Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Μιλάμε με τα παιδιά μας.


Μιλήστε στα παιδιά ή μιλάμε με τα παιδιά ?
Δύο δρόμοι που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ίδιοι.


Μιλήστε στα παιδιά, σημαίνει να κάνουμε κατήχηση.  Να μιλάμε και να δίνουμε οδηγίες, να απαγορεύουμε, να τα τρομάζουμε, να τα φοβίζουμε και να τα οδηγούμε να μας κρύβουν πράγματα.
Μιλάμε με τα παιδιά μας σημαίνει, ανοίγω διάλογο. Αφήνω το παιδί μου να μου πει όλα όσα το απασχολούν. Του δείχνω προθυμία για να το ακούσω, όχι με το σκεπτικό να το κρίνω ή να το μαλώσω.. Αλλά να το ακούσω. Να το νιώσω.
Καλό είναι να θυμάμαι, πως εγώ πέρασα από την ηλικία του, εκείνο πάλι όχι, δεν έχει περάσει από την δική μου ηλικία και ούτε την δική μου κατάσταση. Δεν του ζητάω να με καταλάβει, αλλά κάνω εγώ βήμα να το καταλάβω.
Επίσης καλό είναι να κατανοήσω πως κάθε εποχή είναι διαφορετική από την άλλη.
Άρα ήταν αλλιώς τα πράγματα όταν ήμουν εγώ 13 ή όταν ήταν η δική μου μαμά 13 ή όταν ήταν η δική μου γιαγιά 13, αλλά τώρα αυτή τη στιγμή που είναι το παιδί μου 13 το συνοδεύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, οπότε δεν συγκρίνω το δικό μου τότε με το δικό του σήμερα.  
Μιλάω με το παιδί μου, είναι μία κατάσταση που θέλει καθημερινή φροντίδα. Όχι έλεγχο, το παιδί να μην νιώθει ότι θέλω να το ελέγξω, αλλά ότι θέλω να το καταλάβω.
Το ότι η εγκληματικότητα έχει χάσει απόλυτα τον έλεγχο είναι γεγονός. Κάθε παιδί που νιώθει ασφάλεια να μιλήσει στους γονείς του είναι πιο ήρεμο και ξέρει πως θα υπάρχει πάντα κάποιος δίπλα του.
Λάθη κάνουμε όλοι και λάθη θα κάνουν και τα παιδιά. Σκοπός είναι κάθε λάθος να μην φτάσει να σκοτώσει τα παιδιά. Το σκοτώνω υπάρχει και στον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Ένα παιδί πρώτα θα «σκοτωθεί» συναισθηματικά και μετά θα αρχίσει να περπατάει ένα μονοπάτι ολέθρου.
Αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας, κλείνουμε τηλεοράσεις, τάμπλετ, σταματάμε δουλειές και μιλάμε, κουβεντιάζουμε μαζί τους.  Με την δική μας υπομονή να καταλάβουμε τον συναισθηματικό τους κόσμο.
Ευτυχώς σήμερα, δεν είναι ταμπού πια οι ψυχολόγοι, ας πάρουμε και την δική τους βοήθεια.

Ενωμένη οικογένεια, είναι εκείνη που συζητά, που μιλούν μεταξύ τους και η ενωμένη οικογένεια βιώνει λιγότερα επίπονα μονοπάτια.


Δωροθέα  


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα