Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Γυναικεία ονόματα από Ζ, η σημασία τους

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία και όντως ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα στιγματίζει έναν άνθρωπο.
Πως, όμως, δημιουργήθηκαν τα ονόματα και για ποιο λόγο; Σίγουρα ξέρουμε ότι τα ονόματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Δίνοντας στο παιδί τους οι αρχαίοι ένα όνομα με ωραία σημασία, έδειχναν τη μεγάλη τους στοργή και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτό, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα το έφερε σε όλη τη του ζωή. Πίστευαν, επίσης, ότι ακούγοντάς το νύχτα και ημέρα, θα επιδρούσε στο χαρακτήρα του. Τέλος, πίστευαν ότι όταν άρχιζε να καταλαβαίνει τη σημασία του ονόματός του, θα αναγκαζόταν να φανεί αντάξιο της σπουδαίας σημασίας του.
Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική γλώσσα αλλά και από άλλες όπως η λατινική, η εβραϊκή, η αγγλική, η αραβική κ.ά. Επίσης πολλά προέρχονται από τη θρησκευτική μας παράδοση.
gynaikeia-onomata-apo-z-h-shmasia-touw-ingolden-gr
Ζαφειρία
Ετυμολογία: Προέρχεται από το ζαφείρι που σημαίνει «πολύτιμος λίθος με αποχρώσεις βαθύ γαλάζιου». Πηγάζει από την αρχαία ελληνική λέξη σάπφειρος η οποία έχει τις ρίζες της στην εβραϊκή λέξη sappīr.
Ζαφείριος < ζαφείρι < zaffiro – ιταλικά < sapphirus – λατινικά < σάπφειρος < sappir -εβραϊκά.
Μία γυναίκα πολύτιμη, ιδιαίτερη, ξεχωριστή, σπάνια και πολύ λαμπερή. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες γύρω της που τη βλέπουν ανταγωνιστικά και θα ήθελαν να είχαν λίγη από την λάμψη της. Είναι φιλόδοξες και αγαπούν την καλοπέραση. Είναι εκδικητικές στα λόγια, αλλά όχι στις πράξεις. Δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομική ασφάλεια.
Αριθμολογία:  Το όνομα Ζαφειρία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 4 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία πολύ οργανωτική γυναίκα, της αρέσει η τάξη και η καθαριότητα και είναι γεννημένη για σπίτι και οικογένεια. Είναι πολύ καλή μαγείρισσα και φροντίζει με συνέπεια όλες τις προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές της υποχρεώσεις. Στις αισθηματικές αλλά και φιλικές της σχέσεις διακρίνεται από την σταθερότητα και την πίστη της. Στον επαγγελματικό τομέα, είναι το άτομο που όλοι μπορούν να βασιστούν και να εμπιστευτούν, γιατί δεν αφήνει ποτέ καμία εργασία ανολοκλήρωτη.
Εορτασμός: 11 Ιουνίου – Αγίου Ζαφειρίου του Νεομάρτυρα
Υποκοριστικά: Ζαφείρω, Ζαφειρούλα, Ζαφειρένια

Ζαχαρούλα
Ετυμολογία: Προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Zekharyahu που σημαίνει » Ο Θεός με θυμήθηκε». Προέρχεται από τις λέξεις zakhar+Yah που σημαίνουν «θυμάμαι και Θεός».
Είναι μία γυναίκα τρυφερή, ευγενική και αρκετά συναισθηματική. Πάντα βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων και σχεδόν ποτέ δεν χάνει το κέφι και την αισιοδοξία της. Ποτέ δεν αδικεί και ποτέ δεν πικραίνει κανέναν.
Αριθμολογία: Το όνομα Ζαχαρούλα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 2 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα αναποφάσιστη, ήσυχη και πάντα έχει ανάγκη κάποιον δίπλα της για στήριξη και συμβουλή. Είναι ντροπαλή με πλούσια συναισθήματα που θέλει να τα μοιράζεται και δίνει απλόχερα την αγάπη και την προσοχή της σε ανθρώπους χωρίς να περιμένει ανταπόδοση με αποτέλεσμα πολλές φορές να πληγώνεται. Έχει ανάγκη από χρόνο για να πιστέψει και να εμπιστευτεί κάποιον, όμως όταν το καταφέρει, γίνεται πολύ καλή στις σχέσεις της, όποια μορφή και αν έχουν αυτές. Καλό θα ήταν, να καταπολεμήσει τον διχασμό που έχει και την δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, γιατί θα χάνει ευκαιρίες στη ζωή της.
Εορτασμός: 8 Φεβρουαρίου – Ζαχαρίου προφήτου
5 Σεπτεμβρίου – Ζαχαρίου και Ελισάβετ
Υποκοριστικά: Ζαχαρένια, Ζαχαρίτσα, Ρούλα, Ρένια, Ρίτσα
Ζηνοβία
Ετυμολογία: Προέρχεται από τις λέξεις Ζεύς+βίος που σημαίνουν «ο βασιλιάς των θεών στην αρχαία Ελλάδα και η ανθρώπινη ζωή, τα αγαθά, ο πλούτος».
 Σοβαρή, μετρημένη και εύθικτη. Αντιδρά άσχημα στις παρατηρήσεις και την κριτική.
Εορτασμός: 30 Οκτωβρίου – Ζηνοβίου και Ζηνοβίας μαρτύρων
Υποκοριστικά: Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα, Ζελίνα
Ζουμπουλία
Ετυμολογία: Καλλωπιστικό φυτό με μικρά άνθη κυανού, ροζ ή άσπρου χρώματος ή αλλιώς Υάκυνθος». Προέρχεται από την τούρκικη λέξη sumbul που σημαίνει «ζουμπούλι».
Εορτασμός: 3 Ιουλίου – Υακίνθου Καβικουλάριου
Υποκοριστικά: Ζουμπουλιά, Ζουμπουλιώ
Ζωή
Ετυμολογία: Από τη λέξη ζωή.
Είναι γυναίκα ζωηρή, κεφάτη, αισιόδοξη και πολύ δημιουργική. Της αρέσει η εξέλιξη και η αλλαγή και διψά για περιπέτεια, γνώση και οτιδήποτε καινούριο. Λατρεύει τα παιδιά και τα ζώα.
Αριθμολογία: Το όνομα Ζωή αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που λατρεύει την ανεξαρτησία και απεχθάνεται τον περιορισμό. Της αρέσει να ζει έντονα και να υπάρχει η περιπέτεια στη ζωή της. Είναι άτομο μοντέρνο με ιδέες αρκετά προχωρημένες και προοδευτικές. Μπορεί να κάνει παρέα με όλες τις ηλικίες από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο γιατί προσαρμόζεται γρήγορα και χωρίς κόπο. Όποια δυσκολία και να της τύχει δεν το βάζει κάτω ούτε και χάνει το κέφι της. Ένα από τα ελαττώματα της είναι πως δεν είναι σταθερή στις απόψεις της με αποτέλεσμα να αφήνει κάτι που έχει ξεκινήσει για κάτι άλλο που θα της κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Εορτασμός: Ζωοδόχου Πηγής –  Είναι μεταβλητή γιορτή και εορτάζεται 5 ημέρες μετά το Πάσχα.
Υποκοριστικά: Ζωίτσα, Ζωζώ, Ζιώκα

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα