Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξω;



Πάνω από το 80% των υποσχέσεων που δίνουμε στον εαυτό μας την Πρωτοχρονιά, για να αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας, ακυρώνονται μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν η αλλαγή ήταν εύκολη, όλοι θα ήμασταν ευτυχισμένοι.

Είναι απογοητευτικό να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, αλλά να μην μπορείς να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου για να το κάνει με συνέπεια και αφοσίωση. Εάν η αλλαγή έκανε καλύτερη τη ζωή μας, δεν θα ήταν πολύ εύκολο να την κάνουμε;


Η αλλαγή είναι μια πρόκληση για πολλούς λόγους:
 

1. Η συνήθεια έχει τεράστια δύναμη. Ο μέσος άνθρωπος έχει περισσότερες συνήθειες από όσες νομίζει ότι έχει. Κάθε πρωί, ξυπνάς και ακολουθείς την ίδια ρουτίνα. Κάνεις την ίδια διαδρομή για να πας στη δουλειά. Κάνεις, πολύ συχνά, τις ίδιες σκέψεις κάθε μέρα. Ένα μεγάλο μέρος της ημέρας και της νύχτας σου είναι μια επανάληψη των τελευταίων πεντακοσίων ημερών και νυχτών που έχεις ζήσει. 

• Όταν νιώθεις ότι βαριέσαι, συνήθως κάνεις τα ίδια πράγματα: τρως 2-3 συγκεκριμένα φαγητά, θα επικοινωνήσεις με τους ίδιους ανθρώπους.

• Η συνήθεια είναι ο δρόμος για να αποφύγεις να σκεφτείς. Αυτό γίνεται αυτόματα. Ο εγκέφαλος φαίνεται να προτιμά οτιδήποτε ελαχιστοποιεί τη σκέψη. Όσο λιγότερες οι αποφάσεις, τόσο καλύτερα.

• Για να αλλάξεις, πρέπει να είσαι βέβαιος ότι η αλλαγή είναι προς το συμφέρον σου. Σε αντίθετη περίπτωση, η συνήθεια θα κερδίζει πάντα.

2. Η αλλαγή σε ξεβολεύει. Γνωρίζεις καλά πώς μπορείς να χάσεις τα περιτά σου κιλά, ή ποιος είναι ο τρόπος για να βρεις δουλειά. Αλλά η σκέψη ότι χρειάζεται να δράσεις για να πετύχεις το στόχο σου, φέρνει δυσφορία.

Μόνιμη κούραση: Οι πέντε συνήθειες που αφαιρούν ενέργεια

μόνιμη κούραση

Μήπως νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι ακόμη και στην περίπτωση που έχετε κοιμηθεί καλά;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες δεν φταίει απαραίτητα κάποιο πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως προκαλεί τη μόνιμη κούραση όπως είναι η έλλειψη σιδήρου και ο υποθυρεοειδισμός. Ενδεχομένως να έχετε υιοθετήσει κάποιες συνήθειες που σας αφαιρούν την ενέργεια.
Δείτε τις πέντε κακές συνήθειες που σας »κλέβουν» την ενέργεια.

Τι απαγορεύετε να κάνετε αμέσως μετά το σεξ; Όλη η λίστα

καλύτερη εποχή για σεξ

Μπορεί στο σεξ να μην έχουν θέση τα πρέπει αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία απαγορεύονται δια ροπάλου!

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από γνωστή ιστοσελίδα γνωριμιών της Μεγάλης Βρετανίας εντόπισε εκείνες τις καταστάσεις εκείνες οι οποίες δεν επιτρέπονται στην κρεβατοκάμαρα και μάλιστα συνέταξαν και μια λίστα η οποία περιλαμβάνει όλα τα dont’s.
Μάθετε ποια είναι αυτά!

Τα οφέλη του νερού με τζίντζερ


H ρίζα από το φυτό τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό για χιλιάδες χρόνια. Tο νερό με τζίντζερ ή το τσάι από το ίδιο φυτό γίνεται με βρασμό της ρίζας του σε νερό. Το νερό με τζίντζερ, μπορεί να είναι το κλειδί για πολλά οφέλη στην υγεία.
Ανακούφιση από ναυτία
Εδώ και χρόνια το νερό με το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την ανακούφιση της ναυτίας αλλά και για την πρόληψη αυτής. Επίσης χρησιμοποιείται για την θεραπεία του εμετού και της ναυτίας που σχετίζονται με ποικιλία συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως το νερό με τζίντζερ έχει μειώσει σημαντικά ναυτίες που προκαλούνται από χημειοθεραπείες σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι μία πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ισχυρές ουσίες που προστατεύουν το σώμα μας από βλάβες στα υγιή  κύτταρα. Είναι γεγονός πως το νερό με τζίντζερ περιέχει πολλά τέτοια αντιοξειδωτικά, τα οποία μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα.

Τι κάνουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως τον καλύτερό τους φίλο

Υπάρχει ένας περίεργος ισχυρισμός που ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν, ότι δηλαδή ο καλύτερός σου φίλος δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό. Παραδόξως, πολλές καταστάσεις ή καταλήξεις φιλικών σχέσεων φαίνεται να το επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τι διαφορά έχει η συγκεκριμένη φιλία από τις άλλες;
Ας ανατρέξουμε στον ορισμό της φιλίας, ή τουλάχιστον σε έναν από τους πολλούς που κατά καιρούς έχουν δοθεί. Φιλία ονομάζεται η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία πλατωνική αγάπη, αφοσίωση και κατανόηση, χωρίς κατ' ανάγκη να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή ανώτερος στόχος. Οπότε αποφασίζεις ότι ο καλύτερός σου φίλος είναι ο εαυτός σου. Πληροί τις προϋποθέσεις;
Απόλυτα. Οι άνθρωποι που έχουν ως καλύτερο φίλο τον εαυτό τους τον σέβονται και τον αγαπάνε. Τον παιδεύουν εκεί που χρειάζεται, όμως πάντα του αφήνουν χώρο και χρόνο να ξεκουράζεται. Δεν τον πιέζουν και δεν τον αγχώνουν. Ενώ σέβονται τη διαφορετικότητά του, τον μαλώνουν όταν βλέπει ότι κάνει πράξεις που όχι μόνο δεν του αρμόζουν, αλλά δεν βγάζουν και πουθενά. Και αυτό γιατί τον εκτιμούν και του κρατάνε μια ξεχωριστή θέση.
Σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να μην τον αφήσουν ποτέ εκτεθειμένο σε τυχόν πρόβλημα που παρουσιαστεί. Ακόμα όμως και αν δεν το προλάβουν και με κάποιο τρόπο προβούν σε μη επιθυμητό αποτέλεσμα, μετά θα είναι εκεί να του σταθούν. Να του σταθούν χωρίς πολλά λόγια, πόσο μάλλον λόγια του τύπου ‘στα έλεγα εγώ.’.

Δεν πάει ο νους σας στα πιο βρώμικα πράγματα που ακουμπάτε κάθε μέρα… [Βίντεο]

μικρόβια

Κάθε μέρα που αγγίζουμε επιφάνειες που είναι γεμάτες με μικρόβια. Και οι πιο επικίνδυνες εστίες αυτών των μικροβίων μπορεί να μην είναι αυτές που θα περιμένατε.

Ξέρατε για παράδειγμα ότι στις καφετέριες και τα εστιατόρια, το μενού που πιάνετε στα χέρια σας, έχει περισσότερα μικρόβια πάνω του από την λεκάνη της τουαλέτας σας;
Δείτε, λοιπόν, μερικές μόνο από τις χειρότερες εστίες μικροβίων που συναντάμε κάθε μέρα...

Κρέας: Σε τι θερμοκρασία πρέπει να φτάνει στο ψήσιμο για να είναι ασφαλές [Βίντεο]

κρέας

Είναι γνωστό ότι αν δεν μαγειρευτεί σωστά το κρέας, τότε μπορεί να γίνει αιτία για επικίνδυνες επιπλοκές υγείας.


Γι' αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό κάθε ξεχωριστού κομματιού από κρέας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχουν εξοντωθεί όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.
Ασφαλείς ελάχιστες θερμοκρασίες μαγειρέματος
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα και ένα ειδικό θερμόμετρο μαγειρέματος για να διασφαλίσετε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και άλλες τροφές φτάνουν σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία, όταν τις μαγειρεύετε.
Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια απλά και μόνο από την εξωτερική του όψη. Πολλά κρέατα μπορεί να μοιάζουν “ροζ” στην εμφάνιση, αλλά να έχουν μαγειρευτεί σωστά, ή και το αντίθετο.
Γιατί ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός
Αφού αφαιρέσετε το κρέας από την ψησταριά, τον φούρνο, ή άλλη πηγή θερμότητας, αφήστε το να “ξεκουραστεί” για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα δείτε να αναγράφεται στην λίστα (παρένθεση). Κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης, η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να αυξάνεται, καταστρέφοντας τα επιβλαβή μικρόβια.

Γέννηση πριν από τη γέννηση

Οι δάσκαλοι της φυλής των Μαορί πριν από μερικά χρόνια διεξήγαγαν μια εκστρατεία για την προσχολική εκπαίδευση. Διεκδικούσαν την ευρύτερη αναγνώριση της γλώσσας τους και των αξιών τους. Η διαμαρτυρία τους έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και οδήγησε στο Κίνημα «Te Whariki», που σημαίνει «χαλί» και περιφραστικά οδηγεί στη θέση «Ακολούθησε το παιδί, το παιδί είναι κλωστή υφασμένη στο σώμα της κοινωνίας».
gennisi1Το σημαντικό συναίσθημα της ζέσης. Κανείς δεν μεγαλώνει χωρίς αυτό και κανείς δεν επιθυμεί να μάθει χωρίς ανθρώπινη τρυφερότητα. Οι σχέσεις μαθαίνουν.
Αυτό το Κίνημα έφτασε μέχρι τον ΟΟΣΑ προκειμένου να συνδεθεί η εκπαίδευση του παιδιού με τη φυσική του τάση, προς μια κατεύθυνση λιγότερο τεχνοκρατική και περισσότερο ανθρώπινη.
Η τρέχουσα διεπιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογική γέννηση προηγείται της βιολογικής γέννησης και ότι τα βρέφη δεν είναι «μωρά» αλλά εξαρχής πρόσωπα, έτοιμα για συμπαθητικό μοίρασμα πράξεων, προθέσεων και συγκινήσεων με τον ευαίσθητο συνάνθρωπο. Οι ρίζες των κινήτρων, των κινήσεων και των συγκινήσεων ανιχνεύονται νωρίς στην κύηση. Ο συντονισμός τους συντηρεί τη ζωή. Η συν-λειτουργία τους ρυθμίζει την πορεία της ανάπτυξης. Το μοίρασμά τους προσδίδει νόημα στις σχέσεις – συγκινησιακά κινητοποιούμενες σχέσεις, που αποτελούν το λίκνο εκτίναξης της νόησης, της γλώσσας, της φαντα­σίας και της συνείδησης.
Αρκετά χρόνια πριν, ο Νεοζηλανδός Colwyn Trevarthen, καθηγητής των πανεπιστημίων του Ανατολικού Λονδίνου, του Εδιμβούργου, της Κρήτης και του Strathclyde στη Γλασκώβη και έχοντας ξεκινήσει τη δεκαετία του ’60 από το Χάρβαρντ, ένας γλυκός άνθρωπος, λάτρης της Ελλάδας, ψυχολόγος αλλά και φυσιοδίφης, γεννά το πρώτο του παιδί, αφήνει την παρατήρηση των πιθήκων και εστιάζει το ενδιαφέρον του στον γιο του. Ακολουθούν άλλοι δύο γιοι και πολλές διακρίσεις στην καριέρα του.
«Τα βρέφη δεν είναι μωρά»

JustDelete.me : Πώς να διαγράψετε το λογαριασμό σας από κοινωνικά δίκτυα ή υπηρεσίες


- Οι διάφορες online υπηρεσίες αυξάνονται και πληθύνονται συν τω χρόνο και ενώ πολλές φορές μας προσελκύουν οι εντυπωσιακές τους υπηρεσίες και κάνουμε αμέσως εγγραφή, σε ποιο βαθμό όμως είμαστε ελεύθεροι να διαχειριστούμε τα προσωπικά μας δεδομένα και αναρτήσεις είναι κάτι που μερικές από αυτές δεν το θέτουν ως προτεραιότητα αφού σε αρκετές περιπτώσεις καθίσταται δύσκολο ακόμη και αδύνατο να διαγράψουμε τον λογαριασμό μας. Κάποιες άλλες μας δυσκολεύουν την ζωή μέχρι να μπορέσουμε να το επιτύχουμε να βρούμε τον δρόμο προς τη διαγραφή και σε κάποιες άλλες δεν θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. 

- Όπως και να έχει το JustDelete.me αποδεικνύεται ένας πολύ χρήσιμος οδηγός που μας ενημερώνει για την δυνατότητα διαγραφής του λογαριασμού μας και την εν γένει διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων σε κάθε μία από αυτές τις υπηρεσίες. Συγκεκριμένα επάνω στο όνομα της κάθε υπηρεσίας έχει προσθέσει και ένα χρώμα που έχει τη σημασία του. Αν είναι πράσινο είναι εύκολο να διαγράψετε τον λογαριασμό σας, κίτρινο σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε μία κάποια δαιδαλώδη ίσως διαδικασία ώστε να το επιτύχετε, κόκκινο σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο και μάλλον θα σας πιάσει πονοκέφαλος μέχρι να βρείτε το δρόμο και τέλος μαύρο σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαγραφεί οπότε μην το παιδεύεται.

Το θεραπευτικό λάχανο και οι χρήσεις του


Το θεραπευτικό λάχανο και οι χρήσεις του


Το ανέξοδο φάρμακο του Πυθαγόρα


Το λάχανο το ταπεινό του περιβολιού μας, μπορεί να μας κάνει τα περισσότερα καλά εάν το μεταχειριστούμε όπως πρέπει, παρά πολλά ακριβά φάρμακα. Εγώ τουλάχιστον το μεταχειρίστηκα με αποτελέσματα περίφημα σε πολλές περιπτώσεις. Ας δώσουμε τώρα το λατινικό του όνομα στο φτωχό λάχανο, που οι Ρωμαίοι μεταχειρίζονταν τόσο πολύ και που είναι ένα από τα καθ' εαυτό ευρωπαϊκά φυτά που δεν μεταφέρουν από πουθενά.
Η Μπράσκιο - ολερασέα λοιπόν, κοινώς λάχανο ωφελεί και ως κατάπλασμα και ως φάρμακο.


Ιδιότητες των φύλλων του Λάχανου (Μάπας)


Το Λάχανο ξεφλογίζει, ανακουφίζει. Το Λάχανο ωφελεί σε κάθε σπυρί, σε κάθε φλόγωση. Τα φύλλα του λάχανου εμποδίζουν την ευλογιά, τα εγκαύματα, καθαρίζουν σημάδια στο πρόσωπο.
Οι Ρωμαίοι, λοιπόν, μαθαίνουμε από παλιά συγγράμματα, μεταχειρίζονταν το λάχανο ως φάρμακο για εξωτερική και εσωτερική τους χρήση. Ο μεγάλος ιατρός του δέκατου ογδόου αιώνος Φρειδερίκος Ρεκαμέ, σύσταινε στους αρρώστους του, για να κατευνάσει τα πρηξίματα και τους πόνους των ρευματικών, το λάχανο ως κατάπλασμα.
Κάθε είδος λάχανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε φυσική κατάσταση. Δηλαδή παίρνουμε τα φύλλα και τυλίγουμε το πρησμένο και πονεμένο μέρος με αυτά. Πρέπει όμως τα φύλλα να είναι υγιή και με χυμό, να μη είναι μαραμένα ούτε κιτρινισμένα.
Τα φύλλα του λάχανου ωφελούν ακόμα σε πληγές. Φυσικά, τα φύλλα πρέπει να πλένονται καλά και να απολυμαίνωνται. Επίσης να προσέχουμε να μη ρυτιδώνονται πάνω στις πληγές, διότι τότε οι πόνοι είναι αφόρητοι.


Ας δούμε τώρα και ας εξετάσουμε λεπτομερώς σε τι πράγματα και σε τι ασθένειες ωφελεί το λάχανο.

Πρώτον πρέπει να γνωρίζομε ότι τα φύλλα του λάχανου έχουν την ιδιότητα, ότι είναι ερεθισμένο, σπυρί η πληγή να το καθαρίζουν. Επίσης σε περιπτώσεις ερισίπελας, εάν θέσουμε στο κόκκινο πρόσωπο του ασθενούς φύλλα από λάχανα, βλέπουμε, ότι μετά λίγες ώρες ο ασθενής χάνει την κοκκινίλα την επίφοβη και αισθάνεται τον εαυτό του ελαφρότερο.
Επίσης στους καλογέρους. Εάν βάλουμε φύλλα απολυμασμένα, πάνω στον καλόγερο που προετοιμάζεται να γίνει, μάλιστα εάν είναι κακοήθης προλαμβάνουμε πολλούς πόνους.
Και η εξήγησης του φαινομένου αυτού είναι απλούστατη. Τα φύλλα του λάχανου έχουν την ιδιότητα να ξεφλογίζουν και να τραβάνε προς τα έξω το πύο και την ακαθαρσία του σώματος.
Έχουν ακόμα την ιδιότητα, τα φύλλα του λάχανου να επιδρούνε πάνω στην επιδερμίδα του σώματος πάντα ευνοϊκά. Και είδα, περιπτώσεις όπου σε άρρωστο από ευλογιά, τα επιθέματα από φύλλα λάχανου να κάνουν ώστε το πρόσωπο του ασθενούς, να μη χαλάσει και να μη κάνει σημάδια.
Βλέπει σε λίγο ο ασθενής και ο ιατρός μετά τα επιθέματα, ότι τα φύλλα ανοίγουν, λες ζωντανεύουν και αφήνουν τον ωφέλιμο χυμό τους, σιγά να απορροφάται από το άρρωστο μέρος του σώματος. Αυτή η θεραπεία είναι τελείως φυσική και δεν φέρνει κανένα κίνδυνο.
Έχω δει πολλές περιπτώσεις ευλογιάς, που μετά τις συμβουλές του πατέρα μου, σημάδια δεν απόμειναν επάνω στο δέρμα.
Στην σκαρλατίνα, στην ιλαρά ακόμα των παιδιών, το λάχανο ξεφλογίζει και ανακουφίζει αν και τον περισσότερο καιρό γιατρεύει. Βλέπουμε λοιπόν, τι ιδιότητες θαυμαστές έχει το φυτό αυτό και πόσο τα φύλλα του μας είναι ωφέλιμα.


Μα δεν τελείωσα ακόμα να σάς εξιστορήσω όλα του τα καλά.

«Έλα να τα ζήσουμε όλα, να μην αφήσουμε καμία θλίψη για κάτι που δεν κάναμε, να εξαντλήσουμε ό,τι υπάρχει και να μην αφήσουμε το θάνατο να μας στερήσει τίποτα»~ Irvin D. Yalom


wpid-2015-08-05-20.17.13.jpg.jpeg
Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Πλάσματα μια Μέρας» του Irvin D. Yalom
-Βλέπω πως είστε ερωτευμένος με τις λέξεις κύριε Άντριους. Σας αρέσει να χορεύετε μαζί τους βαλς. Όμως οι λέξεις δεν είναι παρά οι νότες. Τη μελωδία τη συνθέτουν οι ιδέες. Οι ιδέες είναι που δομούν τη ζωή μας.
-Χρειάζομαι ένα πνεύμα που να είναι σε θέση να εκτιμήσει τις ευαισθησίες μου, την αγάπη μου για την ποίηση, ένα μυαλό αρκετά διεισδητικό και τολμηρό για να με συνοδεύσει στο διάλογο.
-Είχε ανάγκη από ένα μάρτυρα, κάποιον με πνευματικό ανάστημα
-…ανέλαβε την ευθύνη να είναι ο γονέας του εαυτού του. Ναι, το να οικοδομήσεις μόνος τον εαυτό σου έχει και τα καλά του. Ο αυτοδημιούργητος άνθρωπος νιώθει έντονη επιβεβαίωση. Είναι όμως πολύ μοναχικό έργο…
-Δεν ξέρω πια τι είναι πραγματικό. Την δική μου πραγματικότητα την κατασκεύασα μόνος μου.
-«…Στην πραγματικότητα είμαι μόνος. Αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι εσύ κι εγώ βιώνουμε το ίδιο πράγμα τη στιγμή που μιλάμε». » Η δική μου επιθυμία είναι να είμαστε «εμείς» όσο περισσότερο γίνεται. Ανάμεσα σε δυο ανθρώπους υπάρχει πάντα ένα κενό που δεν γεφυρώνεται, η επιθυμία μου είναι να ελαχιστοποιήσω το κενό όσο περισσότερο γίνεται εδώ μέσα».

-…η δομή της σκέψης μας επηρεάζει δραστικά τη φύση της πραγματικότητας που βιώνουμε.
-Ωριμάζοντας όμως ώς θεραπευτής, έμαθα να εμπιστεύομαι ότι το ασυνείδητό μου θα συμπεριφερθεί με υπεύθυνο τρόπο, άλλωστε γνωρίζω πια πολύ καλά ότι δεν παίζει τόσο ρόλο ποιες από τις σκέψεις μου θα αποκαλύψω όσο το γεγονός πως είμαι πρόθυμος να τις εκφράσω.
-Λέω πως όταν περιμένουμε ότι το τέλος πλησιάζει, αυτό μπορεί να μας ωθήσει να αδράξουμε το παρόν με μεγαλύτερη ζωντάνια.
-Υπάρχει ένα ρητό του Σοπενάουερ που συγκρίνει το πάθος του έρωτα με τον εκτυφλωτικό ήλιο. Όταν στα όψιμα χρόνια χάνεται η λάμψη του τότε αντιλαμβανόμαστε ξαφνικά τον υπέροχο γεμάτο αστέρια ουρανό που ο ήλιος τον έσβηνε ή τον έκρυβε.
-Ναι, το ξέρω πως η ύπαρξή μου φτάνει στο τέρμα της, το τέλος όμως ήταν εκεί από την αρχή. Το διαφορετικό είναι ότι τώρα απολαμβάνω τις χαρές που προσφέρει η συνείδηση και μόνο, κι έχω τη μεγάλη τύχη να τις μοιράζομαι με την γυναίκα μου, που τη γνωρίζω σχεδόν από παιδί.

Η λαμπερή κορνίζα της μοναξιάς


korniza

  • Αν είσαι μόνος θα ανήκεις όλος στον εαυτό σου. Όταν συνοδεύεσαι έστω κι από έναν  σύντροφο, δε θα ανήκεις στον εαυτό σου παρά ο μισός, ίσως και πιο λίγος ακόμα…~ Leonardo Da Vinci Μεγαλοφυϊα και πεπρωμένο – Marcel Brion

  • “Η απομόνωση υπάρχει μόνο στην  απομόνωση. Μόλις τη μοιραστείς εξατμίζεται.”“Θα μείνω πάντα μόνος, αλλά τί διαφορά, τί υπέροχη διαφορά, να επιλέγω τι κάνω. Amor fati-διάλεξε τη μοίρα σου, αγάπα τη μοίρα σου.”Όταν έκλαψε ο Νίτσε – Irvin D. Yalom


  •   Όταν ζεις για καιρό μόνος ο διάλογος με τη σκέψη σου παίρνει πρωταρχικό ρόλο.~ Τα πράγματα που ζουν απ΄τον χαμό-Βαμβουνάκη Μάρω

  •    Έτσι θέλω  να είναι  τα παιδιά μου – όλα μου τα παιδιά. Αδέσμευτα…εννοώ ελεύθερα, απελευθερωμένα…ο κάθε  άνθρωπος στον κόσμο είναι κατά βάση μόνοςΕίναι σκληρό αλλά  έτσι έχουν τα πράγματα…~ Η μάνα και το νόημα της ζωής – Irvin Yalom

Η περιπέτεια της πτερωτής Μέδουσας της Ζέας



του Στέφανου Μίλεση

Τον Ιούνιο του 1891 ομάδα εργατών του Δήμου Πειραιά, λάμβανε χώματα από το σημείο που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τον Όμιλο Ερετών και λίγο προς τα δεξιά, από οικόπεδο ιδιοκτησίας Καμπά και τα μετέφερε λίγο πιο κάτω, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την επιχωμάτωση του παραλιακού δρόμου, που υπάρχει μέχρι σήμερα (στη συμβολή περίπου της Ακτής Τρ. Μουτσοπούλου με την οδό Φιλελλήνων).

Κατά τις εργασίες αυτές, βρέθηκε από τους εργάτες μια ρωμαϊκή κατοικία. Αμέσως ειδοποιήθηκε τότε ο έφορος αρχαιοτήτων, ο γνωστός λυκειάρχης Ιάκωβος Δραγάτσης, ο οποίος αφού κατέγραψε τα ευρήματα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μια πολυτελή πομπηιανή οικία. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, ο Δραγάτσης μετέφερε ό,τι έκρινε πως είχε αξία, στο Μουσείο Πειραιώς, όπως ιωνικά κιονόκρανα.



Όπως ο ίδιος κατέγραψε σε αναφορά του (F1), δεν δόθηκε άλλη προσοχή στο οίκημα, καθώς έκρινε ότι δεν παρουσίαζε μεγάλη αρχαιολογική αξία. Για τον σκοπό αυτό ενέκρινε και την συνέχιση των εργασιών λήψης χώματος από το σημείο. 

Τον Φεβρουάριο του 1892, οκτώ δηλαδή μήνες μετά την τυχαία ανακάλυψή της οικίας, συνέχιζε να διέρχεται από το σημείο ο Αλέξανδρος Μελετόπουλος, ο οποίος εξ αρχής δεν ήταν ικανοποιημένος από τις έρευνες που είχαν γίνει εκεί, γεγονός που είχε επισημάνει και στον Δραγάτση. Σε κάποια από τις επισκέψεις του Μελετόπουλου είχε συμβεί λίγες ημέρες πριν, να ρίξει έντονη βροχόπτωση. Ένεκα αυτής, ο Αλέξανδρος Μελετόπουλος τυχαίως παρατήρησε ότι κι άλλα χώματα είχαν αποσυρθεί με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί από μόνο του, ένα μωσαϊκό το οποίο διατηρούσε ανέπαφα όλα τα χρώματά του, άριστα διατηρημένο. Τότε ο Μελετόπουλος ειδοποίησε τόσο τον Στέφανο Κουμανούδη (με τον οποίο διατηρούσε φιλία), όσο και τον Δραγάτση για την αποκάλυψη που έκανε μια βροχόπτωση και όχι χέρι ανθρώπινο!
Συνεπώς η παρατήρηση και ανακάλυψη της "Μέδουσας" της Ζέας, οφείλεται στην επιμονή του Αλέξανδρου Μελετόπουλου και όχι στον Ιάκωβο Δραγάτση όπως λανθασμένα έχει αποδοθεί. 

Οι σχιζοφρενείς δεν κρατούν πριόνι. Καταρρίπτοντας μύθους


Γύρω από το όνομα της ασθένειας κρύβονται πολλοί ορισμοί και συμπεράσματα, που εν τέλει είναι μύθοι. Για αρχή, θα δώσουμε έναν ορισμό για την σχιζοφρένεια.
Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια (αλλιώς και ψυχωσική συνδρομή), που ανήκει στην κατηγορία των ψυχώσεων.Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι ο διαχωρισμός του εσωτερικού και εξωτερικού τους περιβάλλοντος.
Δηλαδή, τείνουν να μη ξεχωρίζουν τα πραγματικά από τα μη πραγματικά γεγονότα και εμπειρίες. Η ασθένεια αυτή, μπορεί να επηρεάσει πολλά κομμάτια ενός ανθρώπου, όπως τη λογική σκέψη, τη φυσιολογική συναισθηματική ανταπόκριση και την κοινωνική συμπεριφορά τους. 
Μύθος 1 - Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνοι.
Η βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης τείνει να χρησιμοποιεί τον όρο ‘σχιζοφρενής’ και ‘σχιζοφρένεια’, κυρίως επειδή τραβάει την προσοχή.
Ας θέσουμε ένα παράδειγμα. ‘Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι’
Οι άνθρωποι συνηθίζουν να περιγράφουν τους σχιζοφρενείς ως βίαιους με σαδιστικές τάσεις και σίγουρα επικίνδυνους.
Αλήθεια

Η χειρότερη τάση μας είναι να κρύβουμε τον εαυτό μας


Αποτέλεσμα εικόνας για Η χειρότερη τάση μας είναι να κρύβουμε τον εαυτό μας

Η χειρότερη τάση μας ως ανθρώπινα όντα είναι να κρύβουμε τον εαυτό μας πολύ καλά. Κρύβουμε τον εαυτό μας πίσω από διπλώματα, θέσεις, τίτλους και ευχάριστα χαμόγελα. Κρυβόμαστε από τους άλλους, αλλά το χειρότερο είναι ότι κρυβόμαστε από τον εαυτό μας. Αυτή η συγκάλυψη πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε να έχουμε ένα πραγματικό θεμέλιο στη ζωή.

Αν δεν μάθουμε την τεχνική της αυτο-αποκάλυψης, δεν θα μπορούμε ποτέ να προχωρήσουμε, διότι η ίδια η φύση του εγώ είναι να κρύβεται. Δεν το βλέπουμε αυτό σε στιγμές διαύγειας; Μήπως δεν παρατηρούμε το εγώ με ζέση να υφαίνει τα καλύμματά του της εκλογίκευσης και των δικαιολογιών; Αυτά μας κάνουν να κρύβουμε τα πρόσωπά μας από τον εαυτό μας. Όσο συνεχίζουμε να κρυβόμαστε, δεν έχει σημασία τι βιβλία διαβάζουμε ή τι θέση έχουμε επιτύχει, δεν υπάρχει καμία πνευματική πρόοδος.

Ποιος είναι ο Οδυσσέας



 Ποιος είναι ο Οδυσσέας;


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;


Επειδή έχουν  γίνει πλέον ΙΝ θέμα  τα Ομηρικά Έπη, ύστερα από την παρουσίαση των ομηρικών ραψωδιών από τους Πολεμιστές της Λάϊον  το 2008  και όλοι ασχολούνται με αυτό ψάχνοντας για τον Οδυσσέα, θα αναλύσουμε και θα συνθέσουμε  με  σωστές ερωτήσεις και λογικές απαντήσεις, ερευνώντας το.
Η ερώτηση για το ποιος ήταν πραγματικά ο Οδυσσέας, αν είναι ο Όμηρος ή κάποιος άλλος δεν μπορεί να απαντηθεί με την ανθρώπινη μορφή.


Ο Οδυσσέας είναι ένα μυθικό πρόσωπο ΑΡΧΕΤΥΠΟ  σοφίας  και νοημοσύνης   ανθρώπου της γνώσης και ίσως ο Όμηρος και ο Οδυσσέας να ταυτίζονται στο βάθος του  ιερού χρόνου και του μυθικού χώρου στον χορό του σύμπαντος, άμα τη δημιουργία του.


Όμως σε άλλες οκτάβες  ανθρώπινης εξέλιξης και νοημοσύνης, το ερώτημα  "ποιος  είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας;" , γυρεύει την απάντηση του;
Ποιος θα μπορούσε να είναι και με ποιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά στη σημερινή εποχή;


Η πρακτικότητα της γνώσης  ορίζει  το πλαίσιο και το περίγραμμα του πορτραίτου του  σύγχρονου Οδυσσέα και καθορίζεται από το σύγχρονο γίγνεσθαι,  το zeitgeist δηλ του Πνεύματος της σημερινής εποχής.


Πατώντας αξιωματικά πάνω στα ίχνη και στα λόγια  του ποιητή , όπως έχουν πρωταρχικώς εκφωνηθεί  θα αναζητήσουμε τον Οδυσσέα στη σύγχρονη εποχή με την οδυσσειακή νοημοσύνη και  στρατηγική.


Ποια είναι  η ηλικία του;

Μονοπάτια Υ Επιλογής

Η Επιλογή του Πολεμιστή


Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τονίζει ένας Έλληνας… με τα φτερά αντίληψης
και το τέλος είναι πολύ σημαντικό για τα πράγματα,υπογραμμίζει ένας σαμουράϊ … με τον τρόπο του.
Η αρχή εκφράζει τον σκοπό του ταξιδευτή και πρέπει να εκφωνηθεί συμφώνως με την τιμή του πολεμιστή αλλά και το τέλος δικάζει όλους, όσους έχουν παρευρεθεί σε μια γιορτή, καλεσμένοι και ακάλεστοι, γιατί ο ΧΡΟΝΟΣ είναι  Θεριστής, μεγάλος δικαστής και φίλτρο, απόσταγμα σοφίας   ομηρικής.
Ο χρόνος είναι ο μεγάλος κριτής και η αρχή, η  πρώτη επιλογή, αν θα ακολουθήσεις τον εύκολο δρόμο της Κακίας ή τον δύσκολο, της Αρετής.

Στάθηκε ο Ηρακλής και κοίταξε ερευνητικά μπροστά του.
Δύο δρόμοι ανοιγόταν και τον καλούσαν.

Η Πεμπουσία της Δύναμης


 
 ΕΙΔΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
 
Τα  4 θεμελιώδη  είδη των  δυνάμεων είναι :


Η ισχυρή δύναμη
Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη
Η ασθενής δύναμη
Η βαρυτική δύναμη
Υπάρχει και η 5η δύναμη, ως βασικό θεμελιώδες μέγεθος και είναι η Συνείδηση του Παρατηρητή.


Τι είναι συνείδηση;


Συνείδηση απλά, είναι το ταξίδι του Εαυτού  με κέντρο τον Ήλιο Απόλλωνα και μπορεί να ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙ όλες τις ΔΥΝΑΜΕΙΣ του καλού στη φωτεινή του ανθρώπου, πλευρά.
 
Γιατί;

Οδυσσέας Ελύτης: δεύτερη ζωή, δεν έχει...


Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία;
Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;
Μούτρα. Νʼ αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις.
Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.
Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους. Σʼ εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται. Και να μην μαθαίνεις από το μάθημά τους. Και να μη νιώθεις καμία φορά ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου.
Να κλαίγεσαι που δεν έχεις πολλά. Που κι αν τα είχες, θα ήθελες περισσότερα. Να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην ακούς. Να μαζεύεις λύπες και απελπισίες, να ξυπνάς κάθε μέρα ακόμη πιο βαρύς. Λες και ο χρόνος σου είναι απεριόριστος.

ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ Η Ο ΡΑΜΣΗΣ



Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Μία ματιά στην ιστορία θα έδινε φαεινές ιδέες στην ελληνική -και όχι μόνο στην ελληνική- πολιτική ηγεσία για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, που απειλεί με εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες. Η σεισάχθεια δεν ήταν εφεύρεση του νομοθέτη Σόλωνα στην ακμή της αθηναικής δημοκρατίας, αλλά συνηθισμένη πρακτική των ηγετών χωρών της Μεσοποταμίας από το 2.400 π.Χ. κιόλας και των Αιγυπτίων και Ασυρίων μεταγενέστερα. Οι ιστορικοί έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 30 γενικές διαγραφές χρεών στη Μεσοποταμία την περίοδο ανάμεσα στο 2.400 και το 1400 π.Χ. Οι πιο πολλές έγιναν από τον Χαμουραμπί και αφορούσαν στην παραγραφή χρεών προς τις κυβερνητικές αρχές και τους ανώτερους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους.
Το διάταγμα που αποκαλείται Κώδικας Χαμουραμπί συντάχθηκε πιθανώς το 1762 π.χ. Ο επίλογος του διακήρυττε ότι «...ο ισχυρός δεν μπορεί να καταπιέζει τον αδύναμο, η δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύει τη χήρα και τα ορφανά (...) για να αποδίδεται δικαιοσύνη στους καταπιεσμένους». Παράδοση στις διαγραφές χρεών είχε δημιουργηθεί και στην Αίγυπτο, όπως επιβεβαιώνει η λεγόμενη στήλη της Ροζέτας.
Η «στήλη της Ροζέτας» (φωτό), σκαλίστηκε το 196 π.χ. και βρέθηκε το 1799 στην πόλη Ροζέτα, από τον Γάλλο Μπουσάρ. Η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών έγινε από τον Γάλλο Σαμπολιόν το 1822.
Η στήλη της Ροζέτας αποτέλεσε λάφυρο του στρατού του Ναπολέοντα το 1799 κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εκστρατείας και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Η μεταφραστική εργασία διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η πέτρα παρουσιάζει το ίδιο κείμενο σε τρεις γλώσσες: την αρχαία αιγυπτιακή, τη λαϊκή αιγυπτιακή και την ελληνική της εποχής του Μεγαλέξανδρου.

…Με αφορμή ένα παραμύθι για τον εγωισμό και την αγάπη…



…ούτε ένα δάκρυ σου δεν πήρα
στην παγωνιά για να λουστώ.
Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ
ήσουν παιδί σαν το Χριστό. (Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ)

Το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ για τον γίγαντα που δεν άφηνε τα παιδιά του χωριού να παίζουν στον κήπο του είναι ένα κλασικό στο είδος του γοητευτικό παραμύθι που μιλάει για τον εγωισμό και τη μοναξιά, που φανερώνει πόσο αργά και με πόσο πόνο μαθαίνει κανείς ν' αγαπά και να εμπιστεύεται τους άλλους. Συγκινεί την ψυχή τόσου του μικρού παιδιού, όσο και του μεγάλου ανθρώπου. Και τα παραμύθια μας θέλγουν, ιδίως αυτές τις γιορτινές μέρες. 

Ας δούμε πρώτα αυτό το ωραίο παραμύθι:

[[ Κάποτε ζούσε ένας γίγαντας και είχε ένα ωραίο πύργο μέσα σε έναν πανέμορφο κήπο. Κάθε απόγευμα, γυρίζοντας από το σχολείο, τα παιδιά πήγαιναν να παίξουν στον κήπο του γίγαντα. Ήταν ένας μεγάλος, πανέμορφος κήπος με απαλό πράσινο γρασίδι. Εδώ κι εκεί στο χορτάρι ορθώνονταν ωραία λουλούδια σαν αστέρια, υπήρχαν δώδεκα ροδακινιές που την γέμιζαν ρόδινα μαργαριταρένια ανθάκια, το φθινόπωρο βάραιναν από τους πλούσιους καρπούς. Τα πουλιά κάθονταν στα δέντρα τραγουδούσαν τόσο γλυκά, που τα παιδιά σταματούσαν τα παιχνίδια τους για να τ' ακούσουν. «Τι ευτυχισμένα που είμαστε εδώ!» φώναζαν το ένα στ' άλλο.

Μια μέρα, ο γίγαντας γύρισε. Είχε πάει να επισκεφτεί το φίλο του, το δράκο της Κορνουάλλης, είχε μείνει μαζί του εφτά χρόνια. 'Όταν τέλειωσαν τα εφτά χρόνια, είχε πει όλα όσα ήθελε να πει, μια και τα ενδιαφέροντα του ήταν περιορισμένα, και αποφάσισε να γυρίσει στο κάστρο του. Όταν έφτασε, είδε τα παιδιά να παίζουν στον κήπο. «Τι κάνετε εδώ;» φώναξε με πολύ άγρια φωνή, και τα παιδιά έφυγαν τρέχοντας. «Ο κήπος μου είναι δικός μου» είπε ο γίγαντας «δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς αυτό, και δε θα επιτρέψω να παίζει κανείς εδώ μέσα εκτός από μένα». Έχτισε λοιπόν μια ψηλή μάντρα ολόγυρα κι έστησε μια ταμπέλα. ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΘΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ.

Ήταν ένας γίγαντας πολύ εγωιστής. Τα καημένα τα παιδιά τώρα δεν είχαν πουθενά να παίξουν. Προσπάθησαν να παίξουν στο δρόμο, αλλά ο δρόμος ήταν γεμάτος σκόνη και κοφτερές πέτρες, και δεν τους άρεσε. Περιτριγύριζαν την ψηλή μάντρα όταν τέλειωναν τα μαθήματα τους και μιλούσαν για τον όμορφο κήπο πίσω της. «Τι ευτυχισμένα που ήμασταν εκεί!» έλεγαν το ένα στ' άλλο.

Ύστερα ήρθε η άνοιξη κι ολόκληρη η χώρα γέμισε μπουμπούκια και μικρά πουλιά. Μόνο στον κήπο του εγωιστή γίγαντα ήταν ακόμη χειμώνας. Τα πουλιά δεν είχαν όρεξη να τραγουδήσουν εκεί μέσα, γιατί δεν υπήρχαν καθόλου παιδιά, και τα δέντρα ξέχασαν να βγάλουν μπουμπούκια.

Μια μέρα, ένα όμορφο λουλούδι πρόβαλε το κεφάλι του απ' το χορτάρι, μα μόλις είδε την ταμπέλα, λυπήθηκε τόσο πολύ για τα παιδιά, που τρύπωσε πάλι στο χώμα κι αποκοιμήθηκε. Οι μόνοι που χάρηκαν ήταν το χιόνι κι η παγωνιά. «Η άνοιξη τον ξέχασε αυτό τον κήπο» αναφώνησαν, «θα ζήσουμε λοιπόν εδώ όλο το χρόνο». Το χιόνι σκέπασε το χορτάρι με το φαρδύ λευκό μανδύα του, και η παγωνιά έβαψε όλα τα δέντρα ασημένια. Έπειτα κάλεσαν το βοριά να μείνει μαζί τους κι εκείνος ήρθε. Ήταν τυλιγμένος με γούνες κι όλη τη μέρα βρυχιόταν στον κήπο και γκρέμιζε τις καμινάδες. «Θαυμάσιο μέρος» είπε, «πρέπει να καλέσουμε και το χαλάζι». Ήρθε λοιπόν και το χαλάζι. Τρεις ώρες κάθε μέρα σφυροκοπούσε τη στέγη του κάστρου κι έσπασε τις περισσότερες πλάκες, κι ύστερα έτρεχε γύρω γύρω στον κήπο όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Ήταν ντυμένο στα γκρίζα, κι η ανάσα του ήταν πάγος. «Δεν καταλαβαίνω γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η άνοιξη» έλεγε ο εγωιστής γίγαντας, καθισμένος στο παράθυρο και κοιτάζοντας τον παγωμένο κατάλευκο κήπο του-«ελπίζω ν' αλλάξει ο καιρός».

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ;

Politis Online | Politisonline Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Είναι δύσκολο να είσαι ταπεινός. Ας δούμε μερικές συμβουλές για να τιθασεύσουμε τον εγωισμό μας.
Υπό το φως της επερχόμενης αναμέτρησης για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την αύξηση του ναρκισσισμού στους νέους, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να πούμε ότι ως κοινωνία, χρειαζόμαστε περισσότερη μετριοφροσύνη. Ο πολιτισμός μας αποδίδει τόση πολλή αξία στα επιτεύγματα, στην εμφάνιση και στην διόγκωση του Εγώ, -όλα αυτά τα εφήμερα- που ακόμα και ένα ψήγμα αυτής της ήπιας αρετής -δηλαδή της ταπεινότητας- μπορεί να μοιάζει με πνοή ζωής για κάποιον που ασφυκτιά.
Ωστόσο, γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να εκφραζόμαστε με ταπεινότητα; Μήπως είναι επειδή συχνά την παρερμηνεύουμε ως σημάδι αδυναμίας, όταν στην πραγματικότητα είναι ένδειξη εξαιρετικά μεγάλης εσωτερικής δύναμης; Οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται σε αυτά που ανακαλύπτουν οι επιστήμονες για αυτή την ιδιότητα που έχει υμνηθεί από όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις και θεωρείται από πολλούς ύψιστη αρετή.
Γιατί είναι καλή η ταπεινότητα;
Όταν συναντώ κάποιον που ακτινοβολεί ταπεινότητα, οι ώμοι μου χαλαρώνουν, η καρδιά μου χτυπάει λίγο πιο ήπια και κάτι μέσα μου αφήνεται. Γιατί; Επειδή γνωρίζω ότι είμαι απολύτως ορατός, ότι με ακούν και με αποδέχονται για αυτό που είμαι, με όλα μου τα ψεγάδια. Eίναι ένα πολύτιμο και σπάνιο δώρο που μου δίνει τη δυνατότητα να επιτρέψω στις άμυνες μου να χαλαρώσουν. Οι πραγματικά ταπεινοί άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν αυτό το δώρο γιατί αναγνωρίζουν και αποδέχονται τα δικά τους δυνατά σημεία και τους περιορισμούς τους χωρίς επίκριση ή αμυντικότητα και αυτό είναι θεμελιώδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, για την ανάπτυξη της ταπεινότητας η οποία καλλιεργεί με τη σειρά της ένα ισχυρό αίσθημα συμπόνιας για την ανθρωπότητα.
Αυτού του είδους η αυτό-αποδοχή, προκύπτει από την ενσωμάτωση της αυταξίας μας ως εγγενούς ιδιότητας του εαυτού ως ανθρώπινου όντος σε αντίθεση με πράγματα όπως οι εξαψήφιοι μισθοί, τα σώματα των αστέρων του κινηματογράφου, η επαγγελματική ανέλιξη ή ο αριθμός των φίλων στο Facebook. Αντί αυτών, οι ταπεινοί άνθρωποι θεωρούν πιο σημαντικά τα πράγματα που ωφελούν και άλλους, πιο ευγενείς ιδιότητες. Αντιμετωπίζουν τη ζωή ως αφορμή για μάθηση και αναγνωρίζοντας ότι κανείς μας δεν είναι τέλειοςθεωρούν ότι μπορούμε χωρίς να τραυματίσουμε την αυτοεκτίμησή μας να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των ατελειών μας, όντας ανοικτοί σε νέες ιδέες, συμβουλές και στην κριτική.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα