Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Πως Κερδίζουμε την Επαφή με τους Θεούς; "Εάν δε κάποιος θεωρεί μεν λογικό και αληθινό τοαμετάβλητο των Θεών, αλλά απορεί δε πως γίνεται ναχαίρονταιμε τους καλούς και νααποστρέφονταιτους κακούς, να οργίζονται με τους σφάλλοντας και να ευμενίζονται με εξιλεώσεις, η απάντηση είναι ότιδεν χαίρεται ο Θεός
διότι όποιος χαίρεται επίσης και λυπάται, ούτε οργίζεται διότι η οργή είναι πάθος, ούτε με δώρα εξευμενίζεται- διότι εάν συνέβαινε αυτό θα ήττατο από τις ηδονές, -ούτε επηρεάζεται από ταανθρώπινα πράγματα το Θείον,για το καλό ή για το κακό. Αντιθέτως οιΘεοί είναι πάντοτε αγαθοίκαιμόνον ωφέλειες παρέχουν,δεν βλάπτουν δε ποτέ καθώςπάντοτε στην ίδια βρίσκονται κατάσταση.

 Εμείς δε, εάν μεν
είμαστε αγαθοί,επικοινωνούμεμε τους Θεούς λόγω τηςομοιότητάς μας με αυτούς,εάν δε,είμαστε κακοί,αποχωριζόμαστε από αυτούς λόγωτης ανομοιότητας μας.Και όταν μεν ζούμεκατ' Αρετήνπαραμένουμεκοντά στους Θεούς,όταν γινόμαστε δεκακοίτους κάνουμεεχθρούς μας, όχι βεβαίως επειδή έχουν εναντίον μας οργισθεί, αλλά επειδή τα σφάλματά μας,τους εμποδίζουν να μας φωτίσουνκαθώς μεκολαστικές οντότητες συνδεόμαστε.
  Εάν δε, με
προσευχές και θυσίεςτα σφάλματά μας επανορθώνουμε και νομίζουμε ότι έχουμεεξευμενίσει και μεταβάλειτους Θεούς,στην πραγματικότητα, δια της πράξεως μας και της επιστροφής προς το Θείο,αυτοθεραπευόμαστε από την κακία μαςκαι απολαμβάνουμε ξανά τηναγαθότητα των Θεών, ωσάν να λέμε ότι ο Θεός αποστρέφεται τους κακούς, όπως και οΉλιοςκρύβεται από εκείνους που έχουν χάσει την όρασή τους.
 Από αυτά εξηγείται το
ζήτημα των θυσιών και των λοιπών τιμώνπου αποδίδονται στους Θεούς.Διότι το ίδιο μεν το Θείον δεν έχει ανάγκες, οι δε τιμές προσφέρονται αποκλειστικώς για την δική μας ωφέλεια.
  Και η μεν
Πρόνοια των Θεώναπλώνεται παντού και απλώς απαιτείται μόνοκάποια ικανότητα για να τη δεχθούμε,η κάθε ικανότης αποκτάται δια τηςμυήσεως και της ομοιώσεως προς τους Θεούς.

Δι' αυτό λοιπόν οι μεν
Ναοίεκτίσθηκαν ως εικόνες του ουρανού, οι δεΒωμοίως εικόνες της γης, τα δεαγάλματαως εικόνες της ζωής-δια αυτό και επλάσθησαν ωσάν ζωντανά όντα-, οι δεευχέςως εικόνες του νοερού τα δεμυστηριακά σύμβολαως εικόνες των αρρήτων ουρανίων δυνάμεων, τα δεβότανα και οι λίθοιως εικόνες της ύλης, τα δεθυσιαζόμενα όνταως εικόνες της εντός μας αλόγου ζωής.
   Από όλα αυτά δε,
οι Θεοί δεν κερδίζουν τίποτε-διότι τι περισσότερο θα μπορούσαν να γίνουν από Θεοί;-εμείς όμως κερδίζουμε την επαφή μαζί τους".
Σαλλούστιος "Περί Θεών και Κόσμου" - εκδ. ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα