Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΣΑΙ; ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΣ 4 ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ (Μέρος Α)

 
Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Οι φίλοι και η οικογένεια συχνά είναι ανίκανοι να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους που αγωνίζονται με την εξάρτηση ή την κατάθλιψη. Ποιο είναι λοιπόν το κλειδί στο να εμπνεύσεις κάποιον να πάρει τον έλεγχο και να αλλάξει την πορεία της ζωής του; Η αμοιβαία εμπειρία μοιράζοντας το ταξίδι του με άλλους που αγωνίζονται.

Εάν έχετε αγωνιστεί με αλκοολισμό, τραύμα, σοβαρή κατάθλιψη ή σκέψεις αυτοκτονίας, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα συναισθήματα του να είσαι εντελώς μόνος. Ακόμα κι αν έχετε την οικογένεια και φίλους που σας αγαπούν, το να στροβιλίζεστε στα βάθη της κατάθλιψης, της κατάχρησης αλκοόλ και την αυτοκτονία σας καθιστά τυφλό στη δική σας αξία. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι που αγαπάτε θα ήταν καλύτερα αν εσείς δεν υπήρχατε.


Ζώντας ένα τέτοιο ταξίδι και βγαίνοντας ένα πιο δυνατό, πιο ανθεκτικό άτομο μας επιτρέπει μια ευκαιρία να μοιραστούμε αυτό το ταξίδι. Το να μοιραστείτε την ιστορία σας μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όχι μόνο για τη δική σας θεραπεία, αλλά και για το καλό των άλλων.
Εδώ είναι το γιατί.

1. Το να μοιραστείτε το ταξίδι σας βοηθάει να συνδεθείτε με την κοινότητά σας. Η καθιερωμένη συνάντηση των Ανώνυμων Αλκοολικών έχει αναδειχθεί στην τηλεόραση τόσες πολλές φορές: επιλέγεται ένα άτομο να σηκωθεί και να μιλήσει, ξεκινώντας τη δήλωσή του λέγοντας, «Γεια σας, το όνομά μου είναι Τζο, και είμαι αλκοολικός». Το σενάριο είναι πολύ αναγνωρίσιμο. Η πρόθεση πίσω από αυτό είναι το πρώτο βήμα για το παραδοσιακό Πρόγραμμα των 12 Βημάτων για την απεξάρτηση, το οποίο είναι η παραδοχή ότι έχετε ένα θέμα (σε αυτή την περίπτωση, έναν εθισμό) και ότι έχετε χάσει τη δύναμή σας πάνω του.


Ό,τι κι αν περνάτε, αυτό το είδος του τσεκαρίσματος της πραγματικότητας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αλλά εξυπηρετεί επίσης και έναν άλλο κρίσιμο σκοπό – συστήνεστε σε μια κοινότητα που μπορεί να σας υποστηρίξει κατά την διάρκεια της θεραπείας σας. Τα καλωσορίσματα συχνά είναι θερμά και ενθαρρυντικά για εκείνους που μπορεί να παραβρίσκονται στην πρώτη τους συνάντηση ή μόλις αρχίζουν το ταξίδι τους προς την απεξάρτηση. Οι άνθρωποι που μοιράζονται τις προσωπικές τους διαδρομές μπορούν να κάνουν σχέσεις με συμμετέχοντες μεταξύ τους, και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι στ’ αλήθεια μόνοι. Αυτή η αμοιβαία ανταλλαγή των ιστοριών καλλιεργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής. Είναι αυτό το αποτέλεσμα που συχνά κάνει τις υποστηρικτικές συναντήσεις να μοιάζουν σαν ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους πάσχουν από εθισμό ή ψυχική ασθένεια.


2. Η προσωπική σας ιστορία σας δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξετε και να εμπνεύσετε άλλους. Για εκείνους που έχουν περάσει από τη διαδικασία της γιατρειάς ή της απεξάρτησης, η ιστορία που ακολουθεί συχνά εμπνέει τους άλλους που μόλις αρχίζουν το δικό τους ταξίδι. Για έναν αλκοολικό που έχει πληγεί από σοβαρή κατάθλιψη ή σκέψεις αυτοκτονίας, το να ακούσει ιστορίες από εκείνους που έχουν περπατήσει αυτό το δύσκολο μονοπάτι και έχουν βγει από την άλλη πλευρά είναι συχνά η έμπνευση - και το τσεκάρισμα της πραγματικότητας - που χρειάζεται για να συνεχίσει.

Φυσικά, μπορείτε να μοιραστείτε την ιστορία σας πέρα από ένα περιβάλλον όπως μια συνάντηση των AA. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποφέρει από ψυχική ασθένεια, αυτοκτονικά συναισθήματα, αλκοολισμό ή ναρκωτικές ουσίες, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, έχουν ξεκινήσει blogs, μερικά από τα οποία έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί σε σημείο να γίνουν εικονικές θεραπευτικές κοινότητες / υποστήριξης. Είτε σε ένα online περιβάλλον ή σε μια προσωπική συνάντηση ή ομάδα υποστήριξης, οι συνθεραπευόμενοι παίρνουν παρηγοριά στο να γνωρίζουν ότι θα τους αντιμετωπίσουν με κατανόηση και συμπόνια.
Της Jennifer Scott


 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα