα και διευκολύνοντας την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ανοίγει το στήθος, βελτιώνει την αναπνοή.
Διεγείρει τον θυρεοειδη αδένα.
 Δέντρο -  Vriksasana Ως σύμβολα, τα δέντρα είναι δυνατά, παράλληλα όμως είναι  εύκαμπτα και ελαστικά.   Είναι σε άμεση επαφή με τη γη. Το δέντρο ταλαντεύεται από τον άνεμο, όμως παραμένει σταθερό στο έδαφος, έτσι κι εμείς ενθυμούμαστε ότι παρά τις δυσκολίες και τις αλλαγές της  ζωής, είμαστε σε θέση να διατηρούμε  την ισορροπία, τη σταθερότητά, και τη δύναμή μας. 
Τα δέντρα αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε τρεις κόσμους, τον κόσμο κάτω από τη γη, τον κόσμο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης και τον κόσμο του ουρανού. Όταν είμαστε στην στάση του Δέντρου, ασκούμαστε στην ισορροπία. 
Όμως το δέντρο με την ύπαρξή του στηρίζει και άλλες μορφές ζωής, όπως πουλιά, έντομα, θηλαστικά. Και ακόμα, παράγει οξυγόνο, το οποίο δίνει ζωή.
Με τη στάση του Δέντρου ενσαρκώνουμε τις ιδέες  της ισορροπίας, της σταθερότητας και της ευκαμψίας, καθώς και της γαλήνης του νου.
Είναι όμως και ενθύμηση της ικανότητάς μας να προσφέρουμε στους άλλους, ως μια μορφή ζωής που βοηθά άλλες μορφές ζωής, ανανεώνοντας διαρκώς τον εαυτό της και διατηρώντας τα αποθέματα ενέργειάς της.


Τα σωματικά οφέλη της στάσης Δέντρο
Ενισχύει τους συνδέσμους και τους τένοντες των ποδιών.
Δυναμώνει τα πόδια.
Ενισχύει τα οστά των γοφών και των ποδιών.
Ανοίγει τους ώμους, το στήθος, τους μηρούς και τους γοφούς.
Τροχός -  Chakrasana 

Ο τροχός συμβολικά μας παραπέμπει στον αριθμό μηδέν και τον κύκλο, το άπειρο. Όλα προέρχονται από το μηδέν και όλα επιστρέφουν σε αυτό, σε έναν ατελείωτο κύκλο. Γέννηση, ζωή, θάνατος, επαναγέννηση.
H στάση του Τροχού θεωρείται μια στάση που αφυπνίζει όλα τα τσάκρας, διατηρώντας όλες τις σωματικές λειτουργίες σε ισορροπία. Είναι επίσης μια στάση που ενεργοποιεί το κέντρο της καρδιάς (όπως οι περισσότερες στάσεις που έχουν κάμψη προς τα πίσω.)Τα σωματικά οφέλη της στάσης Τροχός
Δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη.
Δυναμώνει τα χέρια, τους ώμους, τα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια, καθώς και την κοιλιά.
Τονώνει το ήπαρ, το πάγκρεας και τα νεφρά. Βοηθάει έτσι στη θεραπεία πολλών καταστάσεων πέψης
Διεγείρει το θυρεοειδή και τους αδένες της υπόφυσης, που η λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία.
Βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων και είναι ευεργετική σε προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή.


 

Χορευτής -   Natarajasana 

 

 

«Η πηγή όλων των κινήσεων,
Ο χορός του Σίβα,
Δίνει ρυθμό στο σύμπαν.
Χορεύει σε χώρους κακούς,
Σε χώρους ιερούς
Δημιουργεί και συντηρεί,
Καταστρέφει και απελευθερώνει.
Είμαστε μέρος αυτού του χορού
Αυτός ο αιώνιος ρυθμός
Και αλίμονο σε μας αν, τυφλωμένοι
Με αυταπάτες,
Αποσπαστούμε
Από το συμπαντικό χορό,
Αυτή την παγκόσμια αρμονία»


Ο Nataraja Lord Shiva είναι ο κοσμικός χορευτής και αντιπροσωπεύει την πηγή όλων των κινήσεων μέσα στο σύμπαν. Ο χορός του, σύμβολο του κοσμικού κύκλου : δημιουργία, συντήρηση, καταστροφή, απελευθέρωση.Τα σωματικά οφέλη της στάσης Χορευτής
Δυναμώνει την σπονδυλική στήλη.
Ενεργοποιεί και ανοίγει την καρδιά.
Τεντώνει όλο το μπροστινό μέρος του σώματος, ώμους, στήθος, κοιλιά.
Δυναμώνει τα πόδια, τους γοφούς και τους αστραγάλους.
Κάνει μασάζ στα όργανα της κοιλιακής χώρας.
Ενισχύει την ισορροπία.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα