Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Χίμαιρα

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Να κυνηγάς χίμαιρες, λέμε, να επιδιώκεις το ανύπαρκτο.

Η Χίμαιρα όμως υπάρχει στη μυθολογία μας και είναι θαλάσσιο τέρας με σώμα κατσίκας, τρία κεφάλια: λιονταριού, κατσίκας και δράκου και ουρά φιδιού. Από το στόμα του έβγαινε φωτιά. 

Η Χίμαιρα ήταν δηλαδή ένα ον με ετερόκλητα στοιχεία. Γιαυτό και ο όρος Χίμαιρα χρησιμοποιείται και στη Γενετική για να περιγράψει ζωντανούς οργανισμούς που έχουν περισσότερους από έναν Γενετικούς κώδικες, ή κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς.

Μύθους για τη Χίμαιρα συναντάμε στην Ομηρική Ιλιάδα Ζ΄, στη Θεογονία του Ησιόδου στην Αινειάδα του Βιργίλιου. Κατά τον Ησίοδο ήταν κόρη του Τυφώνα και της Έχιδνας. Από τον Όρθρο απέκτησε το Λιοντάρι της Νεμέας και τη Σφίγγα.

Η Χίμαιρα βρήκε το θάνατο από τον Βελλερεφόντη που ίππευε τον φτερωτό Πήγασο, αλλά και με τη βοήθεια της Αθηνάς. Κατ’ άλλους τη χτύπησε απλά με το ακόντιο. Κατ’ άλλους τη σκότωσε με μολύβι που έλιωσε από την καυτή ανάσα της.

Πολλές περιοχές και πόλεις ερίζουν για την κατοικία του τέρατος, μεταξύ αυτών η Φρυγία, Λιβύη,η αρχαία Κόρινθος και η Σικυώνα. 



Μια βαθύτερη προσέγγιση οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αλληγορική αναφορά ηφαιστείων. Ηδη ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς αναφέρει την ονομασία αυτή για το ηφαιστειώδες έδαφος της Λυκίας κοντά στη Φασηλίδα.
Ο Στράβων την αναφέρει για κάποια ηφαιστειώδη χαράδρα του όρους Κράγου
Η μορφολογία του τέρατος μπορεί να προέκυψε από την πανίδα των ηφαιστειακών ορέων. Λέγεται ότι στους πρόποδες του ηφαιστείου ζούσαν πολλά φίδια, στη μεσαία ζώνη έβοσκαν κατσίκια και στις σπηλιές λιοντάρια. Έτσι δημιουργήθηκε στην ανθρώπινη φαντασία το τερατώδες ον Χίμαιρα.

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας τοποθέτησε τη Χίμαιρα στην καλντέρα της Σαντορίνης και ήταν το θηρίο που αφάνισε τους κατοίκους του νησιού

Όπως και να έχουν τα πράγματα, μπορεί να νομίζουμε ότι η μυθολογία μας τρέφει με χίμαιρες, αλλά αν επιχειρήσουμε μια βαθύτερη προσέγγιση, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν οι αιώνιες αλήθειες της ζωής και μέσα από τα σύμβολα και του μύθους προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τα μυστήρια του σύμπαντος.

Ρ.Τ





Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα