Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Σημάδια ότι πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Περίεργες, εκκεντρικές συνήθειες, ή σημάδια ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής; Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε


Σημάδια ότι πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Αν η ντουλάπα σας και το γραφείο σας είναι οργανωμένα στην εντέλεια, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τότε μπορεί να είναι απλώς ένα στοιχείο της προσωπικότητάς σας: είστε ιδιαίτερα τακτικοί. Από την άλλη πλευρά, σε μερικές περιπτώσεις, αυτές οι συνήθειες μπορεί να είναι σημάδια ενός μεγαλύτερου προβλήματος, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Πλένετε συνεχώς τα χέρια σας

Το να πλένετε συνεχώς τα χέρια σας, ή να νιώθετε την ανάγκη να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό gel, είναι από τα πιο κοινά συμπτώματατόσο κοινό, που χαρακτηρίζει μάλιστα ολόκληρη κατηγορία ασθενών με OCD. Αν φοβάστε ότι μικρόβια μπορεί να βρίσκονται πάνω σας ακόμα και αφού έχετε μόλις πλυθεί, ή αν έχετε παράλογες φοβίες (για παράδειγμα, ότι μπορεί να κολλήσετε κάποιο σοβαρό μικρόβιο ακουμπώντας ένα καλάθι στο σούπερ μάρκετ), τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Καθαρίζετε συνεχώς

Νιώθετε συνέχεια την ανάγκη να καθαρίζετε το σπίτι σας, και η ανακούφισή σας δεν κρατάει πολλή ώρα, καθώς πιστεύετε ότι ακόμα και οι καθαρές επιφάνειες βρωμίζουν στιγμιαία. Αν περνάτε ώρες ολόκληρες καθαρίζοντας καθημερινά, τότε η διαταραχή είναι πολύ μεγάλη πιθανότητα, και πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Ελέγχετε τα πάντα πολλές φορές

Νιώθετε ποτέ ότι ξεχάσατε να κλείσετε την βρύση, τον φούρνο ή την πόρτα του ψυγείου; Αν αυτός είναι ένας φόβος που σας αναγκάζει να επιστρέφετε στο σημείο για να ελέγξετε ότι όλα είναι καλά πολλαπλές φορές, τότε η πιθανότητα OCD είναι μεγάλη.

Μετράτε

Ορισμένοι ασθενείς νιώθουν την ανάγκη να κάνουν συγκεκριμένες πράξεις αρκετές φορές, πάνω σε ένα συγκεκριμένο αριθμητικό μοτίβο, για να νιώσουν ότι όλα είναι καλά. Για παράδειγμα, σκεφτείτε την παραδοσιακή συνήθεια ανθρώπων να κάνουν τον σταυρό τους τρεις φορές όταν περνούν μπροστά από μια εκκλησία. Αυτή είναι μια καθημερινή συμπεριφορά, που δεν επηρεάζει την ζωή μας. Αν έχετε άλλες τέτοιες τελετουργικές συμπεριφορές, οι οποίες σας δημιουργούν προβλήματα, τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Οργανώνετε

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να έχετε ένα απόλυτα τακτοποιημένο γραφείο, ή κουζίνα. Πόσο μάλλον, η τάξη μπορεί να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη. Αν όμως η επιθυμία για τάξη γίνεται ανάγκη, και πρέπει να οργανώνετε τα πάντα βάσει μοτίβων, ξανά για να ανακουφιστείτε από το άγχος που σας προκαλεί η αταξία, υπάρχει πρόβλημα.

Φόβος κάποιου βίαιου συμβάντος

Όλοι μας έχουμε μερικές φορές σκοτεινές σκέψεις. Αν όμως αυτές οι σκέψεις γίνονται εμμονικές και μας εμποδίζουν από το να ζούμε άνετα όπως, για παράδειγμα, αν ανησυχούμε τόσο για την ασφάλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου που του τηλεφωνούμε πολλές φορές την ημέρα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα