Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Εμείς γιατί δεν βλέπουμε τους αριθμούς;






Εμείς γιατί δεν βλέπουμε τους αριθμούς;

Το πεδίο είναι διττό, από την μια η διπολικότητα του όπου κάθε τι έχει και το αντίθετο του, και από την άλλη η ψυχή που κάθε τι το απορρίπτει.

Εμείς γιατί βλέπουμε μόνον το διπολικό πεδίο; αναρωτηθήκατε ποτέ;


Ποιοι πιστεύετε αληθινά ότι είμαστε; ένα μυρμήγκι; ένα τίποτα;

Πως μου επιτίθεται το matrix







Δέχομαι επί 24ώρου βάσεως υποσυνείδητα μηνύματα στον εγκέφαλο μου, όχι στην διανοητική ουσία της ψυχής, η ψυχή μου έχει την δική της αυτοτελή δύναμη, δεν επηρεάζεται και δεν επηρεάζει, η ψυχή μου πάντα λειτουργεί ως σύμβουλος, μέσω της αίσθησης, της διαίσθησης, και ποτέ δεν γίνεται αντιληπτή μέσω της λογικής, δεν κάνει ποτέ λάθος, ..αρκεί να μπορώ να την αντιληφθώ και να την αφήσω να γίνει ο οδηγός μου στην ζωή. 

Βέβαια αυτό θα με φέρει σε πολύ μεγάλη σύγκρουση με τις αντιλήψεις αυτού του αισθητού υλικού κόσμου, θα πρέπει να αντιμετωπίσω όλες τις φοβίες μου, να σπάσω όλα τα τείχη του matrix να αντέξω όλη την αρνητική αυθυποβολή επτάμιση δις ανθρώπων που σκέφτονται εντελώς ορθολογιστικά και σκορπούν στο πεδίο της Γης όλη τους την αρνητική ενέργεια που παράγουν όλο το 24ωρο χωρίς να το γνωρίζουν..τι κάνω λοιπόν; να υποτάξω τον εαυτό μου τον αληθινό και να γίνω σκλάβος σαν όλους αυτούς που τρέφουν το matrix; 

Ποιος άνθρωπος είναι αγαθός σήμερα; ποιος σκέφτεται αθώα; ποιος είναι δίκαιος γεμάτος ανδρεία ώστε να διώξει όλους τους φόβους του; χωρίς όμως να τους νικήσει; ειδάλλως θα γίνει ένα με το matrix; ποιος αγαπά αληθινά; ποιος δίνει χωρίς να ζητά; αφού κανείς δεν κατανοεί το εαυτό του; το γνώθι σ αυτόν.

ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ




Όλοι, σε κάποιο σημείο της ζωής, έχουμε ονειρευτεί ότι είμαστε κάποιος ξεχωριστός, που κάνει κάτι μεγάλο, ότι κάνουμε την διαφορά, ότι έχουμε μια σπουδαία ζωή, σημαντικές σχέσεις, ή μια μεγάλη επιχείρηση. Ποιος δεν έχει φαντασιώσει ότι είναι αυτός που κερδίζει το μεγάλο παιχνίδι; Ποιος δεν έχει ονειρευτεί ότι έχει τον τέλειο γάμο; Και πόσες φορές έχουμε ονειρευτεί ότι είμαστε πλούσιοι, ή επιτυχημένοι, ή ευτυχισμένοι με τις σχέσεις μας;
Συχνά, κάνουμε μεγάλα όνειρα και έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες. Δυστυχώς, τα όνειρα μας παραμένουν ακριβώς αυτό, όνειρα. Και οι φιλοδοξίες σύντομα μαζεύουν σκόνη μέσα στην σοφίτα μας.
Αυτό είναι ένα λυπηρό γύρισμα στην ζωή μας. Αντί να ζούμε συναρπαστικές περιπέτειες αυτό-πραγμάτωσης, παγιδευόμαστε στα μικροπράγματα ζώντας μέρα με την ημέρα, και μόλις υπάρχοντας με δυσκολία. Αλλά ξέρετε κάτι; Η ζωή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν εμείς ήμασταν αποφασισμένοι στο κυνήγι των ονείρων μας.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στο να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα είναι η λέξη αδύνατον. Οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε στην σκέψη «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είναι πολύ δύσκολο. Είναι αδύνατον. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν είμαι αρκετά καλός. Δεν έχω τα προσόντα. Δεν έχω τα χρήματα ή τις πηγές». Και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ να μιλάμε σχετικά με το γιατί είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας.

Πάπας Φραγκίσκος: Έχουμε χάσει την έννοια της Ειρήνης…




Ιούλιος 28, 2016.


«Όταν μιλάμε για πόλεμο, μιλάμε για πόλεμο πολλών  επιπέδων,   δεν υπάρχει θρησκευτικός πόλεμος. Οι πόλεμοι γίνονται μόνο  για συμφέροντα: χρήματα, φυσικοί πόροι, ή κυριαρχία του ισχυρού επάνω σε άλλους λαούς για τους ίδιους στόχους».





Αυτό είπε ο Πάπας στο αεροπλάνο κατευθυνόμενος από τη Ρώμη την Κρακοβία (Πολωνία), για να λάβει μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.



«Πρέπει να λέμε την αλήθεια: Ο κόσμος βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο, επειδή έχει χάσει την ειρήνη»,πρόσθεσε ο Πάπας.

Υποφέρουμε από ένα είδος συναισθηματικής υπανάπτυξης

post-388
“Υποφέρουμε από ένα είδος συναισθηματικής υπανάπτυξης που μας ωθεί σε συμπεριφορές αυτοκαταστροφικές, τόσο στην δημόσια ζωή μας όσο και στην προσωπική. Επείγει να βρούμε έναν δρόμο που θα μας επιτρέψει ν’ ανακαλύψουμε τον τρόπο να είμαστε πιο υγιείς. Ο δρόμος αυτός συνδέεται στενά με την αγάπη και την πνευματικότητα. Η αγάπη είναι η καλύτερη ένδειξη υγείας του ανθρώπου, είναι το ακριβώς αντίθετο της επιθετικότητας, του φόβου και της παράνοιας, που με την σειρά τους αντιπροσωπεύουν την παθολογία που μας χωρίζει.
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΝΑΡΑΝΧΟ (Χιλιανός ανθρωπολόγος και ψυχίατρος)

Χωρίς συνάντηση δεν υπάρχει υγεία. Χωρίς την ύπαρξη ενός ΕΜΕΙΣ, η ζωή μας είναι κενή ακόμη κι αν το σπίτι μας, το σεντούκι και το χρηματοκιβώτιό μας είναι γεμάτα με πανάκριβα αποκτήματα. Ασφαλώς η τηλεόραση, με τον βομβαρδισμό των διαφημίσεων, μας παροτρύνει να γεμίζουμε τα σπίτια, τα σεντούκια μας με ανάλογα αποκτήματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα υπόλοιπα είναι μελό και ξεπερασμένα.

Τα εμπόδια είναι ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται από το νου

"Προκλήσεις δεν έρχονται στους μικρούς ανθρώπους. Μεγαλειώδεις προκλήσεις έρχονται στους σπουδαίους ανθρώπους." Yogi Bhajan 12/3/1989


Οι πρώτες λέξεις που βγαίνουν από το στόμα σας όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα εμπόδιο στην ζωή σας είναι «Ευχαριστώ».

Ευχαριστώ για αυτήν την ευκαιρία να υπερβώ ακόμα μια δυσκολία.

Ευχαριστώ που μου δείχνεις πού χρειάζεται να αλλάξω ώστε να γίνω περισσότερο ο αυθεντικός εαυτός μου.

Μπορεί να ακούγεται μαζοχιστικό ή αλαζονικό, αλλά αυτό είναι ένα ευχαριστώ που είναι ριζωμένο βαθιά στην ψυχή.

Οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι γεμάτοι μεγαλείο για όλα όσα φέρνει η ζωή.

Ο σκοπός μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι να εξελιχθούμε και αυτά τα εμπόδια σημαίνουν ότι πρόκειται να πάτε σε εντελώς νέο επίπεδο στο σχολείο της Γης. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα εμπόδια που βιώνουμε είναι μόνο ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται από τον Νου. Ίσως χρειάζεται να αφήσετε τις αυτό-περιοριστικές πεποιθήσεις που έχετε για τον εαυτό σας, τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο.

Για παράδειγμα, εάν το μπλοκάρισμα που αντιμετωπίζετε είναι με τα χρήματα- όχι αρκετά από αυτά για να κάνετε ότι θέλετε- για παράδειγμα, να επιστρέψετε στη σχολή για να αποκτήσετε ένα πτυχίο στις επιχειρήσεις, τότε το μπλοκάρισμα ίσως σας διδάσκει ότι η Ψυχή σας δεν θέλει ένα πτυχίο επιχειρήσεων. Θέλει να στραφείτε προς το μέσα σας και να ακούσετε. 

Ισως η Ψυχή σας θέλει να ξεκινήσετε την επιχείρηση των ονείρων σας και να αφήσετε την αυτό-περιοριστική πεποίθηση ότι για να επιτύχετε πρέπει να πάτε στο πανεπιστήμιο πρώτα. Ισως η Ψυχή σας δεν θέλει να κάνετε πράγματα για να σας αποδέχονται οι άλλοι. 

Ισως η Ψυχή σας θέλει να απελευθερώσετε την αυτο-περιοριστική πεποίθηση ότι δεν είστε χαρισματικοί έτσι όπως είστε, ή ίσως χρειάζεστε την εμπειρία της συγχρονικότητας και την Θεϊκή προστασία σε κάθε βήμα. Οι απαντήσεις στο γιατί βιώνετε ένα εμπόδιο βρίσκονται μέσα στην δική σας Ψυχή.

Γινόμαστε ο,τι κάνουμε - Πλαστικότητα και βελτίωση των δεξιοτήτων του εγκεφάλου

Γινόμαστε ο,τι κάνουμε - Πλαστικότητα και βελτίωση των δεξιοτήτων του εγκεφάλου.
Οι έρευνες στον χώρο της εκπαίδευσης και των νευροεπιστημών έχουν καταστήσει σαφές ότι η εκπαίδευση προκειμένου να είναι αποτελεσματική , δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη, παθητική και γραμμική.

Ο εγκέφαλος μας τροποποιείται καθημερινά τόσο ανατομικά όσο και λειτουργικά ως απάντηση στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον.

Πράγμα το οποίο πολύ απλά σημαίνει , ότι ο εγκέφαλος μας - παρά το τι τείνουμε να πιστεύουμε- δεν σταματά να αλλάζει καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η ικανότητα αυτή ονομάζεται πλαστικότητα και όπως ακριβώς η πλαστελίνη μας επιτρέπει να αλλάζουμε συνεχώς το σχήμα της, έτσι και ο εγκέφαλος μας επιτρέπει με τους κατάλληλους ερεθισμούς να τον αναδιαμορφώσουμε και να του μάθουμε...πώς να μαθαίνει.

Η μεγάλη σημασία της συγκριτικής μελέτης των εγκεφάλων στα διάφορα ζωικά είδη δεν άργησε να αναγνωριστεί, μετά τη δημοσίευση της Καταγωγής των Ειδών από τον Δαρβίνο (1859) (βλ. Allman, 2000). Έγινε γρήγορα φανερό ότι μια σταδιακή εξέλιξη του εγκεφάλου παρακολούθησε την εξέλιξη των ειδών με αύξηση του βάρους του σε σχέση με άλλα όργανα, ιδιαίτερα με την εμφάνιση των πρωτίστων θηλαστικών και αποκορύφωμα τον άνθρωπο (εικόνα παρακάτω). Με την εξέλιξη, διάφορες περιοχές του εγκεφάλου εξειδικεύθηκαν διαφορετικά στα διάφορα είδη ζώων, ενώ αναπτύχθηκαν καινούργιες περιοχές στον εγκέφαλο για καινούργιες λειτουργίες. Οι περισσότερες από τις φυλογενετικά παλαιότερες περιοχές διατηρήθηκαν με την εξέλιξη, αλλά προοδευτικά καταλάμβαναν μικρότερο ποσοστό του εγκεφάλου, π.χ. διατηρούνται στον άνθρωπο όλες οι πρωτεύουσες αισθητικές περιοχές για την αφή και την όραση. Όμως, ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εγκεφάλου καταλαμβάνεται από το φυλογενετικά νεώτερο μετωπιαίο λοβό και άλλες συνειρμικές περιοχές, υπεύθυνες για ό,τι αποκαλούμε «ανώτερες νοητικές λειτουργίες». 

Η αποδοχή της εξέλιξης των ειδών μάς υποψίασε για τη δύναμη των «ζωικών» προδιαγραφών του εγκεφάλου μας, π.χ. ο «τριπλούς εγκέφαλος» (ενστικτώδης όπως στα ερπετά, συναισθηματικός όπως στα πρώτα θηλαστικά και νοητικός όπως στα πρώτιστα και στον άνθρωπο) του Paul MacLean (1990). Αληθεύει ότι το μεταιχμιακό σύστημα αναπτύχθηκε στα πρώτα θηλαστικά και επέτρεψε την ύπαρξη συναισθημάτων που δεν είχαν τα ερπετά, ακριβώς γιατί ο τρόπος αναπαραγωγής των θηλαστικών επέβαλε τη δημιουργία δεσμών ανάμεσα σε άτομα του ίδιου είδους, π.χ. τον έρωτα για τη δημιουργία του ζεύγους γονέων που απαιτούνται για την προστασία του νεογέννητου -το οποίο στα ανώτερα θηλαστικά είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και ανώριμο- ή άλλα συναισθήματα που γεννούν τον ανταγωνισμό ή συγκροτούν κοινωνικές δομές. 

Ο χρυσός οδηγός για το ηλιακό έγκαυμα!

Οι φουσκάλες από το ηλιακό έγκαυμα είναι εξογκώματα στο δέρμα που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Είναι δυσάρεστες και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες και προκαλέσουν φαγούρα. Μερικές φορές αυτές οι κυψέλες μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του δέρματος με πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και πυρετό.
Οι φουσκάλες συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν με μερικά απλά και εύκολα σπιτικά διορθωτικά μέτρα. Η αρχική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί ο πόνος, να προλάβει τη λοίμωξη και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.


1. Κρύο νερό
Μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή και να ανακουφιστείτε από τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος χρησιμοποιώντας κρύες κομπρέσες για την πληγείσα περιοχή του δέρματος.
Βάλτε μια πετσέτα σε κρύο νερό, στύψτε τη να φύγει το υπερβολικό νερό, και βάλτε την πετσέτα στην πληγείσα περιοχή.
Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές και σύντομα θα νιώσετε ανακούφιση από την αίσθηση καψίματος.

Ποτέ μην βάζετε πάγο απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα ή στις φουσκάλες, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, συνιστάται να μην κάνετε θερμά λουτρά για λίγες μέρες. Το μπάνιο σε δροσερό νερό αντ 'αυτού, θα βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο


2. Aloe Vera
Η Aloe vera είναι γνωστό ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τα ηλιακά .Θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου, θα ενυδατώσει το δέρμα και επίσης θα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
Κόψτε ένα φρέσκο ​​φύλλο aloe vera , αφαιρέστε τη γέλη.
Εφαρμόστε το τζελ στα ηλιακά εγκαύματα και στις φουσκάλες, αφήστε το να στεγνώσει και να απορροφηθεί από το δέρμα.

Αν η φρέσκια ​​aloe vera δεν είναι διαθέσιμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τζελ αλόης.

Να γιατί πρέπει να έχετε πάντα στο σπίτι σας μαγειρική σόδα!


Ανακαλύψτε και υιοθετείστε τις πολλές, πολλές χρήσεις και τα οφέλη της μαγειρικής σόδας, για το δέρμα, τα μαλλιά, τα δόντια!


Scrub προσώπου
Δημιουργήστε μία πάστα χρησιμοποιώντας 3 μέρη μαγειρικής σόδας και 1 μέρος νερού και κάντε με το μείγμα απαλό scrub στο πρόσωπο.
Ενίσχυση σαμπουάν

Βάλτε στην παλάμη σας τη συνηθισμένη ποσότητα σαμπουάν για να λουστείτε και σε αυτήν προσθέστε μία «τσιμπιά» μαγειρική σόδα. Τα μαλλιά σας θα καθαρίσουν σε βάθος και θα φύγει κάθε υπόλειμμα προϊόντος (π.χ. λακ ή αφρού).


Ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα

Μουλιάστε ένα κομμάτι ύφασμα σε διάλυμα που να αποτελείται από τέσσερις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ένα λίτρο νερό και απλώστε το στην περιοχή που έχει καεί.

Οδοντόκρεμα
Αναμείξτε μαγειρική σόδα με οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) για να φτιάξετε την δική σας οδοντόκρεμα ή χρησιμοποιήστε σκέτη μαγειρική σόδα για άμεση λεύκανση στα δόντια.

Ανακούφιση από τσίμπημα κουνουπιού
Φτιάξτε μία πάστα με μαγειρική σόδα και λίγο νερό και απλώστε την στα σημεία όπου σας τσίμπησε κουνούπι για άμεση ανακούφιση από τη φαγούρα.

Απολέπιση σώματος
Γεμίστε ένα δοχείο που κλείνει καλά μέχρι τη μέση με μαγειρική σόδα, προσθέστε 10-15 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και αναμείξτε με όσο νερό θέλετε. Στη συνέχεια κάντε scrub με αυτό στο σώμα και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό για ασύγκριτη απαλότητα στο δέρμα.

Σας συμβαίνει σε καθημερινή βάση και αναρωτιέστε αν πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;

it-συμβαίνει-να-σας-on-a-daily-βάση-και-σας-είναι-αναρωτιούνται-αν-σας-πρέπει-να-να επισκεφθείτε-σας-γιατρός
Ένα οστό ή μία άρθρωση σας τρίζει σε καθημερινή βάση και αναρωτιέστε αν αυτό θα πρέπει να σας ανησυχεί ή όχι; Εάν αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν συχνά, μπορεί να είναι καιρός για σας να δείτε ένα γιατρό.

Αγκώνες
Ξέρατε ότι όταν τρίζει ο αγκώνας σας και πονάει, ενώ τον κινείται μπορεί να "μπλοκαριστεί"; Υπάρχει μια πιθανότητα η άρθρωση να έχει ένα κομμάτι οστού ή χόνδρου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που "περπατάει" στον καρπό. Εάν αισθάνεστε μυρμήγκιασμα μπορεί να έχουν παγιδευτεί νεύρα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιες επιπλοκές. Εάν αυτό συμβαίνει σε σας, φροντίστε να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Ψυχική επίθεση και άμυνα (μέρος δεύτερο)


Θα έχετε παρατηρήσει πως αποφεύγω να σας μιλήσω για αστρικές μάχες σαν αυτές που βλέπετε στο σινεμά. Το εάν ή ο κινηματογράφος απέχει ή όχι από την πραγματικότητα δεν είναι σκόπιμο να το αναφέρουμε, θα περιοριστούμε όμως να πούμε ότι ο καθένας, ανάλογα με την εμπειρία του, βιώνει διαφορετικά την ψυχική επίθεση και ανάλογα με τις δυνατότητές του αλλά και άλλους παράγοντες, τη βλέπει διαφορετικά.

Η επιστήμη της ψυχιατρικής θα μας βοηθούσε σημαντικά στο να κατανοήσουμε την ψυχολογία εκείνων που είναι επιρρεπείς στην ψυχική επίθεση. Διότι, δυστυχώς, στο χώρο του αποκρυφισμού και της μεταφυσικής, ένας πολύ μεγάλος αριθμός αυτοτιτλοφορούμενων "δασκάλων", "μυστών" ή πείτε τους όπως αλλιώς θέλετε, θα μπορούσαν με κάθε άνεση να είναι τρόφιμοι ψυχιατρείου και να ελπίζουν στην ίαση και δεν υποτιμώ καθόλου το σοβαρό θέμα της ψυχικής επίθεσης ούτε και το υποβιβάζω μιλώντας για ψυχοπαθείς που εκδηλώνουν τον άρρωστο ψυχισμό τους μέσα από τη μεταφυσική και χώρους όπως τον αποκρυφισμό. 


Ναι, θα πρέπει να λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι ακόμη κι εγώ ίσως που γραφω, να μην είμαι το πλέον ισορροπημένο ψυχικά άτομο. Να αμφιβάλετε για τον οποιονδήποτε και να εμπιστεύεστε την εσωτερική φωνή που θα σας προειδοποιήσει και θα σας μεταφέρει την αντίστοιχη αίσθηση. 

Αν μέσα σας κάτι δεν πάει καλά, αν είστε σε επιφυλακή χωρίς να μπορείτε να το αιτιολογήσετε, αν κάτι δεν σας αρέσει τελοσπάντων, τότε υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα το άτομο με το οποίο σχετίζεστε να μην είναι αυτό που δείχνει και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, διότι η επιβεβαίωση, όταν έρθει, θα είναι το σινιάλο για να αρχίσετε το τρέξιμο και να ξεκόψετε μια και καλή με δαύτους. 

Ένας που πραγματικά βαδίζει το δρόμο του Δεξιού Μονοπατιού, διακρίνεται για την ισορροπία στο συναίσθημα, για την αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας που επιβεβαιώνει και η εσωτερική σας φωνή και, κυρίως, για την πλήρη ταύτιση λόγων και έργων. Δεν μπορώ εγώ να σας ζητάω να ελέγξετε τη λίμπιντό σας κι εγώ να τη σπαταλώ, όπως δεν μπορώ να σας ζητάω να ελέγχετε το συναίσθημα και την επιθυμία κι εγώ να διακρίνομαι για την κυκλοθυμία μου. Φυσικά, οι ανθρώπινες αδυναμίες είναι δεδομένες σε όλους μας και κανείς δεν είναι τέλειος. Αρκεί την ατέλειά του να μην τη βαπτίζει "μύηση" που οι υπόλοιποι δεν κατέχουν.

Ψυχική ανεπάρκεια

Ψυχική επίθεση και άμυνα (μέρος πρώτο)


Είναι, φαίνεται, το δυστυχές χαρακτηριστικό της Μεταφυσικής να μην μπορούμε να μιλήσουμε για αυτήν χωρίς να καταδεικνύουμε τις υπερβολές και τις ανοησίες με τις οποίες έχουν "στολίσει" τα πολύ σοβαρά της θέματα διάφοροι επιτήδειοι. Όμοια και σε αυτή την περίπτωση, πολύ φοβάμαι πως θα χρειαστεί να ασχοληθούμε περισσότερο με τις ανόητες δεισιδαιμονίες που κυκλοφορούν γύρω από το σημαντικό θέμα της ψυχικής επίθεσης και άμυνας, παρά με την ουσία του που είναι και η πραγματικά σοβαρή. 

Παρ' όλα αυτά, θα κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να εξετάσουμε το θέμα όσο πιο διεξοδικά γίνεται, αντλώντας πληροφορίες από διάφορους τομείς γνώσης, αποκρύπτοντας εκείνα που δεν χρειάζονται στον πολύ κόσμο και, τέλος, χωρίς να καταφύγουμε στον εντυπωσιασμό των "μαγικών συνταγών" προστασίας που διαφημίζονται στο διαδίκτυο, θα συμβουλέψουμε τους αναγνώστες μας με απλότητα αλλά όχι με απλοϊκότητα. 

Διότι υπάρχει ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός όσο και απλός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από μια ψυχική επίθεση και τον τρόπο αυτό συνήθως τον αποκρύπτουν όλοι εκείνοι που τιτλοφορούνται ως γκουρού της γνώσης. Η σοβαρότητα του θέματος, όμως, είναι δεδομένη και όσο και αν το κυνήγι μαγισσών, στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων, ξεκίνησε από προλήψεις και δεισιδαιμονίες, ε, δεν μπορεί, είχαν βάλει το χέρι τους και οι "μάγισσες" στο να αποκτήσουν αυτή τη φήμη. Ο κόσμος μπορεί να είναι τρελός κι εύπιστος αλλά όχι τόσο όσο θα ήθελαν μερικοί να πιστεύουν. Και οι μάγισσες το διαπίστωσαν με πικρό τρόπο αυτό, κι ακόμα το διαπιστώνουν.

Ψυχική επίθεση

παρακμή του ενήλικα…


Εμείς, τα παιδιά των λαϊκών γειτονιών, όταν πέφταμε, σαλιώναμε την πληγή, κλέβαμε μανταρίνια, ξαπλώναμε στο γρασίδι δίνοντας γροθιές ο ένας στον άλλον, κυνηγούσαμε τις νεαρές πίσω απ’ τις ελιές, ίσα – ίσα για να γευτούμε το χειλάκι τους, πιάναμε με γυμνά χέρια τα φραγκόσυκα και βουτάγαμε από δέκα μέτρα στη θάλασσα. 

Εμείς, οι ενήλικες των λαϊκών γειτονιών, ξεμάθαμε, σαλιώνουμε τα πενηντάευρα,

"Ο Δημιουργός"


Δε χασομέρησε ποτέ στις απολαύσεις της μνήμης, οι εντυπώσεις γλιστρούσαν από πάνω του φευγαλέες και ζωηρές. Το κόκκινο του αγγειοπλάστη, το στερέωμα πλημμυρισμένο στ’ άστρα, που ήταν και θεότητες, το φεγγάρι απ’ όπου έπεσε ένα λιοντάρι, η γυαλάδα ενός μαρμάρου κάτω από την αργή, ευαίσθητη άκρια των δαχτύλων, η γεύση της σάρκας του αγριογούρουνου, που του άρεζε να κομματιάζει με γερές δαγκωματιές, μια φοινικική λέξη, ο μαύρος ίσκιος που ρίχνει ένα κοντάρι πάνω στην κίτρινη άμμο, το ζύγωμα της θάλασσας ή των γυναικών, το δυνατό κρασί που κόβεται η αψάδα του με το μέλι, μπορούσαν, το καθένα χωριστά κι όλα μαζί, να γεμίσουν την έκταση της ψυχής του. 

Ήξερε τι θα πει φόβος, όμως και τι θα πει θυμός και θάρρος και, κάποια φορά, σκαρφάλωσε πρώτος σ’ ένα εχθρικό τείχος. Ακόρεστος, περίεργος, ανυπόμονος, με μόνη αρχή του την απόλαυση και την αδιαφορία που έρχεται μετά, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη και είδε, στη μια και την άλλη άκρη της θάλασσας, τις πολιτείες και τα παλάτια των ανθρώπων. 

Σε αγορές πολύβουες ή στη ρίζα ενός βουνού που η κορφή του χάνονταν στην καταχνιά και που, κάποτε, ίσως να ’ζησαν εκεί κένταυροι, άκουσε συγκεχυμένες ιστορίες που τις δεχόταν όπως δεχόταν την πραγματικότητα, δίχως να ψάχνει αν ήταν αληθινές ή φτιαχτές.

Σιγά σιγά, το σύμπαν μ’ όλη του την ομορφιά, άρχισε να τον εγκαταλείπει.
Μια καταχνιά επίμονη σκοτείνιαζε τις γραμμές του χεριού του, η νύχτα απογυμνώθηκε από τα αστέρια της, το έδαφος έγινε λιγότερο σταθερό κάτω από τα βήματά του. Όλα απομακρύνονταν και συγχέονταν. 

Όταν κατάλαβε πως άρχισε να τυφλώνεται, έκλαψε. 

Η στωική εγκαρτέρηση δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί κι ο Έκτορας μπορούσε να το βάλει στα πόδια χωρίς να ντροπιαστεί. «Δεν πρόκειται» ένιωσε «ούτε τον ουρανό να ξαναδώ, γεμάτο με το μυθολογικό του δέος, ούτε τούτο το πρόσωπο που θα το μεταμορφώσουν τα χρόνια». 

Η Μαγεία του Καθρέπτη

«Ποιό είναι το αντικείμενο που αν το κοιτάξουμε βλέπουμε τον εαυτό μας, ενώ κοιτάζουμε εκείνο;», ρωτάει ο Σωκράτης τον Αλκιβιάδη, που λύνει χωρίς δυσκολία το αίνιγμα: «Είναι φανερό Σωκράτη, πως είναι ο καθρέφτης ή κάτι σχετικό». «Είναι αδύνατον να δεις τον εαυτό σου χωρίς καθρέφτη», αναφέρει ο Αριστοτέλης και για τον Σενέκα είναι αυτονόητο ότι αυτός είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου εργαλείου: «οι καθρέφτες εφευρέθηκαν για να γνωρίσει ο άνθρωπος τον εαυτό του» και συνεχίζει λέγοντας πως αρχικά υπήρχαν οι φυσικοί καθρέφτες, μια πηγή ή μια λεία πέτρα, αργότερα τα μέταλλα. «Ο ένας κοιτάχτηκε σε κύπελλο, ο άλλος στο χαλκό και τελικά κατασκεύασαν ένα ειδικό κυκλικό αντικείμενο». Για να δούμε τον εαυτό μας, είναι ανάγκη να περάσουμε από κάτι άλλο, από υποκείμενο που είμαστε αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως αντικείμενο, ή ως άλλο, που είναι το είδωλο μας στον καθρέφτη. Αυτή η σύγχυση του εαυτού με τον άλλο είναι ένα από τα πολλαπλά παιγνίδια των αντιθέσεων, που καθιστούν τον καθρέφτη πεδίο συνάντησης των αντιθέτων.
nea acropoli mageia kathrepth
Και επειδή οι λέξεις είναι αποκαλυπτικές, στα ελληνικά κείμενα εμφανίζεται με τις λέξεις «έσοπτρον» (στον Πίνδαρο και στον Πλούταρχο) «ένοπτρον» (στις τραγωδίες του Ευριπίδη) και «κάτοπτρον», που ως λέξη εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Αισχύλο και είναι λέξεις που σημαίνουν ταυτόχρονα και την αντανακλαστική ιδιότητα του νερού. Βασικό υλικό του καθρέφτη είναι ο χαλκός, ο οποίος αναμειγνύεται με διάφορα μέταλλα, ανάλογα με τις περιόδους. Τα αργυρά ή χρυσά κάτοπτρα -όπως εκείνο της Ωραίας Ελένης- πρέπει να ήταν αρκετά σπάνια και τα γυάλινα -τα οποία επισημαίνει ο Πλίνιος- δεν εμφανίζονται πριν από τις αρχές της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Στην Ελλάδα μας είναι γνωστοί 3 τύποι κατόπτρων: τα κάτοπτρα με λαβή (από μέταλλο, ελεφαντόδοντο ή ξύλο), τα κάτοπτρα με βάση (για να χρησιμοποιείται ακουμπισμένος), και τα κάτοπτρα σε κιβωτιόσχημη θήκη, οι γνωστές μας «πυξίδες» που βλέπουμε στα μουσεία.

"Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου, που κρέμεσαι στον τοίχο..."

Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ



"Εδώ έγκειται η ανοησία της άμυνας. ..Λειτουργείς με την πεποίθηση ότι πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου από αυτά που συμβαίνουν γιατί αυτά φέρνουν υποτίθεται αυτό που σε απειλεί. Η αίσθηση της απειλής είναι...μια πεποίθηση ότι υπάρχει κίνδυνος που έχει τη δύναμη να σε κινητοποιήσει για να ετοιμάσεις κατάλληλη άμυνα.  Ο κόσμος βασίζεται σ’ αυτή την παλαβή ιδέα. Και όλες οι δομές του, οι σκέψεις  και οι αμφιβολίες του, οι ποινές του και οι βαρείς εξοπλισμοί, οι νομικοί του όροι και οι κώδικές του, τα ήθη του και οι αρχηγοί του και οι θεοί του, όλα χρησιμεύουν στη διατήρηση αυτής της αίσθησης απειλής....

Η άμυνα είναι φοβιστική. Πηγάζει από φόβο και κάθε νέα άμυνα που χτίζεις, αυξάνει το φόβο. Νομίζεις ότι προσφέρει ασφάλεια. Όμως μιλά για φόβο που εσύ τον έκανες πραγματικό και για τρόμο που εσύ τον δικαιολογείς.... Όμως το σώμα από μόνο του δεν μπορεί να έχει φόβο. ..Αν υπερασπίζεσαι τη ζωή του ή του δίνεις δώρα για να το ομορφύνεις ή χτίζεις τοίχους για να το κάνεις  ασφαλές, τότε απλά λες ότι  είναι  φθαρτό και τόσο επισφαλές που πρέπει να το φυλάς με την ίδια σου τη ζωή!...

ΚΟΙΤΑΖΩ είναι η μεγάλη, μαγική λέξη...



"...στην πορεία της αυτογνωσίας...Οι άνθρωποι θέλουν πάντοτε να αλλάζουν τον κόσμο και δύσκολα κατανοούν ότι το μόνο που χρειάζονται είναι η ικανότητα  να κοιτάζουν.  

Ο ψηλότερος στόχος του ανθρώπου, είναι η απόκτηση της ικανότητας να μπορεί να κοιτάζει τα πάντα και να μάθει ότι είναι καλά, έτσι όπως είναι. Αυτή είναι η πραγματική αυτογνωσία. Όσο ο άνθρωπος ενοχλείται και θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ορισμένα πράγματα, δεν έχει ακόμα φθάσει στην αυτογνωσία.

   Χρειάζεται να μάθουμε να κοιτάζουμε τα πράγματα και τα τεκταινόμενα του κόσμου αυτού, χωρίς το Εγώ μας να μας εμπλέκει αμέσως στα συναισθήματα της απέχθειας ή της συμπάθειας. Να μάθουμε να παρατηρούμε ήρεμα όλα τα περίπλοκα παιχνίδια της Μάγια. ...Κάθε αξιολόγηση μας παρασύρει στον κόσμο των μορφών και μας κάνει να "κολλάμε".

Όσο παραμένουμε κολλημένοι δεν λυτρωνόμαστε από τον πόνο, παραμένουμε αλύτρωτοι, "αμαρτωλοί", άρρωστοι. Κι έτσι συνεχίζει  κι η επιθυμία μας για έναν καλύτερο κόσμο και η προσπάθεια να τον αλλάξουμε. Να και πάλι ο άνθρωπος, πιασμένος στην ψευδαίσθηση του αντικατοπτρισμού, γιατί πιστεύει στην ατέλεια του κόσμου και δεν κατανοεί ότι ατελής είναι η όρασή του, που τον εμποδίζει να δει την ολότητα. 

Όταν το κάλλος η ομορφιά στην γυναίκα ενωθεί με την ανδρεία και σοφία ενός άντρα..φέρουν την ολότητα του ενός μιας διαχωρισμένης ψυχής.




Όταν το κάλλος η ομορφιά στην γυναίκα ενωθεί με την ανδρεία και σοφία ενός άντρα..φέρουν την ολότητα του ενός μιας διαχωρισμένης ψυχής.


Τι είναι το Αγαθό; είναι η εκτυφλωτική ομορφιά της ψυχής, η οποία εκδηλώνει το Προϋπάρχων και Αγέννητο Αγαθό, στον υπάρχων κόσμο, και γεννά το υπέρτατο αγαθό που ονομάζουμε ζωή.

Όταν η ζωή γίνεται η ψυχή σε έναν κατώτερο διττό κόσμο, μεταβάλλεται σε νου της αρμονίας, της αγάπης, όπου δίνει τα πάντα χωρίς να ζητά, διότι η ψυχή είναι από μόνη της η ζωή, και τίποτα χωρίς την ψυχή δεν μπορεί να υπάρξει!

Η ψυχή είναι ο νους της αρμονίας στον δικό μας κόσμο, είναι ο Άνθρωπος Νους, η ίδια η ζωή, διότι ο Νους είναι η ζωή.

Ο Άνθρωπος όμως διασπάστηκε, στο ένα κομμάτι του έγινε γυναίκα, στο άλλο άντρας, και ενδύθηκε ένα σώμα βαρύ, που το κουβαλά συνεχώς και αν εξουσιάζεται από αυτό γίνεται δούλος του σώματος, και ενώ του δίνει ζωή εξουσιάζεται από αυτό, και ενώ δίνει ζωή στο πνεύμα εξουσιάζεται από την διττή λογική του.

Περί ''Φώτισης''.







Και μόνο που λες την φράση:

''εγώ θέλω να φωτιστώ''

το έχεις ήδη μπλοκάρει*

Γιατί προσεγγίζεις την Φώτιση

σαν αντικείμενο που θέλεις

να κατέχεις*

Και η Φώτιση δεν είναι αντικείμενο

που μπορείς να το' χεις όποτε εσύ θελήσεις*

Ή να σου το κάνει δώρο κάποιος*


Η Φώτιση απλώς συμβαίνει ή δεν συμβαίνει*


Είναι όπως ο Έρωτας*

Και μόνο που λες την φράση:

''εγώ θέλω να ερωτευτώ''

το έχεις ήδη μπλοκάρει*

Σε έχει ήδη αποφύγει*

Άλλοι αντίδραση και άλλοι θέληση τη λένε..

της Σοφίας Θεοδοσιάδη



Δεν μου ταιριάζουνε τα μοιρολόγια και τα κλάματα..δεν μου ταιριάζαν οι πλερέζες..Πληγώθηκα και πόνεσα..άλλοτε από το θάνατο που επίσκεψη απρόσμενη μου έκανε..από νωρίς στο σπιτικό μου..κι άλλοτε από την απογοήτευση , που οι ''ζωντανοί οιθάνατοι''αγαπημένων μου προσώπων ,κάπου εκεί στης προδοσίας τα σκαλιά μου έστησαν καρτέρι..Έχει δικό του χρόνο και ωράριο αυτός..ο θάνατος ..ο βιολογικός..μα και ο''εντός'' και δε χτυπάει ποτέ σχεδόν στην ώρα του εκείνο το κουδούνι..Και βγήκε και μου ζήτησε τα δύσκολα.. τα πολύ δύσκολα..αγαπημένους μου να του ''τρατάρω''το ζήτησε με επιμονή..Αρνήθηκα πεισματικά εις την αρχή..μα ήταν άνισος ο αγώνας...Νικήθηκα δύο φορές..και η ήττα μου αυτή ήταν μεγάλη...Μα επερπάταγα πάντα μια ζωή..και κόντρα εις τα κύματα κινούσα για να πάω..

Αλήθεια είναι.. που εδιαλύθηκα και έκλαψα πολύ μα όχι ξεφωνίζοντας..τσιρίζοντας και φωνασκώντας.. Έκλαψε η ψυχή μου σιωπηρά μα γοερά...γιατί είναι ο θάνατος ,τον πιο μεγάλο πόνο που αφήνει..Μα ήταν εκείνη η δύναμη η εσωτερική..που άλλοι αντίσταση..άλλη αντίδραση και άλλοι θέληση τη λένε...Είναι η θέληση για τη ζωή..για τη συνέχεια.. που ορθούς μας στήνει εκείνη απέναντι απ' αυτόν..που λύπη ,θλίψη μα και πόνο μας σκορπά..Είναι η δύναμη για τη συνέχεια..για την ολοκλήρωση..το ψάξιμο πάνω στη γη για το ένδον της ψυχής μας..

Μετράει τις αντοχές ο ''θάνατος''..μετράει τη θέλησή μας...Αν αφεθείς είναι το πιο εύκολο για να σε παρασύρει,σ' ένα ποτάμι χείμμαρο και δίχως γυρισμό..Αργά ή γρήγορα θα βρεθείς.στο δέλτα προς τη θάλασσα..Και θα πνιγείς μες στη θολούρα των εκβολών...και θα χαθείς στην άκρια εκεί της θάλασσας..Μα εσύ το αποφάσισες..αντίδραση και θέληση το ονόμασες,αυτό που πάντα προς τα μπρος σε σπρώχνει..Σου αρέσουν οι ανοιχτές οι θάλασσες και λάτρης τους χρόνια τώρα δηλώνεις..και δε σου αρέσει να ''θαλασσοπνίγεσαι'' στις ''εκβολές των ποταμών''..Τα πέρασες τα δύσκολα Κυρά μου εσύ μονάχη σου..κολύμπησες βαθιά..μα ήξερες κολύμπι επαγγελματικό..κράτησες τις ανάσες σου ,ακόμα και στα απρόσμενα τα κύματα..σαν εχρειάσθηκε να κάνεις μακροβούτια..

Γιατί πάντα μας φταίει ο ‘’άλλος’’;


Όλγα Μουλάκη, M.Sc., Ψυχολόγος

Ζούμε λοιπόν, σ’ έναν ένοχο κόσμο;

Στον καθένα κάποιος ή κάτι φταίει για τις τωρινές συνθήκες της ζωής του: η μάνα, ο πατέρας, τα παιδικά χρόνια, η ατυχία, το κάρμα, η κρίση …. Απευθυνόμαστε στον άλλο για ότι συμβαίνει στη ζωή μας σήμερα. Πετάμε εκεί τις ευθύνες για τα ανεκπλήρωτα όνειρα, για τις επιθυμίες που έχουμε αλλά δεν ζήσαμε, για τις στεναχώριες μας, για τα προβλήματα μας. Ο άλλος ή οι άλλοι έχουν αναλάβει το ρόλο του ‘κακού’ στη ζωή: τι θα συνέβαινε όμως αν δεν ήταν τόσο κακός ο προϊστάμενος, η θεία, η πεθερά, ο σύντροφος, το κράτος, τα οικονομικά; Φανταζόμαστε πως η ζωή μας τότε θα ήταν υπέροχη! Κανένα πρόβλημα, τότε όλα θα κυλούσαν τουλάχιστον καλύτερα! Αμφιβάλλω!

Οι τυχεροί νικητές του λόττο…

Έρευνες σ’ όσους κέρδισαν πολλά χρήματα μέσω τυχερών παιχνιδιών, έδειξαν πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αφού απόλαυσαν –ή και διασκέδασαν τα ποσά που είχαν κερδίσει- βρέθηκαν πάλι στην ίδια οικονομική κατάσταση πριν την κερδοφόρα νίκη του λαχνού τους. Λίγοι ανάμεσα τους έκαναν κάποιες σταθερές επενδύσεις που διατήρησαν, αγοράζοντας π.χ. ένα σπίτι (που μπορούσαν στη συνέχεια να συντηρούν). Οι υπόλοιποι, απλώς έκαναν ένα ευχάριστο διάλειμμα απ’ στα προβλήματά τους. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες ζωής και όταν αυτές αλλάξουν σημαντικά μοιάζουμε σαν το ψάρι έξω από το νερό. Ουσιαστικά, μέσα μας τα χάνουμε και δυσκολευόμαστε να χαράξουμε μια νέα πορεία σε άγνωστο τοπίο. (Είναι διαφορετικό να φαντάζομαι τι θα συνέβαινε ‘’αν κέρδιζα στο λαχείο πολλά λεφτά’’ από το να βρεθώ πραγματικά σ’ αυτήν τη συνθήκη. Όταν το φαντάζομαι, σκέφτομαι μόνον κάποια όνειρα που θα ικανοποιούσα, αλλά παραβλέπουμε τις δυσκολίες ή τα θέματα, που μπορεί να ξεπηδούσαν τότε, επειδή στις εικόνες που φανταζόμαστε βλέπουμε συνήθως την μία όψη του νομίσματος). Με απλά λόγια, αν θέλω ν’ αλλάξω κάτι πραγματικά, δεν αρκεί ν’ αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες. Αν έχω όνειρο να πατήσω τη κορυφή του Έβερεστ, δεν φταίει το βουνό που είναι ψηλό, αλλά η δική μου προετοιμασία για να φτάσω εκεί.

Τελικά ποιος φταίει για τη ζωή μου;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα