Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση



Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο.

Συνεπώς, ουσίες και συστατικά, τα οποία προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις (μέσω κοπράνων) συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ακατάστατη διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τα φάρμακα προκαλούν αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για να ελέγχουμε το σωματικό βάρος.
Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά. Όσο πιο καθαρό είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγχουμε το βάρος μας.
Δείτε τις 10 ιδανικές τροφές για αποτοξίνωση:

  1. Σπαράγγια: Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Journal Of Food Science» τα σπαράγγια περιέχουν αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία τα οποία ανακουφίζουν τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα έναντι των τοξινών. Επίσης, οι λόγχες που βρίσκονται στο πάνω μέρος έχουν διουρητικές ικανότητες, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
  2. Λάχανο: Έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει ή κάνει κατακράτηση. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται αρκετά μακριά αν αναλογιστούμε ένα φλιτζάνι λάχανο αποδίδει περίπου 33 θερμίδες, δηλαδή μία μερίδα σαλάτα λάχανο δεν ξεπερνάει τις 70 θερμίδες, όσες λοιπόν περιέχει και ένα φρούτο. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το λάχανο παχαίνει αν αναλογιστούμε κιόλας ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους. Ο ζωμός από το βρασμένο λάχανο θεωρείται ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό ρόφημα για τον οργανισμό.
  3. Νερό με λεμόνι: Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό με μια φέτα στυμμένη λεμόνι. Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
  4. Παντζάρια: Τα παντζάρια περιέχουν ένα είδος αντιοξειδωτικών, ονόματι βηταλαΐνες οι οποίες βοηθούν στην αναδόμηση και αναγέννηση των κυττάρων στο ήπαρ, βασικό κέντρο αποτοξίνωσης του σώματος.
  5. Μουστάρδα: Η μουστάρδα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού τον αυξάνει κατά 25%.
  6. Σπανάκι: Τα φύλλα του σπανακιού περιέχουν κάποια συστατικά που ονομάζονται «θυλακοειδή» και καταστέλλουν με φυσικό τρόπο την όρεξη.
  7. Μπανάνα: Η μπανάνα παρέχει μια ιδανική ποσότητα καλίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.
  8. Αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Επίσης η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το ήπαρ . Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.
  9. Ρόκα: Το πράσινο χρώμα της μαρτυρά το αυξημένο περιεχόμενο σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο, τα οποία ενισχύουν τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό. Επίσης, η χλωροφύλλη προστατεύει από τις αφλατοξίνες, που συχνά συναντώνται σε μουχλιασμένα δημητριακά και όσπρια, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) και στο συκώτι.
  10. Αμύγδαλα: Η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα (περίπου 15 αμύγδαλα) έχει βρεθεί ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό από το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από το ήπαρ είτε από υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ. Τα αμύγδαλα είναι  πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί ανταγωνιστική δράση έναντι του καρκίνου του ήπατος, μειώνοντας έτσι κατά 40% τον κίνδυνο νοσηρότητας. 
Ειρήνη Καλαμπούκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα