Ενώ συνήθως το σεξ είναι πηγή ευχαρίστησης, κάποιες φορές μπορεί ναπροκαλεί σημαντική δυσφορία στο ζευγάρι. Ακόμη κι αν κάποιος αισθάνεται ικανοποιημένος με τη σεξουαλική του ζωή, μπορεί να ανησυχεί για την επίδοσή του, όταν ακούει άλλους να περιγράφουν τι κάνουν στην κρεβατοκάμαρά τους, και πόσο συχνά.

H ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα ή συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές. Αντίθετα, στηρίζεται στο βαθμό στον οποίο η σεξουαλικές εμπειρίες σας δημιουργούν ευχαρίστηση σε εσάς και την/ τον σύντροφό σας.
Περιεχόμενα
  1. Πολλοί αναρωτιούνται αν η σεξουαλική τους ζωή είναι «φυσιολογική». Μπορείτε να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε τι περιλαμβάνει η «φυσιολογική» σεξουαλική ζωή;
  2. Τι ερωτήσεις μπορεί να κάνει το κάθε άτομο στον/στη σύντροφό του, προκειμένου να καταλάβει αν καλύπτονται οι ανάγκες του/της.
  3. Τι θα προτείνατε σε ζευγάρια που έχουν σημαντικά διαφορετικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας;
  4. Τι θα προτείνατε σε ένα ζευγάρι που βιώνει εντάσεις, εξαιτίας του ότι ο ένας ζητάει σεξουαλικές πρακτικές που δεν ενδιαφέρουν ή και προκαλούν αποστροφή στον άλλον;
  5. Ποιες είναι οι συνθήκες που βοηθούν ένα άτομο να έχει ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα;
  6. Πότε θα πρέπει ένα ζευγάρι να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών;

Πολλοί αναρωτιούνται αν η σεξουαλική τους ζωή είναι «φυσιολογική». Μπορείτε να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε τι περιλαμβάνει η «φυσιολογική» σεξουαλική ζωή;

Είναι πολύ σύνηθες το να αναρωτιέται κανείς αν η συχνότητα και το είδος της σεξουαλικής του συμπεριφοράς μοιάζει ή διαφέρει από των άλλων ανθρώπων.
Για παράδειγμα, μπορεί ένα ζευγάρι να διαβάσει στατιστικές που αναφέρουν ότι το μέσο ζευγάρι κάνει σεξ 3 φορές την εβδομάδα. Μπορεί, όμως, να μην γνωρίζει ότι αυτό ενδέχεται να είναι το μέσο από ένα μεγάλο εύρος.
Η συχνότητα των επαφών μπορεί να κυμαίνεται από 0 για κάποιους μέχρι 15-20 για άλλους.
Επομένως, ακόμη κι αν η συχνότητα των επαφών είναι πάνω κάτω 3 φορές, η συμπεριφορά τους βρίσκεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της φυσιολογικής ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Το πιο σημαντικό δεν είναι το αν η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε σεξ μοιάζει με κάποιον μέσο όρο, αλλά το κατά πόσο το κάθε άτομο νιώθει άνετα και ικανοποιημένο μέσα στη σεξουαλική του σχέση.