Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΟΤΑΝ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ...


Το 1878 είναι μια πολύ σημαδιακή χρονιά για τη γειτονιά μας, για τα Βαλκάνια. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, όμως κάποια χοντρά, πολύ χοντρά πράγματα αν τα γνωρίζουμε δίνουμε καλύτερες, πιο φωτεινές απαντήσεις σ' όσα συμβαίνουν σήμερα. Πιάνουμε το κουβάρι από την άκρη του νήματος.
Σα σήμερα, 13 Ιουλίου, υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου. Στα χαρτιά, παραμύθι φούρναρης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιτρέπει την ανεξαρτησία της Ρουμανίας και της Σερβίας, ενώ στην Ελλάδα παραχωρούνται Θεσσαλία και Ήπειρος. Δεν τρελάθηκε ο σουλτάνος και χάριζε την ελευθερία σε κατακτημένες περιοχές. Όχι, βέβαια.
Πριν από 50 χρόνια τουλάχιστον είχε αρχίσει η κατάρρευση της σουλτανικής κυριαρχίας. Δεν μπορούσε, λοιπόν, ο Τούρκος να κάνει πλέον τον νταή. Με την ίδια Συνθήκη, αυτή του Βερολίνου, η Βουλγαρία κηρύσσεται αυτόνομη, αλλά τυπικά παρέμενε υπό την «επικυριαρχία» του Σουλτάνου, όπως αυτόνομη επαρχία κατέστη η Ανατολική Ρωμυλία.


Κοντά στο μισό αιώνα μετά την Επανάσταση στην Ελλάδα η Βουλγαρία φτιάχνεται κράτος, όπως η Ρουμανία και η Σερβία, ενώ γιγαντώνεται το Μαυροβούνιο, που δεν το είχε πατήσει η οθωμανική κατοχή. Ακόμα, με την ίδια Συνθήκη γίνεται πάσα στην αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τι είχε προηγηθεί;
Κριμαϊκός Πόλεμος 1854-56, όπου οι πούστιδοι οι Άγγλοι γλυτώνουν τους Τούρκους από τους Ρώσους. Στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 οι Άγγλοι έκατσαν καλά και η ήττα του Σουλτάνου σήμανε τελικά, και ουσιαστικά, το τέλος του. Μετά την πήρε η κατηφόρα την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Να προσθέσουμε και τούτο με την ευκαιρία. Μετά από πεντακόσα χρόνια κατακτημένοι από τον Τούρκο οι Βούλγαροι και κυκλοφορούν με μεγαλοϊδεατισμό. Φοβερά πράγματα. Βιδωμένη στο κεφάλι τους η Μεγάλη Βουλγαρία. Η ημιαυτόνομη Βουλγαρία, μάλιστα, το 1885, επτά χρόνια μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου, κάνει τον τσαμπουκά και καταλαμβάνει την επίσης ημιαυτόνομη Ανατολική Ρωμυλία, με συνέπεια να βγουν από τα ρούχα τους Σέρβοι και Έλληνες.
Στα χαρτιά, ακόμα, η Βουλγαρία είναι υπό την επιτήρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά οι δικοί σου θέλουν να ξεκόψουν εντελώς από τους Τούρκους. Στη συνέχεια οι Βούλγαροι συντρίβουν τους Σέρβους, που είχαν... αντίρρηση για τη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας. Όπως χάνουν στον πόλεμο του 1897 οι Έλληνες από τους Τούρκους.
Τελικά, μόλις το 1908 γίνεται ανεξάρτητο το μέχρι τότε ημιανεξάρτητο κράτος της Βουλγαρίας. Τίποτα, όμως, έτσι ή, αλλοιώς δεν σταματάει την ανθρώπινη δραστηριότητα να χαρίζει επεισόδια στην Ιστορία.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα