Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι αυτή η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι μια κρίση στην οποία οι ιερές δυνάμεις της αγάπης στην ανθρώπινη ψυχή εκτρέπονται με απόσπαση της προσοχής, με την απληστία, με την άγνοια, με την άσκηση της εξουσίας, έτσι ώστε ποτέ να μην ποτίσουν τον κόσμο και να τον αλλάξουν. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα όραμα της εξελικτικής σχέσης, ως μια σχέση που μας βοηθά να έρθουμε στο πραγματικό, να αναλάβουμε την ευθύνη γι' αυτό, και να βάλουμε σε εφαρμογή τον ιερό σκοπό μας με έναν σύντροφο, και για τον κόσμο: όταν δύο εραστές ενώνονται σε αυτή τη δυναμική αγάπη της συνειδητότητας , δημιουργούν ένα μετασχηματιστικό πεδίο ιερής ενέργειας, από την οποία και οι δύο μπορούν να τραφούν για να εμπνεύσουν το έργο τους στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν επτά προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες, πιστεύω, ώστε αυτό το εξαιρετικά δυνατό όραμα της εξελικτικής αγάπης να βγει στον κόσμο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι και οι δύο υπάρξεις πρέπει να βυθιστούν μεμονωμένα σε μια βαθιά και παθιασμένη αφοσίωση στον Αγαπημένο, άσχετα με το τι ονομασία γνωρίζουν τον Αγαπημένο, γιατί αν οι δύο υπάρξεις δεν έχουν ως επίκεντρο τη ζωή τους το Θεό, η σχέση δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ξεφύγει από τον ιδιωτικό κύκλο. Από την αρχή θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο της το Θείο. Πρέπει να είναι μια σχέση που έχει ξεκινήσει στη συνειδητή παρουσία του Θείου, για το σπουδαίο έργο του Θείου στο Σύμπαν. Μόνο μια σχέση που κέντρο της έχει το Θεό, και που έχει τον Θεό ως πρωταρχικό παράγοντα στη σχέση, θα είναι σε θέση να αντέξει τις αντιξοότητες της αυθεντικής αγάπης, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής και να υπηρετήσει τον κόσμο.

Η δεύτερη προϋπόθεση για μια εξελικτική αγάπη είναι ότι και οι δύο υπάρξεις πρέπει να αναπτύξουν μια γνώση της μοναξιάς. Στις Επιστολές Σε Ένα Νεαρό Ποιητή (Letters to a Young Poet), o Rilke έγραφε:
____________________________________________________

«Αυθεντική αγάπη είναι το σημείο που δύο μοναξιές προστατεύουν, και χαιρετούν η μία την άλλη.»

«Συνορεύουν» η μία με την άλλη, δεν διεισδύουν η μία στον τομέα του άλλου. «Προστατεύουν» επειδή αντιλαμβάνονται ότι η μοναξιά που έχει ο καθένας είναι η πηγή του εσωτερικού πλούτου και της εσωτερικής αποκάλυψης. «Χαιρετούν» επειδή καταλαβαίνουν ότι το έργο της μοναξιάς, το έργο που πηγαίνει στη μοναξιά, το έργο της καρδιάς, η λαχτάρα, η επιθυμία, η βαθιά ενατένιση των χαρισμάτων και των ελαττωμάτων κάποιου, είναι ένα ιερό έργο και το οποίο είναι το μυστικό θεμέλιο της υγιούς σχέσης. Σε πάρα πολλές σχέσεις στο σημερινό ναρκισσιστικό μοντέλο μας, αυτό που απειλεί το άτομο περισσότερο είναι η μοναξιά του άλλου. Σε μια αληθινά εξελικτική σχέση, αυτό που μπορεί να ζωντανεύει ένα άτομο περισσότερο είναι η μοναξιά του άλλου, επειδή γνωρίζει ότι η μοναξιά έχει τη δύναμη να το κάνει δισεκατομμυριούχο στη γενναιοδωρία, τη διορατικότητα και τη δημιουργικότητα.

Η τρίτη προϋπόθεση είναι ότι σε μια αληθινά εξελικτική σχέση υπάρχει ισότητα της εξουσίας, και ότι η ισότητα γεννιέται από μια βαθιά εμπειρία της ιερότητας και της αξιοπρέπειας της ψυχής του άλλου ατόμου. Αυτή η νέα σχέση που προσπαθεί να μας δοθεί από τη Μητέρα είναι αυτό που εγώ αποκαλώ αγαπημένο-αγαπημένη σχέση. Ένα άτομο δεν είναι ο αγαπημένος και το άλλο μόνο ο εραστής. Και οι δύο σύντροφοι αναγνωρίζουν ο ένας στον άλλον το μοναδικό πρόσωπο που ο Θεός στρέφει προς αυτούς, με σκοπό να τους φέρει την ουσία της θείας αλήθειας, η οποία είναι ενσωματωμένη αγάπη. Από εκείνη την αναγνώριση του άλλου ως ο Αγαπημένος ρέει μια φυσική κίνηση της παθιασμένης τιμής και υπηρεσίας της ζωής του άλλου. Αυτό δίνει σε κάθε άτομο την ελευθερία και την ενέργεια και τη χαρά που χρειάζεται για να βγει στον κόσμο και να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, επειδή στο παρελθόν υπήρξε ένα όραμα ανισότητας της εξουσίας.

Συχνά ο άντρας είχε τη δύναμη και η γυναίκα όχι. Ρόλοι κυριαρχίας και υποταγής μεταξύ δύο ανθρώπων θεωρούνταν ως αναπόφευκτοι.
____________________________________________________

Αυτό που αναδύεται τώρα είναι η αμοιβαία αναγνώριση της αγιότητας και της ιερότητας που εκφράζονται σε ταντρική έκσταση, σε έναν θαυμασμό και μια λατρεία του άλλου στον πυρήνα της ζωής.

Η τέταρτη προϋπόθεση απορρέει από τη τρίτη: αν πρόκειται να έχετε μια αγαπημένο-αγαπημένη σχέση, θα πρέπει να επικεντρώσετε όλη την ύπαρξη και την εργασία και την εξέλιξη σας στον Θεό. Θα πρέπει να γίνετε ειδικός της μοναξιά σας έτσι ώστε να μπορείτε να εργαστείτε σε ό, τι είναι απαραίτητο για να εμβαθύνετε την ιερή σχέση του Θείου. Θα πρέπει επίσης να φέρετε την ιερή πρακτική της προσευχής και του διαλογισμού στον ίδιο τον πυρήνα της ζωής σας, έτσι ώστε ολόκληρη η σχέση να μπορεί περιληφθεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή ιερή επιχείρηση.

Η πέμπτη προϋπόθεση είναι ότι και οι δύο εραστές πρέπει να εγκαταλείψουν πλήρως κάθε συναισθηματισμό του Χόλιγουντ για το τι πραγματικά είναι οι σχέσεις. Καθώς η αγάπη γίνεται πιο εξελικτική και συνειδητή, το ίδιο συμβαίνει και με την κατανόηση του κάθε ενός από τους εραστές της σκιάς του άλλου. Ένας από τους βασικούς ρόλους της νέας αυτής αγάπης είναι να κάνει το κάθε άτομο στη σχέση φύλακα της σκιάς του άλλου – όχι δικαστή της σκιάς του άλλου, όχι αρνητή της σκιάς του άλλου, αλλά κάποιον που αναγνωρίζει που ο άλλος έχει πληγωθεί, και τον φυλάει και τον προστατεύει με άνευ όρων συμπόνια χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του να προσβάλλεται ή να χειραγωγείται από τον άλλο. Αυτό χρειάζεται τεράστια προσπάθεια.

Η έκτη προϋπόθεση είναι ότι αν πρόκειται να μπείτε στην εξελικτική διαδικασία, θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι αυτή ποτέ δεν τελειώνει, ποτέ δεν σταματά να εκτυλίσσεται.

Η εξέλιξη είναι κατά βάση ένας κύκλος θανάτου / αναγέννησης που επαναλαμβάνεται σε όλο και υψηλότερες διαστάσεις, και κάθε αυθεντική εξελικτική σχέση πρέπει να έχει το θάρρος να περάσει από τους θανάτους που γεννούν τις αναγεννήσεις. Η Marion Woodman, η μεγάλη Γιουνγκιανή αναλύτρια και πρωτοπόρος της ιερής θηλυκότητας, μου είπε, «Έκανα τέσσερις γάμους με το σύζυγό μου, και στο τέλος του κάθε γάμου υπήρξε μια κρίση που θα έπρεπε να δεσμευτούμε να περάσουμε, μια προβολή που έπρεπε να πεθάνει. Αλλά εμείς επιμείναμε και το ξεπεράσαμε, και η αγάπη που γνωρίζουμε τώρα στα ογδόντα μας είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη αγάπη που έχουμε βιώσει».

Η έβδομη βασική προϋπόθεση είναι ότι από την αρχή αυτής της περιπέτειας στην εξελικτική αγάπη θα πρέπει να δεσμευτείτε ότι αυτή δεν θα είναι μόνο ένα προσωπικό όργιο, καλλιέργεια μιας όασης ιδιωτικής απόλαυσης. Θα πρέπει να συμμετέχετε συνειδητά σε αυτή τη σχέση για να σας κάνει πιο δυνατούς, για να υπηρετήσετε τον πλανήτη, να αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για μια σχέση όχι μόνο γειωμένη στο Θεό, όχι μόνον εμπλουτισμένη από την ιερή πρακτική, αλλά είναι από την αρχή της αφιερωμένη στο να κάνει δύο ανθρώπους πιο δυνατούς, πιο στοχαστικούς, να ασχοληθούν με μεγαλύτερο πάθος με τη μόνη σοβαρή αλήθεια της εποχής μας: Ο κόσμος πεθαίνει, και χρειαζόμαστε μια σημαντική επανάσταση της καρδιάς να ενδυναμώσει τον καθένα να προχωρήσει μπροστά και να αναλάβει το έργο της ανοικοδόμησης και την εκ νέου δημιουργίας που απεγνωσμένα τώρα χρειάζεται.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Andrew Harvey, “Evolutionary Love Relationships: Passion, Authenticity and Activism”)




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα