Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΦΑΓΗΤΟ: ΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Φωτογραφία της Kate Minogianni.

«Έχω ένα σπασμένο μπροστινό δόντι που αποτελεί μόνιμη υπενθύμιση να τρώω πιο αργά και συνειδητά. Δεν ήμουν ιδιαίτερα χαλαρή σαν έφηβη. Έμενα ξαπλωμένη στο κρεβάτι για ώρες, ανίκανη να κοιμηθώ, σκεπτόμουν τα μαθήματα που είχα να κάνω ενώ ταυτόχρονα έγραφα ξανά εκείνα που είχα ήδη τελειώσει. Τα πρωινά ήταν γεμάτα καθώς έτρεχα από εδώ κι από κει, καθώς ετοιμαζόμουν για το σχολείο, και συχνά κατέληγα να τρώω το πρωινό μου μέσα στο αυτοκίνητο ενώ η μαμά μου με πήγαινε στη στάση του λεωφορείου. Μια φορά, βιαζόμουν τόσο πολύ που άρχισα να μασάω πριν να βγάλω το πιρούνι από το στόμα μου. Οι οδοντίατροι προσπάθησαν να φτιάξουν το δόντι μου αλλά δεν το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να βρουν μια τελική λύση. Αν και δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη που έχω αυτό το σπάσιμο, είμαι ευγνώμων που έχω την υπενθύμιση να επιβραδύνω και να είμαι περισσότερο συνειδητή σχετικά με το πώς τρώω»
- Meadow
Το συνειδητό φαγητό είναι το επόμενο βήμα μετά από την επιβράδυνση. Το να τρως συνειδητά είναι να τρως με πρόθεση. Σημαίνει όχι μόνον να σκέφτεσαι και να έχεις επίγνωση σχετικά με το από που προήλθε η τροφή, πώς κατέληξε στο πιάτο σου, πώς μυρίζει, τι γεύση έχει, πώς φαίνεται, και τι αίσθηση έχει στην γλώσσα σου, αλλά επίσης σημαίνει ότι τρως χωρίς να κρίνεις, είσαι ελεύθερος από περιοριστικές σκέψεις σχετικά με τον εαυτό σου και την ποιότητα, την θρεπτική αξία, ή την προέλευση του φαγητού που καταναλώνεις. Αν αντιληφθείς ότι κρίνεις το φαγητό που τρως (ή κρίνεις τον εαυτό σου που το τρώει), αναγνώρισε τις σκέψεις και μετά προχώρα. Δεν θα κερδίσεις πολλά με το να αρνηθείς τις σκέψεις αυτές ή κρίνοντας τον εαυτό σου που τις έχει. Απλά, άφησε τις να υπάρχουν… και μετά να είσαι παρών με το φαγητό που είναι στο πιάτο σου, τους ανθρώπους στο τραπέζι, και το περιβάλλον σου. Απόλαυσε την εμπειρία του φαγητού. Αγκάλιασε κάθε πτυχή.
Άσκηση
Όντας Παρών με το Πρωινό σου Ρόφημα
Πολλοί από εμάς σηκωνόμαστε παραπατώντας από το κρεβάτι και πάμε κατ’ ευθείαν στην κουζίνα για ένα φλυτζάνι τσάι ή καφέ. Έχετε ποτέ κοιτάξει την άδεια κούπα σας και δεν θυμάστε να έχετε πιεί αυτό το πρώτο φλυτζάνι; Η ζωή μπορεί να είναι έντονη, και πολλοί από εμάς προσπαθούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα συγχρόνως. Σαν συμβουλή, προσπαθήστε να είστε αληθινά παρόντες με το πρωινό σας τσάι ή καφέ.
Αν μπορείτε, διαλέξτε μια ημέρα την εβδομάδα να είστε ήρεμοι ενώ πίνετε τον καφέ ή το τσάι. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει την ζέστη της κούπας ανάμεσα στις παλάμες σας. Παρακολουθείστε τον ατμό να βγαίνει προς τα πάνω. Ανεβαίνει κατ’ ευθείαν προς τα πάνω, ή στριφογυρίζει και κινείται σαν κορδέλες που χορεύουν; Παρατηρείστε πώς αισθάνεστε τις παλάμες σας αφού έχετε κρατήσει την ζεστή κούπα. Αν προσθέτετε κρέμα στον καφέ σας, πώς μοιάζει καθώς την ρίχνετε μέσα; Πάρτε μια ρουφιξιά. Τι μυρίζετε καθώς πλησιάζετε την κούπα στη μύτη σας; Τι γεύση έχετε; Πώς αισθάνεστε καθώς καταπίνετε; Φανταστείτε ότι μπορείτε να την ακολουθήσετε μέχρι κάτω στα κύτταρα σας.
Πάρτε λίγες βαθιές αναπνοές. Ακούστε τους πρωινούς θορύβους. Υπάρχουν πουλιά που κελαϊδούν; Και τι γίνεται με άλλους εξωτερικούς θορύβους; Αυτοκίνητα; Περισυλλογή σκουπιδιών; Μείνετε παρόντες με τον καφέ σας (ή το τσάϊ) και μείνετε παρόντες με αυτή τη στιγμή. Τι αισθάνεστε;
Ολόκληρη αυτή η εμπειρία προφανώς πρόσθεσε μόνον πέντε ή δέκα λεπτά στην ημέρα σας, αλλά αισθάνεστε κάποια διαφορά στο σώμα σας; Μπορεί να βρείτε ότι απλά παίρνοντας αυτά τα λίγα λεπτά μένοντας παρόντες με το πρωινό σας ρόφημα έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα στο σώμα σας, και μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ήταν πολύ πιο γευστικό επειδή δώσατε χρόνο στο να το γευτείτε και να το βιώσετε.
(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα