Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Το Σύστημα: Οδηγίες χρήσης και κατάχρησης


«Τhey sentence me to 30 years of boredom, for trying to change the system from within”
Leonard Cohen
«Gentlemen, you can’t fight in here! This is the War Room.»
President Merkin Muffley in «Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb»
«Together we stand, divided we fall.»
Pink Floyd
~~~~~~~~~~~~~~~~~
σύστημα: (το) ουσ. [<αρχ. σύστημα<συνίστημι] : σύνολο πραγμάτων του οποίου τα μέρη βρίσκονται μεταξύ τους σε στενή σχέση ενότητας, αλληλεπίδρασης
σύστημα ΙΙ: σύνολο ιδεών, θεωριών, αρχών, πρακτικών κτλ που αναφέρονται σε μια ειδική ή ιδιαίτερη μορφή διακυβέρνησης, θρησκείας, φιλοσοφίας κτλ, πχ δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, φιλοσοφικό σύστημα του Καντ
σύστημα ΙΙΙ: σύνολο μεθόδων, πρακτικών, κανόνων που έχουν καθιερωθεί και επικρατήσει στην πολιτική, οικονομική ή κοινωνική ζωής, ιδίως όταν θεωρούναι ότι ασκούν καταπίεση: εχθρός του συστήματος, οφείλεις να συμμορφωθείς με το σύστημα.
σύστημα ΙV: (βιολογία) σύνολο ιστών ή οργάνων που έχουν την ίδια δομή ή εκτελούν την ίδια φυσιολογική λειτουργία: νευρικό-αναπνευστικό σύστημα
σύστημα V: (αστρονομία) σύνολο δύο ή περισσότερων ουράνιων σωμάτων που συνδέονται μέσω των αμοιβαίων ελκτικών τους δυνάμεων και περιφέρονται γύρω από ένα κέντρο
σύστημα VI: (τεχνολογία) σύνολο πραγμάτων, συσκευών, μηχανημάτων κτλ, που συνδέονται μεταξύ τους για έναν ειδικό σκοπό, όπως τα μέρη ενός μηχανισμού, δικτύου κα
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το «σύστημα» (system, systèmesistema, system, systeemсистемаsistemsystémείναι μια λέξη. Αρχαιοελληνική, που παράγεται απ’ τοσυνίστημι (=συνδυάζω, συνενώνω, συγκροτώ, συνασπίζω).
Οι λέξεις έχουν αυτή την απεχθή κι αγαπητή ιδιότητα να μην είναι ποτέ ακριβείς κι απόλυτες -σε αντίθεση με τους αριθμούς.
Κάθε λέξη την ερμηνεύει ο καθένας σύμφωνα με τις προσωπικές του εμπειρίες, αναμνήσεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις κλπ. Ακόμα και οι πιο κοινότοπες και σαφείς, όπως το «ποδήλατο», για κάθε άνθρωπο σημαίνουν κάτι άλλο.
Όμως υπάρχουν κάποιες λέξεις-έννοιες, που είναι πολύ πιο απροσδιόριστες, πολύ πιο αόριστες, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η εξουσία, ο έρωτας. Το «σύστημα» είναι σίγουρα μία απ’ αυτές.
Ψάχνοντας, λοιπόν, το λεξικό βρισκόμαστε μπρος σε 6 διαφορετικές έννοιες (υποκατηγορίες) της λέξης «σύστημα». Το κοινό χαρακτηριστικό είναι ο προσδιορισμός «σύνολο» (πραγμάτων, ιδεών, θεωριών, μεθόδων, πρακτικών, κανόνων, ουράνιων σωμάτων, συσκευών, οργάνων, ιστών κα).
Καθώς και κάτι άλλο κοινό, αυτό που κάνει ένα σύστημα λειτουργικό: Η ενότητα, η σύνδεση, η αλληλεπίδραση.
~~
Αλληλεπίδραση λοιπόν.

Η Απόκρυφη και Μαγική παράδοση των Tattoo

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Απόκρυφη και Μαγική παράδοση των Tattoo
Τα τελευταία 25 χρόνια η δημοτικότητα των Tattoo έχει αυξηθεί δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αν παλαιότερα το θέμα των Tattoo ήταν ταμπού, και ειδικότερα στην Ελληνική κοινωνία, σήμερα σχεδόν όλοι διακοσμούν κάποιο σημείο του σώματός τους με ένα τατουάζ. Η Αρχαία τέχνη και η παράδοση των Tattoo υπάρχει όμως εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, και κρύβει μέσα της μία τελετουργική και απόκρυφη πλευρά.
Η Ιστορία του Tattoo
Ο Εμπλουτισμός του δέρματος με μελάνι είναι μία αρχαία πρακτική που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής εκκινώντας την παράδοση των  Tattoo, υπάρχει σε διάφορους πολιτισμούς του Αρχαίου Κόσμου και χρησιμοποιήθηκε για διάφορους λόγους: Για την διαφοροποίηση των κοινωνικών τάξεων, σε θρησκευτικά τελετουργικά, για λόγους καλλωπισμού, για προστασία από τα πνεύματα και τις κακοδαιμονίες, για να προσδώσει στο άτομο μαγικές δυνάμεις, για να θεραπεύσει από ασθένειες και να απαλύνει τον πόνο…
Το παλαιότερο Tattoo ανακαλύφθηκε στην Ευρωπαική Μούμια “Oetzi” που έρχεται από την εποχή του Χαλκού. Ο Άνδρας με τα τατού χρονολογείται 5.500 ετών και βρέθηκε πριν 25 χρόνια στο Τίρολο των Άλπεων. Πρόκειται για το πιο παλιό γνωστό παράδειγμα στην παράδοση των  Tattoo, αυτό του ανθρώπου με τα Φαρμακευτικά Tattoo διατηρημένα στο μουμοιοποιημένο κορμί του. Στα απομεινάρια της Πριγκίπισσας από την Σιβηρία με το όνομα Ukok που ανακαλύφθηκε πριν 19 χρόνια στα Βουνά Altai, βρέθηκαν μοτίβα από Tattoo, μόνο που στην δική της περίπτωση τα σημάδια σηματοδοτούσαν το κοινωνικό της προφίλ, αλλά και την βοήθησαν μαζί με τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο ταφής της να έχει ένα ασφαλές πέρασμα στον άλλο κόσμο.
Οι απόκρυφες χρήσεις του Tattoo

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ




Δεν ειναι οι σκεψεις που προκαλουν τα συναισθηματα και τις επιθυμιες, αλλα αντιθετα ειναι το συναισθημα και η επιθυμια που κινουν το νου κι προκαλουν τις σκεψεις. Αυτο ειναι η εμπειρια μου μετα απο 25 χρονια αυτοερευνας αλλα και μελετης διαφορων πνευματικων.δασκαλων. Επειδη το συναισθημα ειναι πολυ πιο γρηγορο και λεπτοφυες απ τη σκεψη ειναι πολυ δυσκολο να το αντιληφθει κανεις την στιγμη που αρχιζει να εκδηλωνεται. Απαιτουνται πολλα χρονια διαλογισμου, αυτοπαρατηρησης, υψηλο επιπεδο εγρηγορσης απο στιγμη σε στιγμη, μη ταυτιση με το νου και την καρδια, αγνος σαττβικος νους, αλλα και υψηλο επιπεδο στην ικανοτητα της διακρισης για να μπορεσει να πιασει κανεις το συναισθημα στην πρωτη του κινηση.

Υπαρχουν επισης πολλα παραδειγματα για να αποδειξω οτι το συναισθημα προηγειται της σκεψης και οτι ειναι η κινητηριος δυναμη της σκεψης, αλλα εδω θα περιοριστω μονο σε δυο τρια. Τα μωρα στους πρωτους μηνες της ζωης τους δεν εχουν σκεψεις αλλα εχουν συναισθηματα. Αυτο αποδεικνυει οτι το συναισθημα δεν βασιζεται και δεν προκαλειται απο τις σκεψεις. Τα θηλαστικα ζωα επισης εχουν συναισθηματα αλλα δεν εχουν σκεψεις. Τελος το συναισθηματικο κεντρο λειτουργει πολυ πιο γρηγορα απ το νοητικο κεντρο.

Ομως η σκεψη μπορει να αποτελεσει τον σπινθηρα ενεργοποιησης του συναισθηματος ή της επιθυμιας, (οπως επισης και οποιδηποτε ερεθισμα απο τις 5 αισθησεις οπτικο, ακουστικο, οσμη, κλ.π.), και αφου τα ενεργοποιησει τοτε το συναισθημα προκαλει τις μηχανικες-παρορμητικες σκεψεις τις οποιες δεν μπορουμε (ή πολυ δυσκολα μπορουμε) να ελεγξουμε και να σταματησουμε. Οσο το συναισθημα ή η επιθυμια ειναι σε εκδηλωση ειναι αδυνατον να σταματησουμε το νου.

Θυμηθειτε για παραδειγμα οταν ειστε αρκετα θυμωμενοι. Μπορειτε να ελεγξετε το νου σας? Οχι. Οταν εχει εγερθει μεσας σας δυνατα καποια επιθυμια μπορειτε να σταματησετε το νου να σκεπτεται αυτο που επιθυμειτε? Οχι. Οταν ειστε πολυ στεναχωρημενοι μπορειτε να σταματησετε το νου σας να κανει μαυρες σκεψεις? Οχι.

Μολις καταλαγιασει το συναισθημα ή η επιθυμια τοτε ησυχαζει και ο νους.

Η ζήλια είναι σύγκριση

post-425

Η ζήλια είναι σύγκριση. Και έχουμε διδαχτεί να συγκρίνουμε, έχουμε διαπαιδαγωγηθεί να συγκρίνουμε, πάντα να συγκρίνουμε. Κάποιος άλλος έχει καλύτερο σπίτι, κάποιος άλλος έχει ομορφότερο σώμα, κάποιος άλλος έχει περισσότερα χρήματα, κάποιος άλλος έχει περισσότερο χαρισματική προσωπικότητα.
Συγκρίνεις, συνεχώς συγκρίνεις τον εαυτό σου με οποιονδήποτε περνάει δίπλα σου και το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλη ζήλια. Η ζήλια είναι αποτέλεσμα της διαπαιδαγώγησης που έχεις υποστεί συνεχώς να συγκρίνεις.
Αν σταματήσεις να συγκρίνεις, η ζήλια εξαφανίζεται. Τότε, απλώς γνωρίζεις ότι εσύ είσαι εσύ και κανένας άλλος, και δεν υπάρχει λόγος να κάνεις συγκρίσεις. Είναι καλό που δεν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα δέντρα, αλλιώς θα αρχίσεις να αισθάνεσαι μεγάλη ζήλια. Γιατί δεν είσαι πράσινος; Και γιατί ο Θεός υπήρξε τόσο σκληρός μαζί σου και όχι με τα λουλούδια; Είναι καλό που δεν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα πουλιά, με τα ποτάμια, με τα βουνά, αλλιώς θα υπέφερες. Εσύ συγκρίνεσαι μόνο με τους ανθρώπους. Δεν συγκρίνεσαι με τα παγώνια και με τους παπαγάλους. Αλλιώς, η ζήλια σου θα ήταν τεράστια. Θα σε βάραινε τόσο πολύ η ζήλια, που δεν θα μπορούσες να ζήσεις καθόλου.

Οι συνήθειες των ανθρώπων που κοιμούνται καλά: αντίγραψέ τις

Οι συνήθειες των ανθρώπων που κοιμούνται καλά: αντίγραψέ τις


Ο ύπνος δεν είναι παίξε - γέλασε. Όπως πολλά πράγματα σε αυτήν τη ζωή (μεταξύ αυτών και η εξεταστική), θέλει... πρόγραμμα.
Πλήθος μελετών έχουν προσδιορίσει τα οφέλη του καλού -ποιοτικά και ποσοτικά- ύπνου, αλλά και τους κινδύνους που παραμονεύουν αν τον στερούμαστε. Ωστόσο, το άγχος, το στρες, η ένταση της καθημερινότητας και το ασταθές ωράριο στην εργασία μπορούν να βάλουν εμπόδια στον δρόμο για την αγκαλιά του Μορφέα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραζόμαστε όσο θα έπρεπε και όσο θα θέλαμε. 
Καιρός να αντιγράψουμε τους ειδικούς. Και λέγοντας "ειδικοί" εννοούμε εκείνους τους ανθρώπους που ξέρουν να απολαμβάνουν τον ύπνο σωστά, τακτικά και με τρόπο ο οποίος τους επιτρέπει να φορτίζουν μπαταρίες, να ξυπνούν ευδιάθετοι και γεμάτη ενέργεια και πάνω από όλα, να θωρακίζουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.
Η ποιότητα του ύπνου μας δεν επηρεάζεται από ένα μόνο πράγμα, αλλά από ένα σύνολο ενεργειών μέσα στην ημέρα. Όπως έχει διαπιστωθεί, οι άνθρωποι που χορταίνουν ύπνο, έχουν υιοθετήσει, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, κάποιες καλές συνήθειες, τις οποίες αν θέλουμε να κλείσουμε μάτι, καλά κάνουμε να αντιγράψουμε. Ποιες είναι αυτές;

Κοιμούνται και ξυπνούν σε σταθερή ώρα
"Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς..." λέει το τραγούδι. Ωστόσο, οι περισσότεροι κοιμόμαστε και ξυπνάμε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να προκαλούμε ένα χάος στον κύκλο του ύπνου μας, αλλά και να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε όταν πρέπει. Αν όμως βάζεις ξυπνητήρι καθημερινά την ίδια ώρα χωρίς εξαιρέσεις (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα), σύντομα θα διαπιστώσεις ότι θα μπεις σε μία ωραία "ρουτίνα", θα ξυπνάς ακόμα και χωρίς ξυπνητήρι την ίδια ώρα και το κυριότερο, θα μπορείς να κοιμηθείς όποτε χρειάζεται ο οργανισμός σου για να ξυπνά "στην ώρα του" και γεμάτος ενέργεια.

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Μαύρη τρύπα δημιούργησε στο εργαστήριό του ο Τζέιμς Στάινχαουερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion-Israel στη Χάιφα του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας την αμφιλεγόμενη θεωρία του κορυφαίου αστροφυσικού Στίβεν Χόκιγνκ 40 χρόνια μετά από την παρουσίασή της στον επιστημονικό κόσμο.
erevnitis
Ο ερευνητής και η ομάδα του κατάφεραν να προσομοιώσουν το φαινόμενο αυτό στο εργαστήριο και δημιούργησαν το ανάλογο μιας μαύρης τρύπας, που αντί να παγιδεύει το φως, «συλλαμβάνει» ηχητικά κύματα. 
Στην αρχή, ο ερευνητής χρησιμοποιεί καθρέφτες και λέιζερ για να ψύξει άτομα ρουβιδίου και να ρίξει τη θερμοκρασία τους κοντά στο μηδέν. 
Mε αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια ροή ατόμων, γνωστή στον κόσμο της φυσικής ως συμπύκνωμα Μποζ-Αϊνστάιν.
Στη συνέχεια,

Αποκρυφισμός και Ροκ: Η Σκοτεινή ιστορία των Led Zeppelin

Αποτέλεσμα εικόνας για Led Zeppelin
Ο Terry Manning κοίταξε αμήχανα τον βινύλιο Master του άλμπουμ που θα ονομαζόταν Led Zeppelin III, κρατώντας το χέρι του σταθερό καθώς σκάλιζε τις λέξεις στον εσωτερικό δακτύλιο του δίσκου. Ένα ειδικό σκεύος είχε τοποθετηθεί πάνω στον δίσκο έτσι ώστε να αποκαλύπτει μόνο την περιοχή που χάραζε, έτσι ώστε να αποφύγει τυχόν γρατζουνιές στο βυνίλιο που θα κατέστρεφαν το Μάστερ. Ο Κιθαρίστας Jimmy Page, τον παρατηρούσε ενθουσιασμένος και μαστουρωμένος. Ήταν εκείνος που εκλιπαρούσε τον Manning να χαράξει το μήνυμα που θα κοσμούσε κάθε εξώφυλλο σε όλα τα δισκοπωλεία, και θα κατέληγε στα χέρια κάθε θαυμαστή. Αν δεν αναζητούσες το μήνυμα οι λέξεις θα παρέμεναν αόρατες, αλλά η ύπαρξή τους στον ίδιο τον δίσκο θα επηρέαζε την πορεία του, μέσα από την «μαγική σημασία τους», μέσα από την φράση “Do what thou wilt.” Αυτή η στιγμή ίσως είναι ο μικρόκοσμος της επιρροής που θα είχε ο Αποκρυφισμός στην Ροκ.
Θα προσέδιδε μία τέτοια ατμόσφαιρα στην ευρύτερη Ροκ σκηνή, με τρόπους που ούτε ο Manning μπορούσε να προβλέψει.  Η Στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη, αφού οι θαυμαστές αναζητούσαν την επόμενη μετενσάρκωση του Διόνυσου που θα τους υπενθύμιζε πως ο Θεός δεν είναι νεκρός. Και μέσα από τους Led Zeppelin μπορούμε να δούμε περίτρανα την δύναμη της Αποκρυφιστικής φαντασίας και τον τρόπο με τον οποίο o Αποκρυφισμός εκφράζεται μέσα από την Ροκ.
ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΟΚ: Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ LED ZEPPELIN
Ο Manning ήταν παλιός φίλος του Page και βετεράνος της πρώιμης Βιομηχανίας της Ροκ, και είχε κληθεί για να κάνει το Mastering του Δίσκου. Εκείνη την ημέρα του 1970 στο στούντιο Mastercraft του Memphis, εκείνος και ο Page έκαναν την τελική μίξη και προχώρησαν στο μάστερ. Θα ήταν ένα διαφορετικό άλμπουμ, αφού το σκληρό στυλ των Zeppelin είχε «μαλακώσει» από τις βρετανικές Φολκ επιρροές. Το κομμάτι που άνοιξε τον δίσκο όμως, το “Immigrant Song”, ήταν στο στυλ τους, ένα ξεφάντωμα εμπνευσμένο από την ιστορία των Βίκινγκ, σχετικά με τους Ανέμους και τις Αίθουσες της Βαλχάλα. Εκείνη την εποχή ο Page είχε εμμονή με τον Άλιστερ Κρόουλι, και πίστευε πως ήταν μία «παρεξηγημένη διάννοια», θεωρώντας πως ο ίδιος σαν δημόσιο πρόσωπο της Ροκ θα έπρεπε να εξαπλώσει τη γνωστή μαγική ρήση του Crowley και του Θελημητικού Κινήματος “Do what thou wilt shall be the whole of the law.”    Μάλιστα ο Manning μετέπειτα είχε αποκαλύψει πως δεν γνώριζε καν πως ο Jimmy page είχει αποπειραθεί να πραγματοποιήσει ακόμα και τελετουργικό.. Ο Page είχε Led-Zeppelin-IIIεπενδύσει ένα τεράστιο ποσό για να αποκτήσει σπάνια χειρόγραφα του Κρόουλι, αγοράζοντας επίσης το σπίτι του στις όχθες του Loch Ness, μία έπαυλη που φημολογείται πως ήταν στοιχειωμένη από πνεύματα που είχει επικαλεστεί ο Μάγος Κρόουλι.

Συναισθηματικός εκβιασμός και αντιμετώπιση του

Ο όρος συναισθηματικός εκβιασμός αναφέρεται σε μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει μέσα στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων: μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα και το παιδί της, η σχέση μεταξύ συζύγων, αδελφών, ακόμη και μεταξύ πολύ στενών φίλων. Σε αυτές τις σχέσεις, το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί μπροστά στο φόβο των συνεπειών. Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι μία μορφή ψυχολογικής κακοποίησης με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.
maxresdefault
Πώς λειτουργεί;
Ο «συναισθηματικός εκβιαστής» προβάλλει τις απαιτήσεις του και τις ανάγκες του πάνω από οτιδήποτε άλλο: προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα πάρει αυτό που επιθυμεί χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση απειλώντας, άμεσα ή έμμεσα, ότι αν δε γίνει το δικό του θα υπάρξουν συνέπειες. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές συναισθηματικού εκβιασμού. Ο εκβιαστής μπορεί να απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του (όχι απαραίτητα σωματικό), ότι θα τιμωρήσει το «θύμα» του αν δεν ανταποκριθεί ή μπορεί να παριστάνει το μάρτυρα προκαλώντας συναισθήματα ενοχής και οίκτου. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που χρησιμοποιούν μία μορφή δωροδοκίας, υποσχόμενοι διάφορα ανταλλάγματα προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους.

ΤΙΤΟΣ, Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟ ΛΑΟ!



Είχε από τη φύση του απέραντα καλή διάθεση προς τους άλλους. Και ενώ, σύμφωνα με μια πρακτική που είχε καθιερώσει ο Τιβέριος, όλοι οι αυτοκράτορες που τον διαδέχθηκαν αρνούνταν να επικυρώσουν ευεργετήματα που είχαν χορηγηθεί από τους προκατόχους τους, εκτός εάν τα είχαν χορηγήσει και αυτοί στα ίδια άτομα, πρώτος ο Τίτος με ένα μοναδικό διάταγμα του επικύρωσε όλα τα προηγούμενα, χωρίς καν να περιμένει να του το ζητήσουν. Επιπλέον, όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα των ανθρώπων, είχε ως απαράβατη αρχή του να μην αφήνει κανέναν να φεύγει απελπισμένος...

Όταν οι οικείοι του παρατήρησαν ότι υποσχόταν πιο πολλά από όσα μπορούσε να πραγματοποιήσει, εκείνος απάντησε ότι του ήταν ανεπίτρεπτο να φεύγει κανείς στεναχωρημένος από μια συζήτηση με τον αυτοκράτορα˙ και όταν κάποτε θυμήθηκε, καθώς δειπνούσε, ότι δεν είχε κάνει τίποτα για κανέναν ολόκληρη την ημέρα εκείνη, είπε την αξιομνημόνευτη και αξιέπαινη αυτή φράση: «Φίλοι μου, έχασα μια μέρα».
Η ιδιαίτερη φιλοφροσύνη του προς το σύνολο του λαού ήταν σε όλες τις περιπτώσεις τέτοια, ώστε κάποτε, σε ένα θέαμα μονομάχων, υποσχέθηκε ότι θα παρουσίαζε τον αγώνα κατά τον τρόπο που ήθελαν οι θεατές και όχι όπως ήθελε ο ίδιος˙ και έτσι ακριβώς έγινε. Ποτέ του δεν αρνήθηκε ό,τι κι αν του ζητούσαν, τους παρακινούσε μάλιστα να του ζητούν ό,τι επιθυμούσαν.
Πολλές φορές είχε διακηρύξει δημόσια την εύνοιά του προς τους Θράκες μονομάχους και συχνά μεροληπτώντας υπέρ τους πείραζε τον κόσμο με λόγια και χειρονομίες, διατηρούσε όμως την αξιοπρέπειά του και πολύ περισσότερο την ευθυκρισία του. Και για να μην παραλείψει τίποτα που θα τον έκανε δημοφιλέστερο, μερικές φορές έκανε το μπάνιο του με τη συντροφιά κοινών ανθρώπων στα λουτρά που ο ίδιος είχε χτίσει.

Μπούργκα - Χιτζάμπ, οι ενδυμασίες των γυναικών του Ισλάμ και ασφάλεια στην Δύση


Ιραν - Γυναίκα καπνίζει ναργιλέ --- φωτό/ Joseph Galanakis

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος για τις ενδυματολογικές υποχρεώσεις που επιβάλει η φανατική ερμηνεία που αφορά το Κοράνι και την γυναίκα στο Ισλάμ.


Ειδικότερα για τα θέματα της χιτζάμπ και της μπούργκα που φαίνεται για τον ένα ή τον άλλον λόγο να προβληματίζουν αρκετούς ανθρώπους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάποια πράγματα με την δική τους οπτική.

Γυναίκα με Μπούργκα σε ΜΒ -- φωτό TIMES.COM

Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναφερθώ στα θέματα περί θέσης γυναικός στο Ισλάμ ή στο πώς αυτό υποτιμά την θέση της ή είναι μια έκφραση θρησκευτική. Θα αναφερθώ καθαρά στο θέμα ασφάλειας και στις εντυπώσεις που πολλές φορές δημιουργούνται από την προβολή μιας κουκουλωμένης γυναίκας προς λόγους προπαγάνδας.

1. Θα πρέπει να θεωρηθεί εξαρχής πώς η κάλυψη με κουκούλα κεφαλιού οποιουδήποτε ατόμου αποτελεί μέγιστο πρόβλημα ασφαλείας καθώς η μη προβολή προσώπου δίνει την ευχέρεια σε κακόβουλα άτομα να προχωρήσουν σε ενέργειες κατά ατόμου, εγκαταστάσεων κτλ. Εξού και σε χώρους και εγκαταστάσεις όπου υπάρχει ζήτημα ασφαλείας εξυπακούεται πώς η προβολή προσώπου είναι απαιτητή και αναγκαία. Η ανάγκη ύπαρξης ασφάλειας των πολλών υπερκαλύπτει την πεποίθηση ή επιθυμία του ατόμου να έχει καλυμμένο το κεφάλι του.
Στην περίπτωση τώρα της μπούργκα , το πρόβλημα μεγενθύνεται όχι διότι είναι μουσουλμανικής πεποίθησης η γυναίκα που την ενδύεται , αλλά επειδή η συγκεκριμένη ενδυμασία έχει αποδειχθεί στο πεδίο πώς δίνει πλεονέκτημα σε κακόβουλα άτομα να κάνουν επιθέσεις κατά των πολλών (βλ. "μαύρες χήρες" σε Καύκασο, γυναίκες με ΑΚ47 κατά αποστολών σε Μ.Ανατολή , κτλ. ). Παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες για να περάσουν σύνορα ως πρόσφυγες (συλλήψεις σε Ελληνικά σύνορα προ ενός έτους περίπου)

Οπότε σε αυτή την περίπτωση και μιλώντας καθαρά για χώρους που πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ακεραιότητας των πολλών, η επιθυμία/πεποίθηση ενός ατόμου ή και κάποιων παραπάνω δεν μπορεί να υποσκελίσει την παραπάνω ανάγκη για προβολή προσώπου προς ταυτοποίηση.

Γιατί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δεν τελειώνει – Ανάλυση των New York Times









27-8-16




Με μια διεισδυτική απάντηση στο γιατί δεν έχει τέλος το δράμα στη Συρία, επιχειρεί ο Μαξ Φίσερ των «New York Times».

Οι εμφύλιες συγκρούσεις αγγίζουν πλέον τον έκτο τους χρόνο και σχεδόν όλες τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε αυτές.



Ολόκληρο το άρθρο:


Υπάρχει ένα βασικό στοιχείο του εμφύλιου πόλεμου της Συρίας που δεν φαίνεται να αλλάζει όσο και να περνά ο καιρός: Η ενδογενής τάση του να ματαιώνει κάθε απόπειρα επίλυσης του.

Παρά τις πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τις ξένες επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής εισβολής αυτήν την εβδομάδα σε μια πόλη στα σύνορα των δύο χωρών, η μόνη ένδειξη που φαίνεται να αλλάζει -και αυτή προς το χειρότερο- είναι εκείνη που αντικατοπτρίζει την ταλαιπωρία και τον πόνο των Σύριων πολιτών.

Η ακαδημαϊκή έρευνα σχετικά με τους εμφύλιους πολέμους, στο σύνολό τους, αποκαλύπτει το γιατί. Η μέση τέτοια σύγκρουση διαρκεί συνήθως περίπου για μια δεκαετία, δύο φορές τον χρόνο που έχει διαρκέσει η εμφύλια διαμάχη στη Συρία μέχρι στιγμής. Αλλά υπάρχει μια σειρά παραγόντων που μπορούν να κάνουν τους πλέον βίαιους από αυτούς περίπου αδύνατον να σταματήσουν. Σχεδόν όλοι από αυτούς δείχνουν να ισχύουν στην περίπτωση της Συρίας.

Οι περισσότεροι σχετίζονται με τις ξένες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται και ενώ αρχικά έχουν ως στόχο να σταματήσουν τον πόλεμο, ενσωματώνονται τελικά σε ένα αδιέξοδο όπου η βία ανατροφοδοτείται και οι συνήθεις δρόμοι για την ειρήνη κλείνουν ερμητικά. Το γεγονός ότι η βασική σύγκρουση δεν περιορίζεται ανάμεσα σε δυο αντιπάλους, αλλά αντιθέτως συμμετέχουν σε αυτή πολλά μέρη, λειτουργεί επίσης ενάντια στην όποια επίλυση.

Όταν ρώτησαν «ποιες άλλες συγκρούσεις στην ιστορία είχαν παρόμοια δυναμική», την Barbara F. Walter, μια καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου του Σαν Ντιέγκο και κορυφαία επιστήμονα στο πεδίο των εμφύλιων πολέμων, εκείνη σιώπησε για λίγο για να σκεφτεί. Στην συνέχεια εγκατέλειψε την προσπάθεια: Δεν υπήρχε καμία παρόμοια συνθήκη.

«Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε.

Η Προσπάθεια και το Αποτέλεσμα



Έχουμε ακούσει όλοι στη ζωή μας πολλές φορές ότι μετράει η προσπάθεια, όμως είναι αυτό μια πραγματικότητα ή θα θέλαμε να είναι μια πραγματικότητα; Τι μετράει τελικά; Ποια είναι η σημασία της προσπάθειας και ποια του αποτελέσματος; Οι απαντήσεις στο σημερινό άρθρο.

Τι λέγεται
«Η προσπάθεια μετράει» ακούμε ως επί των πλείστων από τους δικούς μας ανθρώπους, δηλαδή τους γονείς, τους συγγενείς και τους εκπαιδευτικούς. Οι δικοί μας άνθρωποι θέλουν να πετύχουμε στη ζωή μας για αυτό μας ενθαρρύνουν να προσπαθούμε ξανά και ξανά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και επειδή πιστεύουν στις δικές μας δυνατότητες. Αν δηλαδή αποτύχουμε σε κάτι, θα μας πουν ότι έχουμε προσπαθήσει και την επόμενη φορά, θα μας πουν πάλι πως είναι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Ηθικό κέρδος
Όλοι εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να πιστέψουμε ότι όντως μετράει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Πολλές φορές έχουμε αντικρίσει κατάματα την αποτυχία και κύματα απογοήτευσης μας πλημμύρισαν, άρα για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, είναι αναγκαίο να πιστέψουμε ότι η προσπάθεια μετράει για να κρατηθεί ζωντανή η φλόγα της ελπίδας και τελικά την επόμενη φορά να πετύχουμε. Έχουμε ανάγκη, λοιπόν, να πιστέψουμε ότι μετράει η προσπάθεια για να τα καταφέρουμε την επόμενη φορά αλλά και επειδή αποκτάμε το ηθικό κέρδος που λέγεται ελπίδα.

Το μέσο
Η προσπάθεια είναι το μέσο για την επίτευξη αποτελέσματος. Ο Bertolt Brecht αναφέρει πως «Αυτός που προσπαθεί, μπορεί να χάσει αλλά αυτός που δεν προσπαθεί, έχει ήδη χάσει.», άρα με την προσπάθεια εξασφαλίζεται η πιθανότητα για την επίτευξη του αποτελέσματος που εμείς θέλουμε, ενώ αν δεν κάνουμε χρήση της προσπάθειας, είναι σίγουρο ότι δεν θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Επομένως, για να παραχθεί αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η προσπάθεια.

Η πραγματικότητα

Προσοχή στις Σκέψεις



Όλα ξεκινούν από τις Σκέψεις. Εμείς είμαστε αυτοί που τις πλάθουμε σαν κουλουράκια στο μυαλό μας, δίνοντας το σχήμα που θέλουμε. Εμείς αποφασίζουμε πως θα τις χρησιμοποιήσουμε. Όλοι φτιάχνουμε Σκέψεις αλλά πολλοί λίγοι μπορούν να οπλίσουν το μυαλό τους και την προσωπικότητά τους με τρόπο όμορφο και καλό.
 
Όλες οι πράξεις έχουν αφετηρία τις Σκέψεις μας. Μια καλή Σκέψη, μπορεί να μετατραπεί σε μια καλή πράξη και αντίστοιχα μια κακή Σκέψη μπορεί να μετατραπεί σε μια κακή πράξη. Οι μεγαλύτερες καταστροφές στην ανθρωπότητα, ξεκίνησαν από Σκέψεις διεστραμμένων μυαλών. Γιατί έπρεπε να ζωντανέψουν τέτοιες φρικτές Σκέψεις; Υπάρχουν όμως και οι Σκέψεις οι όμορφες, οι αγνές, οι καλές. Ποιος, άραγε, δεν θυμάται τον μικρό Ανδρέα, ο οποίος με μια σκέψη του μόνο δημιούργησε το Χαμόγελο του Παιδιού; «Θέλω να υπάρχει ένας οργανισμός που τα παιδιά ανεξαρτήτου χώρας, θρησκείας ή χρώματος θα χαμογελάνε», έγραψε στο ημερολόγιό του. Τι όμορφο που αυτή η αγνή Σκέψη πήρε σάρκα και οστά, ώστε το χαμόγελο να φωλιάζει σε χιλιάδες παιδιά σήμερα;

Κάπου στον κόσμο είμαι και εγώ... Κάνω αυτό που ξέρω καλά, δηλαδή να σκέφτομαι. Αναρωτιέμαι όμως, πού θα με οδηγήσει τόση Σκέψη; Τι αξία έχουν οι Σκέψεις, αν δεν ξέρω να τις χρησιμοποιήσω; Πόσα λάθη έκανα εξαιτίας τους; Πριν πολλά χρόνια στο Δημοτικό σκέφτηκα κάποιες φορές να αγκαλιάσω Δασκάλα μου, αλλά δεν το έκανα επειδή ήρθε μια άλλη Σκέψη και μου είπε: «Τι πας να κάνεις; Δεν είναι η μαμά σου!» και τελικά δεν έκανα πράξη την επιθυμία μου, την αρχική μου Σκέψη.

Με όπλο την... ευαισθησία!

Ναθαναηλίδου Φανή
Με όπλο την... ευαισθησία!
Ποιός είπε πως η ευαισθησία είναι μειονέκτημα; Ποιός είπε πως οι ευαίσθητοι είναι αδύναμοι; 

Ευαισθησία είναι η ικανότητα να αισθανόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Πού βασίζεται λοιπόν η θεωρία ότι όσοι είναι ευαίσθητοι είναι ευάλωτοι; Προφανώς στην προκειμένη με τον όρο ευαισθησία εννοούμε την ψυχική και πνευματική και όχι την σωματική ή φυσική. Όντως είναι γεγονός ότι σ΄ ένα σκληρό και αδίστακτο κόσμο το να είναι κανείς ευαίσθητος είναι μεγάλο βάρος γιατί έτσι γεμίζει η ψυχή του με αγωνία και λύπη. Από την άλλη όμως είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο επιβεβαιώνει την ανθρωπιά μας, κρατάει ζωντανό το στοιχείο της μοναδικότητας του ανθρώπου. 

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι αν κάνεις δουλέψει με αυτό θα φτάσει σε μια καλύτερη γνώση του εαυτού, θα είναι πιο δραστήριος, πιο εσωτερικά ολοκληρωμένος και τέλος θα είναι σε θέση να κατανοεί καλύτερα τα όσα συμβαίνουν γύρω του και τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται. 

Στην σύγχρονη κοινωνία οι άντρες απαγορεύεται να έχουν ευαισθησίες καθώς κάτι τέτοιο θα τους έκανε λιγότερο σκληρούς και «άντρες». Μόνον οι γυναίκες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό γιατί ταιριάζει με τα δεδομένα και τα πρότυπα. Αυτές οι σταθερές μας οδήγησαν στην απάθεια και την κυνικότητα, στον εγωισμό και την απανθρωπιά. Μάθαμε να κρυβόμαστε πίσω απ’ τις μάσκες και τα φαντασμαγορικά λόγια που προέρχονται από κάλπικες πεποιθήσεις, να συμβιβαζόμαστε και να δεχόμαστε αφιλτράριστο ό,τι μας προσφέρουν... Να καταπιέζουμε την ίδια μας τη φύση!

8 Βήματα για μια καινούργια αρχή

8 Βήματα για μια καινούργια αρχή
Για όλους έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή η ώρα να αλλάξουν τα πάντα και να αρχίσουν από το μηδέν, να κάνουν μια καινούργια αρχή και να ξεκινήσουν νέα ζωή σβήνοντας τα πάντα και αφήνοντας πίσω παρελθόν και παλιές συνήθειες.

Μπορεί να είναι η πίεση και το άγχος, τα προβλήματα και οι αγωνίες ή απλά η στασιμότητα και η αδράνεια, η ρουτίνα που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι ευχαριστημένος ή μάλλον «γεμάτος» με αυτό που ζεις, δε νιώθεις καλά και θέλεις κάτι παραπάνω, κάτι άλλο, κάτι νέο. 

Αν έχεις βρεθεί, λοιπόν, σε αυτή τη φάση και νιώθεις πως ήρθε η δική σου στιγμή, αισθάνεσαι την ανάγκη να κάνεις τη μεγάλη αλλαγή και να ξεκινήσεις μια καινούργια αρχή στη ζωή σου, τότε είναι απλά στο χέρι σου. Καμία τόσο μεγάλη αλλαγή δεν είναι εύκολη αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη. Άλλαξε, λοιπόν, όλα όσα θέλεις χωρίς να φοβηθείς και κυνήγησε τα θέλω και τις επιθυμίες σου προκειμένου μέχρι το σημείο που περνάει από το χέρι σου να τα γκρεμίσεις όλα και να τα χτίσεις από τη αρχή φέρνοντας τα στα μέτρα σου, φτάνοντάς τα εκεί που ονειρεύεσαι και ζήσε κάτω από τις συνθήκες που εσύ θέλεις και όχι σου επιβάλλουν οι άλλοι. 

Ακολούθησε, λοιπόν, τα παρακάτω βήματα και ξεκίνα από την αρχή μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θα σε κάνει να χαμογελάσεις και να νιώσεις και πάλι πλήρης!

8 Βήματα για να κάνεις καινούργια αρχή στη ζωή σου

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΛΤ, ΠΟΙΟΣ ΦΕΛΠΣ!



Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Αν είναι αλήθεια όσα έχουν γραφεί για τις επιδόσεις των αθλητών της αρχαιότητας, τότε ο Γιουσέιν Μπόλτον και ο Μάικλ Φέλπς, οι κορυφαίοι σήμερα αθλητές, μπροστά τους φαντάζουν σαν απλές... οδοντόκρεμες. Θαυμαστά τα ρεκόρ και οι νίκες τους, αλλά είναι άλλο από αυτά που πέτυχαν:
- Ο Αγέας που νίκησε στον Δόλιχο στην 113η Ολυμπιάδα και έφυγε κατευθείαν για να αναγγείλει την νίκη του στην πατρίδα του το Άργος, όπου έφτασε αργά το βράδυ, διανύοντας 110 χιλ. σε μία μέρα. Ο Δόλιχος ισοδυναμούσε με 24 Στάδια, δηλαδή με περίπου 3.600 μέτρα.
- Ο Φειδιππίδης που έτρεξε σε λιγότερο από 5 μέρες τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη–Αθήνα, για να ζητήσει ενισχύσεις, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκαν πάραυτα οι Σπαρτιάτες, στέλνοντας λίγες μέρες μετά 2000 μαχητές με πλήρη εξάρτηση, που έφτασαν σε 3 μέρες στον Μαραθώνα.
- Ο Ευχίδας που έτρεξε σε μία ημέρα την απόσταση Πλαταιές–Δελφοί-Πλαταιές 180 χιλμ. και ξεψύχησε παραδίδοντας το καθαρό πυρ.

ΠΑΡΑΣΗΚΩΣΕ ΤΟΝ ΑΜΑΝΕ Η ΚΟΡΑΚΑΚΗ



Για να κάνει και κάποια προκομένη δουλειά ο κύριος Παυλόπουλος, αυτό το καλαμπούρι που λέγεται «Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Πρόεδρος που δεν προεδρεύει σε κανένα συμβούλιο, ούτε σε ΠΑΕ γάμα εθνικής. Και πρόεδρος ποιας δημοκρατίας, υπάρχει τέτοιο κόλπο στην Ελλάδα;
Τέλος πάντων, υποτίθεται ότι δουλειά είναι κι αυτή, να υποδεχθεί στο προεδρικό μέγαρο ο κύριος Προκόπης τους ολυμπιονίκες του 2016. Όχι και την σκοπεύτρια Άννα Κορακάκη, που όλοι οι Έλληνες την αγάπησαν για την επιτυχία της στο Ρίο, όμως στη συνέχεια ψιλοκομπλάρησε αρκετούς, διότι το κορίτσι έχει γλώσσα. Μεγάλη γλώσσα.
Έτσι που λες. Μόνο που δεν απείλησε με το πιστόλι της η Αννούλα μας να την προσκυνήσουν οι Έλληνες. Να της ζητήσουν συγγνώμην γιατί δεν την είχαν βοηθήσει πριν πάει στους ολυμπιακούς αγώνες. Γιατί της γκρέμισαν το σκοπευτήριο, μια παράγκα.
Δεν κάλεσαν την Κορακάκη στο προεδρικό μέγαρο και με την ευκαιρία να τα πούμε λίγο για την ολυμπιονίκισσα. Δεν έχει ξαναγίνει μ' άλλον, μ' άλλην πρωταθλήτρια. Προηγούμενο δεν υπάρχει. Τέτοια αλαζονεία, τέτοια υπεροψία, όπως αυτή που έδειξε η Δραμινή Άννα Κορακάκη. Όχι, κορίτσι μου. Σου λέω ότι κάποιοι, και δεν είναι λίγοι Έλληνες αυτοί, πάγωσαν με το στόμα σου. Μ' αυτά που πρόλαβες να πεις όλα μαζεμένα.

Mύθοι και αλήθειες για το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας

constipation

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι παροδικό, όμως υπάρχουν κι εκείνοι για τους οποίους έχει μετατραπεί σε χρόνιο.
Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από θεωρίες γύρω από την δυσκοιλιότητα που άλλες ισχύουν και άλλες όχι. Ας δούμε ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες είναι οι αλήθειες γύρω από το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Μύθος: Πρέπει να υπάρχει μετακίνηση εντέρων καθημερινά
Τι είναι «φυσιολογικό» ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στην τουαλέτα τρεις φορές την ημέρα. Αλλοι τρεις φορές την εβδομάδα. Αν και το να υπάρχει μετακίνηση των εντέρων μια φορά την ημέρα, είναι κάτι συνηθισμένο, είναι εντάξει ακόμα και το να περάσουν κάποιες ημέρες χωρίς κάποιος να επισκεφθεί την τουαλέτα. Δυσκοιλιότητα θεωρείται ότι έχει κάποιος όταν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ενα άτομο θεωρείται σημαντικά δυσκοίλιο όταν έχει λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Ιατρική βοήθεια θα πρέπει να ζητήσει κανείς αν η δυσκοιλιότητα είναι ξαφνική ή αν έχει δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Μύθος: Η δυσκοιλιότητα δημιουργεί τις τοξίνες και τα προβλήματα υγείας
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δυσκοιλιότητα κάνει το σώμα να απορροφά δηλητηριώδεις ουσίες που βρίσκονται στα κόπρανα. Πιστεύουν ότι απ’ αυτό το γεγονός προκύπτουν ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα κόπρανα παράγουν τοξίνες ή πως οι εργασίες καθαρισμού του παχέος εντέρου, τα καθαρτικά ή τα κλύσματα μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες.

Βοηθούν τα αμύγδαλα στην απώλεια βάρους;

almonds

Αν είστε σε δίαιτα μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αποστασιοποιηθείτε από τα αμύγδαλα, επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες. Όμως, αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, δεν πρέπει να τα απαρνηθείτε.
Oι σημαντικοί αυτοί ξηροί καρποί με τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά και την αίσθηση κορεσμού που προσφέρουν στον οργανισμό είναι ό,τι πρέπει για να χάσετε βάρος με ασφάλεια.
Διατροφικά στοιχεία
Μία μερίδα αμύγδαλα ισοδυναμεί με περίπου 22 ολόκληρους καρπούς. Τα ανάλατα αμύγδαλα έχουν 170 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 15 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου νάτριο. Το ίδιο ποσό αμύγδαλα καβουρδισμένα σε λάδι, έχουν σχεδόν ίση ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών, αλλά συνολικά έχουν 15,5 γραμμάρια λίπους και 150 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Τι μπορεί να σκοτώσει τη λίμπιντο

Τι μπορεί να σκοτώσει τη λίμπιντο

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική σας επιθυμία και πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε

Δεν είναι ένας και δύο… Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ερωτική διάθεση. Παράγοντες φυσικοί και ψυχολογικοί που συμβάλλουν στην έλλειψη κινήτρου για κάτι που παλαιότερα ήταν ευχαρίστηση.
Δείτε ποιοι είναι και τι μπορείτε να κάνετε για να τους ξεπεράσετε.
stress1

Αγχος

Μερικοί άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα καλά, όταν είναι αγχωμένοι. Το να αισθάνονται σέξι, συνήθως δεν είναι ένα από αυτά. Το στρες στην εργασία, στο σπίτι, ή στις σχέσεις μπορεί να συμβεί στον καθένα. Μαθαίνοντας πώς να το χειριστείτε πραγματικά βοηθάει. Μπορείτε να βοηθήσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας, ή ένας γιατρός.
partners

Προβλήματα με τον/την σύντροφο

Τα προβλήματα με το σύντροφό σας είναι μεταξύ των κορυφαίων «δολοφόνων» του κινήτρου για σεξ. Για τις γυναίκες, το να αισθάνονται καλά με το σύντροφό τους αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της επιθυμίας τους για σεξ. Και για τα δύο φύλα, οι καβγάδες, η κακή επικοινωνία και το αίσθημα της απιστίας επιδρούν αρνητικά. Αν είναι δύσκολο να αποκαταστήσετε τη σχέση σας, είναι καλό να έχετε μια μακρά συζήτηση μεταξύ σας κι αν αυτό δεν βοηθήσει και θέλετε πραγματικά να σώσετε τη σχέση σας, τότε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Πόσες θερμίδες χάνονται με τη χρήση καθαρτικών;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πόσες θερμίδες χάνονται με τη χρήση καθαρτικών;

Υπάρχουν αρκετοί ανορθόδοξοι τρόποι για να ξεφορτωθεί κανείς κιλά. 
Η χρήση καθαρτικών ουσιών χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που πάσχουν από διατροφική διαταραχή. 
Η παθολογική σχέση τους με τη ζυγαριά και ο αριθμός που θα τους δείξει πολλές φορές καθορίζει την διάθεση στη διάρκεια της ημέρας.
Επιπλέον, η χρήση καθαρτικών δεν είναι σπάνια σε αθλητές που θέλουν να παίξουν σε μικρότερη κατηγορία κιλών.
Πράγματι, η χρήση καθαρτικών θα προκαλέσει 4 έως 6 λίτρα διάρροια και τον δείκτη της ζυγαριάς να μειώνεται δραματικά. 
Τα καθαρτικά όμως

ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;


Το 1989, ένας σεισμός 8,2 βαθμών σχεδόν ισοπέδωσε την Αρμενία, σκοτώνοντας πάνω από 30000 άτομα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.
Μέσα στην ολοκληρωτική καταστροφή και το χάος, ένας πατέρας άφησε τη γυναίκα του στο σπίτι κι έτρεξε στο σχολείο όπου βρισκόταν ο γιός του, όπου ανακάλυψε πως το σχολικό κτίριο ήταν ένας σωρός από ερείπια.

Μετά το αρχικό τραυματικό σοκ, θυμήθηκε την υπόσχεση που είχε δώσει στο γιο του: «Ό,τι και να συμβεί, θα είμαι πάντα δίπλα σου!» και τα μάτια του άρχισαν να γεμίζουν δάκρυα. Καθώς κοιτούσε το σωρό με τα ερείπια κάθε ελπίδα φαινόταν μάταια, αλλά η υπόσχεση που είχε δώσει στο γιο του εξακολουθούσε να τον απασχολεί.
Προσπάθησε να συγκεντρώσει τη σκέψη του στη διαδρομή που ακολουθούσε ο γιος του για το σχολείο κάθε πρωί. Καθώς θυμήθηκε ότι η τάξη του βρισκόταν στην πίσω δεξιά γωνία του κτιρίου, έτρεξε προς τα εκεί κι άρχισε να σκάβει.
Στο μεταξύ, άρχισαν να καταφθάνουν κι άλλοι απελπισμένοι γονείς, οι οποίοι φώναζαν: «Ο γιός μου!» «Η κόρη μου!» Κάποιοι γονείς, καλοπροαίρετα, προσπάθησαν να τον τραβήξουν πίσω από τα ερείπια λέγοντας του:
«Τελείωσε πια!» «Έχουν σκοτωθεί!» «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!» «Πήγαινε στο σπίτι σου!» «Έλα, αντιμετώπισε την αλήθεια, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πια!» «Απλώς θα χειροτερέψεις τα πράγματα!»

Που οφείλονται οι διαταραχές του κύκλου μιας γυναίκας και πώς αντιμετωπίζονται οι ανωμαλίες της περιόδου;



του Γιώργου Μονεμβασίτη, γυκαικολόγου
Οι ανωμαλίες της περιόδου είναι πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επισκέπτονται το γυναικολόγο τους. Οι διαταραχές του κύκλου μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες.  Ανάλογα με την αιτία άλλες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται εύκολα κι άλλες  είναι πιο σοβαρές.
Πότε θεωρείται ότι υπάρχει διαταραχή του κύκλου;
  • Όταν διαρκεί λιγότερο από 21 μέρες και περισσότερο από 35 , 
  • όταν χάνεται πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου ή 
  • όταν η περίοδος διαρκεί για περισσότερες από 7 μέρες. 

Πάντως κατά την εφηβεία και την κλιμακτήριο είναι συχνές αυτές οι ανωμαλίες.
Πότε θεωρείται ανώμαλη μια αιμορραγία από τη μήτρα;

Σημαντικά τα αντιοξειδωτικά στην υγεία αλλά η υπερκατανάλωση τους βλάπτει

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος

Έχετε σίγουρα ακούσει τη λέξη «αντιοξειδωτικά», όπως σίγουρα έχετε ακούσει επίσης το πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας και πόσο σημαντικό είναι να τα λαμβάνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα, για να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας.

Τι σημαίνει οξείδωση του οργανισμού;
Αν και χημικά, μπορούν να δοθούν διάφοροι ορισμοί για την οξείδωση, που συνήθως αφορά δράση ή ένωση του οξυγόνου, ας μείνουμε στον πιο απλό και κατανοητό:
υπερβολική οξείδωση για τον οργανισμό μας σημαίνει φθορά.
Όλα όσα παρατηρούμε καθώς περνάει η ηλικία, ρυτίδες, κηλίδες της επιδερμίδας μα και άλλα που συμβαίνουν εσωτερικά και δεν είναι ορατά, προέρχονται από την υπερβολική οξείδωση του οργανισμού που φθείρεται σαν μέταλλο που σκουριάζει. Οι ουσίες ή οι λόγοι που προκαλούν αυτή τη διαδικασία στον άνθρωπο είναι η αναπόφευκτη ακτινοβολία, το κάπνισμα, τα πρόσθετα των τροφίμων, οι διάφορες τοξίνες, που ευνοούν την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο.

Κατά τη διαδικασία της οξυγόνωσης στη διάρκεια της καύσης των τροφών, τα μόρια του οξυγόνου χάνουν συνεχώς ηλεκτρόνια δημιουργώντας όλο και περισσότερες ελεύθερες ρίζες οι οποίες προσβάλλουν το γενετικό μας υλικό, το κύτταρο δεν μπορεί να  αντισταθεί και τελικά καταστρέφεται.



Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικοί εχθροί των αντιοξειδωτικών. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, εξουδετερώνοντας τη βλάβη των ιστών και στην πράξη, την διαδικασία της γήρανσης ή την καθυστέρησή της. Τα αντιοξειδωτικά είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη φύση. 

Στην πραγματικότητα, τα αντιοξειδωτικά είναι άφθονα στις πιο κοινές βιταμίνες, όπως στη ρετινόλη ή στη βιταμίνη Α, στο ασκορβικό οξύ ή στη βιταμίνη C, στην τοκοφερόλη ή βιταμίνη Ε και στο σελήνιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ Το τελευταίο καταφύγιο του Λιαντίνη


Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/08/2005
Ενας μικρός Ταΰγετος στήθηκε το περασμένο Σάββατο στις Κεχριές Κορινθίας. Η αυλαία στη μυστηριώδη υπόθεση του θανάτου του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη έπεσε πριν από μία εβδομάδα, όταν η χήρα του, Νικολίτσα Λιαντίνη, τέλεσε εκεί την ταφή του.
Την προηγουμένη, είχε παραλάβει μόνη της τη σορό από τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσαύτη, αφού είχε πλέον ταυτοποιηθεί το DNA.
Η ταφή τελέστηκε χωρίς να είναι παρόντα τα αδέλφια του καθηγητή -τα οποία και δεν γνωρίζουν το παραμικρό- ή κάποιος άλλος από το περιβάλλον του. Γιατί όμως, αφού η τελευταία του επιθυμία ήταν να τον κάψουν (σ.σ. το γράμμα προς την κόρη του πριν εξαφανιστεί, τελείωνε: «Να φροντίσεις με τη μανούλα και τον Διγενή να με κάψετε σε ένα αποτεφρωτήριο της Ευρώπης) αυτό δεν έγινε σεβαστό; Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του καθηγητή, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, το σώμα του ήταν σε τέτοια κατάσταση που η καύση ήταν αδύνατη.
Αυτό που δημιουργεί πολλά ερωτήματα είναι το πότε πέθανε ο Λιαντίνης. Ο ιατροδικαστής δεν κατέληξε σε κάποιο ακριβές συμπέρασμα, διότι οι συνθήκες στον Ταΰγετο, όπου βρέθηκε το πτώμα τον περασμένο Ιούλιο (υψόμετρο, χιόνια κ.λπ.), δεν βοηθούν. Ενα ακόμη στοιχείο που περιπλέκει την κατάσταση και κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ο Λιαντίνης δεν προέβη αμέσως στην αυτοχειρία, είναι ένα ποτήρι που βρέθηκε δίπλα του. Πρόκειται για ένα μπλε κρυστάλλινο «προσωπικό» ποτήρι που είχε στο σπίτι του στην Κηφισιά και το οποίο «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς από εκεί μετά την εξαφάνιση του ιδίου.
Η ακριβής αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Παρ' όλο που στη σπηλιά βρέθηκαν τρεις άδειες ταμπλέτες γνωστού υπνωτικού, το συγγενικό του περιβάλλον θεωρεί μάλλον απίθανο να «έφυγε» με αυτόν τον τρόπο. Τα τοξικολογικά ευρήματα έχουν σταλεί στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα αναμένονται σε δύο μήνες.
Εκτός από το ποτήρι βρέθηκαν δίπλα στον Λιαντίνη ένα νάιλον που μέσα είχε τα γυαλιά του, μια ελληνική σημαία και δύο βιβλία του. Μέσα σε ένα από αυτά, την «Γκέμμα», στη σελίδα 170 βρέθηκε και ένα εντελώς προσωπικό γράμμα προς τη γυναίκα του, το οποίο αρχίζει: «Λου μου, τώρα να μη με χαιρετάς γιατί δεν χαίρομαι...» και τελειώνει «να ζήσεις χαρούμενη και να συλλογάς τα χρόνια...».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα