Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Τα πολλά γλυκά δεν φέρνουν διαβήτη. Η σημασία της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης στον διαβήτη

medlabnews.gr

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου

Ο Διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα είναι υπερβολικά ψηλή διότι ο οργανισμός αδυνατεί να την χρησιμοποιήσει κανονικά.
Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη διαφόρων τροφών όπως το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες, διάφορες άλλες ρίζες, από την ζάχαρη και τα γλυκά όπως επίσης και από το συκώτι του οργανισμού κάθε ατόμου το οποίο την παράγει.
Στην περίπτωση των Διαβητικών ατόμων η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για επιβίωση. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και η οποία βοηθά τα κύτταρα που χρειάζονται την γλυκόζη να την απορροφήσουν για να παράγουν ενέργεια για το σώμα.

Η κατανάλωση πολλών γλυκών δεν αναπτύσσει διαβήτη.
Ο διαβήτης τύπου Ι έχει γενετικά αίτια και προκαλείται από άγνωστους μέχρι στιγμής παράγοντες. 
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εξαρτάται από τα γονίδια καθώς και από τον τρόπο ζωής. Το αυξημένο σωματικό βάρος κι η καθιστική ζωή αυξάνουν το ρίσκο ανάπτυξης διαβήτη ανεξάρτητα από τις τροφές που καταναλώνονται. Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, είτε αυτές προέρχονται από γλυκά είτε από άλλες τροφές, είναι πολύ πιθανό να αυξήσει το βάρος σας και άρα και τη πιθανότητα να αναπτύξετε διαβήτη τύπου ΙΙ στο μέλλον.  Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, επισημαίνει ότι η ζάχαρη δεν αυξάνει τη πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος).  Από την άλλη, αν τρώτε  πολλά γλυκά, είναι πιθανό να ανέβει περιστασιακά το σάκχαρό σας σε μια μέτρηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε διαβήτη. Αν όμως τρώτε γλυκά σε μόνιμη βάση, υπάρχει ο κίνδυνος να παχύνετε και η παχυσαρκία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαβήτη. Επιπλέον οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα ποτά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη σχετίζονται με την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος). Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, συνιστά να αποφεύγεται η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, για την πρόληψη του διαβήτη, όπως φρουτ παντς, φρουτοποτά, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά, γλυκό τσάι και άλλα ζαχαρούχα ποτά.

Tο αυξημένο σωματικό βάρος είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά δεν είναι ο μόνος. Άλλοι παράγοντες όπως η εθνικότητα, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καθώς και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας επίσης επηρεάζουν το κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν φυσιολογικό ή ελαφρώς αυξημένο βάρος.
             

ΟΝΤΑ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ (Βίντεο)


Μετά την πλωτή πόλη που εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από την Κίνα..
ΟΝΤΑ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ
Μήπως πρόκειται για υπερδιαστατικά όντα που επισκέπτονται τον κόσμο μας; Θα μπορούσαν αυτές οι Πύλες να οφείλονται στα μεγάλα πειράματα του μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN; Ζούμε μέσα στο Matrix; Ή μήπως πρόκειται για τεράστιους αντικατοπτρισμούς, οπτικές ψευδαισθήσεις ή άλλα φυσικά φαινόμενα;

Η Ρόδος πριν 56 χρόνια

Η Ρόδος πριν 56 χρόνια

Η «ΡΟΔΙΑΚΗ», με τη στήλη: «ΦΛΑΣ στο παρελθόν», αφυπνίζει αναμνήσεις από όμορφα – μοναδικά χρόνια που πέρασαν, αλλά παρέμειναν ζωντανά στο νου και στην καρδιά μας.  Δυστυχώς με το κείμενό  μου αυτό, ικανοποιώ και την ‘νοσηρή’ περιέργεια κάποιων σχετικά με το «πότε ήρθε στη Ρόδο η Μαίρη Παπανδρέου». Ήρθα λοιπόν στη Ρόδο στις 10 Δεκεμβρίου του 1959 με την οικογένειά μου, αγαπήσαμε τον τόπο και τους φίλους μας και ξεκίνησα την δημοσιογραφική μου δραστηριότητα την Άνοιξη του 1965 στη ΡΟΔΙΑΚΗ. Είχα την καλή τύχη, να γνωρίσω και να συνδεθώ φιλικά, με όλους τους αλησμόνητους και έγκριτους πρωτεργάτες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, που το πνεύμα τους και το ήθος τους, ενσαρκώνουν και υλοποιούν τα σημερινά στελέχη της.
Η αναφορά του φύλλου της 3ης.8 ε.ε.: «Την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσει λειτουργούν το κέντρο «Ροδίνι» του οποίου «…τα εγκαίνια θα τελεσθούν περί τα μέσα τα προσεχούς εβδομάδας», μας πήγε πίσω στο χρόνο, όταν η Ρόδος ήταν μια πραγματική κηπούπολη, με τα εκπληκτικά νεοκλασικά κτήρια, και εκπληκτικής ομορφιάς ιστορικά αρχιτεκτονήματα, όπως ο «Ανθισμένος Πύργος» επί των οδών Αμερικής και 25ης Μαρτίου, το μοναδικό σπίτι παραδίπλα από το ξενοδοχείο «Θέρμαι», που οι εξωτερικοί του τοίχοι ήταν πρωτότυπα και υπέροχα διακοσμημένοι με περίτεχνα σχέδια από πολύχρωμα φυσικά κογχύλια, το εντυπωσιακό σπίτι με τα βιτρό, τα γύψινα αγγελάκια στις οροφές του και την αρχντική του είσοδο στην πλατεία Κύπρου που σήμερα βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, τα τρίκυκλα ποδήλατα με τις λευκές τους τέντες, τις πανέμορφες, πολύχρωμες μπουκαμβίλιες, τους κατακόκκινους διπλούς – αλλά και κίτρινους ή ροζ ιβίσκους, τα ευωδιαστά δέντρα με τα λευκά ή κίτρινα ινδικά φούλια, τους σκιερούς δρόμους με τα δασύφυλλα πλατάνια, τους γιγάντιους φίκους και τις αροκάριες.

Ο «Ανθισμένος Πύργος», χάθηκε επί Δημαρχίας γιατρού Αυγουστάκη, επειδή ο Δήμος τότε, δεν είχε χρήματα να τον αγοράσει. Κάθε χτύπημα της αξίνας που γκρέμιζε τις πέτρινες επάλξεις, τους περίτεχνους τοίχους, ηχούσε στις καρδιές των Ροδιτών υπόκωφα, γεμίζοντάς τες με πίκρα, δάκρυα κι απογοήτευση. Το σπίτι με τα κογχύλια, έπεσε μέσα σε μια νύχτα, χωρίς να καταλάβει κανείς πως και από ποιους. Τότε τα σπίτια είχαν ανοιχτές τις εξώπορτές τους και τα κλειδιά κρέμονταν από την έξω μεριά, και οι καταστηματάρχες, όταν έλλειπαν για λίγο από τα καταστήματά τους, άφηναν την πόρτα τους ανοιχτή, με μια καρέκλα στη μπασιά της – ένδειξη ότι δεν είναι μέσα κανείς. Ακόμα και το πιο παλιό, πιο γνωστό και πιο πλούσιο χρυσοχοείο της Ρόδου «Λουϊζίδης», άφηνε την πόρτα του τέντα, όταν πήγαινε για λίγο στην Αγορά.  

ΑΡΧΥΤΑΣ

post-297

Επιφανής πυθαγόρειος φιλόσοφος, καταγόμενος από τον Τάραντα της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia). Ανήκει στη δεύτερη γενιά πυθαγορείων και υπήρξε μαθητής του Φιλολάου του Κροτωνιάτη, που ανήκει στην προηγούμενη γενιά πυθαγορείων. Οι πιο γνωστοί μαθητές του είναι ο Εμπεδοκλής και ο Εύδοξος ο Κνίδιος. Θαυμαζόταν από όλους για τις αρετές του σε όλους τους τομείς και υπήρξε στρατηγός στην πόλη του επτά φορές, τη στιγμή που ο νόμος απαγόρευε σε όλους τους άλλους να πάρουν τη θέση αυτή για δεύτερη φορά. Ο Αριστόξενος μάλιστα αναφέρει ότι ποτέ δεν ηττήθηκε σε καμία μάχη. Την εποχή που ήταν αρχηγός του κράτους του Τάραντα (380-345 π.Χ.), καταγράφεται από όλους τους ιστορικούς ότι η πόλη του Τάραντα έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της και γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική άνθηση.

Ήταν αξιόλογος αστρονόμος, μαθηματικός, μουσικός και πολιτικός. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους διανοητές της ελληνικής αρχαιότητας.

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

Νιώθεις ότι ξεχνάς και ότι η μνήμη σου σε εγκαταλείπει; Μήπως η πολυάσχολη και γεμάτη άγχη ζωή μοιάζει να διαγράφει τις αναμνήσεις σου; Τι να κάνεις για να νιώσεις και πάλι καλά;
Όλοι λίγο-πολύ έχουμε νιώσει σε στιγμές πως οι δυνάμεις του μυαλού μας έχουν αρχίσει να μας εγκαταλείπουν. Αν η έλλειψη ύπνου, η -συνειδητή ή ασυνείδητη- αδιαφορία για τη σωματική και ψυχική σου υγεία και ο “κακός” τρόπος ζωής έχουν επηρεάσει και τη δική σου μνήμη, δες τι μπορείς να κάνεις, ώστε ενδεχομένως να τη βελτιώσεις:

Βρες τον "μαγικό αριθμό" στον ύπνο σου

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη μνήμη σου
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να κοιμηθούμε καλά, οι ειδικοί λένε ότι ένας καλός ύπνος μάς ξεκουράζει και μας ανανεώνει και συν τοις άλλοις, ενισχύει τη μνήμη μας. Πώς θα καταφέρεις να εξασφαλίσεις καλύτερο ύπνο; Ξεκίνα απόψε, δοκιμάζοντας να ξαπλώσεις 30 λεπτά νωρίτερα στο κρεβάτι από ό,τι συνήθως και κάθε μέρα πρόσθετε λίγα λεπτά περισσότερης ώρας αφιερωμένης στον ύπνο, μέχρι την ημέρα που θα νιώσεις ότι το κορμί σου έχει ακριβώς την ενέργεια που χρειάζεται. Σημείωσε πόσες ώρες κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ και φρόντισε από εκείνη τη στιγμή, να τις συμπληρώνεις κάθε νύχτα. 

Πώς να Βρείτε Ομορφιά στη Ζωή σας

Μήπως διαμαρτύρεστε ότι η ζωή σας είναι σαν μια μεγάλη καθημερινότητα, φτιαγμένη από ρουτίνες και πράγματα που πρέπει να γίνουν κάθε μέρα;  Μήπως ονειρεύεστε μια άλλη, όμορφη ζωή;  Μήπως θα θέλατε να κάνετε άλλα πράγματα, να βρισκόσασταν σε άλλη φάση από αυτή που είστε, επειδή διαφορετικά η ζωή σας θα ήταν πιο όμορφη;



Πάντα ελπίζουμε ότι το διαφορετικό θα ήταν και πιο ωραίο.  Δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει.  Γιατί και οι άνθρωποι που ζούνε αυτό που εμείς θεωρούμε «διαφορετικό» το έχουν ως τη δική τους ρουτίνα και ίσως ονειρεύονται ως «διαφορετικό» αυτό που είναι η δική μας ρουτίνα…
Έτσι ή αλλιώς, το μυαλό είναι εκείνο που καθορίζει πώς βλέπουμε τα πράγματα και πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας.  Σε όποια φάση ζωής και να είμαστε, πάντα υπάρχει κάτι όμορφο μέσα μας ή γύρω μας.  Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και να το δούμε.

  1. Δείτε τα πράγματα διαφορετικά
Πόσες φορές δεν έχετε προσπεράσει μικρές, καθημερινές εικόνες χαράς και ομορφιάς μόνο και μόνο επειδή κάνετε πράγματα στον αυτόματο πιλότο ή απλώς βιάζεστε;  Όταν, για παράδειγμα, ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι, έχετε σκεφτεί πόσοι διαφορετικοί άνθρωποι δούλεψαν γι’ αυτό και βρίσκονται πίσω του και μέσα του;  Ακόμα και η ίδια η πράξη της ακρόασης, έχετε σκεφτεί πόσα εγκεφαλικά κύτταρα περιλαμβάνει και πόσες διεργασίες που γίνονται αυτόματα και πολύ γρήγορα για να απολαύσετε τη μουσική;  Όλα αυτά, και πολλά άλλα, είναι μικρά θαύματα, μικρές όμορφες πράξεις που δίνουν ομορφιά στη ζωή.  Όταν στρέφουμε την προσοχή μας στα μικρά ωραία πράγματα που υπάρχουν γύρω μας, τότε αλλάζει η σχέση μας με τον κόσμο και με τον εαυτό μας.  Η ικανότητα αυτή του να έχουμε επίγνωση της στιγμής, να εστιάζουμε την προσοχή μας στο εδώ-και-τώρα (και να μην αναλωνόμαστε σε σκέψεις για το παρελθόν και ανησυχίες για το μέλλον) ονομάζεται ενσυνειδητότητα και είναι ένα από τα κλειδιά για να βρούμε ομορφιά και ηρεμία.

Η αρχαία ελληνική Τέχνη ήταν φτιαγμένη από άνδρες για άνδρες, δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία


1. Εάν καμιά φορά συναντήσετε αρχαιολόγο της κλασικής εποχής της Αρχαίας Ελλάδας, ρωτήστε τον/την, σας παρακαλώ, πόσο ψηλοί ήταν οι άνδρες της εποχής εκείνης; Κι εάν πάλι συναντήσετε ιστορικό της τέχνης ή της καθημερινής ζωής, ρωτήστε τους, ήταν τόσο ψηλοί και σωματώδεις όσο τους βλέπουμε στα γλυπτά και στην αγγειογραφία; Κι αν εμφανίζονται συχνά γυμνοί ή ημίγυμνοι, σε κάθε αναπαριστανόμενη περίσταση της καθημερινής ζωής, ζούσαν πράγματι γυμνοί;

2. Σε όλα τα κεφάλια των νεοελλήνων υπάρχει η αντίληψη ότι, αφού καταγόμαστε από τους ένδοξους προγόνους μας, αφού μιλάμε την ίδια γλώσσα και ζούμε στα ίδια μέρη, εμείς και οι πρόγονοί μας μοιάζουμε σαν δύο σταγόνες νερού. Μπορεί να μην είχαν αυτοκίνητο και κινητό, σε όλα τα άλλα όμως είμαστε ίδιοι και απαράλλαχτοι.

3. Ο αρχαιολόγος θα σας βεβαιώσει ότι οι αρχαίοι Έλληνες άνδρες ήταν κοντοί, πολύ κοντοί σε σύγκριση με εμάς – εάν κάποιος ήταν 1.60 θα θεωρούνταν ψηλός! Ήταν τόσο κοντοί που, εάν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και βρισκόμασταν στην Αθήνα στις παραμονές του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π. Χ.), με πολύ μεγάλη δυσκολία θα κρύβαμε το μειδίαμα που θα σχηματιζόταν στα χείλη μας. Ήταν γεροδεμένοι, κοντοί όμως, με κοντά τα κάτω άκρα.
4. Η γύμνια των αγαλμάτων και των μορφών της αγγειογραφίας δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στην καθημερινή ζωή: οι αρχαίοι Έλληνες δεν ζούσαν γυμνοί, παρά μόνο για λίγες μέρες στους αθλητικούς αγώνες, που ήταν υπόθεση αριστοκρατών, με θεατές μόνο άνδρες, και στα δημόσια λουτρά, όπου και εκεί υπήρχαν μόνο άνδρες.

5. Άλλο γυμνός, άλλο γδυτός.

3. Το Μάθημα της ζωής

1. Βαδίζοντας στην ζωή

2. Αλήθειες και ψέματα


Αποτέλεσμα εικόνας για Το Μάθημα της ζωής

Κάθε άνθρωπος, όλοι μας, έχει την Απόλυτη Ευθύνη της Ύπαρξής του. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για κανέναν… Ίσως να μην μπορούμε να πολεμήσουμε τις συνθήκες και τις συγκυρίες… μπορούμε όμως να τα αντιμετωπίσουμε όλα με ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

***

Ο εγωισμός δεν είναι απλά μεταφυσική άγνοια, δεν είναι αρρώστια αφού μας απομακρύνει από την Αλήθεια… είναι αμαρτία επειδή εμποδίζει την Αγάπη του Θεού να μας αγκαλιάσει και να μας γιατρέψει.

***

Είναι παράξενη η Αγάπη του Θεού. Λειτουργεί σαν Ζωογόνος Δύναμη μέσα σε όλες τις υπάρξεις και δεν διαφέρει καθόλου από την ουσία της ύπαρξής τους… Κι επειδή δεν μπορεί να παρατηρηθεί σαν κάτι «διαφορετικό» φαίνεται σαν να μην υπάρχει. Μα μόνο οι τυφλοί δεν αναγνωρίζουν την Αγκαλιά μέσα στην Οποία υπάρχουν και ζουν.

***

Υπάρχει ένας ουσιαστικός αλλά μυστικός λόγος που οι άνθρωποι έρχονται στη γη. Και το ανακαλύπτει καθένας, προσωπικά, όταν ωριμάζουν οι συνθήκες. Άλλοι το κατανοούν νωρίς, άλλοι χρειάζονται πολλές ζωές… Όταν έρθει η ώρα καθένας θα το νοιώσει.

Θα Σε Δω Στη Σκοτεινή Πλευρά Της Σελήνης

dark

«Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better».
Samuel Beckett
«I ‘ll see you on the dark side of the moon»Brain Damage, Pink Floyd
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Όλοι αγαπούν την πανσέληνο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι.
Οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης υπό το σεληνόφως, οι ποιητές κι οι συνθέτες γράφουν τα κομμάτια τους για την πανσέληνο, οι λύκοι αλυχτούν, οι σύλλογοι οι δήμοι οι φορείς οργανώνουν συναυλίες για την «Αυγουστιάτικη Πανσέληνο», η θάλασσα φουσκώνει και ξεφουσκώνει, οι λυκάνθρωποι βγάζουν κυνόδοντες, οι ωροσκόποι ταλανίζονται, οι αστρονόμοι φωτογραφίζουν τις εκλείψεις, τα φυτά και τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα, οι νυχτοπεταλούδες πετάνε προς το διάστημα, οι σεληνιασμένοι σεληνιάζονται.
Η πανσέληνος είναι σαν μια τέλεια γυναίκα. Τόσο τέλεια που όλοι οι άντρες, όταν τη βλέπουν, μαζεύουν το σαγόνι τους απ’ το πάτωμα, κι οι γυναίκες τυφλώνονται τόσο πολύ απ’ την ομορφιά της που είτε τη φθονούν χωρίς όρια είτε την ερωτεύονται κι εκείνες.
Η πανσέληνος είναι μια θεά. Αψεγάδιαστη, που κυριαρχεί στον ουρανό πιο πολύ κι απ’ τον ήλιο. Στέκεται εκεί, σίγουρη για την ομορφιά της και σου ψιθυρίζει σαν ντίβα του Χόλιγουντ, σαν τη Μέριλιν Μονρόε με το λευκό φουστάνι της να υπερίπταται, σαν άγριος κύκνος που πλέει σε κάποιο γαληνό ποτάμι της ιρλανδέζικης ενδοχώρας, και σου ψιθυρίζει στο αυτί, βραχνά λιγάκι: «I wanna be loved by you, just you, nodody else».
Η πανσέληνος είναι η ψευδαίσθηση της ολοκλήρωσης, είναι αυτό το κάτι τέλειο, αυτή η γυναίκα, αυτός ο άντρας, αυτό το παιδί, αυτή η δουλειά, αυτό το έργο, αυτή η ζωή, αυτή η κοινωνία, που θα ήθελες να έχεις.
~~
Όμως η πανσέληνος είναι πρώτα απ’ όλα ψευδαίσθηση, γιατί διαρκεί δευτερόλεπτα κι ακόμα λιγότερο, ίσως καθόλου. Τη μια στιγμή (πότε ακριβώς;) είναι ολόγιομο και την άλλη αδειάζει.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει τελειότητα σε τίποτα, όπως δεν υπάρχει ολόγιομο φεγγάρι.

Ευτυχισμένοι Γονείς – Ευτυχισμένα Παιδιά

Η καλή σχέση του ζευγαριού δημιουργεί ευτυχισμένα και ασφαλή παιδιά. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται να προσέχετε κάθε φορά που ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Επειδή πάντα εκεί, δίπλα στον κόμπο, υπάρχει μια παιδική ψυχή.
happyfamily
Οι ειδικοί το τονίζουν συνέχεια: δεν υπάρχει η τέλεια οικογένεια. Κάθε οικογένεια έχει τα δυνατά της σημεία, αλλά και τις αδυναμίες της, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της. Δεν υπάρχει τέλειο ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι μοιράζεται την αγάπη του, αλλά και τις εντάσεις του, τις καλές στιγμές, αλλά και τις δυσκολίες του.
Γι’ αυτό, ακόμη και τα άτομα που αγαπιούνται πολύ μαλώνουν. Όταν δυο άνθρωποι ζουν και περνούν πολλές ώρες μαζί κάθε μέρα (για χρόνια) είναι φυσικό να έχουν κάποιες στιγμές διαφωνίες. Τσακωμοί υπάρχουν μεταξύ όλων των ανθρώπων κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το θέμα είναι αν αυτοί κυβερνούν τη σχέση του ζευγαριού και τη φθείρουν ή όχι.
Μια αρμονική σχέση μπορεί να έχει καβγάδες, μόνο που συνήθως λύνονται γρήγορα. Ο καθένας καταλαβαίνει το ρόλο που έχει παίξει στη διαφωνία, ελέγχει τον εαυτό του και δεν αφήνει την κατάσταση να φτάσει στα άκρα. Αν ένα ζευγάρι δεν μαλώνει ποτέ, δεν διαφωνεί και είναι πάντα σε ροζ σύννεφα, τότε ή δεν ζει στην πραγματικότητα ή κι οι δύο προσποιούνται, οπότε τα προβλήματα θα εμφανιστούν αργότερα.
Οι σχέσεις όμως των γονιών επηρεάζουν το παιδί. Οι αρμονικές με θετικούς τρόπους και οι δυσλειτουργικές με αρνητικούς. Τι σημαίνει όμως αρμονική σχέση; Σημαίνει αλληλοϋποστήριξη σε κάθε δυσκολία, σεβασμός στη διαφορετική άποψη του άλλου και υποχώρηση σε κάθε υποψία έντασης.
Αρμονικό ζευγάρι είναι αυτό στο οποίο ο ένας στηρίζει τον άλλο στο μεγάλωμα του παιδιού και ο ένας συμπληρώνει το κενό του άλλου. Και βέβαια, μη νομίζουμε ότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν όταν βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία. Αντιλαμβάνονται την ατμόσφαιρα γύρω τους από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής τους. Ρουφάνε εντυπώσεις και εμπειρίες, οι οποίες αποτυπώνονται στον ψυχισμό τους ακόμα κι αν δεν μπορούν αργότερα να μπουν σε λέξεις ή να τις ανακαλέσουν ως εικόνες και αναμνήσεις.

ΟΙ ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΥΑΝΕΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝ ΤΥΡΙΟ





Διαβάσαμε το βιβλίο του Φιλόστρατου του Τύριου [1], «Εις τον Βίον του Απολλωνίου του Τυανέα», Λόγοι οκτώ. Ο τρόπος έκφρασής του είναι σαφής, με πολλή χάρη και επιγραμματικός, αναβλύζει γλυκύτητα και φιλοδοξεί να εκφράζεται με αρχαιοπρεπή τρόπο και νεοφανείς συντάξεις.
Διηγείται ότι ο Απολλώνιος μετέβη και στους Ινδούς, τους οποίους ονομάζει και Βραχμάνες, από τους οποίους έμαθε πάμπολλα από τις περί Θεού αντιλήψεις τους, αλλά και στους σοφούς των Αιθιόπων, που τους ονομάζει Γυμνούς, επειδή όλη τη ζωή τους την περνούν γυμνοί, χωρίς ούτε κρύο να τους ενοχλεί ώστε να ντυθούν. Γράφει ότι υπερέχουν πολύ οι σοφοί των Ινδών από τους των Αιθιόπων, και ότι κατοικώντας, λέγει, σε χώρο κοντύτερα στην επίδραση του ήλιου έχουν οξύ και καθαρό μυαλό, και επειδή είναι και αρχαιότεροι...

Λέγει ότι ο Απολλώνιος δεν έπραξε τίποτε από όσα του αποδίδουν οι μυθικές διηγήσεις, τον επαινεί όμως ότι έζησε βίο φιλόσοφο και εγκρατή, επειδή παρουσιάζει στις συνήθειες και τη διδασκαλία του Πυθαγορική φιλοσοφία. Το τέλος του, λέγει, είναι άγνωστο και πολλοί έχουν γι’ αυτό διάφορη γνώμη, και ότι αυτό το επιδίωξε ο ίδιος. Γιατί και όταν ζούσε ακόμα, έλεγε, ο σοφός πρέπει να ζει χωρίς να ξέρουν τίποτε γι’ αυτόν οι πολλοί, και αν όχι, τουλάχιστο να πεθάνει χωρίς να το γνωρίζουν. Σε κανένα μέρος της γης δεν έγινε γνωστός ο τάφος του.
Λέγει ακόμα ότι περιφρονούσε τελείως τα χρήματα, ώστε και την περιουσία του να την αφήσει στον αδελφό του και σε άλλους και από κανέναν από τους ανθρώπους της εξουσίας, παρόλο που τον τιμούσαν, δεν πείσθηκε να δεχθεί χρήματα. Λένε ότι προέβλεψε την πείνα στην Έφεσο και όταν συνέβη αυτή την κατέπαυσε. Επίσης ότι είδε ένα λιοντάρι και είπε ότι μέσα στο θηρίο ήταν η ψυχή του βασιλιά των Αιγυπτίων Αμάσιδος, τιμωρούμενη για τις πράξεις της ζωής της.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα