Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Τι πιστεύουν οι νάρκισσοι για τους εαυτούς τους. Πως συμπεριφέρονται και πως θα τους ξεχωρίσετε



Το βασικό συστατικό του ναρκισσισμού είναι ο αυτοθαυμασμός. Δηλαδή η τάση που έχουν οι νάρκισσοι να δοξάζουν τους εαυτούς και να θεωρούν ότι είναι σημαντικότεροι από τους άλλους.
Οι επιστήμονες λένε ότι σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει αρκετά θετική άποψη για τον εαυτό του. Αυτό αποκαλείται «φαινόμενο της λίμνης Wobegon», που σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι οι πολλοί έχουν την πεποίθηση πως τα καταφέρνουν καλύτερα, από ότι πραγματικά ισχύει.
Η έννοια αυτή γεννήθηκε στη Μινεσότα των ΗΠΑ, στη ραδιοφωνική εκπομπή του διάσημου παραγωγού Garrison Keillor, που ανέφερε το εξής παράδειγμα: όλα τα παιδιά της φανταστικής πόλης Λίμνη Wobegon, είναι πάνω από τον μέσο όρο. Φυσικά, δεν γίνεται όλοι να είναι πάνω από τον μέσο όρο.
Το ερώτημα είναι εάν αυτή η τάση – δηλαδή, να ενισχύει κάποιος την άποψη που έχει για τον εαυτό του – εκδηλώνεται σε κάθε συμπεριφορά.
Εργασία των Emily Grijalva και Luyao Zhang τον Ιανουάριο του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, ασχολήθηκε με το θέμα και κατέληξε σε ενδιαφέρονται συμπεράσματα.
Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ένταση του ναρκισσισμού και την τάση των ατόμων να ενισχύουν την άποψη που έχουν για τον εαυτό τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που μετρούσε τον βαθμό του ναρκισσισμού τους και στη συνέχεια τοποθέτησαν τους εαυτούς τους σε μια κλίμακα με χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι άνθρωποι που τους γνώριζαν προσωπικά, ιεράρχησαν στην ίδια κλίμακα τις συμπεριφορές τους.

Image result for ναρκισσισμός
Το βασικό ερώτημα ήταν αν ο βαθμός ναρκισσισμού ενός ατόμου είχε συνάφεια με τη βαθμολογία που έδινε ο ίδιος στον εαυτό του στην κλίμακα συμπεριφορών, σε σχέση με τη βαθμολογία που είχε δώσει γι΄ αυτόν ο γνωστός του.
Συνολικά, διαπιστώθηκε η τάση των ναρκισσιστών να έχουν ισχυρή άποψη για τον εαυτό τους. Το στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι, οι ναρκισσιστές ενίσχυαν εκείνα τα γνωρίσματα, που απεικονίζουν την ικανότητά τους να επηρεάζουν τον κόσμο. Θεωρούσαν δηλαδή τους εαυτούς τους περισσότερο αλαζόνες, εξωστρεφείς, ειλικρινείς και ανοικτούς σε σχέση με την άποψη που είχαν οι άλλοι άνθρωποι για αυτούς. Επίσης, πίστευαν ότι είναι πιο έξυπνοι, καλύτεροι ηγέτες, και σωματικά πιο ελκυστικοί από όσο τους έβλεπαν οι γνωστοί τους.
Αυτό που δεν αναδείχτηκε από την έρευνα ήταν η ικανότητα του νάρκισσου να είναι μέρος μιας κοινότητας. Οι ναρκισσιστές δεν πίστευαν ότι είναι πιο ευσυνείδητοι, δίκαιοι, αγαπητοί ή αξιόπιστοι απ΄ ότι πίστευαν οι άλλοι γι΄ αυτούς.
Αυτό το εύρημα φανερώνει το γεγονός ότι οι ναρκισσιστές διογκώνουν την άποψη που έχουν για τον εαυτό τους, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή τους. Τους νοιάζει δηλαδή, να έχουν μια εξωτερική και επιβλητική επίδραση στον κόσμο γύρω τους.
Προτιμούν οι άλλοι να αναγνωρίζουν την ατομική τους αξία και όχι την ικανότητά τους να εργαστούν με μια ομάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζουν τις ηγετικές τους ικανότητες, παρά τα θετικά γνωρίσματα που θα τους καθιστούσαν δημιουργικά μέλη μιας κοινότητας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα