Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ξεχάστε ότι ξέρατε για το...ξύρισμα



Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από δύο δισεκατομμύρια ξυραφάκια χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως από άνδρες και γυναίκες. Αν το μέγεθος της κατανάλωσης σας φαίνεται μεγάλο, έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσα ξυραφάκια έχετε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ζωής σας; Τα ξυραφάκια έχουν αρχίσει να ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι ακόμη και για μικρές λεπτομέρειες όπως αυτή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από τα ξυραφάκια μιας χρήσης, μιας και αρκετοί πέφτουν στην παγίδα να τα προτιμήσουν λόγω της χαμηλής τιμής, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως μακροπρόθεσμα πιθανώς να επιβαρύνουν την τσέπη τους. Και φυσικά το να χρησιμοποιεί κάποιος διαφορετικό ξυραφάκι για κάθε ξύρισμα έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία περισσότερων ρύπων. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν επιλογές για κάποιον που θέλει να βοηθήσει να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, αλλάζοντας απλώς τη νοοτροπία της «μιας χρήσης».

Στοπ στο ξύρισμα = Στοπ στα προβλήματα?
Μπορεί να έχετε δει αρκετά άρθρα στα μέσα ενημέρωσης για γυναίκες που αφήνουν τις τρίχες τους να μεγαλώσουν ως αντίδραση σε δύο κυρίως πράγματα: 1) στις κοινωνικές προσδοκίες για την εικόνα και το σώμα μιας γυναίκας και 2) στην υπερκατανάλωση. Το να μην χρησιμοποιεί κάποιος/α προϊόντα ή εργαλεία για την αφαίρεση τριχών του σώματος, σίγουρα είναι η πιο φιλική λύση προς το περιβάλλον. Όμως για πολλούς μπορεί να φαίνεται ως ένα ακραίο μέτρο λόγω των προσδοκιών για την εξωτερική τους εμφάνιση.



Νέα τάση στο ξύρισμα
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν ευτυχώς εναλλακτικές λύσεις για ξυραφάκια μιας χρήσεως και χωρίς να χρειάζεται να κοπεί οριστικά το ξύρισμα. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι αρκετά διαδεδομένα τα ξυραφάκια ασφαλείας και οι φαλτσέτες. Οι παλαιότεροι ίσως να τα θυμάστε από τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο και τα μπαρμπέρικα της γειτονιάς.


Όχι μόνο για άνδρες
Η σύνδεση με τα μπαρμπέρικα του παρελθόντος δημιουργεί ίσως την εντύπωση πως τα ξυράφια ασφαλείας και οι φαλτσέτες προορίζονται αποκλειστικά για άνδρες. Στις μέρες μας όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μιας και οι λεπίδες είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να προεξέχουν μόνο οι αιχμηρές άκρες, παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια χωρίς να ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα. Έτσι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και από τα δύο φύλα.
Τα εργαλεία αυτά έχουν αρχίσει να επανέρχονται όχι μόνο λόγω της περιβαλλοντικής πτυχής, αλλά και επειδή προσφέρουν ένα πιο βαθύ ξύρισμα και συνεπώς πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα ξυράφια μιας χρήσης.

Το πρόβλημα με τα ξυράφια με τις 3 λεπίδες στα σούπερ μάρκετ είναι ότι προκαλούν περισσότερους ερεθισμούς και κοψίματα. Οι άκρες των λεπίδων δεν είναι ομοιόμορφες επειδή φτιάχνονται από το πιο φθηνό μέταλλο που υπάρχει. Η προσθήκη περισσότερων λεπίδων δεν προσφέρει ουσιαστικά καλύτερο ξύρισμα αλλά είναι απλώς ένα τέχνασμα των κατασκευαστών για να πωλούν ακριβότερα τα ξυραφάκια τους.

Ένας οικονομικός τρόπος ξυρίσματος
Μακροπρόθεσμα είναι αρκετά πιο οικονομικό το να επενδύσει κάποιος/α σε ένα ξυράφι ασφαλείας από το να αγοράζει νέα ξυραφάκια μιας χρήσης ή ανταλλακτικά κάθε φορά που θα ξυρίζεται. Είναι τόσο καλό για το πορτοφόλι όσο και για το περιβάλλον - τι περισσότερο θα μπορούσατε να ζητήσετε;

Αν είστε ένας από εκείνους/ες που χρησιμοποιούν ξυραφάκια μιας χρήσεως για να ξυριστεί, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να βοηθήσετε το περιβάλλον, μόνο με μερικές μικρές αλλαγές. Ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα δώρο που αξίζει στον εαυτό σας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα