Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ξωτικά : Τα Μαγικά πλάσματα της Λαογραφίας

Middle-Earth-like elves by artist
Τα Ξωτικά εμφανίζονται στην Λαογραφία ολόκληρου του Κόσμου ως Μεταφυσικά όντα, τα οποία με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον Φυσικό κόσμο μας. Είναι γνωστά με πολλά ονόματα, όμως οι καταβολές τους και αυτό που αντιπροσωπεύουν ως οντότητες είναι κοινό σχεδόν σε όλες τις παραδόσεις του κόσμου. Από τα Huldufólk της Ισλανδίας, τα «παιδιά της θεάς Ντάνου» της Ιρλανδίας ως το Μανιτού των Ιθαγενών Αμερικανών, τα Ξωτικά εμφανίζονται ως ιδιοφυείς οντότητες που ζουν αφανείς ανάμεσά μας ώσπου οι τυχαίες εμφανίσεις τους στον κόσμο μας να «κωδικοποιηθούν» στον πολιτισμό μας μέσα από παραμύθια και μαρτυρέις ανθρώπων.
Στην διατριβή του 1961 πάνω στα Ξωτικά του Aberfoyle της Σκωτίας, ο Αιδεσιμότατος Robert Kirk υπονόησε πως τα όντα αντιπροσωπεύουν μία μυστική Πολιτεία και ζουν σε μία παράλληλη πραγματικότητα με την δική μας, με δικό της Πολιτισμό και κανόνες, και μπορούν να είναι ορατά μόνο σε διάμεσα και αλαφρωίσκιωτους ανθρώπους. Η θεωρία του αυτή συμφωνεί με τα μοτίβα που εμφανίζονται στα παραμύθια της Λαογραφίας αλλά και μερικές σύγχρονες θεωρίες σχετικά με την προέλευσή τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχουν εμφανιστεί στο ανθρώπινο Συλλογικό Ασυνείδητο. Όμως αν υποθέσουμε πως τέτοια όντα όπως τα Ξωτικά υπάρχουν, απο πού εμφανίζονται και τι θέλουν;
Τα Παραμύθια και τα Ξωτικά στην Λαογραφία
Τα παραμύθια αποτελούν ένα είδος μυθολογίας που εξηγούν ίσως ανθρώπινα και περιβαντολογικά φαινόμενα και συνήθως διαδραματίζονται σε ένα αόριστο χρονικό πλαίσιο του παρελθόντος. Συνήθως δεν είναι μοναδικά αλλά σχηματίζουν ως μία μοναδική μορφή από αρκετές πηγές που διασκορπίζονται γεωγραφικά αλλά και χρονολογικά. Στην Ευρώπη και την Αμερική τα παραμύθια συλλέγονταν από elvs2τους Λαογράφους του 19ου και του 20ου αιώνα από προφορικές αλλά και γραπτές πηγές, και από εκεί ξεκινούσαν το ταξίδι τους. Αρκετά από αυτά ενσωματώθηκαν στην Λαογραφική Βίβλο, τους καταλόγους των Aarne-Thompson σχετικά με τους Λαογραφικούς τύπους και Μοτίβα που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1910 και ολοκληρώθηκε το 1958 και περιέχουν κάθε τύπο ιστορίας και μοτίβου από όλο τον κόσμο.
 «Ο Μύθος είναι μία ιστορία που ερμηνεύει με ένα συγκεκριμένο τρόπο την επικρατούσα πραγματικότητα, έτσι ώστε να βγαίνει ένα σωστό μήνυμα από τις εικόνες και τις αλληλεπιδράσεις του. Ως τέτοιος μπορεί να έχει πολλές μορφές : Λαογραφία, θρύλους αλλά και Φιλοσοφικά συστήματα ή Επιστημονικές Θεωρίες» –Bernardo Kastrup, More Than Allegory: On religious myth, truth and belief (2016)

Μήπως μιλάτε για τα προβλήματά σας περισσότερο απ' όσο πρέπει;

Αποτέλεσμα εικόνας για Μήπως μιλάτε για τα προβλήματά σας περισσότερο απ' όσο πρέπει;
Όλοι χρειάζεται να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, καμιά φορά. Και είναι καλό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που απλά θα μας ακούσουν και θα είναι υποστηρικτικοί όταν αισθανόμαστε χάλια.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο όπου όταν το περνάτε, μιλάτε για τα προβλήματά σας πάρα πολύ – και φτάνετε στο σημείο ακόμη και να εθίζεστε στις αρνητικές εμπειρίες και τα συναισθήματά σας.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς μπορούμε μερικές φορές να εθιστούμε στα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και η απογοήτευση. Και μια άλλη μελέτη δείχνει πως οι οδυνηρές εμπειρίες μπορεί ακόμη και να ενεργοποιήσουν τα"κέντρα ευχαρίστησης" στον εγκέφαλο.
Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά προτιμούμε να αισθανόμαστε "κάτι" παρά "τίποτα", ακόμα και αν συμβαίνει, αυτό το κάτι να είναι μια αρνητική και οδυνηρή εμπειρία.
Με τον ίδιο τρόπο, πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τα προβλήματα και το δράμα τους, για να αισθάνονται ζωντανοί και σημαντικοί. Και πρέπει συνεχώς να μιλούν για αυτά τα προβλήματα και να τα μοιράζονται με άλλους.
Όταν μιλάτε για τα προβλήματά σας ξανά και ξανά, τα κάνετε να φαίνονται πολύ χειρότερα από ό, τι πραγματικά είναι.

«Αιδώς Αργείοι...» φώναξε ο Στέντορας....




Στη Μυθολογία μας ο Στέντορας (Στέντωρ) ήταν ένας Αχαιός ήρωας του Τρωικού Πολέμου. 

Τον συναντάμε στην ραψωδία Ε της Ιλιάδα(Ε 785), στη «Διομήδους Αριστεία». 

Ο Στέντορας είχε ευεργετηθεί από τη θεά Ηρα με το χάρισμα να έχει πολύ 
δυνατή φωνή, που ισοδυναμούσε με φωνή 50 ανδρών, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται με το επίθετο«χαλκεόφωνος».
«… εστάθη αυτού κι εκραύγασεν η Ήρα η λευκοχέρα,
με την φωνήν του Στέντορος που χάλκιν’ είχε στόμα.
Κι εφώναζ’όσο δεν μπορούν άνδρες ομού πενήντα:
«Ντροπή, Αργείοι θαυμαστοί στην όψιν, αλλ’ αχρείοι.
Στον πόλεμον όσο έρχονταν ο θείος Αχιλλέας,
την πύλην την Δαρδανικήν δεν διάβαιναν οι Τρώες
ποτέ. Τόσο της λόγχης του το βάρος ετρομάζαν.
τώρ’ απ’ την πόλιν τους μακράν σας πολεμούν στα πλοία».
Ιλιάδα - Ε΄, 784 – 791
Ακόμα και σήμερα, η φράση «Στεντόρεια φωνή» σημαίνει τη μέγιστη σε ένταση φωνή.

Για να έχουμε αρμονικές υγιείς συναισθηματικές σχέσεις


Φτάνοντας στα “χρόνια της ωριμότητας” δεν σημαίνει ότι έχουμε ωριμάσει συναισθηματικά γιατί κουβαλάμε αθεράπευτες πληγές που μας υποβάλλουν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και επιλογές. 
Αυτές συχνά προκαλούνται από τον συναισθηματικό μας πόνο, τη  βαθιά λύπη που προέρχεται από διαλυμένες ρηχές σχέσεις, από τη μοναξιά και την αποξένωση, από την ανασφάλεια και τον φόβο μας για το μέλλον και από την πίκρα που έρχεται από το παρελθόν.
Μένοντας στο πρώτο επίπεδο αντίληψης δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι πολύ πιο βαθιά και πηγαίνει στα χρόνια της αθωότητας όταν για πρώτη φορά έγινε ρήξη της σχέσης με τον εσωτερικό μας άντρα και την εσωτερική μας γυναίκα. 


Τότε που διασπάστηκε η ισορροπία που είχαμε με την εσωτερική αυτοεικόνα για το φύλο μας ή  με την εικόνα του εσωτερικού μας αντίθετου φύλου εξαιτίας της διαμάχης μας με τον γονιό του ίδιου ή του αντίθετου φύλου αντίστοιχα.

Κάνοντας ασυνείδητα προβολές αυτής της διαλυμένης εσωτερικής σχέσης πάνω στον εκάστοτε σύντροφό μας επιτρέπουμε η εσωτερική μας διαμάχη να εκδηλώνεται και στον εξωτερικό μας κόσμο ή ζώντας σε συνεχόμενες διενέξεις και εντάσεις  ή ζώντας σε μια καταθλιπτική αποστασιοποίηση. Όμως πολλές φορές αναρωτιόμαστε: Τι φταίει που δεν μπορούμε να έχουμε συναισθηματικά υγιείς σχέσεις.

Το σύστημα Μητσοτάκη έχει λυσσάξει

mitsotakis
Όταν δούλευα στον ΣΚΑΪ, ρώτησα έναν πολύ γνωστό συστημικό δημοσιογράφο πώς γίνεται, κάθε φορά που λέει μια ανοησία η Ντόρα Μπακογιάννη, να την βγάζουν αμέσως σε δέκα κανάλια και τριάντα ραδιόφωνα.

Μου εξήγησε. Επειδή νόμιζε πως είμαστε συνάδελφοι και πως κάνουμε την ίδια δουλειά, μου τα είπε όλα.

Ο ίδιος δημοσιογράφος μου είχε πει πως το σχέδιο των ολιγαρχών ήταν να εκλεγεί η Ντόρα Μπακογιάννη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και να υπάρξει συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, που τότε κυριαρχούσαν.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν εξελέγη -γιατί είναι αντιπαθητικιά και οι νεοδημοκράτες ποτέ δεν γούσταραν το μητσοτακέικο- και ο Αντώνης Σαμαράς χάλασε λίγο τη …σούπα.

Τα πρώτα χρόνια του μπλογκ -τότε που πάρα πολλοί με έβρισκαν χαριτωμένο και ακίνδυνο, και ήθελαν να με γνωρίσουν για να λένε στους φίλους τους πως με ξέρουν- ένας συγγραφέας μου εξήγησε πολύ αναλυτικά πως γίνεται το παιχνίδι με τους δημοσιογράφους και τους «διανοούμενους» που μπαίνουν στο payroll πολιτικών, ολιγαρχών, πρεσβειών κλπ.

Ανακάλυψα έναν άλλο κόσμο. Μου λύθηκαν πολλές απορίες.

Μπορεί να φανταζόμουν ότι κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα, αλλά είναι αλλιώς να σου το επιβεβαιώνουν αυτοί που τα ξέρουν από μέσα.

Σήμερα, ένα ολόκληρο σύστημα έχει λυσσάξει με όποιον αμφισβητεί τον αγαπημένο τους Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θέλουν να βγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει πως ήταν πολιτικός κρατούμενος και εξόριστος στο Παρίσι, και όλοι να χειροκροτάμε τη βλακεία που είπε.

Θέλουν να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως ζητάει αλήθεια (μη λήθη) και παράλληλα να μας ζητάει να ξεχάσουμε, και να μην σχολιάζει κανείς πως μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να ζητάει και αλήθεια και να ξεχάσουμε.


Μα γιατί τα κάνουν αυτοί όλα αυτά;

Tρεις κινήσεις για να αποκτήσετε σε χρόνο ρεκόρ άψογο δέρμα και μαλλιά, αλλά και χείλη!




Ξυπνήσατε το πρωί και κουτουλάτε; Δεν θέλετε να κοιταχτείτε ούτε στον καθρέφτη; Καμία διάθεση για μακιγιάζ και πολλά πολλά! Εδώ, θα δείτε πως να φαίνεστε φρέσκες ακόμη και μετά από ξενύχτι!

Ξυπνήσατε πρησμένη;

Η λύση βρίσκεται στον καταψύκτη σας. Μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά, ιδιαίτερα τα μπιζέλια ή το καλαμπόκι, θα μειώσουν το οίδημα σε περίπου πέντε λεπτά.

Ζωντανέψτε τα χείλη 
Σκεπάστε τα χείλη με ένα απολεπιστικό προσώπου και αφήστε για 30 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο "πρήζεται" τα χείλη, καθώς διεγείρεται η ανανέωση των κυττάρων.

Μήπως τα εθνικά στερεότυπα έχουν κάποια βάση;

ste
Πώς είναι δυνατό να κυβερνήσει κανείς ένα έθνος που έχει 246 είδη τυριού;
Σαρλ Ντε Γκωλ
Οι Ιταλοί είναι Γάλλοι με καλή διάθεση.
Jean Cocteau
Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Ελληνας.
Εμμανουήλ Ροΐδης
«But you’re gonna have to serve somebody, yes
Indeed you’re gonna have to serve somebody
Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you’re gonna have to serve somebody».
Bob Dylan, Gotta serve somebody
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Αυτό το κείμενο, και μόνο απ’ τον τίτλο του, θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια, το γνωρίζω.
Ειδικά αφού υπάρχουν πολλοί που συνηθίζουν να διαβάζουν μόνο τον τίτλο (ή το απόσπασμα που συνοδεύει το κείμενο στο facebook) και κρίνουν-σχολιάζουν-κατακρίνουν-βρίζουν χωρίς να μπουν στον κόπο να διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο.
Δεν είναι κάτι καινούριο, απλώς το μέσο (media) το κάνει πιο εύκολο.
Όμως κάθε κείμενο του υποφαινόμενου δεν πρέπει (και πώς θα μπορούσε;) να θεωρείται θέσφατο. Γράφω για να κατανοήσω, όχι επειδή γνωρίζω κάτι.
Και συνήθως, όταν γράφω μια σκέψη, τη φτάνω στην υπερβολή της, σαν να δίνω έρεισμα στον καθένα για να βουτήξει στις ανακρίβειες. Φάσκω και αντιφάσκω, και την ίδια «άποψη» που αναπτύσσω θα μπορούσα να την πιάσω απ’ την άλλη, όπως έκανε κι ο πρόγονος των μπλόγκερ Μισέλ ντε Μονταίν (δες παλιότερο κείμενο «Εκλεκτικές συγγένειες στα χρόνια της Τρίτης Επανάστασης» http://sanejoker.info/2014/10/montaigne-and-the-third-revolution.html)
~~
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι κάθε στερεότυπο είναι μια γενίκευση. Κι οι γενικεύσεις έχουν το πρόβλημα να περικλείουν στον ασφυκτικό κλοιό τους όλες τις εξαιρέσεις, να ισοπεδώνουν κάθε διαφορετικότητα.
Την ίδια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι γενικεύσεις είναι απαραίτητες για να μπορούμε να κατανοήσουμε -για να κάνουμε την αρχή.

Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, καθώς συνιστά το πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Ο έφηβος δηλαδή δεν είναι ακόμη ενήλικας, ούτε όμως και παιδί. Χρονικά τοποθετείται από το 12ο έως το 18-19ο έτος της ηλικίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λαμβάνουν χώρα μεγάλες αλλαγές σε σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της ήβης, το παιδικό σώμα μεταμορφώνεται, η σκέψη των εφήβων εκτινάσσεται, ενώ οι γονείς αμφισβητούνται έντονα και αποκαθηλώνονται στα μάτια των παιδιών τους. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα των συνομηλίκων καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση και η γνώμη των φίλων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι έφηβοι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το άλλο φύλο πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν και οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες εμφανίζονται. Παράλληλα, αρχίζουν να προβληματίζονται για τις επαγγελματικές τους επιλογές, ενώ δεν είναι σπάνιο σε αυτή την ηλικία να υπάρχει πειραματισμός με διάφορες ουσίες όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ ή και τα ναρκωτικά.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διατηρήσουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας και παράλληλα να τα προστατεύσουν από ενδεχόμενους κινδύνους;
Η εφηβεία είναι μια από τις φάσεις στην ανάπτυξη των παιδιών που δυσκολεύει περισσότερο και πολλές φορές τρομοκρατεί τους γονείς. Γι' αυτό και είναι πολύ χρήσιμο, οι γονείς να είναι καλά ενημερωμένοι για τις επερχόμενες αλλαγές της εφηβείας, κάτι που μπορούν να κάνουν είτε μέσω του διαδικτύου, είτε μέσα από σχετικά βιβλία, ή επισκεπτόμενοι κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για εφήβους (ψυχολόγο με ειδίκευση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα). Γιατί οι σωστά ενημερωμένοι γονείς γνωρίζουν τι να περιμένουν από το παιδί τους και πώς να το αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.
Επιπλέον, χρειάζεται οι ίδιοι οι γονείς να αποδεχτούν την πραγματικότητα ότι το παιδί τους μεγαλώνει και ότι είναι φυσιολογικό να διεκδικεί την ανεξαρτησία του. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκρούεται μαζί τους. Πολλοί γονείς βέβαια στενοχωριούνται από αυτή τη στάση των εφήβων, καθώς την ερμηνεύουν ως προσωπική τους αποτυχία. Είχαν συνηθίσει το παιδί τους να τους θαυμάζει και να τους θεωρεί πρότυπο, ενώ τώρα, όσο προχωρά η εφηβεία, εκείνο τους αμφισβητεί και τους απομυθοποιεί.
Πρόκειται όμως για μια φυσιολογική διαδικασία, απαραίτητη για την ανεξαρτητοποίηση των εφήβων και την ανακάλυψη της δικής τους προσωπικής ταυτότητας.

ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ και η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ


ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ και η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Σε όλες τις εποχές σε όλους του λαούς υπήραν πάντα πνευματικοί ηγέτες και φωτισμένοι οι οποίοι δίδασκαν στον κόσμο τον δρόμο της αρετής και της σοφίας και της πνευματικής αφύπνισης και τελειοποίησης.
 Ο ορθόδοξος χριστιανικός τρόπος είναι ένα απο τα μονοπάτια που οδηγούν στην κάθαρση και την τελείωση του ανθρώπου και την ένωση του με το Θεό, αλλα δεν ειναι ο μοναδικος. Στο καθε τοπο αναπτυχθηκαν διδασκαλιες τις οποιες αν τις εφαρμοσει κανεις πετυχαινει την πνευματικη του τελειωση και την ενωση του με τον Θεο. Μετά από έρευνα 35 και πλέον χρόνων στα διάφορα πνευματικά μονοπάτια ανακάλυψα ότι στην πρακτική και στην άσκηση ακολουθούν παρόμοιες μεθόδους και ασκήσεις. Και είναι λογικό αφού το εγώ (ο εγωισμος, οι επιθυμιες, τα παθη κ.λπ.) ανεξάρτητα από την προσωπικότητα και την φυλή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Οπότε για να εξαλείψει κανείς τα πάθη και τον εγωισμό θα πρεπει να χρησιμοποιήσει ανάλογους μεθόδους 

Θα αναφέρω τα πιο ουσιώδη μέρη της πνευματικής άσκησης στον ορθόδοξο μοναχισμό και τα οποια οπως ειπα υπαρχουν και σε αλλες θρησκειες οπως ο βουδισμος και ο ινδουϊσμος.
Λογω της γλωσσας ονομαζουν διαφορετικα τις πρακτικες οπως για παραδειγμα η νοερα προσευχη στον ινδουϊσμο λεγεται τζαπα ναμα (επαναληψη του ονοματος του Θεου). Χρησιμοποιουν βεβαια αντι του ονοματος του Χριστου ονοματα των θεϊκων ενσαρκωσεων που εμφανιστηκαν στην Ινδια οπως ο Κρισνα για παραδειγμα.
Ας δουμε τις βασικες πρακτικες και τις ικανοτητες του ορθοδοξου μοναχισμου που τις συνανταμε και στις αλλες θρησκειες:

αναπόφευκτη η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ν.Δ.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναπόφευκτη η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ν.Δ.
φίλες και φίλοι
Η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αρχίσει. Δεν γνωρίζουμε όμως πότε θα τελειώσει, πότε δηλαδή θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Ο Σεπτέμβρης  του 2019 φαίνεται πολύ μακρινός. Όποτε κι αν σχηματιστεί, θα είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς επαναληπτικές εκλογές, απροκάλυπτη (συγκυβέρνηση)  ή καλυμμένη ( κυβέρνηση τεχνοκρατών ή οικουμενική εθνικής ομόνοιας και σωτηρίας  με κορμό τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τη Νέα Δημοκρατία).
ΟΠΟΙΑ κι αν είναι η διάρκεια της σημερινής κυβέρνησης, η διαχείριση του Κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σύντομη, θα είναι μια παρένθεση  της  μικροαστικής ιστορικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει όσο κυβερνήσει, θα συγκυβερνήσει με Ν.Δ. και μετά θα εξαφανιστεί. Το 2020 ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει. Ένα μέρος της ιστορικής Αριστεράς θα αποχωρούσε από το πολιτικό και κοινοβουλευτικό προσκήνιο μόνο εάν κυβερνούσε. Κυβερνάει, άρα θα εξαφανιστεί. Το άλλο μέρος, το ΚΚΕ εννοώ, θα αποφύγει αυτόν τον δρόμο αλλά θα εξαφανιστεί συρρικνούμενο. Το 2030 το ΚΚΕ δεν θα υπάρχει. Από το 2020 και μετά, αν και η τάση είναι υπαρκτή, η ιστορική Αριστερά θα είναι ένας κόσμος εξωκοινοβουλευτικών μικρού μεγέθους οργανώσεων και ομάδων, που μια ευκαιριακή και προσωρινή ένωση και σύμπραξη, με σκοπό να μπουν στο Κοινοβούλιο, θα αναδείξει όλον τον αρχαϊσμό τους, θα τις αποτελειώσει και θα τις στείλει οριστικά και αμετάκλητα στον τάφο.  Ο τάφος είναι ανοιχτός, τα φτυάρια περιμένουν.
ΓΙΑΤΙ όμως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Γιατί (θα) είναι παρένθεση η αριστερή κυβέρνηση; Και γιατί είναι αναπόφευκτη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.;

Είναι δυνατό να βρεθεί ξανά η χαρά μετά την κατάθλιψη

Αποτέλεσμα εικόνας για Είναι δυνατό να βρεθεί ξανά η χαρά μετά την κατάθλιψη
Το να ζεις με την κατάθλιψη μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε μια συναισθηματική φυλακή, αλλά υπάρχει διέξοδος, τουλάχιστον για ορισμένους.

Γράφοντας στο περιοδικό Psychiatry Research, η Esme Fuller-Thomson και οι συνεργάτες της περιγράφουν στην ανάλυσή τους στοιχεία της έρευνας σε 20.000 Καναδούς, η οποία έδειξε ότι 2528 άτομα είχαν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη και ότι τα 2/5 αυτής της ομάδας είχαν πλέον αναρρώσει πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν εντελώς απαλλαγμένοι από προβλήματα ψυχικής υγείας για πάνω από ένα χρόνο και ένιωθαν χαρούμενοι ή ευχαριστημένοι με τη ζωή τους, σχεδόν σε καθημερινή βάση κατά τον προηγούμενο μήνα.
«Τα ευρήματα μας παρέχουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους κλινικούς γιατρούς: είναι στο χέρι πολλών ατόμων που έχουν ήδη υποκύψει στην κατάθλιψη να ανακάμψουν πλήρως και να είναι ξανά ψυχικά υγιείς», είπαν.
Δικαιολογημένα, αρκετή έρευνα για τη κατάθλιψη έχει ασχοληθεί με τους τρόπους που οδηγούν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων - με άλλα λόγια στη μελέτη των θεραπειών και των άλλων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα τα άτομα με διάγνωση να βρουν κάποια λύση. Η συγκεκριμένη μελέτη διέφερε στο ότι οι ερευνητές ενδιαφέρονταν για τον εντοπισμό των παραγόντων που δρουν στο παρασκήνιο επηρεάζοντας τις πιθανότητες των ανθρώπων για την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης της ψυχικής τους υγείας.
 Τι ήταν επομένως διαφορετικό στα 2/5 των ανθρώπων που είχαν κατάθλιψη, αλλά είχαν πλέον αναρρώσει πλήρως, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να έχουν προβλήματα; Ο πιο σημαντικός παράγοντας φάνηκε να είναι οι υποστηρικτικές σχέσεις.
Οι συμμετέχοντες με ιστορικό κατάθλιψης που απάντησαν καταφατικά στο ερώτημα: «Έχω στενές σχέσεις που μου παρέχουν μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας και ευημερίας» είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανακάμψει πλήρως από εκείνους που απάντησαν αρνητικά.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ό,τι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ τότε ΕΙΝΑΙ ένα ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΟ ! ! ! (Βίντεο)

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ό,τι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ τότε ΕΙΝΑΙ ένα ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΟ ! ! !

Γράφει ο Σπύρος Μακρής,
Θα ήταν ευτυχές γεγονός να έβγαινε η NASA μπροστά και να μας πει τι είναι αυτό που βλέπουμε. Αλλά δυστυχώς…
Πρόκειται για ένα μεγάλο στρογγυλό αντικείμενο που ακτινοβολεί και φαίνεται να συνοδεύεται από άλλα μικρότερα…
Αν, όμως, κάνουμε μία σύγκριση μεγέθους στην δισδιάστατη φωτογραφία (που δεν βοηθάει στην προοπτική και στις αποστάσεις βάθους), τότε…
Τότε διαπιστώνουμε πως το σχεδόν σφαιρικό αντικείμενο που διακρίνουμε μέσα στον κόκκινο κύκλο είναι, ελαφρώς, μικρότερο από τον πλανήτη στο κάτω μέρος…
Αν δεν είναι κάποιο σφάλμα στην επίσημη εικόνα της NASA, στις 21/9/2016, αν δεν είναι ένα τυχαίο διαστημικό έρμαιο, τότε… τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από ένα πλανητόπλοιο, ένα αστρόπλοιο ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε;
Δεν έχουμε περισσότερα να πούμε.
Τα συμπεράσματα δικά σας
και ο νοών νοήτω…

Σύμπαν: Επιστήμονες υπολογίζουν τις πιθανότητες το σύμπαν να επεκτείνεται προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση

20160922_newseventsimages300x340
Κατά μέσο όρο, το σύμπαν μοιάζει ίδιο ανεξάρτητα από ποιο δρόμο το παρατηρείς. Ωστόσο, είναι πιθανό ο κόσμος να περιστρέφεται – ή να έχει κάποια περισσότερο περίπλοκη γεωμετρία – περιπτώσεις στις οποίες ο ρυθμός επέκτασης του σύμπαντος θα πρέπει να μεταβάλλεται με την κατεύθυνση. Ομάδα ερευνητών διερεύνησε αυτές της μορφές ανισοτροπίας στους χάρτες της Κοσμικής Μικροκυματικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου (CMB). Με εξέταση όλου του εύρους των μοντέλων ανισοτροπίας, η ομάδα θέτει τους πιο στενούς – μέχρι στιγμής – περιορισμούς στην κοσμική επέκταση σε μια εγγενή εξάρτηση της επέκτασης του σύμπαντος από την κατεύθυνση.
Οι καλύτερες μετρήσεις μας της ισοτροπίας είναι αυτές της CMB, οι οποίες δείχνουν ότι το σύμπαν είναι σχεδόν ομοιόμορφο σε όλο τον ουρανό. Υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις στην CMB (στο επίπεδο του ενός μέρους στα 10^5) που μπορούν να εξηγηθούν ως διαταραχές στην πυκνότητα του σύμπαντος. Ωστόσο, ορισμένες από τις διακυμάνσεις της CMB θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ανισοτρόπου διαστολής, που θα μπορούσε να αλλάξει το μήκος κύματος του φωτός σε εξάρτηση με την κατεύθυνση άφιξής του. Ένα ανισότροπο σύμπαν θα ήταν ασύμβατο με ορισμένα κοσμολογικά μοντέλα, όπως αυτό του κοσμικού πληθωρισμού.
Τέσσερα δυνητικά πρότυπα κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου για σύμπαντα στα οποία υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση επέκτασης
Τέσσερα δυνητικά πρότυπα κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου για σύμπαντα στα οποία υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση επέκτασης

Γιατί όσοι νομίζουν ότι είναι "αδελφές ψυχές" έχουν τις χειρότερες σχέσεις;

Μία νέα, προκλητική έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και μιλούν για την αγάπη. Κοινωνικοί ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι μιλούν και σκέφτονται αδιάκοπα για την αγάπη μέσα από πολύπλοκους τρόπους, αλλά κάτω από την επιφάνεια της εν λόγω ποικιλομορφίας, βρίσκονται μερικά κοινά θέματα που πλαισιώνουν τον τρόπο που σκέφτονται για τις σχέσεις.
ZEYGARI-1

Μια δημοφιλής άποψη θεωρεί την αγάπη ως την "τέλεια ένωση" ("είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον", "αυτή είναι το άλλο μου μισό" κ.ο.κ.), ενώ μια άλλη άποψη βάζει την αγάπη σε πιο μακροχρόνια διάρκεια υποστηρίζοντας ότι είναι ένα "ταξίδι" ("κοίταξε πόσο μακριά έχουμε φτάσει", "έχουμε περάσει όλα αυτά τα πράγματα μαζί" κ.ο.κ.).
Αυτοί οι δύο τρόποι σκέψης σχετικά με τις σχέσεις, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης Σπάικ Λη και Νόρμπερτ Σβαρτζ, έχουν τη δύναμη να αναδείξουν ή να υποβαθμίσουν την επιζήμια επίδραση των συγκρούσεων για την αξιολόγηση της σχέσης. Εδώ όμως είναι η παγίδα. Αν δύο άνθρωποι ήταν πραγματικά φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, τότε γιατί θα πρέπει να έχουν οποιεσδήποτε συγκρούσεις;
"Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται έμμεσα τις σχέσεις ως την ‘τέλεια ένωση’ μεταξύ αδελφών ψυχών, έχουν χειρότερες σχέσεις από τους ανθρώπους που εμμέσως σκέφτονται τις σχέσεις ως ένα ‘ταξίδι’ προς την καλλιέργεια και τη συνεργατικότητα μεταξύ των δύο συντρόφων", λέει ο Λη. "Προφανώς, οι διαφορετικοί τρόποι που μιλάμε και σκεφτόμαστε σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις, μας οδηγούν σε διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης της".

Θα τα χωνέψουμε κι αυτά...

Του Γιώργου Κράλογλου 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Μέχρι το 2018 θα μασουλάμε σανό ανάπτυξης. Ανάπτυξη του πίνακα. Στην πράξη δεν θα χτίζεται ούτε δημόσιο ουρητήριο. Το 2017 το σανό θα συσκευάζεται σε ομόλογο... Οι άνεργοι θα μειώνονται γιατί θα αυξάνονται οι μετανάστες... Τέλος του 2018 το σανό θα λέγεται αναδιάρθρωση χρέους. Θα το προσφέρει η ΣΥΡΙΖΑ-TV. Και με "λάβαρο" τη ρύθμιση χρέους πάμε για εκλογές το 2019. 
Τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί. Να τα παρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην βάλει τα δικά του "νέα τζάκια" που θα του ανοίξουν δρόμους στην προπαγάνδα μέσα και από δελτία ειδήσεων και εκπομπές εποχών Τσαουσέσκου; 
Θα το δείτε την άλλη εβδομάδα. Όλα θα έχουν κουκουλωθεί. Ο αγριάδες του Τσίπρα και μελών της κυβέρνησης για τους αμφιλεγόμενους νέους καναλάρχες αρκούν για να αποδείξουν πως όλα είναι τακτοποιημένα...
Όλα σκηνοθετημένα. Περίτεχνα και μέχρι το τέλος. Μέχρι την ημέρα που η ΣΥΡΙΖΑ-TV θα κάνει πανηγυρικά εγκαίνια.
Τι θα κάνουμε εμείς; Θα κοιτάμε. Και θα περιμένουμε τον επόμενο χαβαλέ για να έχουμε να λέμε...
Με ένα τέτοιο "κοινό" για ποιο λόγο οι 153 ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να "παίξουν" τους πολιτικούς. Να θυμώσουν ή να αντιδράσουν.
Ειδικά οι ΑΝΕΛ. Που ορισμένοι περιμένουν ότι θα τους πιάσει "φιλότιμο Μαυρογιαλούρου" και θα ρίξουν τον Τσίπρα. Γιατί να το κάνουν; Για να σκορπίσουν τόσο πολύ που θα ξεχάσει ο ένας τον άλλο; 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα