Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Αμεση Ανάλυση: Η τουρκική παρουσία στα Ιμια, το μήνυμα και οι αποδέκτες


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του τούρκου ΑΓΕΕΘΑ στα Ίμια και μάλιστα κατά τρόπο τόσο επιδεικτικά προκλητικό, έχει δύο αποδέκτες:
Ο πρώτος είναι η Αθήνα.
Μετά τις απειλές Τσαβούσογλου για ακύρωση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κάνει επίδειξη δυνάμεως σε μια περιοχή που προκαλεί άσχημες αναμνήσεις στην ελληνική πλευρά. Είναι το δεύτερο σκέλος της απάντησης που δίνει η Άγκυρα στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει στάση ανάλογη με εκείνη των ΗΠΑ ή της Γερμανίας στα αιτήματα έκδοσης αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί ανάλογες αποφάσεις και από την άμεση γειτονιά της και δη από την Ελλάδα.
Η παρουσία του τούρκου ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ στα Ίμια αποτελεί επίσης μια υπενθύμιση της πάγιας θέσης της Άγκυρας περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί τουλάχιστον 16 νησίδων. Επί τούτου, η τουρκική κίνηση θα πρέπει να ερμηνευτεί και ως έμμεση απάντηση προς την αδιανόητα επιπόλαιη και επικίνδυνη κοινοβουλευτική απάντηση που είχε δώσει προ περίπου δύο εβδομάδων ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής περί προγράμματος οικονομικής εκμετάλλευσης και κατοίκησης 28 νησιών του Αιγαίου. 
Ο δεύτερος αποδέκτης της τουρκικής επίδειξης δυνάμεων είναι το εσωτερικό. Η Τουρκία έχει δυσανάλογα υψηλές απώλειες στην προσπάθεια να ελέγξει την Αλ Μπαμπ και να εκδιώξει από εκεί το ISIS. Μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την στρατιωτική δυσκολία που αντιμετωπίζει στη βόρεια Συρία δεν πρέπει να αποκλείεται από την ανάλυση όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. 

Στο ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Εξωτερικών και τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή στους βασικούς πυλώνες διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια της χώρας, υπάρχουν έμπειροι αξιωματικοί και διπλωμάτες οι οποίοι και γνωρίζουν και μπορούν να διαχειριστούν λεπτές καταστάσεις. Η προσοχή που απαιτείται από την ελληνική πλευρά αφορά, πρώτον, την κατάσταση στα Ίμια, όπου αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατο τριών αξιωματικών πάνω στο καθήκον. Αλλά και σε βραχονησίδες σε όλο το μήκος και πλάτος του ανατολικού Αιγαίου όπου από καιρού εις καιρόν σημειώνονται κάποιες περίεργες κινήσεις. Δεύτερον, στην νησίδα Παναγιά στις Οινούσσες, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά υπερπτήσεων και παραβιάσεων των χωρικών υδάτων. Και, τρίτον, στον αέρα πάνω από το Αιγαίο όπου οι Έλληνες πιλότοι εμπλέκονται πλέον συχνότατα με Τούρκους συναδέλφους τους οι οποίοι εισέρχονται στο FIR Αθηνών με σαφή στόχο την πρόκληση επικίνδυνων καταστάσεων. 
Οι ώρες για τη χώρα είναι κρίσιμες. Απαιτείται αποφασιστικότητα, πρόνοια και ψυχραιμία. 


Σοβαρή τουρκική πρόκληση στα Ιμια - Πυραυλάκατος, παρόντος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, περιέπλευσε το νησί




ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τουρκική πρόκληση σημειώθηκε περίπου στις 10.30 σήμερα το πρωί στην περιοχή των Ιμίων, όταν πυραυλάκατος με επιβαίνοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, περιέπλευσε τα Ίμια.
Την τουρκική πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου «ΣΑΜΠ», με Τούρκους κομάντος, τα οποια επίσης πραγματοποίησαν την ίδια κυκλική κίνηση γύρω από το νησί.
Στην περιοχή έσπευσε άμεσα η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός».
Έπειτα από τη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων απο την ελληνική προς την τουρκική πλευρά, οι τουρκικές δυνάμεις αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Αλικαρνασσό.
Η τουρκική προκλητικότητα σήμερα συνδέεται άμεσα με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση Ερντογαν ερμηνεύει ως πολιτική απόφαση που στρέφεται εναντίον της Άγκυρας,
Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύγκρουση.





Φωτογραφίες από τα Ιμια δημοσίευσε το τουρκικό Επιτελείο




ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ από την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στην περιοχή των Ιμίων ανήρτησε στην ιστοσελίδα το τουρκικό επιτελείο, δείχνοντας σαφώς τις προθέσεις του ως προς τη σημερινή πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Σε αρκετές από αυτές, ο κ. Ακάρ και οι επιτελείς του φωτογραφίζονται με φόντο τις νησίδες των Ιμίων. 
Σε ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου αναφέρεται πως «ο Επιτελάρχης Ακάρ δήλωσε ότι στις ενέργειες μας ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Θάλασσα του Αιγαίου, για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα εστιάζουμε πάντα στην φιλία και στην ειρήνη. Επίσης, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και τους έθνους μας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα».



Για σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Έναν σημαντικό ισχυρισμό φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το μεσημέρι της Κυριακής τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα επεισόδιο στα περίχωρα των Ιμίων, όπου εμπλέκεται σκάφος στο οποίο μετέβαινε ο Επιτελάρχης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, η ενημερωτική ιστοσελίδα Duvar με βάση πληροφορίες από το Πρακτορείο Doğan, το μεσημέρι της Κυριακής, γύρω στις 12:00, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού ανέκοψε την πορεία ενός τουρκικού σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ. Το τουρκικό σκάφος κατευθυνόταν προς τα Ίμια.
Το ODA TV όμως, με βάση νεότερες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, μεταδίδει τον ισχυρισμό του τουρκικού στρατού ότι δεν είναι ορθή η πληροφορία ότι σκάφος της Ελλάδας διέκοψε την πορεία του τουρκικού σκάφους που μετέφερε τον Επιτελάρχη Ακάρ.
Η Duvar κάνει λόγο για την δημιουργία έντασης που διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, το σκάφος που μετέφερε τον Επιτελάρχη Ακάρ επέστρεψε στο Μπόντρουμ.
Η τουρκική ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην επέτειο του άδικου χαμού 3 μελών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια. Επίσης, αναφέρεται στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο εις μνήμην της εν λόγω επετείου.
Η είδηση κάνει τον γύρο όλων των μεγάλων τουρκικών ΜΜΕ.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα