Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ο προστάτης και τα προβλήματα του (Η Ασθένεια ως Γλώσσα της Ψυχής, του Ρυντίγκερ Ντάλκε)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ασθένεια ως Γλώσσα της Ψυχής

Η διόγκωση του προστάτη αποτελεί ένα εξαιρετικά διαδεδομένο πρόβλημα κατά την ώριμη ανδρική ηλικία. Ο ολοένα διογκούμε­νος αδένας που περιβάλλει την ουρήθρα, αποκλείει την έξοδο των ούρων. H ουρήθρα στραγγαλίζεται σταδιακά και αναγκάζει την κύστη να ασκήσει μεγάλη πίεση για να αδειάσει. H χαλάρωση του σφιγκτήρα γίνεται επίπονη, ενώ η κύστη δεν αδειάζει πλέον εντελώς, με συνέπεια συχνές ουρήσεις και διακοπή του ύπνου, ενώ παράλληλα το καμάρι των μικρών αγοριών, η ορμητική γραμμή των ούρων, μεταμορφώνεται σε κουρασμένο ρυάκι. H πάλαι ποτέ μεγάλη καμπύλη που διέγραφαν τα ούρα, καταρρέει άθλια, κι οι πάσχοντες αποφεύγουν πλέον τα δημόσια ουρητήρια, γιατί αισθάνονται μειωμένοι.
H περήφανη ακτίνα των ούρων, με την οποία συναγωνίζονται τα αγόρια ποιο θα φτάσει μακρύτερα (στη ζωή) χρησιμεύει στην πρώιμη αυτήν ηλικία στη διαφοροποίηση, με έντονο τρόπο, από το πολύ ασθενέστερο άλλο φύλο. Βέβαια η στάση των αρσενικών κατά την ούρηση είναι στάση υπεροχής. Όρθιοι, με ανοιχτά πόδια, κατευθύνουν προφανώς την ακτίνα προς τα εμπρός. Να τι μαρτυρεί η ονομασία του αδένα προστάτης: τα αγόρια στο παιχνίδι τους χρησιμοποιούν το πέος τους σαν όργανο γυμναστικής. Στη γερμανική μετάφραση της Βίβλου, ο Λούθηρος επέλεξε την εξαιρετικά παραστατική λέξη «κατούρημα» ως σύμβολο της ανδρικής ισχύος. Αντίθετα, η ανάλογη γυναικεία στάση είναι κάπως ταπεινωτική. Η γυναίκα σε στάση καθιστή, σκυφτή, αφήνει να τρέξει νερό.
Με τη μείωση αυτής της διαφοράς όσο προχωρά η ηλικία, το σώμα αναγγέλλει ότι τώρα βρίσκεται εγγύτερα στο ασθενές φύλο. Δεν μπορεί πια να «κατουρήσει» τόσο απλά και σε τόσο μεγάλο τόξο, κάτι που οι γυναίκες βίωναν εξ αρχής. Ο οργανισμός καθιστά σαφές ότι το πλησίασμα προς το θηλυκό πόλο λαμβάνει χώρα στο σωματικό επίπεδο. Εγείρεται η υποψία ότι υστερεί η πραγμάτωση του πλησιάσματος στο δικό του θηλυκό πόλο, την anima, οπότε αναλαμβάνει το σώμα να βιώσει αυτό που επιτάσσει η ψυχή.
Το σύμπτωμα σηματοδοτεί το καθήκον. Οι μεγαλεπήβολες ανδρικές φαντασιώσεις πρέπει να υποχωρήσουν. Το σώμα κάνει τον άνθρωπο ειλικρινή και τον αναγκάζει να παραδεχθεί ότι η ανδρική ακτίνα των ούρων του κι η σχετική μ' αυτό ακτινοβολία δεν λειτουργούν πια. Συγχρόνως γίνεται ορατό το πλησίασμα στο θηλυκό πόλο σε μεταφορικό επίπεδο.
Μια συνήθης ιατρική συμβουλή φωτίζει καλύτερα το σύμπτωμα. Ο προστάτης παράγει υγρό, ώστε κατά τη συνουσία να μπορούν εύκολα τα σπερματοζωάρια να ταξιδέψουν. Επομένως, με την εκκένωσή του, ελαττώνεται το μέγεθος του. Ως εκ τούτου, είναι συνεπής η συμβουλή του ουρολόγου για τακτική σεξουαλική δραστηριότητα. Αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει ή δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτή την οδηγία, αναγκάζει τον ουρολόγο να βάλει αυτός χέρι. Με τη δακτυλοσκόπηση μέσω του ορθού, πιέζει το διογκωμένο προστάτη και τον «αδειάζει». Βέ­βαια η σεξουαλική δραστηριότητα του ασθενούς είναι το. καλύτερο φάρμακο, γιατί η φυσιολογική εκσπερμάτωση τον απελευ­θερώνει.
Το σύμπτωμα αναγκάζει τον ασθενή να ασχοληθεί περισσότερο με τη σεξουαλικότητά του. Είναι ενδιαφέρον ότι στους αραβικούς πολιτισμούς ισχύει για τους πλούσιους σεΐχηδες ο κανόνας να έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές ως τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται παρόμοια προβλήματα του προστάτη. Αφ΄ ετέρου, η υπερπλασία του προστάτη είναι πολλές φορές συνέπεια σεξουαλικής ανικανότητας. Ο αδένας παράγει υγρά, που αντί να χρησιμοποιούνται, συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο όγκος του.
Το σύμπτωμα αναγκάζει σε περισσότερη σεξουαλικότητα, αναγνώριση κι επεξεργασία του θέματος της πολικότητας. Προφανώς ο ασθενής παρέλειψε να ασχοληθεί επαρκώς μ' αυτήν. Πρέπει επομένως να εξαναγκαστεί σε περισσότερη σωματική επαφή με το γυναικείο φύλο και σε περισσότερη ψυχική επαφή με τη δική του, θηλυκή πλευρά. Με αυξανόμενη ηλικία, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τη σεξουαλική δραστηριότητα στην anima, ωστόσο το σωματικό επίπεδο θα παραμένει σημαντικό, στο βαθμό που είχε ως τότε παραμεληθεί. Επιπλέον και ο αρσενικός πόλος αναμένει μια εκ των υστέρων ενασχόληση. Ο διογκούμενος προστάτης σηματοδοτεί την ανάγκη κι άλλης ανάπτυξης του ανδρισμού. Κύριος στόχος παραμένει όμως να πραγματωθεί ο ίδιος ο αντίπαλος, όχι στο επίπεδο της ακτίνας των ούρων αλλά της πνευματικής-ψυχικής ακτινοβολίας.
Ερωτήσεις
1. Κατά πόσον αισθάνομαι ανίσχυρη την ανδρική μου ακτινοβολία; Νιώθω πολύ γερασμένος και εξουθενωμένος για τον έρωτα;
2. Πού αγωνίζομαι κατά σκληρών αντιστάσεων που αναπτύσ­σονται;
3. Τι δεν πάει καλά με τη χαλάρωσή μου; Πού συσσωρεύω κάτι;
4. Στερήθηκα πολλά στη ζωή μου;
5. Πού κατόρθωσα να βρω το μεγάλο τόξο; Σε ποια θέματα χά­θηκε από μπροστά μου;
6. Ποιο ρόλο παίζει το θηλυκό στοιχείο στη ζωή μου, ποιο ρόλο το «ασθενές» φύλο; Τι είδους (σεξουαλική) συνάντηση είχα μαζί του;
7. Κατά πόσο αντιμετώπισα την πραγματικότητα μέσα μου;
------------------------------------------------------
Ο Γερμανός ψυχοθεραπευτής ιατρός Ρύντιγκερ Ντάλκε ανήκει στην πρωτοπορεία της ψυχοσωματικής. Συνεχίζοντας τη μέθοδο των μεγάλων κλασικών της ψυχολογίας, ανιχνεύει τον κόσμο των συμβόλων στο υποσυνείδητο, αναλύοντας τη λειτουργία κάθε οργάνου και ερμηνεύοντας μέσα από αυτή τον συμβολικό κώδικα, με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη συνείδηση του ασθενούς, για να τον βοηθήσει στο διάλογο με την ψυχή του και στην πρόληψη και θεραπεία "εκ των έσω". Απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό, αναλύει τις διδασκαλίες γνωστών μας φιλοσοφικών συστημάτων και θρησκειών, αποκαλύπτοντας βαθύτερες έννοιες
Ο δρ. Ρύντιγκερ Ντάλκε σπούδασε ιατρική και ειδικεύτηκε στη φυσική ιατρική και την ψυχοθεραπεία. Συνεργάστηκε επί 12 χρόνια με τοn Thorwald Dethlefsen και συνέγραψαν από κοινού το επί δύο δεκαετίες μπεστ σέλερ “Η Ασθένεια ως Πορεία της Ψυχής” ένα από τα σημαντικότερα έργα με θέμα την Ψυχοσωματική.
Σήμερα εργάζεται ως Ψυχοθεραπευτής στη Γερμανία στο κέντρο που ίδρυσε μαζί με τη γυναίκα του Μπάρμπαρα, διευθύνει σεμινάρια και κάνει διαλέξεις.
Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων που ειδικεύονται σε θέματα ψυχολογίας και ψυχοσωματικής.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα