Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Το βαπόρι απ’ την Περσία



Το «Γκλόρια», το χασίσι, τα 4 δις και ο «αφανής» κάπτεν Νικ. Ένα καράβι που φόρτωσε στην Βηρυτό 300 σακιά με χασίσι, με προορισμό την Ολλανδία, έμελλε να γίνει η πιο συζητημένη ιστορία κατάσχεσης ναρκωτικών, πριν 40 ακριβώς χρόνια.
Πέρασαν 40 χρόνια (ήταν 7 Ιανουαρίου του 1977), από τότε που το καράβι «Γκλόρια», που κουβαλούσε περίπου 11 τόνους χασίς, έπεσε στα χέρια του λιμενικού στην Κορινθία και η αξίας 4 δισ. δραχμών, κατεργασμένη κάναβη κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές.
Το «Γκλόρια», το χασίσι, Το βαπόρι απ’ την Περσία, Τσιτσάνης,
Το βαπόρι απ’ την Περσία
πιάστηκε στην Κορινθία
Τόννοι έντεκα γεμάτο
με χασίσι μυρωδάτο…
Το Κυπριακό motorship «Γκλόρια» είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό και κατευθύνονταν προς την Ολλανδία. Το χασίς ήταν στο πίσω μέρος του καραβιού, σκεπασμένο με λινάτσες και η ποσότητα ήταν μία από τις μεγαλύτερες που θα εντοπίζονταν εκείνη την εποχή. Την δουλειά την είχε «κλείσει» ο «Κάπτεν Νικ» όταν τον πλησίασε ένας ναυτικός στη Λάρνακα. Τα ναρκωτικά θα φορτώνονταν στη Βηρυτό και θα έφταναν στο Ρότερνταμ. Οι έμποροι, δύο Λιβανέζοι, συνάντησαν τον πλοίαρχο και του μίλησαν για το φορτίο. 300 σακιά χασίς, 40 κιλά το καθένα, αλλά ο πλοίαρχος δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται.

Πλοίαρχος στο «Γκλόρια» ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος, επονομαζόμενος και «Κάπτεν Νικ», ο οποίος συνεργαζόταν εντελώς κρυφά για χρόνια με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Ο ίδιος είχε υπάρξει λαθρέμπορος τσιγάρων, αλλά λόγω του θανάτου κάποιου φίλου του από υπερβολική δόση, έγινε πολέμιος κάθε είδους ναρκωτικών. Το 1964 άρχισε να συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, δίνοντας πληροφορίες. Για να μην αποκαλυφθεί η δράση του, στήνονταν «επιχειρήσεις» σε συνεργασία με τις αρχές κάθε χώρας και τα εύσημα έπαιρναν οι εκάστοτε λιμενικοί. Οι εφημερίδες και τα Μέσα της εποχής μνημόνευαν το έργο των αρχών κάθε χώρας, δίχως να γνωρίζουν ότι πίσω από κάθε σύλληψη που αφορούσε το εμπόριο ναρκωτικών, βρισκόταν ο «Κάπτεν Νικ».
Το «Γκλόρια», το χασίσι, Το βαπόρι απ’ την Περσία, Τσιτσάνης,
Την δουλειά «έκλεισε» λοιπόν ο «Κάπεν Νικ» όταν τον πλησίασε ένας ναυτικός στη Λάρνακα.Τα ναρκωτικά θα φορτώνονταν στη Βηρυτό και θα έφταναν στο Ρότερνταμ. Οι έμποροι, δύο Λιβανέζοι, συνάντησαν τον πλοίαρχο και του μίλησαν για το φορτίο. 300 σακιά χασίς, 40 κιλά το καθένα και το κόστος της μεταφοράς 300.000 δολάρια, 150.000 εκείνη την ώρα και τα υπόλοιπα με την παράδοση. Και κάπου εδώ αρχίζει η αγωνία για να πετύχει το όλο κόλπο και να μην αποκαλυφθεί και ο «καπτέν Νικ». Τα ναρκωτικά φορτώθηκαν έξω από το παραθαλάσσιο χωριό Ιμεΐλ, με βάρκες και δυο Τούρκους συνοδούς του εμπορεύματος. Λίγο πριν την παραλαβή, ο «Κάπεν Νικ» ενημέρωσε τις αρχές στην Ελλάδα ότι θα έφερνε πολλούς τόνους «σοκολάτα» δώρο για τα Χριστούγεννα. Συμφώνησαν να βρεθούν για έναν «τυπικό έλεγχο» 10 μίλια νότια της Πύλου, ωστόσο λόγω των μποφόρ, άλλαξε κατεύθυνση και πήγε προς τη Σίφνο, υπό το άγρυπνο μάτι των δύο Τούρκων που συνόδευαν το εμπόρευμα.
Αναγκάστηκαν λοιπόν η συνάντηση να γίνει στα Ίσθμια της Κορίνθου, όπου τους περίμενε όλο σχεδόν το λιμενικό σώμα. Συνελήφθηκαν ο πλοίαρχος και οι ναυτικοί του πλοίου, μεταξύ αυτών και δυο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στις καμπίνες. Οι άντρες του λιμενικού τους έριξαν καπνογόνα, αναγκάζοντας τους να ανέβουν στο κατάστρωμα. Βρέθηκαν ακόμη δυο πιστόλια τύπου μπράουνιγκ και πεντακόσιες σφαίρες. Παραλήπτες του φορτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν Λιβανέζοι υπήκοοι στην Αμβέρσα ή το Άμστερνταμ. Οι δυο Τούρκοι οδηγήθηκαν στις φυλακές του Ναυπλίου, ενώ ο «Κάπτεν Νικ» και το πλήρωμα του, μετά τις αρχικές υποτιθέμενες συλλήψεις, δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του αρχηγού Υ.Ε.Ν. Παπαδόγγονα. Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε ως αμοιβή για τη μεγάλη επιτυχία 7.800.000 δρχ. Ο «Κάπτεν Νικ» από αυτά πήρε 1.500.000 δρχ., τα υπόλοιπα τα μοιράστηκαν … διάφοροι αξιωματικοί.
Το «Γκλόρια», το χασίσι, Το βαπόρι απ’ την Περσία, Τσιτσάνης,
Το τραγούδι
Ο Βασίλης Τσιτσάνης δεν θα μπορούσε να μην εμπνευστεί από μια τέτοια μεγάλη ιστορία. Ένα γεγονός που το κουβέντιαζαν όλοι οι Έλληνες στα σπίτια, στις αυλές, στα κουτούκια και στα καφενεία. Έγραψε μουσική και στίχους και ήταν ο πρώτος που τραγούδησε το «Το βαπόρι απ’ την Περσία» (φαντάζομαι ότι το έκανε απ’ την Περσία για να του ταιριάξει η ρίμα με την Κορινθία)- κάνοντας το τεράστια επιτυχία, αλλά που δυστυχώς στην συνέχεια δέχτηκε απαγορεύσεις για την μετάδοση του από τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Κοινώς λογοκρίθηκε.
Το «Γκλόρια», το χασίσι, Το βαπόρι απ’ την Περσία, Τσιτσάνης,
————————————————-
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ – Το βαπόρι απ’τη Περσία

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα