Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΜΠΟΥΡΔΕΛΙΑΡΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ



Δεν γνωρίζω, αν και υποψιάζομαι, πόσοι Έλληνες δεν θα αισθανθούν κομπλεξικά αν πληροφορηθουν πως το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του 20ου αιώνα είναι αυτό με τον 
ελληνικότατο τίτλο “Οδυσσέας”. του Ιρλανδού Τζαίημς Τζόυς. Λέω κομπλεξικά, διότι ένα τόσο σπουδαίο βιβλίο, το κορυφαίο αριστούργημα του προηγούμενου αιώνα, δεν το γνωρίζουν, δεν το έχουν διαβάσει.
Στις 2 Φεβρουαρίου το 1922 εκδόθηκε στο Παρίσι το “Οδυσσέας” (στη φωτό η Μέρυλιν Μονρώ διαβάζει το συγκεκριμένο βιβλίο) και στο εξώφυλλο υπήρχαν τα χρώματα της 
ελληνικής σημαίας. Πρωτοκυκλοφόρησε στη γαλλική πρωτεύουσα διότι είχε απαγορευθεί ως πορνογραφικό στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί; Ο Τζόυς, που γεννήθηκε επίσης στις 2 Φεβρουαρίου, το 1882, μισούσε τον καθολικισμό και τις χριστιανικές ενοχές. Απειλούσε τους διώκτες του με την περίφημη φράση “Θα σας πηδήξω με τα γραφτά μου”.
Δεν μπορεί να είσαι συνηθισμένος άνθρωπος όταν συγγράφεις τέτοιο πράμα, τον “Οδυσσέα”. Όπως λένε, για να το καταπιείς αυτό το βιβλίο χρειάζεται να ξέρεις ελληνικά, αρχαία βέβαια, και λατινικά. Να έχεις μια ιδέα για τον Όμηρο και τον Δάντη.
Μπουρδελιάρης ο Τζαίημς Τζόυς, την έβγαζε στους οίκους ανοχής με τις πόρνες μέχρι που γνώρισε την γυναίκα της ζωής του, μια τιποτένια καμαριέρα, με την οποία έκανε έναν ισορροπημένο γιο και μια ανισόρροπη κόρη, με την οποία είχε σεξουαλικές επαφές.

Έχουν γραφτεί φοβερά πράγματα για την κόρη του, την Λουσία, που είχε πολλούς εραστές, διάσημους κι όχι, με κανέναν δεν τα βρήκε, δήλωσε ότι είναι λεσβία και τα περισσότερα χρόνια της ζωής της την είχαν κλεισμένη σε ψυχιατρείο.
Πέθανε σα σήμερα 13 Ιανουαρίου το 1941 ο Τζαίημς Τζόυς. Ο τάφος του είναι στη Ζυρίχη, δίπλα σ' ένα ζωολογικό κήπο, για να ακούει να βρυχώνται τα λιοντάρια που τόσο γούσταρε.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα