Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τέταρτος Μάγος των Χριστουγέννων

Μάγος

Ο Τέταρτος Μάγος των Χριστουγέννων: Η αρχική ιδέα ήταν να γράψω ένα άρθρο όπου θα διηγούμουν μια ιστορία που να συνοψίζει και να εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που έχουμε και γνωρίζουμε για τους Μάγους των Χριστουγέννων, με σκοπό να συμπεριλάβω και κάποια ίσως λιγότερα γνωστά˙ συλλέγοντας τα όμως, αντιλήφθηκα ότι πάνω κάτω θα έλεγα πράγματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και λίγο ή πολύ, όλοι κάπου τα έχουμε ακούσει και διαβάσει. 
Κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή μου με απορία για το τι πρέπει τελικά να αφορά αυτό το άρθρο και με έξι βιβλία ανοιχτά γύρω μου ώστε να με βοηθήσουν, έπεσε το βλέμμα μου στη σελίδα όπου είχα αφήσει ανοιχτή την Παλαιά Διαθήκη κι αποφάσισα για πολλοστή φορά πως δεν υπάρχουν συμπτώσεις, ενθυμούμενη μια νυχτερινή συζήτηση -με φίλους δικούς μου μα πάνω από όλα της γνώσης- κατά την οποία είχε αναφερθεί τυχαία, το όνομα «Μελχισεδέκ». Είχα πεταχτεί με έκπληξη τότε, ρωτώντας να μάθω ποιος είναι αυτός, οπότε και μου εξήγησαν ότι ήταν ο τέταρτος Μάγος -προσκυνητής που ακολούθησε το Άστρο για να βρει το θείο Βρέφος. Πρώτη φορά τον άκουγα αλλά δεν έψαξα και παραπάνω. Το καλοκαίρι διαβάζοντας την Γένεσι(ν), έπεσα ξανά πάνω στον Μελχισεδέκ, ανακαλύπτοντας πως καμία σχέση δεν έχει με τον τέταρτο μάγο. Και να που ήρθε πάλι να με βρει προπαραμονές των Χριστουγέννων, ξεπηδώντας μέσα από την αρχαιότητα, την δύσκολη ώρα που τον είχα ανάγκη. Ιδού τα πειστήρια:
Γένεσις 14, στ. 17-24.
Ο Μελχισεδέκ – σύμφωνα πάντα με τις Αρχαίες Γραφές- ήταν ο Βασιλιάς της Σαλήμ και ιερέας του Ύψιστου Θεού, ο οποίος προϋπάντησε τον Αβραάμ μαζί με τον βασιλιά των Σοδόμμων, στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων ήτοι Σαβέ, μετά την πολεμική συντριβή του από τον Χοδολογομμέρ και των συμμάχων του. Ο Αβραάμ συγκινημένος από τις ευλογίες και την αμέριστη προσφορά κρασιού και ψωμιού, πρόσφερε στον Μελχισεδέκ το ένα δέκατο από τα λάφυρα που είχε αποκομίσει από την μάχη ενώ τελικά δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του παρόλο που ο Βασιλιάς του είπε να τα κρατήσει όλα και να του δώσει μόνο τους πολεμιστές, προφανώς για να μην φανεί φιλάργυρος και πλεονέκτης από ένα πόλεμο που είχε χάσει.
Από την άλλη, το πιο έγκυρο όνομα για τον τέταρτο της ομήγυρης των Μάγων είναι Αρταβάν. Και να τι ανακάλυψε η έρευνα στο χαώδες διαδίκτυο:

Χόρχε Μπουκάι: Ο έρωτας χτίζεται από ολόκληρους ανθρώπους και όχι δύο μισά

Η χειρότερη από τις αντιλήψεις που έμαθαν και μετέφεραν οι γονείς στα παιδιά τους είναι πως υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στην αναζήτηση του άλλου μας μισού. Γιατί να μην προσπαθούμε να βρούμε κάποιον ολόκληρο αντί να συμβιβαστούμε με κάποιον μισό;
chorche-boukai-o-erotas-chtizetai-apo-oloklirous-anthropous
Ο έρωτας που προτείνουμε χτίζεται μεταξύ ολόκληρων ανθρώπων που συναντιούνται, όχι ανάμεσα σε δύο μισά που χρειάζονται το ένα το άλλο για να νιώσουν ολόκληρα. Όλες οι ιστορίες αγάπης καταλήγουν σ’ ένα ευτυχές τέλος: «Παντρεύτηκαν, κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…» Ας ξυπνήσουμε τους κοιμισμένους: η σχέση δεν είναι έτσι. Η σχέση είναι ένας νέος δρόμος – μία πρόκληση.

Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες τη δικαιοσύνη.


Μία σαφέστατη φράση. 
Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες τη δικαιοσύνη, αυτοί χορτασθήσονται. Η οποία φράση συνδέεται απόλυτα και με το σημείο που λέει ο Κύριος μας, αυτοί που θα χτυπήσουν θα τους ανοίξει, αυτοί που θα ζητήσουν θα τους δώσει. 
Ποιοι όμως, πώς και τι να ζητήσουν ? 


Οι δίκαιοι. 
Τι είναι ο δίκαιος ? Όχι για τους ανθρώπους, αλλά για τον Θεό. 
Ο Θεός αγαπά την δικαιοσύνη. Και πως την εννοεί ? 
Εννοεί λοιπόν πως για να κάνω προσευχή, αφού μου το λέει και ο ίδιος μέσα στο Πάτερ Ημών, οφείλω να έχω συγχωρέσει και να έχω αφήσει από την καρδιά μου όλους όσους ανθρώπους τους έχω «κρατημένα». 
Να διψάμε και να πεινάμε για την δικαιοσύνη, λέει Εκείνος. Η πείνα και η δίψα είναι δύο εσωτερικοί σύμβουλοι οι οποίοι ενώνονται με τις αισθήσεις μας. 
Οπότε για να κάνω προσευχή, δηλαδή να χτυπήσω και να ζητήσω στον Κύριο, πρώτα χρειάζεται να καθαρίσω την καρδιά μου. Να καθαρίσω την καρδιά μου θα πει από κομμάτια θυμού, οργής, κριτικής κλπ. 
Να αναζητήσω ποιους κρατάω μέσα στην καρδιά μου με το αίσθημα της πίκρας και δεν τους έχω συγχωρέσει ? 
Επίσης χρειάζεται να κάνω μία εκ βαθέων αναζήτηση ποιους, πότε και με ποιο τρόπο αδίκησα. Και να ζητήσω συγνώμη. 
Να αναζητήσω συμπεριφορές που κάνω στη μέρα μου οι οποίες είναι άδικες. Κάθε πότε κρίνω, κατηγορώ, κατατάσσω, αξιολογώ. 

Διαθέτει ευφυΐα και αρετή; Τόσο πιο ακατάλληλες του αποκαλύπτονται για την εξέλιξή του

post-595

Αν εξετάσουμε τα πρακτικά εμπόδια που ορθώνονται στο δρόμο των ενάρετων νέων, δεν θα απορήσουμε που εμφανίστηκε αυτή η γενικευμένη τάση διερεύνησης των αδικιών στους κόλπους της κοινωνίας. Ξεκινώντας για τη ζωή, ο νέος άνδρας βρίσκει φραγμένο από τη διαφθορά το δρόμο προς τις επικερδείς απασχολήσεις. Οι τρόποι διεξαγωγής του εμπορίου έχουν γίνει ιδιοτελείς, αγγίζουν τα όρια της κλοπής, και τείνουν προς τα όρια (αν δεν τα ξεπερνούν) της απάτης.

Στην ουσία οι εμπορικές δραστηριότητες δεν είναι αταίριαστες για τον άνδρα, ούτε λιγότερο πρόσφορες για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του αλλά σήμερα, σε γενικές γραμμές, είναι τόσο βρόμικες από τις παραβάσεις και τις καταχρήσεις, οι οποίες γίνονται με την συνέργεια όλων, ώστε απαιτούν περισσότερο σθένος και δυνάμεις απ όσο μπορεί κανείς να περιμένει από ένα νέο άνδρα που επιθυμεί να ασχοληθεί μ’ αυτές˙ βρίσκεται χαμένος μέσα τους˙ βρίσκεται δεμένος χειροπόδαρα. Διαθέτει ευφυΐα και αρετή; Τόσο πιο ακατάλληλες του αποκαλύπτονται για την εξέλιξή του, και αν θελήσει να ευδοκιμήσει ασκώντας τες, θα πρέπει να θυσιάσει όλα τα λαμπρά όνειρα της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας του· θα πρέπει να λησμονήσει τις νεανικές προσδοκίες του και να μπει στον ζυγό της ρουτίνας και της δουλοπρέπειας. Εάν όμως σκέπτεται διαφορετικά, τότε: δεν του μένει παρά να χτίσει τον κόσμο από την αρχή, όπως εκείνος που χώνει το τσαπί στη γη για να τραφεί.

Σεξ με ρομπότ; Όχι και τόσο μακρινό σενάριο… Έρχονται τα sexbots μέσα στο 2017! [Βίντεο]


ρομπότ

Σεξουαλικές σχέσεις με ρομπότ είναι κάτι που αφορά το πολύ κοντινό μέλλον, προέβλεψε ένας ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης σε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στα διαδραστικά σεξουαλικά παιγνίδια και στις σχέσεις με ανθρωποειδή αυτήν εβδομάδα στο Λονδίνο.

Εάν το σινεμά και η τηλεόραση, με τα πρόσφατα παραδείγματα των «Ex Machina» και «Westworld» ασχολήθηκαν με την ιδέα των ανθρωποειδών ως αντικειμένων ηδονής, τα σεξουαλικά ρομπότ παραμένουν προς το παρόν στη ζώνη της επιστημονικής φαντασίας.
Όμως αυτό μάλλον θα αλλάξει πολύ σύντομα, προβλέπει ο Ντέιβιντ Λέβι, «όταν θα φθάσουν τα πρώτα σεξουαλικά ρομπότ, κάποια στιγμή του επόμενου έτους».
Η καλιφορνέζικη εταιρεία Abyss Creations ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να βγάλει στην αγορά ήδη από το 2017 σεξουαλικά ρομπότ που θα έχουν όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Εν αναμονή, στο συμπόσιο που οργανώθηκε αυτήν την εβδομάδα από το πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου παρουσιάσθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των σεξουαλικών ηλεκτρονικών παιγνιδιών, όπως η εφαρμογή του κινητού που επιτρέπει στα ζευγάρια να ανταλλάσσουν φιλιά εξ αποστάσεως και ονομάζεται «Kissenger».
Μία άλλη εφαρμογή που προτείνει την ανταλλαγή ήχων και αίσθησης της επαφής με τη γλώσσα, το Teletongue, και αναπτύσσεται στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Η Λιν Χολ, του τμήματος Επιστημών Πληροφορικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Sunderland θεωρεί ότι τα ρομπότ μπορούν να δημιουργήσουν «μία καταπληκτική σεξουαλική εμπειρία».

Γιούλε: Η Παγανιστική γιορτή που ενέπνευσε τα Χριστούγεννα




γράφει η Μαρία Κοτίβα 

Τι είναι το Γιούλε; Η λέξη Γιούλε προέρχεται από την αρχαία αγγλική λέξη ġéol, η οποία έχει γερμανικές ρίζες και συνδέεται αντίστοιχα με την λέξη jól στα ισλανδικά και αρχαία νορβηγικά καθώς και jul ή ýlir στα σουηδικά, νορβηγικά και δανέζικα. Ετυμολογικά, η ρίζα παραμένει άγνωστη αν και τοποθετείται ευρύτερα στον γλωσσικό κόσμο της Ινδοευρωπαϊκής.


Φυσικά, τόσο ο όρος, όσο και τα έθιμα γύρω από το Γιούλε είναι προ Χριστιανικά παίρνοντας το 0 της χρονολογικής κλίμακας υπ’ όψη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν μετά το 273 μ.Χ από πατέρες της Εκκλησίας.

Σκανδιναβικό Γιούλε


Ξεκινώντας με την Σκανδιναβική μυθολογία. Αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς εορταζόταν από τους Σκανδιναβικούς λαούς της προ χριστιανικής εποχής, η γενική εικόνα είναι το τέλος του χειμώνα, η γέννηση της θεότητας του φωτός και η νίκη επί των δυνάμεων του θανάτου και του κάτω κόσμου. Φυσικά πρέπει να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεση των λαών της περιοχής εκείνης. Γενικότερα στις βόρειες χώρες γνωρίζουμε πως οι ώρες της ημέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ λίγες. Την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, η «μέρα» δεν ήταν τίποτα παραπάνω από λίγες ώρες ημίφωτος. Ήταν επομένως πολύ σημαντικό για τους λαούς εκείνους να επιστρέψει ξανά η άνοιξη και η καρποφορία. Ήταν ζήτημα επιβίωσης.

Η Σκανδιναβική θεότητα του φωτός, η Σολ, ένα από τα παιδιά του Όντιν, έφερνε τον ήλιο πετώντας στον κόσμο, με το άρμα της. Ο αιώνιος «λύκος» που περιγράφεται ως το Σκότος, «τρώει» την Σολ και έτσι ο χειμώνας βαθαίνει. Στις 21 Δεκεμβρίου όμως, η Σολ αναγεννιέται, νικώντας τον λύκο, έτοιμη ξανά να φέρει το φως στον κόσμο.

Πως θα «γλιτώσετε» την καρδιά σας από το άγχος των ημερών;





Απρόσμενα ιατρικά προβλήματα μπορεί να επιφέρει η κούραση και το άγχος προετοιμασίας για την εορταστική περίοδο, μεταξύ αυτών εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, κυρίως όμως την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation δείχνει ότι το ποσοστό των θανάτων που προκαλούνται από προβλήματα της καρδιάς είναι υψηλότερο την 25η Δεκεμβρίου, ακολουθούμενη από την 26η Δεκεμβρίου και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.
«Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο αναμενόμενες περιόδους του έτους, αλλά και από τις πιο επικίνδυνες για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Οι λόγοι για τους οποίους τα καρδιακά επεισόδια τείνουν να αυξάνονται τη συγκεκριμένη περίοδο είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, τα Χριστούγεννα είναι μια αγχωτική περίοδος, που οι άνθρωποι έχουν πολλές υποχρεώσεις. Συνήθως αδιαφορούν για την υγεία τους, καθυστερούν τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών επειδή δεν θέλουν να διαταράξουν τη χαρούμενη, εορταστική ατμόσφαιρα.
Επιπλέον πίνουν αλκοόλ, καπνίζουν, τρώνε και ξενυχτούν περισσότερο από ότι συνήθως, φτάνοντας ορισμένες φορές σε ακραία σημεία. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι χαλαρώνουν, ξεφεύγουν από το πρόγραμμά τους, ξεχνώντας πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους», διευκρινίζει ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος.
Για να αποφύγετε λοιπόν μια απρόσμενη επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά τις ημέρες των γιορτών, ο κ. Πατσουράκος συμβουλεύει:

Για να μαλακώσει το χταπόδι, για να μην μαυρίσουν τα κρεμμύδια αλλά και άλλα ενδιαφέροντα!



Tip μαγειρικής που θα θέλατε να γνωρίζατε νωρίτερα!

Για να μην μαυρίσουν τα κρεμμύδια
Πριν το σοτάρισμα ρίξτε αλάτι στο λάδι που ζεσταίνεται.

Για πιο μαλακό κρέας
Αν το κρέας που βράζετε εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρό, απλώς ρίξτε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι
Ρίξτε στο νερό που βράζει μισό λεμόνι με τη φλούδα ή ένα κοτσανάκι σέλινο ή μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι.

Πως μαλακώνει το χταπόδι
Το χταπόδι γίνεται πιο μαλακό, χωρίς να βράσει πολύ, εάν βάλετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.

Καθαρίστε τα τηγάνια με τσόφλια αυγών!


Ποιος είπε ότι τα αυγά τα σπάμε μόνο για ομελέτα; Εδώ, θα δείτε μια εναλλακτική χρήση τους για να καθαρίσετε τα τηγάνια!


Καθαρίστε το σπίτι σας 

Τι σημαίνει το "γούρι της χρονιάς";

gouria.jpg
Η Πρωτοχρονιά, το πέρασμα στο νέο χρόνο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με τα γούρια, αλλά και δεκάδες κινήσεις και τελετουργικά˙σε όλες τις εποχές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τρόπους, προκειμένου να εξευμενίσουν την τύχη και να την πάρουν με το μέρος τους. Το "γούρι της χρονιάς" είναι και ένα από τα πιο δημοφιλή δώρα που επιλέγουμε αυτήν την περίοδο.
Είναι φυσικό η περίοδος αυτή να συνδέεται με συνήθειες που εξασφαλίζουν το καλό και αποφυγή ενεργειών που μπορεί να σημαίνουν κακό για το χρόνο που έρχεται. Η αντίληψη για το καλόπιασμα του νέου χρόνου οδηγεί στο κρέμασμα στην πόρτα της αγριοκρεμμύδας, που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τον αποτρεπτικό του κακού χαρακτήρα του. Την τύχη και μια καλή χρονιά για αυτόν που θα το κερδίσει συμβολίζει και το -ασημένιο ή χρυσό- «φλουρί», το χρώμα του οποίου θεωρείται ότι εξαφανίζει τη γρουσουζιά.
Ο χρυσός και το ασήμι παραμένουν εδώ και χρόνια τα κυρίαρχα υλικά στα γούρια. Μόνο που από τη χρυσή λίρα του παρελθόντος, περάσαμε σε μικροαντικείμενα που με σχήμα καμπάνας, ροδιού, δεκάρας, καραβιού, χριστουγεννιάτικου δέντρου, μπότας, αστεριού, πετάλου, κλειδιού. Στα υλικά τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ο μπρούντζος, αλλά και οι χάντρες. Τιρκουάζ, κοράλλι και μάτι της τίγρης έχουν το ξεχωριστό προσόν ότι θεωρούνται προστατευτικά απέναντι στην ατυχία και τη γλωσσοφαγιά.

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

ζαλάδα

Ένα αίσθημα ζάλης μετά την κατανάλωση κυρίως γευμάτων είναι σύνηθες στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών. Δεν είναι τόσο κοινή σε νεότερους ανθρώπους.
Αυτή η ζαλάδα, γνωστή επίσης και ως “μεταγευματική υπόταση”, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ισορροπίας, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε λιποθυμία ή πτώση.
Τι συμβαίνει
Η μεταγευματική υπόταση είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), μετά από ένα γεύμα (μεταγευματική). Το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, αλλά υπάρχει συνήθως μια αύξηση της ροής του αίματος σε μια περιοχή του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα. Η ζαλάδα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται και “φαινόμενο της πεταλούδας”, όπου μια μικρή αλλαγή σε μια περιοχή έχει μεγάλη επίδραση στην άλλη περιοχή. Η πέψη είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί μεγάλη ροή αίματος προς τα όργανα για να ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό η καρδιά πρέπει να αντλέι το αίμα γρηγορότερα και να το “στερεί” από άλλα μέρη του σώματος. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος συστέλλονται για να μειώσουν τη ροής του αίματος, το οποίο ανακατευθύνεται προς τα έντερα. Έτσι το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια κανονική πίεση του αίματος.

Χιόνισε στη Σαχάρα- Θα ‘πρασινίσει’ …κάποτε στο μέλλον (βίντεο)






Περισσότερο τείνει  η Γη προς ένα πιο ψυχρό κλίμα, παρά σε ένα θερμό (υπερθέρμανση), τα καιρικά φαινόμενο κατά τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, αυτό οιωνίζουν.



Ο φωτογράφος Καρίμ Μπουτσέτατα τράβηξε, χθες, 19 Δεκεμβρίου 2016,  εκπληκτικές φωτογραφίες με την έρημο  Σαχάρα χιονισμένη, κοντά στην αλγερινή πόλη Άιν Σέφρα.


Οι αμμόλοφοι της Σαχάρας φαίνονται χιονισμένοι και είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή αυτή χιόνισε, εδώ και 37 χρόνια.


Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί στις 18 Φεβρουαρίου 1979, αλλά τότε το χιόνι είχε διατηρηθεί μόνο μισή ώρα.


Τώρα, το χιόνι διατηρήθηκε όλη την ημέρα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στην περιοχή, πιάνοντας απροετοίμαστους τους κατοίκους της.

Το φαινόμενο είναι σπάνιο.

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή δίπλες είναι διατροφικά καλύτερα;


της Κασσιανής Τσώνη
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και τελικά δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και τι από όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε. Πρόκειται για τρία πολύ αγαπημένα και γιορτινά γλυκά, τα οποία ωστόσο μοιάζουν με... θερμιδικές βόμβες. 

Ποιο, όμως, να προτιμήσετε;

Θερμιδικά ένας κουραμπιές 40 γραμμαρίων έχει περίπου 240 θερμίδες και 9,2γρ λίπους ενώ ένα μελομακάρονο έχει λιγότερα λίπη και θερμίδες (ένα κομμάτι 35 γραμμαρίων περιέχει 190 θερμίδες και 8γρ λίπους περίπου). 
Το μελομακάρονο είναι όμως και πιο υγιεινό.
Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αναλύοντας τα επιμέρους συστατικά που περιέχονται στα μελομακάρονα:
• Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) μονοακόρεστων λιπαρών, ουσίες που βοηθούν στην μείωση της LDL («κακής») και την διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα.

• Τα καρύδια είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γεγονός που τους προσδίδει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

• Το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

• Τέλος, η κανέλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μάλιστα η κανέλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.

Τα μικρόβια του εντέρου και η νόσος Πάρκινσον


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας έχω μιλήσει παλαιότερα και σε άρθρα και σε βίντεο για τα μικρόβια του εντέρου μας και την μεγάλη σημασία που αυτά έχουν για την υγεία μας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου του εντέρου μας (που επηρεάζεται άμεσα από τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου) και του εγκεφάλου που κατασκηνώνει στο κρανίο μας παίζει ρόλο σε νευρολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα μικρόβια του εντέρου παίζουν ρόλο και στην πρόοδο της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές στο Caltech μικροβιολογικό κέντρο, μεταμόσχευσαν εντερικά μικρόβια από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον  καθώς και από υγιή άτομα σε ποντίκια που είχαν την τάση να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον, λόγω της αυξημένης έκφρασης σε αυτά μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου (της αλφα-συνουκλεϊνης).

Στα ποντίκια που μεταμοσχεύθηκαν τα εντερικά μικρόβια ατόμων με νόσο Πάρκινσον παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη μείωση της κινητικότητας των μυών τους και μεγαλύτερη φλεγμονή των νεύρων τους σε σχέση με τα ποντίκια στα οποία μεταμοσχεύθηκαν εντερικά μικρόβια υγιών ατόμων.

Η διαπίστωση αυτή έκανε τους ερευνητές να πιστεύουν πως υπάρχει οπωσδήποτε συσχέτιση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της προόδου της νόσου Πάρκινσον και τώρα θα συνεχίσουν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν ποια από τα εντερικά μικρόβια είναι αυτά που σχετίζονται με την επιδείνωση της νόσου, ώστε να βρεθούν νέες θεραπευτικές μέθοδοι, πολύ πιο αποτελεσματικοί και φιλικοί προς τον οργανισμό για την βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

19 Τεχνικές Ενίσχυσης Μνήμης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
1.Μάθηση από το γενικό στο ειδικό
Αφού αρχίσει το διάβασμα, πρώτα να γίνεται κατανοητό το γενικό νόημα του θέματος. Εάν αρχικά αναζητηθεί η γενική ιδέα, στη συνέχεια οι λεπτομέρειες θα βγάζουν περισσότερο νόημα. 
2.Ανάθεση νοήματοςΝα συνδεθεί το περιεχόμενο αυτού που διαβάζεται με τον απώτερο στόχο σας . Όταν οι πληροφορίες που μαθαίνετε σας βοηθούν να αποκτηθεί κάτι επιθυμητό, είναι πιο εύκολο να έρθει στη μνήμη σας. 
3.Δημιουργία συσχετίσεων Όταν έρθετε σε επαφή με νέες πληροφορίες, μπορείτε να τις ανακαλέσετε πιο αποτελεσματικά εάν τις συνδέστε με όμοια ή παρεμφερή δεδομένα. Ως εκ τούτου, όταν προσπαθείτε να ανακαλέσετε εμπεδωμένες πρόσφατες πληροφορίες, θα τις θυμηθείτε πιο εύκολα εάν έχουν συνδεθεί με δεδομένα που έχετε ήδη αποθηκεύσει από το παρελθόν.
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 
4.Μάθετε μία φορά, ενεργάΧρησιμοποιήστε το σώμα σας για να μάθετε και να θυμάστε πληροφορίες καλύτερα. Χρησιμοποιήστε χειρονομίες κατά τη μελέτη, σηκωθείτε για να αποφεύγεται η υπνηλία, διαβάστε δυνατά και περπατήσετε πάνω κάτω. Δημιουργήστε ενέργεια όταν μελετάτε, προκειμένου το σώμα σας να σας βοηθήσει στην διαδικασία της μάθησης σας.
5.ΗρεμίαΌταν είστε χαλαροί, επιτρέπετε στο μυαλό σας να δημιουργήσει συνδέσεις, να σκεφτεί πληροφορίες και να τις επεξεργαστεί. Με τον τρόπο αυτό, θα το θυμάστε καλύτερα και κατά τη διάρκεια της ανάκλησης θα μπείτε σε χαλαρή κατάσταση και θα θυμηθείτε τις πληροφορίες που αποτυπώθηκαν.
6.Δημιουργία ΕικόνωνΌταν μετατρέπετε τις πληροφορίες που μελετάτε σε εικόνα, εκείνες αποθηκεύονται σε δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σας και κατά τη διάρκεια της ανάκλησης οι πληροφορίες παρέχονται προφορικά και με μια εικόνα, ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να ανακαλέσετε τις πληροφορίες αυξάνονται.
7.Απαγγελία και Επανάληψη 
Όταν απαγγείλετε πληροφορίες δυνατά χρησιμοποιείτε δύο αισθήσεις, τη φυσική σας αίσθηση της ομιλίας και της ακοής για αυτά που λέτε. Επίσης, απαγγείλετε πληροφορίες με δικά σας λόγια ή ενώστε τις πληροφορίες σε μια σημαντική ιστορία για εσάς. Η επανάληψη είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική μνήμης από τη στιγμή που εκπαιδεύσετε το μυαλό σας με τις πληροφορίες που θέλετε να μάθετε.
8.Σημειώστε το
Η γραφή ενεργοποιεί ένα διαφορετικό μέρος της μνήμης απ' ότι η ομιλία, διότι μας παρακινεί να είμαστε πιο λογικοί, συνεκτικοί και ολοκληρωμένοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας όταν γράφετε και να θυμάστε αυτό που κάνετε κατά τη γραφή.

ΣΥΡΙΑ: Μαζικοί πανηγυρισμοί στο Χαλέπι. Συγκλονιστικές εικόνες που δεν δείχνουν τα κανάλια της «ενημέρωσης» (Βίντεο)


Μαζικοί πανηγυρισμοί της ιστορικής νίκης σήμερα από το Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου. Ούτε μία Δυτική κάμερα στο θέαμα!






Ανατριχιαστικές εικόνες από την Al-Hawash στην Κοιλάδα των Χριστιανών, στο Χομς. Σε όλη τη Συρία, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων είναι λαμπροί.

Η Δυστυχία της Μετριότητας

Ναι, στην Ελλάδα του σήμερα ζούμε σε μία κατάσταση μετριότητας. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί, η ανεργία έχει εκτιναχθεί, λεφτά δεν υπάρχουν. Όποιος έχει δουλειά κάθεται στα αυγά του γιατί αλλιώς, όπως έχει πειστεί, δεν θα έχει να φάει την άλλη μέρα. Οι άνθρωποι παραμένουν σε δουλειές που δεν τις αγαπούν, δεν τις βρίσκουν ενδιαφέρουσες. Παραμένουν σε δουλειές που καθημερινά επαναλαμβάνουν τις ίδιες αποδεδειγμένα επιτυχημένες διαδικασίες και μέχρι εκεί. Γυρίζουν στα σπίτια τους κουρασμένοι, χωρίς διάθεση να ασχοληθούν με κάτι άλλο, ξαπλώνουν στον καναπέ έχοντας το τηλεκοντρόλ στο χέρι και εκτονώνονται βλέποντας ειδήσεις.
Η εμπράγματη φαντασία μας, δηλαδή η δημιουργικότητά μας, έχει πιάσει πάτο.
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Άνθρωποι κάθε ηλικίας που δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά μέσα από ανατρεπτικά projects. Όμως δυστυχώς αυτοί είναι λίγοι.
Ο Αυτόματος Πιλότος
Και για όλη αυτή την κατάσταση δεν φταίει μόνο η Κρίση όπως πολλοί πιστεύουν. Γιατί ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ακόμα και αυτοί που θεωρούνται πετυχημένοι στις δουλειές τους μπορεί να βρίσκονται σε μία κατάσταση όπου κυρίαρχη είναι η μετριότητα.
Πολλοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους, όταν πρωτοασχολήθηκαν με τη δουλειά που κάνουν ήταν ενθουσιασμένοι, είχαν πολλές ιδέες, ήθελαν να κάνουν τη διαφορά. Ένιωθαν ότι υπήρχε πρόκληση. Με την πάροδο όμως του χρόνου αυτές οι ιδέες για νέα projects μπήκαν σ’ ένα ντουλάπι και αντικαταστάθηκαν από κάτι πιο εύκολο, πιο γνώριμο, πιο ασφαλές. Από κάτι προβλέψιμο. Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στον αυτόματο πιλότο και τελικά παραδόθηκαν στην μετριότητα.
Που και που μπορεί να υπάρχει ένα «ξύπνημα» που προκαλείται από μία νέα υπευθυνότητα που αναλαμβάνουν, από ένα νέο project που υλοποιούν. Όμως αυτός ο κύκλος κρατάει λίγο και γρήγορα ξαναμπαίνουν στη γνώριμη κατάσταση.
Βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι έχουν βαλτώσει, ότι δεν βγάζουν προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό. Όμως πολύ εύκολα κατηγορούν το περιβάλλον στο οποίο ζουν ότι φταίει γι’ αυτή την κατάσταση. Η οικονομική κρίση, ένα «κακό» αφεντικό, οι ευθύνες που έχουν στο σπίτι, η οικογένεια κ.ά.
Ακόμα και οι άνθρωποι που είναι αναγνωρισμένοι στο χώρο τους νιώθουν πολλές φορές «κολλημένοι». Νιώθουν ότι παρ’ όλο που δημιουργούν τελικά δεν σημειώνουν «σημαντική» πρόοδο. Δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Νιώθουν σε μεγάλο βαθμό παγιδευμένοι.
Το Φαινόμενο «Satisficing»

Δύο κουταλιές την ημέρα αυτού του σπιτικού φαρμάκου για άμεση απώλεια βάρους

Αποτέλεσμα εικόνας για TAKE 2 TABLESPOONS A DAY OF THIS NATURAL REMEDY AND MELT 1 CM OF BELLY FAT

Αυτή η φόρμουλα για απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να χάνετε 2.5 εκ. από το λίπος της κοιλιάς την ημέρα. Όχι μόνο σιγοκαίει το λίπος στο στομάχι και εξαλείφει την περίσσεια του νερού από το σώμα, αλλά είναι και πολύ χρήσιμη για την ικανότητα, τη μνήμη του μυαλού σας, την ακοή και την όραση.


Εάν καταναλώνετε 2 κουταλιές της σούπας από αυτό το φάρμακο την ημέρα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, θα έχετε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Αυξάνει το μεταβολισμό, βοηθώντας τον να λειτουργεί ταχύτερα και ως εκ τούτου συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
  • Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
  • Βελτιώνει και ενισχύει την πέψη.
  • Καταπολεμάει την γαστρική υπερέκκριση.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Παρέχει περισσότερη ενέργεια και τονώνει την επιθυμία για κίνηση.
  • Καταπολεμάει την αϋπνία.
  • Προστατεύει το λαιμό και τις φωνητικές χορδές.
  • Αποτρέπει την κυτταρική γήρανση του δέρματος.
  • Αυξάνει τη λίμπιντο.
  • Διευκολύνει την εφίδρωση και την αποβολή της περίσσειας των τοξινών από το σώμα.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Η Παναγία να βάλει το χέρι της

Ειρωνικά σχόλια έχει προκαλέσει η κίνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να σταυρώσει τους Έλληνες πιλότους που πέταξαν για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας και σκοτώνουν τις μπεκάτσες μας.

Μπορεί η κίνηση του Πάνου Καμμένου να σταυρώσει τους πιλότους μας να θυμίζει θείτσα στο κατώφλι και όχι υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά είναι δικαιολογημένη.
Ο Πάνος Καμμένος, ως οδηγός, έχει εμπειρία από τους ελληνικούς δρόμους και νομίζει ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους ελληνικούς ουρανούς.
Είναι γνωστό πως οι Έλληνες -ακόμα κι αν δεν πιστεύουν- σταυροκοπιούνται αβέρτα πριν βγουν σε καμιά εθνική οδό, γιατί ο Χάρος καραδοκεί σε κάθε στροφή και σε κάθε λακκούβα.
Οπότε, ο Πάνος Καμμένος σκέφτεται πως μπορεί και στον ουρανό να έρχεται καμιά νταλίκα από το αντίθετο ρεύμα και να στουκάρει μούρη με μούρη με το αεροσκάφος.
Βέβαια, και στον ουρανό δεν έχει καλή σήμανση, ενώ υπάρχουν και πολλά σύννεφα που σου κρύβουν την ορατότητα, οπότε μπορεί να πεταχτεί κάνας Τούρκος πίσω από τα σύννεφα και να γίνει κάνα ατύχημα.
Μακάρι να είναι πάντα καλά οι άγρυπνοι φρουροί των αιθέρων μας γιατί, αν γίνει κάνα κακό, βλέπω τον Πάνο Καμμένο να βάζει εικονοστάσι στον ουρανό.
Είναι που είναι γεμάτοι εικονοστάσια οι ελληνικοί δρόμοι -αντί για σήμανση, έχουμε εικονοστάσια-, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα βάλει εικονοστάσια και στους ουρανούς.
Από την άλλη, μετά από 7 χρόνια χρεοκοπία, μάλλον τα αεροσκάφη μας δεν θα είναι και σε πάρα πολύ κατάσταση -και μπορεί να μείνουν και από καύσιμα-, οπότε καλά κάνει ο Πάνος Καμμένος και σταυρώνει τους πιλότους μας, για να βάλει η Παναγιά το χέρι της και να επιστρέφουν πάντα σώοι.
Αν ήμουν ο Πάνος Καμμένος, και με αγιαστούρα θα ράντιζα τους πιλότους μας.
Θα τους ψέκαζα με αγιασμό.
Εν τω μεταξύ, είναι βέβαιο πως και οι πιλότοι μας, εκτός του ότι θα έχουν καμιά εικόνα της Παναγίας να κρέμεται από το παρμπρίζ του αεροσκάφους, κάθε φορά που θα περνάνε πάνω από κάνα ξωκλήσι στο Αιγαίο, θα αφήνουν το πηδάλιο και θα κάνουν τον σταυρό τους.

H Αρετή της Ελευθερίας στην αρχαία Σπάρτη


Όταν, στην πρώτη εκστρατεία των Περσών, ο Δαρείος έστειλε κήρυκες στην Σπάρτη, όπως έκανε και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, για να ζητήσουν «γην και ύδωρ», οι Λακεδαιμόνιοι τους πέταξαν σε ένα πηγάδι και τους καλούσαν να πάρουν από κει «γην και ύδωρ» και να τα παν στον βασιλιά τους.

Οι Σπαρτιάτες αναζήτησαν στην συνέχεια τους Σπαρτιάτες που θα δέχονταν με την θέληση τους να δώσουν την ζωή τους για την Σπάρτη ως κήρυκες στους Πέρσες ( καθώς προφανώς ανέμεναν πως αυτοί θα είχαν την ίδια τύχη όπως οι Πέρσες κήρυκες στην Σπάρτη)...


Αμέσως δήλωσαν εθελοντές ο Σπερθίας, ο γιος του Ανηρίστου, κι ο Βούλις, ο γιος του Νικολάου, Σπαρτιάτες που κι από την φύση τους ήσαν προικισμένοι με χαρίσματα κι από την πλουσιότερη τάξη της πόλης, ανέλαβαν εθελοντικά να τιμωρηθούν από τον Ξέρξη για την θανάτωση των κηρύκων του Δαρείου στην Σπάρτη. Έτσι οι Σπαρτιάτες τους έστειλαν στους Πέρσες για να θανατωθούν.
Στην πορεία τους προς τα Σούσα φθάνουν στην αυλή του Υδάρνη. Κι ο Υδάρνης, Πέρσης στην καταγωγή, ήταν διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στα παραθαλάσσια της Μικράς Ασίας· αυτός τους φιλοξένησε κάνοντάς τους το τραπέζι· και πάνω στο τραπέζι, τους ρώτησε:

"Άνδρες Λακεδαιμόνιοι, γιατί δεν δέχεσθε να γίνετε φίλοι του βασιλιά; Να, βλέπετε πώς ξέρει ο βασιλιάς να τιμά τους άνδρες που έχουν αρετή, ρίχνοντας μία ματιά σε μένα και την θέση που κατέχω. Έτσι λοιπόν κι εσείς, αν γίνετε άνθρωποι του βασιλιά (γιατί έχει σχηματίσει την γνώμη πως είσθε άνδρες με αρετή), ο καθένας σας θα μπορούσε να εξουσιάζει μία περιοχή της Ελλάδος που θα του παραχωρούσε ο βασιλιάς".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα