Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

El País: Η Καταλονία καταρτίζει μυστικό νομοσχέδιο απόσχισης




Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας έχει εκπονήσει ένα μυστικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιβλέπει τη μετάβαση της ισπανικής περιφέρειας σε ανεξάρτητο κράτος με ή χωρίς δημοψήφισμα απόσχισης, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της El País.

Η καταλανική κυβέρνηση που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, γνωστή ως Generalitat, έχει προς το παρόν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη με τη Μαδρίτη, εξαιτίας των αιτημάτων της για ψήφο ανεξαρτησίας. 

Σύμφωνα με την El País, το νομοσχέδιο της Generalitat δείχνει ότι σκοπεύει να κινηθεί προς την ανεξαρτησία, ακόμη και αν η ισπανική κυβέρνηση της απαγορεύσει να διενεργήσει δημοψήφισμα. 

Ο κυβερνών συνασπισμός υποσχέθηκε ψηφοφορία το αργότερο τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν ήρθε στην εξουσία το 2015.
Αν η κυβέρνηση διεξαγάγει δημοψήφισμα, το ερώτημα θα είναι: "Θα πρέπει η Καταλονία να είναι κράτος ανεξάρτητο από την Ισπανία;" 

Δεν θα υπάρχει ελάχιστο όριο συμμετοχής και εάν η πλειοψηφία ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, η απόφαση θα επικυρωθεί και θα είναι δεσμευτική. 

Το ισπανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση. 

Νωρίτερα φέτος, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απαγόρευσε στον πρώην καταλανό πρόεδρο Αρτούρ Μας και σε δύο άλλους πρώην αξιωματούχους να έχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα, επειδή διεξήγαγαν συμβολικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2014. Τους επιβλήθηκαν επίσης πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα μετέφερε τις υποθέσεις που σχετίζονται με την Καταλονία από τα εθνικά δικαστήρια στην αρμοδιότητα των νεοσυσταθέντων καταλανικών δικαστηρίων, τα οποία θα απέρριπταν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις εναντίον ατόμων που κατηγορούνται για παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με την ανεξαρτησία. 

Η εφημερίδα El País αναφέρει ότι "παρά το γεγονός ότι μαστίζεται από νομικές τρύπες και άγνωστα στοιχεία", το έγγραφο απευθύνει επίσης ερωτήσεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να γίνει καταλανός πολίτης, ποιους ισπανικούς νόμους θα μπορούσε να κρατήσει η καταλανική κυβέρνηση και τι θα συνέβαινε με τους εθνικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που κατοικούν στην Καταλονία αλλά και τα έργα που υλοποιεί η Μαδρίτη στην περιοχή.

politico.eu


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα