Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Άδραξε τη μέρα..

Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και το πιο μακρινό ταξίδι αρχίζει με ένα και μόνο βήμα.
Οι επιλογές των στόχων που κάνετε σήμερα δίνουν το ρυθμό (γρήγορο) καθώς επίσης και την προσέγγιση (παίζεις για να κερδίσεις), και οι πράξεις που κάνετε σήμερα καθορίζουν και την κατεύθυνση και το πεπρωμένο σας.

Picture

​Για να διασφαλίσετε ένα καλό ξεκίνημα, χρειάζεται να κάνετε αυτό το τολμηρό πρώτο βήμα, χρειάζεται να προσδιορίσετε τρεις εφικτούς στόχους και χρειάζεται να επιδιώξετε να τους πετύχετε κατά τη διάρκεια της βδομάδας. Ξεκινήστε τη βδομάδα, λοιπόν, γρήγορα και τελειώστε τη δυναμικά.

Χρειάζεται να έχετε την πεποίθηση ότι ο λόγος που θέτετε έναν στόχο είναι για να τον πετύχετε, επειδή δεν υπάρχει πιο αγνή μορφή επιτυχίας, πιο σωστή και απαιτητική μέθοδος για να διαπιστώσετε το τι είστε ικανός να καταφέρετε  όταν δράττετε κάθε ευκαιρία, και πετυχαίνετε ότι έχετε αποφασίσει να κάνετε.

Στην ταινία O Κύκλος των Χαμένων Ποιητών, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς υποδύεται τον Άγγλο καθηγητή, Τζον Κίτινγκ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κιόλας μαθήματος του ο Κίτινγκ εκφράζει με δυναμικό τρόπο ότι δεν είναι εκεί απλώς για να τους μεταδώσει ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά δείχνει στους μαθητές τι μπορούν να πετύχουν με τέτοιου είδους γνώσεις στην καθημερινή ζωή τους.

Το πρώτο τους μάθημα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο μάθημα Αγγλικής φιλολογίας, όσο ένα δραματικό φιλοσοφικό αφυπνιστικό κάλεσμα:

Η αφύπνιση στη λεκτική της μορφή είναι: «Carpe Diem - Άδραξε τη μέρα». Ο Κίτινγκ λέει στους μαθητές του να ρίξουν μια ματιά στα γνωστά λόγια του Ρόμπερτ Χέρικ.

Μάζεψε τα μπουμπούκια από τα τριαντάφυλλα ενόσω μπορείς,
Το γήρας πλησιάζει γοργά,
Και αυτό το λουλούδι το οποίο είναι ανθισμένο σήμερα,
Αύριο θα έχει μαραθεί.
«Γιατί γράφει ο ποιητής αυτά τα λόγια;», ρωτάει ο Κίτινγκ, και τελικά δίνει την απάντηση με μια επιδεικτική κίνηση: «Επειδή είμαστε τροφή για σκουλήκια, παιδιά. Επειδή πρόκειται να βιώσουμε έναν περιορισμένο αριθμό από εποχές όπως άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Μια μέρα, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, ο κάθε ένας από εμάς θα σταματήσει να αναπνέει, θα παγώσει και θα πεθάνει!»

Για να τους μεταδώσει καλύτερα αυτό το σημείο ο Κίτινγκ ζητάει από τους μαθητές να κοιτάξουν τις παλιές φωτογραφίες προηγούμενων μαθητών οι οποίες διακοσμούν τους διαδρόμους του πανεπιστημίου.

"Δεν διαφέρουν και πολύ από τον καθένα από εσάς, έτσι δεν είναι; Υπάρχει ελπίδα στο βλέμμα τους όπως ακριβώς και στα δικά σας. Πιστεύουν ότι προορίζονται για θαυμάσια πράγματα ακριβώς όπως και πολλοί από εσάς. Λοιπόν, που είναι τώρα αυτά τα χαμόγελα, παιδιά; Που είναι η ελπίδα τους;"

Οι μαθητές συνέρχονται από τα λόγια του Κίτινγκ. Ο Κίτινγκ συνεχίζει: "Οι περισσότεροι από αυτούς δεν περίμεναν μέχρι που ήταν πολύ αργά για να αξιοποιήσουν ακόμα και στο ελάχιστο τις δυνατότητες τους; Καθώς κυνηγούσαν τον θεό της επιτυχίας  δεν παρέκαμψαν τα όνειρα της εφηβείας τους; Οι περισσότεροι από αυτούς κύριοι είναι τώρα λίπασμα για ασφοδέλους."

"Όμως αν πλησιάσετε πολύ κοντά θα τους ακούσετε να ψιθυρίζουν. Εμπρός σκύψτε. Τους ακούτε; (ψίθυροι) Carpe Diem παιδιά. Αδράξτε τη μέρα! Κάντε εξαιρετική τη ζωή σας!"

Οι μέθοδοι διδασκαλίας του Κίτινγκ είναι ασυνήθιστοι. Δεν λέει απλά στους μαθητές του ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουν  ένα ανοιχτό, ευέλικτο τρόπο σκέψης, και να εξετάζουν τα πράγματα από διαφορετικές και μεταβαλλόμενες οπτικές γωνίες. Αντίθετα, τους ζητάει να ανέβουν στην κυριολεξία πάνω στα θρανία και να κοιτάξουν γύρω τους.

​Αυτή η μη συμβατική και φυσική μετάφραση της πολύ-χρησιμοποιημένης έκφρασης «να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου» έχει περισσότερο αποτέλεσμα στην νοοτροπία των μαθητών του από οποιαδήποτε πληθώρα θεωρητικών εξηγήσεων.

Αδράξτε την πρόκληση
Αδράξτε τις προκλήσεις με το να δράττετε τις ευκαιρίες που σας δίνονται κάθε βδομάδα αρχίζοντας από σήμερα. Ξεκινήστε ενστερνιζόμενοι τρεις στόχους οι οποίοι ικανοποιούν το πάθος σας και οι οποίοι σας ελκύουν. Αυτοί οι οποίοι σας λένε, «εδώ είμαι, έλα να με πάρεις».

Καταφέρνετε να ζείτε μια εξαιρετική ζωή όταν επικεντρώνεστε σοβαρά σε αυτά τα πράγματα –στόχους οι οποίοι κάνουν τη ζωή σας να έχει πάθος και λάμψη.

Carpe Diem!

«Ο αισιόδοξος στοχαστής βλέπει το αόρατο, πιάνει το άπιαστο και κατορθώνει το ακατόρθωτο».
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα