Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μυστηριώδη ραδιοκύματα από μακρινό γαλαξία

Οι αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά, σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία, την προέλευση μιας «γρήγορης έκρηξης ραδιοκυμάτων», ενός αινιγματικού ισχυρού φαινομένου πολύ σύντομης διάρκειας.

Η Πολύ Μεγάλη Συστοιχία (Very Large Array – VLA είναι μια διάταξη 28 ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκεται στο San Agustin, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Ένας μυστηριώδης τύπος ραδιοκυμάτων από τα βάθη του διαστήματος, που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από μια δεκαετία, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Image: Supplied
ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ εντόπισαν για πρώτη φορά, σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία, την προέλευση μιας «γρήγορης έκρηξης ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Burst – FRB), ενός αινιγματικού ισχυρού φαινομένου πολύ σύντομης διάρκειας.
Έως σήμερα, έχουν ανιχνευθεί από μεμονωμένα ραδιοτηλεσκόπια 18 τέτοιες FRB. Οι επιστήμονες δεν είχαν οριστικές αποδείξεις ότι αυτά τα ραδιοκύματα υψηλής ενέργειας, που διαρκούν μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου και για πρώτη φορά έγιναν αντιληπτά το 2007, προέρχονται πέρα από τον γαλαξία μας, κάτι που τώρα επιβεβαιώνεται.
Οι αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο επιστημονικό περιοδικό Nature και στο Astrophysical Journal Letters, εστίασαν από κοινού τα ραδιοτηλεσκόπια και οπτικά τηλεσκόπια διαφόρων χωρών στη μοναδική γνωστή FRB που φαίνεται να επαναλαμβάνεται από την ίδια πηγή προέλευσης.
Η ραδιοέκρηξη, με την ονομασία FRB 121102, αρχικά είχε ανιχνευθεί από το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο το 2012 και ξανά το 2014 και το 2016.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ  ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα