Κυριακή 30 Απριλίου 2017

«Οι βασικές αρνητικές σκέψεις στη γυναικεία ψυχολογία»

how-to-get-rid-of-negative-thoughts-and-emotions


«Η περίπτωσή σου είναι απελπιστική» – «Δεν ωφελεί σε τίποτα να προσπαθείς» – «Η ζωή σου δεν θα γίνει ποτέ καλύτερη»

Είναι τρίς σκέψεις ταμπού στο μυαλό μιας μεγάλης πλειοψηφίας γυναικών.Είναι σκέψεις που γίνονται ιδιαίτερα σε κάποιες ευάλωτες στιγμές που η λογική δεν μπορεί να επιβληθεί και αυτές κατακτούν κάθε προσπάθεια αντιστάθμισης με θετικότερες σκέψεις. Δηλαδή με σκέψεις που ανταποκρίνονται περισσότερο στην λογική και στην πραγματικότητα – τα πραγματικά γεγονότα της ζωής της.

 Φυσικά, λόγω του περιεχόμενού τους, αφήνουν στις γυναίκες που τις αντιμετωπίζουν ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης και περαιτέρω αναζήτησης για λύση.

Εάν η γυναίκα που αντιμετωπίζει τις σκέψεις αυτές προέρχεται από ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την προσωπική αναζήτηση και την πορεία της πνευματικής ωρίμανσης μέσα στη ζωή, τότε είναι σε μια σχετικά ευνοϊκή θέση καθότι θα αντιληφθεί πιο εύκολα την ανάγκη να μπει σε μια διαδικασία «φώτισης» των επίμαχων αυτών σκέψεων.

Εάν όμως το περιβάλλον της είναι αρνητικό, υπερτερούν δηλαδή η αρνητική στάση και οι όχι τόσο θετικές πεποιθήσεις γα τη ζωή, δεν αναγνωρίζει ή δεν έχει επαφή με το στοιχείο της αυτογνωσίας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρονται περισσότερο οι αρνητικές και κατακλυσμικές αυτές σκέψεις. Ως συνέπεια, πιθανότατα, είναι η επιβεβαίωσης των από τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με αυτές και να  τις «παραχωρείται το δικαίωμα» να δημιουργήσουν βαθύτερες πεποιθήσεις σχετικά με την ματαιότητα και την στασιμότητα. Αυτό οδηγεί στην έλλειψη της διάθεσής και ώθησης, για αναζήτηση προς τη διαδικασία αποδόμησής των και μεταβόλισης των σε θετικότερες σκέψεις.

Φυσικά, οι αποδέκτες των πράξεων στις οποίες οδηγούν αυτές οι σκέψεις είναι οι άνθρωποι με τους οποίους οι γυναίκες αυτές συμβιώνουν στο οικογενειακό περιβάλλον ή δραστηριοποιούνται στο επαγγελματικό. Πράγμα που σημαίνει πως οι σχέσεις που δημιουργούνται και στις δυο πτυχές επηρεάζονται άμεσα και διαμορφώνονται ανάλογα.

Εφόσον μια γυναίκα αντιληφθεί την ανάγκη για μια θετική αλλαγή θα χρειαστεί να είναι εφοδιασμένη με υπομονή και με διάθεση για ειλικρινή συζήτηση με τον «εαυτό» της (καθρέφτισμα ενός ειδικού) μέσα από μια διαδικασία αυτεπίγνωσης  – αυτογνωσίας.

Η διαδικασία αυτεπίγνωσης και  αυτογνωσίας θα ρίξει «φως» στις σκέψεις αυτές, θα μπορέσουν να αναγνωριστούν,  να ερμηνευτούν και να περιοριστούν έως ότου γίνουν διαχειρίσιμες. Και φυσικά, δεν θα έχουν πια τόσο έντονη ισχύ στο να επηρεάζουν αρνητικά την στάση και την συμπεριφορά – θετικότερες σχέσεις – αποτελεσματικότερες επαφές.

Πηγές :
– «Η αρχετυπική πορεία της εξατομίκευσης» – Carl Jung
– «Θεραπεία Gestalt – Η τέχνη της επικοινωνίας» – Serge Ginger

Χριστίνα Τζάνη
Life & Business coach


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα