Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ (Μέρος Α)

Φωτογραφία της Kate Minogianni.
Πώς Να Αλλάξετε Τις Αρνητικές Σκέψεις
Πρόσφατα ο 16χρονος γιός μου αγόρασε μια ποσότητα νέας μουσικής στο i-tunes και επειδή μοιραζόμαστε τον ίδιο λογαριασμό, όλη αυτή η νέα μουσική κατέληξε να κατέβει αυτόματα στο δικό μου τηλέφωνο. Την επομένη ημέρα, όταν μπήκα στο αυτοκίνητο και πάτησα το play, αντί για τα δικά μου αργά κομμάτια άκουσα βαριά Αγγλικά rap μουσική. Το διασκέδασα αρκετά το πρωί, αλλά άρχισα να σκέφτομαι πώς εκείνος θα αισθανόταν αν φόρτωνα το τηλέφωνο του με όλη τη μουσική μου. Φανταστείτε αν το 95% των τραγουδιών στην συσκευή σας είχαν στην πραγματικότητα κατέβει από τα playlists των άλλων χωρίς καν εσείς να το γνωρίζετε; Και τι θα συνέβαινε αν η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών αυτών προέρχονταν από τους γονείς σας; Θα ταίριαζαν με την μουσική που εσείς θέλετε να ακούτε και να παίζετε στη ζωή;
Σε μια πρόσφατη συζήτηση με τον κυτταρικό βιολόγο Dr Bruce Lipton έκανε την ίδια σύγκριση όταν μιλούσε για τα υποσυνείδητα προγράμματα που ο κάθε ένας από εμάς παίρνει κατά τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής μας – πώς αυτά τα σχήματα και οι πεποιθήσεις διαμορφώνουν (και στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζουν) την πραγματικότητα μας, και πώς εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και να ξαναγράψουμε τα προγράμματα αυτά για να γίνουμε πιο δυναμικά συνειδητοί συν-δημιουργοί της ζωής μας. 

«Μια συμβατική πεποίθηση ήταν ότι η ζωή σας σε μεγάλο βαθμό προσδιορίστηκε από την κληρονομικότητα σας. Η νέα επιστήμη της επιγενετικής (= πάνω από τα γονίδια) λέει, όχι, η ζωή σας είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής σας και της επιρροής του νου σας σε ό,τι συμβαίνει» - Dr Bruce Lipton
Το Ανθρώπινο Πέτρινο Πιάτο και ο Νους μας Ως ο Μεγάλος Χημικός
Η επιστήμη των βλαστοκυττάρων πάνω στην οποία ο Bruce εργάζονταν την δεκαετία του 1960 αποκάλυψε ότι το «περιβάλλον» μέσα στο οποίο ήταν τα κύτταρα διαμόρφωναν τη γενετική και τη συμπεριφορά του κυττάρου. Τοποθετήστε πανομοιότυπα κύτταρα σε τρία διαφορετικά πέτρινα πιάτα και αλλάζοντας τη χημεία στο μέσον της καλλιέργειας όπου αυτά κάθονται, αλλάζετε την πραγματική γενετική και συμπεριφορά των κυττάρων (για παράδειγμα, το ένα γίνεται μύες, το άλλο οστό, και το άλλο λιπώδη κύτταρα).

Σύμφωνα με τον Bruce, ο άνθρωπος είναι σαν ένα γιγαντιαίο καλυμμένο με δέρμα πέτρινο πιάτο, 50 τρισεκατομμυρίων κυττάρων. Το μέσον καλλιέργειας στο σώμα μας είναι το αίμα, και ο «χημικός» ο οποίος ελέγχει την σύνθεση του αίματος, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα, είναι ο νους μας. Τα κύτταρα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το αν θα μεγαλώσουν, αν θα συρρικνωθούν, αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν, βάσει της αντίληψης του νου και της ερμηνείας της πραγματικότητας.
Η πρόκληση είναι ότι ο κάθε ένας από εμάς βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Αν δύο άνθρωποι παρακολουθούν το ίδιο ηλιοβασίλεμα, ο ένας κοιτάζει και λέει, «Αυτός είναι ένας φιλικός υπέροχος τόπος που με υποστηρίζει και εγώ είμαι ένας υγιής ευτυχισμένος άνθρωπος». Ο άλλος που κάθεται ακριβώς δίπλα του λέει, «Αυτός είναι ένας τρομακτικός τόπος, και εγώ δεν έχω ιδέα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Φοβάμαι». Και οι δύο είναι στο ίδιο περιβάλλον, αλλά τα ηπατικά τους κύτταρα λαμβάνουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα – επηρεάζοντας τελικά τη συμπεριφορά και τη γενετική δραστηριότητα των κυττάρων!
«Ο,τιδήποτε αντιλαμβάνομαι εκεί έξω, θα εκδηλώσω ένα υλικό συμπλήρωμα του εδώ μέσα. Έτσι, αν έχω ένα υγιές όραμα, η χημεία του νου μου μετατρέπει το σώμα μου σε υγεία. Αν ζω με τον φόβο… Ο φόβος προκαλεί το 90% των ασθενειών πάνω στον πλανήτη. Και τα πάντα δημιουργούνται από τις αντιλήψεις του νου. Η εικόνα που κρατάτε στο μυαλό σας δημιουργεί τη συμπεριφορά και τη βιολογία που εκφράζετε στη ζωή». - Dr Bruce Lipton
Ποιος, Λοιπόν, Ελέγχει το Νου;
Με απλά λόγια, σύμφωνα με τον Bruce, ο νους χωρίζεται σε δύο κύριες πτυχές – το συνειδητό και υποσυνείδητο νου. Ο συνειδητός νους αποτελείται από τις επιφανειακές σκέψεις μας, τις ευχές, επιθυμίες, και φιλοδοξίες. Ο υποσυνείδητος νους είναι το βασίλειο των αυτόματων και συνηθισμένων προτύπων των σκέψεων και πεποιθήσεων μας – τα πράγματα που κάνουμε όταν δεν γνωρίζουμε καν ότι τα κάνουμε.
«Ακριβώς πίσω από το μέτωπο σας είναι ο προ-μετωπιαίος φλοιός – το κέντρο της συνειδητότητας. Η ταυτότητα σας απέναντι στην ταυτότητα οποιουδήποτε άλλου. Αυτός είναι ο συνειδητός νους σας. Το άλλο 90% του εγκεφάλου σας ήταν εκεί πριν εξελιχτεί το συνειδητό μέρος, αυτό είναι το υποσυνείδητο. Στο υποσυνείδητο, τα πράγματα συμβαίνουν κάτω από την επίγνωση σας, κάτω από (ή «υπό») την συνειδητότητα».
Αν οδηγούμε κατά μήκος της εθνικής οδού και μιλάμε σε ένα φίλο στη θέση του συνοδηγού, ο συνειδητός νους μας είναι αυτός που εμπλέκεται στη συζήτηση. Ο υποσυνείδητος νους μας είναι αυτός που συνεχίζει να κάνει αυτόματα όλα όσα χρειάζονται για να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο. Ενώ ο συνειδητός νους σας διαβάζει αυτό το άρθρο, ο υποσυνείδητος νους σας φροντίζει για όλα τα άλλα – την αναπνοή, το ανοιγόκλειμα των ματιών, το να πάρετε μια γουλιά από το τσάι χωρίς να κάψετε τα χείλη σας.
Σύμφωνα με τον Bruce, όταν είμαστε πλήρως παρόντες, επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, ο συνειδητός νους οδηγεί το λεωφορείο. Αλλά μόλις αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάτι άλλο, εκτός αυτής της στιγμής, ακριβώς εδώ, τα υποσυνείδητα προγράμματα μας κάνουν την εμφάνιση τους για να συνεχίσουν τα πράγματα να κινούνται και για να μας κρατήσουν ασφαλείς.
Τώρα εδώ είναι το τρελό μέρος. Εξ αιτίας της μεγάλης ποσότητας του χρόνου που ξοδεύουμε σκεπτόμενοι κάτι άλλο εκτός της στιγμής στην οποία βρισκόμαστε, η επιστήμη υποστηρίζει ότι τρέχουμε τα προεπιλεγμένα προγράμματα μας περίπου κατά το 95% της ζωής μας που είμαστε ξύπνιοι. Και ενώ κάποια από τα προγράμματα αυτά είναι θετικά, δυνατά και βοηθητικά, οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των επιλεγμένων προγραμμάτων που οι περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν, είναι αποδυναμωτικά, αυτό-υπομονευτικά, και περιοριστικά.
Του Chip Richards

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα