Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Τόλκιν

Τόλκιν

Σίγουρα ο Τόλκιν και η συγγραφή του συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες λογοτεχνικές προσωπικότητες και έργα του 20ου Αιώνα, αν όχι όλων των εποχών. Όμως ποιός ήταν πραγματικά ο Τόλκιν; Διάβασε παρακάτω 10 πράγματα που δεν γνώριζες για εκείνον:
  1. Ήταν Λάτρης της «Διασκέδασης»
Γλωσσολόγος των Αρχαίων Αγγλικών καθώς και της Αρχαίας Σκανδιναβικής Λογοτεχνίας, ο Τόλκιν θήτευσε ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1925 ως το 1959. Ήταν επίσης ακούραστος, δίνοντας από 70 ως 136 διαλέξεις το χρόνο, άσχετα αν το συμβόλαιό του τον υποχρέωνε να δίνει 36. Ο Τόλκιν δεν διατηρούσε ένα ήσυχο προφίλ στο Πανεπιστήμιο όπως αρκετοί συνάδελφοί του και  δεν ήταν καθόλου βαρετός άνθρωπος,  αφού πήγαινε σε πάρτυ συχνά μεταμφιεσμένος, ενώ είχε κυνηγήσει ένα γείτονά του ντυμένος ως Αγγλοσάξωνας Πολεμιστής με τσεκούρι
  1. Θεωρούσε πως αρκετοί θαυμαστές του ήταν «παρανοικοί»
Ο Τόλκιν θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστος Ακαδημαικό και έπειτα Συγγραφέα. Το Hobbit αλλά και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ήταν κυρίως η απόπειρά του  να κατασκευάσει ένα μύθο, και η επιτυχία τους τον ξάφνιασε. Για την ακρίβεια, πέρασε αρκετά χρόνια απορρίπτοντας και κριτικάροντας θεωρίες για το έργο του που δεν θεωρούσε πως αντιπροσώπευαν την οπτική και τον αγαθό σκοπό των βιβλίων αυτόν. Ήταν επίσης ιδιαίτερα σκεπτικιστής σε σχέση με τους fans του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, αφού θεωρούσε πως δεν μπορούσαν αληθινά να εκτιμήσουν τη δουλειά του.
  1. Αγαπούσε ιδιαίτερα το επάγγελμά του
Για εκείνον η συγγραφή Φανταστικής Λογοτεχνίας ήταν απλά ένα χόμπι. Τα έργα που έγραψε και θεωρούσε πολύ σημαντικά ήταν τα ακαδημαικά του συγγράματα που συμπεριελάμβαναν το Beowulf : The Monsters and the Critics, και το A Middle English Vocabulary.
  1. Ήταν πολύ ρομαντικός
Σε ηλικία 16 ετών ερωτεύτηκε την Edith Bratt που ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερή του. Ο Πνευματικός του  που ήταν Καθολικός Ιερέας ταράχτηκε που ο προστατευόμενός του συναντούσε μία προτεστάντισα και διέταξε τον μικρό τόλκιν να μην έχει επαφές με την Edith ώσπου να γίνει 21 ετών. Ο Τόλκιν υπάκουσε, περιμένοντας εκείνα τα γενέθλια. Η Edith διέκοψε τον αραββώνα της με ένα άλλο άνδρα, έγινε καθολική και παντρέυτηκε τον Τόλκιν, με τον οποίο έζησε την υπόλοιπη ζωή της. Οι δυό τους «κατά εντολή» του ίδιου μοιράζονται την ίδια ταφόπλακα που έχει χαραγμένα τα ονόματα «Beren και “Luthien”, ονόματα που παραπέμπουν σε ένα διάσημο ζευγάρι από τον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε.

  1. Η Σχέση του με τον C.Lewis δεν ήταν τόσο αρμονική
Ο Συνάδελφος του Τόλκιν στην Οξφόρδη και συγγραφέας των  Χρονικών της Νάρνια C.S Lewis θεωρείται ένας από τους καλύτερούς του φίλους. Όμως η πραγματικότητα είναι πως οι δυό τους είχαν μία προβληματική σχέση. Αρχικά ήταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Για την ακρίβεια, η σύζυγος του Τόλκιν Edith, αποδεδειγμένα ζήλευε την φιλία τους. Επίσης ο Τόλκιν είχε πείσει τον C.S Lewis να γίνει χριστιανός. Όμως η σχέση τους χάλασε όταν ο Τόλκιν ενοχλήθηκε από τα αντι- Καθολικά αναγνώσματα και την σκανδαλώδη προσωπική ζωή του Lewis. Όμως ο ίδιος ποτέ δεν θεώρησε πως απομακρύνθηκαν. Όταν ο C.S Lewis πέθανε, ο Τόλκιν έγραψε ένα γράμμα στην κόρη του εκλειπόντος, αναφέροντας πως « ως εκείνη την ώρα ένιωθε σαν δέντρο που χάνει τα φύλλα του ένα προς ένα, και πως η στιγμή του θανάτου του Lewis ήταν μία βίαιη τσεκουριά στις ρίζες».
  1. Του άρεσε να δημιουργεί Λέσχες.
Όπου και αν πήγαινε ο Τόλκιν συμμετείχε στην δημιουργία Ακαδημαικών και Λογοτεχνικών ομάδων. Όταν ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leeds δημιούργησε την Λέσχη Viking, και κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Οξφόρδη δημιούργησε την ομάδα Inklings – μία ομάδα λογοτεχνικών συζητήσεων.
  1. Είχε ψυχολογικά «τραύματα» από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο
 Ο Τόλκιν ήταν Βετεράνος του 1ου Παγκοσμίου πολέμου και βρέθηκε σε μερικές από τις πιο αιματοβαμμένες μάχες του πολέμου αυτού, συμπεριλαμβανομένης της Μάχης του Σομέ στην Γαλλία.  Οι απώλειες του Φρόντο και του Σαμ στο ταξίδι τους προς την Μόρντορ ίσως  παρέπεμπαν στις στιγμές που πέρασε ο τόλκιν στα χαρακώματα, κατά τις οποίες απέκτησε τον  πυρετό που τον ανάγκασε να επιστρέψει στο σπίτι του. Αργότερα ο ίδιος θα έλεγε πως όλοι οι στενοί φίλοι του πέθαναν στον πόλεμο εκτός από ένα. Αυτές οι τραγικές εμπειρίες του, φανερώθηκαν μέσα από την συγγραφική του πένα.
  1. Ανακάλυπτε γλώσσες για να ψυχαγωγείται
Ο Τόλκιν διατηρούσε το μυαλό του σε φόρμα, ανακαλύπτοντας νέες γλώσσες, αρκετές από τις οποίες ( όπως η Γλώσσες των Ξωτικών Quenya και Sindarin) χρησιμοποίησε εκτενώς στα συγγραφικά του έργα. Μάλιστα έγραψε διάφορα τραγούδια και ποιήματα χρησιμοποιώντας αυτές τις γλώσσες. Επιπρόσθετα ο Τόλκιν εργάστηκε προσπαθώντας να ανακατασκευάσει και να γράψει εξαφανισμένες γλώσσες όπως τα Μεσαιωνικά Ουαλικά και την Γλώσσα των Λομβαρδών.
  1. Τα περισσότερα έργα του δημοσιεύτηκαν μετά τον Θάνατό του
Οι περισσότεροι συγγραφείς δημοσιεύουν τα έργα τους κατά την διάρκεια της ζωής τους, όμως όχι ο Τόλκιν. Οι διάφορες σημειώσεις του, μαζί με τα χειρόγραφα που ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να δημοσιεύσει, ανασκευάστηκαν, δουλεύτηκαν και δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες τόμους μετά τον θάνατό του, από τον γιό του Christopher. Αν και το διασημότερο μετά θάνατον βιβλίο του είναι το Σισμαρίλιον, μερικά από τα υπόλοιπα είναι «Η Ιστορία της Μέσης Γης», «Τα παιδιά του Χούριν» και το «O θρύλος του Ζίγκουρντ και της Γκούντρουν»
  1. Οι Ναζι τον λάτρευαν, εκείνος όχι
Τα ακαδημαικά συγγράματα του Τόλκιν σχετικά με την Αρχαία Σκανδιναβική και Γερμανική Ιστορία, Γλώσσα και Πολιτισμό ήταν άκρως δημοφιλή στην Ελίτ των Ναζί, που είχαν ως εμμονή την αναδημιουργία του Αρχαίου Γερμανικού Πολιτισμού. Όμως ο Τόλκιν σιχαινόταν τον Χίτλερ και το Ναζιστικό Κίνημα, και δεν το έκρυβε καθόλου. Μάλιστα είχε σκεφτεί να απαγορεύσει την γερμανική μετάφραση του Χόμπιτ αφού ο Γερμανός εκδότης, σε αρμονία με τον Ναζιστικό Νόμο, του ζήτησε να επιβεβαιώσει πως καταγόταν από την «Άρεια Φυλή». Ο Τόλκιν αντίθετα, έγραψε ένα καυστικό γράμμα διαβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων πως μετάνιωνε που δεν είχε Εβραίους προγόνους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα