Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ο θάνατος της μετεωρολογίας στη χώρα που γεννήθηκε




Μπορεί η επιστήμη της Μετεωρολογίας να θεωρείται ότι άρχισε να κάνει σημαντικές προόδους από το 19ο αιώνα και μετά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, όσο κι αν οι επιστήμονες καμαρώνουν για την πρόοδο και τα επιτεύγματα τους, η ίδια η ζωή τους διαψεύδει

Το ενδιαφέρον του ανθρώπου για την μελλοντική γνώση του καιρού είναι τόσο παλαιό, όσο σχεδόν και ο άνθρωπος. Αρχαίοι λαοί όπως Ινδοί, Αιγύπτιοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, κ.λπ. παρατηρούσαν τα διάφορα φαινόμενα, τα ενσωμάτωναν στις διάφορες δοξασίες τους και οι προβλέψεις που στηρίζονταν κυρίως στους αστέρες. Θεωρούντο “ατελείς”, ωστόσο ήταν χρήσιμες στις κύριες τότε ασχολίες τους, στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ο όρος μετεωρολογία (meteorology) είναι μάλιστα και ελληνικός. Από την μελέτη των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων σοφών και μετεωρολόγων συνάγεται το συμπέρασμα ότι από τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Έλληνες συνέχισαν με μεγαλύτερη επιτυχία τις προσπάθειες των προαναφερομένων λαών. Συγκεκριμένα ο Αριστοτέλης, γύρω στο 350 π.Χ., δημοσίευσε 4 ευμεγέθη βιβλία που τα ονόμασε “Μετεωρολογικά”. Σ΄ αυτό το πελώριο κατ΄ έκταση και σπουδαιότητα έργο, συνέλεξε όλες τις γνωστές τότε παρατηρήσεις – γνώσεις όχι μόνο για τον καιρό αλλά και για την θάλασσα και τον Ουρανό. Τα “Μετεωρολογικά” του Αριστοτέλη για δύο χιλιάδες χρόνια απετέλεσαν το πρότυπο διδακτικό βιβλίο της Μετεωρολογίας και όχι μόνο.
Επίσης ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη, έγραψε το βιβλίο των “Σημείων” που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί συνδυασμός της τότε επιστήμης και παράδοσης. Περιείχε δε πολλούς κανόνες ειδικά για την πρόγνωση του καιρού, καθώς και μερικές ενδείξεις που τότε πίστευαν ότι μπορούσαν να φανερώσουν πως θα είναι ο καιρός το επόμενο έτος ή και ακόμα πιο μετά. Συγκεκριμένα το έργο αυτό περιελάμβανε:

  • 80 “σημεία” περί βροχής
  • 45 περί ανέμων
  • 50 για καταιγίδες
  • 24 για καλοκαιρίες
  • 7 για πρόγνωση ολόκληρου έτους (ετήσιες)
Αυτά τα έργα αποτελούν και την ιστορική απαρχή της επιστημονικής συστηματοποίησης των μετεωρολογικών παρατηρήσεων επιτυγχάνοντας έτσι την επιστημονική πλέον ερμηνεία των διαφόρων φαινομένων.

Εν Ελλάδι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μετεωρολογία άρχισε να αποκτά την επιστημονική της υπόσταση, εν Ελλάδι μάλλον και θα κλείσει τον κύκλο της. Κάτι αντίστοιχο με τη Δημοκρατία;

Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μιας μόνιμης πλέον αστοχίας των μετεωρολογικών προβλέψεων, για να μην αναφέρω και τις κόντρες μεταξύ τους. Βλέπουμε διάφορα μετεωρολογικά σάιτ με εντελώς διαφορετικές προγνώσεις. Κι αν δεν βρέξει θα χιονίσει, μπορεί και ο καιρός να είναι αίθριος, εκτός κι αν έχουμε καταιγίδες. Λογικό είναι κάποια απ’ όλες αυτές να πέσει τη μια μέρα μέσα. Αλλά ποτέ μια συγκεκριμένη ίδια πηγή δεν καταφέρνει να μας προσφέρει την πενθήμερη πρόγνωση καιρού όπως παλιά, έστω με μικρές αποκλείσεις.






Ο ένας λέει αίθριος, ο άλλος λέει ασθενής χιονόπτωση και τελικά είχαμε απλώς πυκνή συννεφιά. Κι αυτές οι προγνώσεις, να φανταστείτε, άλλαξαν λίγες ώρες πριν ξημερώσει η Κυριακή. Μια μόλις μέρα πριν οι προγνώσεις έλεγαν άλλα. Το ίδιο και προχτές, παραπροχτές και σχεδόν κάθε μέρα.
Ο απλός πολίτης, πέρα από αυτόν που είναι ναυτικός, ψαράς ή αγρότης κ.λ.π επαγγέλματα που έχουν άμεση εξάρτηση με τον καιρό, θέλει να ξέρει τι καιρό θα κάνει την τάδε μέρα, ή έστω σε 1-2 μέρες για να προγραμματίσει, ως έκανε παλιά, τη ζωή του. Μια εκδρομή ή μια βόλτα, τα ψώνια του, ακόμα και την μπουγάδα, βρε αδελφέ!
Ξεχάστε το. Η μετεωρολογία πέθανε. Αλλά οι μετεωρολόγοι ζουν και βασιλεύουν, και εξακολουθούν να μας βασανίζουν με την παραπληροφόρηση των προγνωστικών τους.
Εκτός αυτού, έχουν επιφορτισθεί και ένα ακόμα βαρύ έργο: να αποσιωπούν, να απομυθοποιούν, να χλευάζουν ακόμα, τους πραγματικούς λόγους της συνεχούς και μόνιμης αστοχίας τους: ότι το κλίμα χειραγωγείται συνεχώς από τους ψεκασμούς και τις διάφορες ηλεκτρομαγνητικές εγκαταστάσεις (τύπου HAARP) που παίζουν με την ιονόσφαιρα. Κι έχουμε πλέον μπόλικες από δαύτες!
[φωτό σημερινές από Αττική – αεροπλάνα ψέκασαν κι έκρυψαν τον ήλιο]
Είναι πράγματι θλιβερό, γιατί όλα όσα συμβαίνουν δεν θα συνέβαιναν αν ο καθένας από μας έκανε σωστά τη δουλειά του. Και οι μετεωρολόγοι, αντικειμενικά δεν μπορούν πλέον να την κάνουν, όχι από αδυναμία γνώσεων, αλλά συνεχών παρεμβολών. Θα μπορούσαν ωστόσο να παραδεχτούν την ήττα τους, κάτι που θα έμοιαζε πολύ πιο ανθρώπινο και ηθικό, από το να τρέχουν και… πραγματικά, να μην φθάνουν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Έτσι, για μια φορά ακόμα, η Ελλάδα που έδωσε τα φώτα της παγκοσμίως, παραμένει στο σκοτάδι.
Τι καιρό θα κάνει αύριο; Εκεί που θα σκάσει η μπίλια του κάθε μετεωρολόγου. Ένας απ’ όλους ίσως να είναι ο τυχερός και να τον πετύχει. Αλλιώς… πάμε για τζακ ποτ: συνήθως το καλοκαίρι δεν χιονίζει, αλλά που ξέρετε, μπορεί να το δούμε και αυτό…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα