Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ενδιαφέρουσα χρονιά για τον ελληνικό πολιτισμό (χε χε)

Οι εντάσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις της περασμένης χρονιάς σε διοικητικά συμβούλια εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, σε γενικές γραμμές φάνηκε ότι εκτονώθηκαν… Και όσο αυτοί στο υπουργείο μάχονται μεταξύ τους, ο πολιτισμός πάει κατά διόλου. Αλλά θα μου πεις αν ένα υπουργείο Πολιτισμού έχει τέτοια ταμπέλα, τι περιμένεις;
Υπουργείο Πολιτισμού
Κι όσο στο εσωτερικό ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός αναζητά σχεδιασμό και χρήμα, στο εξωτερικό συγκέντρωσε διακρίσεις με πρόσφατη την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. (ας ελπίσουμε μέχρι τότε να έχουν προλάβει να σοβαντίσουν και να βάψουν το εγκαταλειμμένο μουσείο της περιοχής)
  • Το Μέγαρο Μουσικής περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο (ωχ). Στο Δημόσιο, επίσης, μεταβιβάζεται το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ωχ ωχ ωχ), μια μέρα πριν εκπνεύσει το 2016. Το κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος-σε σχέδια του μέγιστου αρχιτέκτονα Renzo Piano, παίρνει εξαιρετικές κριτικές.
ΕΜΣΤ, ΦΙΞ
  • Παρ’ ότι κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική του Τάκη Ζενέτου στο παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ, τοΕθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε επιτέλους (μόνο το ισόγειο του) στο κοινό με περιοδική έκθεση. Η αντιμετώπιση μέχρι στιγμής είναι επιεικώς «χλιαρή».
  • Το Ελληνικό Φεστιβάλ κινδύνευσε να ματαιωθεί μετά το «θρίλερ» Γιαν Φαμπρ και την οργή που εισέπραξε ο Βέλγος εικαστικός ως και την κήρυξη του σε «persona non grata» από τους Έλληνες αποκλεισμένους καλλιτέχνες. Τελικά πραγματοποιήθηκε από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο που αποδέχτηκε την θέση του διευθυντή αναλαμβάνοντας να φτιάξει πρόγραμμα μέσα σε μόλις είκοσι μέρες.
Το 2016 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά για τον ελληνικό πολιτισμό, σύγχρονο και αρχαιολογικό.
Βανέσα Ρεντγκρέϊβ, Μυτιλήνη
Φυσικά και θα εντάξουμε στα πολιτιστικά γίγνεσθαι, τις επισκέψεις διαφόρων διασήμωνστην Μυτιλήνη, αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες.
1984, ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥΣτο Θέατρο: Επισκευάστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν οι δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν μετά από εκστρατεία στήριξης από το Ίδρυμα Ωνάση και πρωτοβουλία crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας  Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η παράσταση της Πηγής Δημητρακοπούλου «Η Ισορροπία του Νας» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επειδή περιλάμβανε, μεταξύ άλλων λογοτεχνικών και ιστορικών κειμένων, αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού «Η μέρα εκείνη…» και πρακτικά από την δίκη της 17 Νοέμβρη  Διαφωνίες και για τους Όρνιθες στην (υπέροχη) παράσταση του Νίκου Καραθάνου  Εντυπωσίασε με έργα του Γιάννη Χρήστου η εμφάνιση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τον Φάουστ και το 1984 (φωτογραφία πάνω) ανακηρύσσεται το νέο μεγάλο όνομα στα θεατρικά μας πράγματα 
Στον κινηματογράφο: Ανεργία στον κλάδο, πενιχρά οικονομικά, διεθνή βραβεία και διακρίσεις για ελληνικές φεστιβαλικές ταινίες, διστακτικοί θεατές.  Αλλαγές στην ηγεσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.  Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη με το «Chevalier»είναι η ελληνική πρόταση για τα ξενόγλωσσα Oscar. (δυστυχώς  δεν πέρασε ούτε στις 9)  Την υποψηφιότητα Α΄ ανδρικού ρόλου στον Κόλιν Φάρελ για την ερμηνεία του στον «The Lobster»(Αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου ανακοίνωσαν οι Χρυσές Σφαίρες (ο νικητής θα ανακηρυχτεί τον Ιανουάριο του 2017). (χαιρόμαστε όχι γιατί ο Colin Farrell είναι Έλληνας, αλλά για τον Γιώργο Λάνθιμο που τα πάει πολύ καλά έξω) 
Βυζαντινό μουσείο, ΕρμιτάζΣτα Εικαστικά: Η documenta 14 ξεκίνησε τις δημόσιες δράσεις της από το Πάρκο Ελευθερίας διχάζοντας το κοινό.  Ξεχώρισαν η έκθεση «Happy Birthday» στη μνήμη του σπουδαίου γλύπτη Γιώργου Λάππα που πέθανε αιφνίδια το 2016  Επίσης η πολυταξιδεμένη αντιρατσιστική έκθεση παραστατικών τεχνών «Exhibit B» του Νοτιοαφρικανού Μπρετ Μπέιλι που έφερε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών.  Συνωστισμός στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς για τη μύηση του ελληνικού κοινού στην τέχνη της performance από την Μαρίνα Αμπράμοβιτς με το πρόγραμμα «Αs One » του Ινστιτούτου της , συμπράττοντας με τον ΟργανισμόNeon Ο Κινέζος ακτιβιστής εικαστικός Ai Weiwei πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση επί ελληνικού εδάφους, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. (φωτογραφία κάτω)
AI WEIWEI, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣΣτο Βιβλίο: Η αγορά συνεχίζει σε αρρυθμία, αθετήσεις υποσχέσεων, ακάλυπτες επιταγές, αναβολές είναι στην καθημερινότητα.  Η διαδεδομένη πλέον έκδοση λογοτεχνικών βιβλίων με τη συμμετοχή του συγγραφέα, τροφοδότησε την παραγωγή του λογοτεχνικού βιβλίου που κέρδισε γι’ άλλη μια φορά τη μερίδα του λέοντος προσελκύοντας τους περαστικούς αναγνώστες και τους σταθερούς βιβλιόφιλους.  Έκλεισαν τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης και Παπασωτηρίου με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρέη  Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος μετακομίζει στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. 
Στην Αρχαιολογία: Δύο ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα συγκαταλέγονται στην λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology» με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις διεθνώς το 2016: Η ομαδική ταφή 80 δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα και ο «Άνθρωπος» των Αντικυθήρων που οστά του εντοπίστηκαν στο διάσημο αρχαίο Ναυάγιο.  Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιόρτασε τα 150 χρόνια του.  Στον κατάλογο Μνημείων της UNESCO εγγράφηκε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.  «Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη το μνημείο στα αρχαία Στάγειρα» υπερασπίστηκε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.  Εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα μία φορά τον μήνα στην Ροτόντα Θεσσαλονίκης.  Τιμητική διάκριση Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς κέρδισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος αντιτάχθηκε στην γνωμοδότηση του ΚΑΣ για αύξηση συντελεστή δόμησης και την ανέγερση εμπορικού κέντρου στην περιοχή. Μεσούσης της κρίσης εγκαινιάστηκαν τρία μουσεία- τα αρχαιολογικά Θηβών και Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη και το Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.  Ουρές στην έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδα – Ρωσία» 2016.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ) 
Ερμιτάζ, Βυζαντινό Μουσείο
«Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία» στο Βυζαντινό Μουσείο.  
Βιβλιοθήκη, Όπερα, Φαληρικό Δέλτα, Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου,
Το κτιριακό συγκρότημα με την νέα μας Βιβλιοθήκη και την Όπερα, στο Φαληρικό Δέλτα από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, έχει ενθουσιάσει τους πάντες. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα