Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Τά εν οίκω μή εν δήμω: Μιλώντας για τη σχέση μας σε τρίτους


σχέση
Το πως παρουσιάζουμε τον σύντροφό μας στην οικογένεια μας και τον κύκλο μας, θα είναι αργότερα η άποψη που θα καλλιεργηθεί ως προς το πρόσωπό του. Ας μην αφήσουμε τις δικές μας ερμηνείες και σκαμπανεβάσματα να χαλάσουν την όψη της σχέσης! Ας γίνουμε πιο επιλεκτικοί στο προσωπικό υλικό που μοιραζόμαστε με άτομα εκτός της σχέσης μας.

Τα συναισθήματα δύσκολα κρύβονται και αυτά απέναντι στον σύντροφο μας δεν αποτελούν εξαίρεση! Όταν ερωτευόμαστε θέλουμε να το πούμε σε όλο τον κόσμο (και συχνά το κάνουμε), αλλά δυστυχώς για τη σχέση μας, όταν γινόμαστε θηρία, πάλι θέλουμε να το ξεφωνίσουμε παντού! Εδώ έρχεται και το πρόβλημα. Αυτά τα πάνω – κάτω στη σχέση μας, που είναι πολύ φυσικά και δεν λείπουν από καμία σχέση, όταν εκφράζονται σε φίλους και συγγενείς μπορούν να δώσουν λάθος μηνύματα – και λάθος εντυπώσεις. Επηρεασμένοι από το συναίσθημα της στιγμής, περιγράφουμε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι αληθείς.
Το πως βιώνουμε εμείς ένα καυγά, μια διαφωνία ή μια ξεχωριστή ρομαντική στιγμή, διαφέρει από την πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας βιώνει μέσα από τη δική του πλευρά το κάθε συμβάν, και έτσι βγάζει τα δικά του συμπεράσματα που φιλτράρονται μέσα από τις δικές του εμπειρίες*.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ένταση της στιγμής, η οποία μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα με πιο δραματικό μάτι! Έτσι, καταλήγουμε να περιγράφουμε σημεία και τέρατα σε οικογένεια και φίλους, κάνοντας τους έτσι να πλάσουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το ταίρι μας. Αυτό μπορεί μετά να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις: μπορεί η οικογένεια μας να νομίζει πως μας ‘κακοφέρνονται’, μπορεί οι φίλοι να νομίζουν πως ο σύντροφος μας είναι πολύ ελαστικός, ή μπορεί να προβληθεί μια τέλεια εικόνα η οποία όμως να διαφέρει μακράν από την πραγματικότητα.

Καλό θα ήταν λοιπόν να συμφωνήσουμε με τον σύντροφό μας να κρατάμε τους τσακωμούς, τις εντάσεις και τους χαρακτηρισμούς μεταξύ μας. Έτσι, όταν θα υπάρχει ένα πρόβλημα ή παρεξήγηση μέσα στη σχέση, θα αφορά μόνο τη σχέση και κανέναν άλλο. Δυστυχώς το πρότυπο της κοινωνίας μας θέλει τον καθένα να κουτσομπολεύει τον σύντροφό του κάθε απόγευμα με τον καφέ. Αυτό μπορεί να φέρει σε μεγάλη ρήξη τη σχέση μας με τρίτους αλλά και με το ταίρι μας! Όσο περιγράφουμε αναλήθειες, τόσο τα άτομα που βρίσκονται έξω από τη σχέση μας θα μας δίνουν λάθος συμβουλές και θα παροτρύνουν λάθος συμπεριφορές. Αυτό θα οδηγήσει σε λάθη επικοινωνίας με τον σύντροφό μας και αποξένωση.
Καλό θα ήταν να εφαρμόζουμε αυτόν τον κανόνα σε όλες μας τις σχέσεις, ερωτικές και μη: όταν υπάρχει ένα θέμα να λυθεί, θα πρέπει να συζητηθεί μόνο από τα ενδιαφερόμενα μέλη (ή σε σοβαρότερη μορφή και με έναν ειδικό), και όχι να εξωτερικευτεί. Αυτό θα σας σώσει από πολλές παρεξηγήσεις, καυγάδες, και αντιπάθειες μεταξύ ανθρώπων που αγαπάτε.
 
* Θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω, πως για κάθε άτομο, αυτό που περιγράφει τη στιγμή που βιώνει κάποια συναισθήματα, είναι η αλήθεια του. Πιο αναλυτικά, όταν αναδύονται συναισθήματα, τη στιγμή που βιώνονται, ανεξάρτητα από το συμβάν που τα προκάλεσε, το άτομο αυτό έχει δίκιο σε ότι βιώνει καθώς τα συναισθήματα δεν έχουν σωστό ή λάθος. Οπότε είναι φυσικό όταν κάποιος βιώνει ένα δυνατό συναίσθημα να θεωρεί πως έχει δίκιο, χωρίς όμως να σημαίνει πως η πραγματικότητα πρέπει να συμβαδίσει με τα συναισθήματα αυτά.

Αρθρογράφος: Μαρτίνα Αθανασίου


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα