Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή; Ποια τα συμπτώματά της, πως σχετίζεται με την άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το αλκοόλ; Διατροφή και Πρόληψη


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr


Υπολογίζεται ότι περίπου 150,000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και προσβάλλει πάνω από 1% του γενικού πληθυσμού αλλά η παρουσία της αυξάνεται σε 10% σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Η συχνότητα της, αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός της πατρίδας μας γερνάει. Όμως η συχνή αυτή αρρυθμία διαγιγνώσκεται εύκολα από την κλινική εξέταση και το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η Κολπική Μαρμαρυγή, ανήκει στις υπερκοιλιακές αρρυθμίες και είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως. Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική την κάνουν ιδιαίτερα συχνή ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Οι οικονομικές συνέπειες στους προϋπολογισμούς της υγείας καθώς και η πρόοδος τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και της επεμβατικής καρδιολογίας (ηλεκτροφυσιολογίας), έχει στρέψει τα φώτα της επιστήμης πάνω της.

Η αναγκαιότητα της πρόληψης στην καθημερινή ιατρική πράξη, καθίσταται απαραίτητη στις μέρες μας, λόγω του αυξανόμενου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι αυτοτελής πάθηση. Στην κολπική μαρμαρυγή οι δύο κόλποι της καρδιάς ουσιαστικά δεν συστέλλονται για να προωθήσουν το αίμα προς τις κοιλίες. Η προώθηση του αίματος γίνεται μηχανικά λόγω διαφοράς πιέσεως μεταξύ κόλπων και κοιλιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κόλποι δεν διεγείρονται σωστά ηλεκτρικά. Διεγείρονται άναρχα, γιατί καταργείται η φυσική ηλεκτρική διέγερση, από διάφορα ηλεκτρικά βραχυκυκλώματα τα οποία αναδύονται και επικρατούν. Οι λόγοι που συμβαίνουν όλα αυτά είναι πάρα πολλοί. Βασικά κάθε καρδιακή ή πνευμονική πάθηση που μπορεί να αυξήσει αισθητά τις πιέσεις μέσα στους κόλπους μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή. Σε αντιδιαστολή υπάρχει μια άλλη κατηγορία κολπικής μαρμαρυγής όπου οι κόλποι είναι φυσιολογικοί, οι πιέσεις μέσα στους κόλπους παραμένουν φυσιολογικές όμως αναπτύσσονται ηλεκτρικές εστίες μέσα στους κόλπους ή μέσα στις πνευμονικές φλέβες που τελικά δημιουργούν ηλεκτρικά κυκλώματα που καταργούν τον φυσιολογικό ηλεκτρικό ρυθμό της καρδιάς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι περιπτώσεις όπου η κολπική μαρμαρυγή προκαλείται από γονιδιακή διαταραχή δηλαδή από γονίδια που εποπτεύουν την λειτουργία ειδικών πρωτεϊνών μέσα στα μυοκαρδιακά κύτταρα του κόλπου.

Οδηγός χοληστερίνης

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και τείνουν να γίνουν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι δυσλιπιδαιμίες που περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ολικής και της LDL χοληστερόλης, χαμηλή HDLχοληστερόλη, καθώς και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Το σύγχρονο μοντέλο διατροφής (υψηλή πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών) αλλά και γενικότερα ο τρόπος ζωής (καθιστική ζωή κλπ) φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των δυσλιπιδαιμιών.
‘Πολεμήστε’  σωστά την χοληστερίνη σας!
Ως  υπερχοληστερολαιμία ορίζεται η υψηλή συγκέντρωση της ολικής χοληστερόλης (>220mg/dl ή >200mg/dl όταν συνυπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου) και της LDL  χοληστερόλης (≥130mg/dl) στο αίμα.
Εκτιμάται πως στην Ελλάδα το ποσοστό της υπερχοληστερολαιμίας (ολική χοληστερόλη>220 mg/dl) ανέρχεται στο 58% για τους άνδρες και στο 68% για τις γυναίκες ασθενείς (CARDIO2000).
Στη μάχη κατά της χοληστερίνης, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η διατροφή. Aν, λοιπόν, οι τιμές της χοληστερίνης σας έχουν την τάση να ανεβαίνουν, πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Aλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να επιφέρουν μείωση της χοληστερίνης που φτάνει το 20-30%, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η υψηλή χοληστερίνη σας δεν οφείλεται σε κληρονομικούς, παθολογικούς ή άλλους παράγοντες, αλλά επηρεάζεται κυρίως από μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη. Yπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες οδηγίες από τους ειδικούς, που αν τις ακολουθήσετε, σύντομα θα δείτε διαφορά.
Οι ειδικοί στις καρδιοπάθειες γνωρίζουν πλέον ότι η μείωση της χοληστερί­νης συνοδεύεται και από μείωση των εμφραγμάτων και των επεμβάσεων καρδιάς. Τόσο η πρόληψη, όσο και η αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές σας. Μειώστε, λοιπόν, τη χοληστερίνη σας:

Ψυχική ηρεμία- Πώς να την κατακτήσετε



Ψυχική ηρεμία... Τι ακριβώς είναι; Γιατί μεταβάλλεται; Ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν; Με ποιους τόπους μπορούμε να την κρατήσουμε στα φυσιολογικά μας επίπεδα; Οι πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο παρόν άρθρο.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η ψυχική ηρεμία συμβαδίζει με την ψυχική υγεία-έχοντας το πρώτο, εδραιώνεις το δεύτερο. Το να καταφέρουμε να είμαστε ήρεμοι, παρά το καθημερινό άγχος, το στρες που επικρατεί, την αλαζονεία των συνανθρώπων μας και γενικά την αβεβαιότητα που μας διχάζει, είναι σχεδόν κατόρθωμα.
Κάθε μέρα έρχεται κάτι καινούριο να προστεθεί στα βάρη μας, να μας εξασφαλίσει περισσότερο άγχος και να μας τρομάζει για το αύριο. Όμως, ας αναρωτηθούμε, γιατί το αφήνουμε να συμβαίνει; Διότι, εν μέρει, το άγχος εμείς το δημιουργούμε. Το θρέφουμε μέσα μας και όταν νιώθουμε να πιεζόμαστε από μία κατάσταση ή συμβάν το ελευθερώνουμε προς τα έξω, δυσκολεύοντας έτσι ακόμα τον εαυτό μας. Αυτή η κατάταση όμως δυσχεραίνει συνεχώς τη καθημερινή μας ζωή προκαλώντας τριβέςστη ψυχολογία μας. Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, ή τουλάχιστον να το ελαττώσουμε;

Θέλουμε πραγματικά να κάνουμε delete;

Ο λόγος για τον οποίο γράφω αυτό το άρθρο, είναι-για ακόμη μια φορά-παντελώς τυχαίος. Καθώς περιηγούμην στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίστηκε μπροστά μου ξαφνικά ένα άρθρο με τίτλο "Your brain has a delete button-Here's how to use it" ή αλλιώς ελληνιστί (για τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού μας) "Το μυαλό σου έχει κουμπί διαγραφής- Εδώ θα δεις πως να το χρησιμοποιήσεις”.
«Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού»
Στην παραπάνω ταινία, οι ήρωες επισκέπτονται μια ειδική κλινική, που μπορεί να διαγράφει τις μνήμες, με σκοπό να αφαιρέσουν τις δυσάρεστες αναμνήσεις τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν ήρεμοι και ευτυχισμένοι τη ζωή τους. Αυτήν την ταινία θυμήθηκα, λοιπόν, διαβάζοντας μερικές λεπτομέρειες για τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τη σημασία των νευρώνων, τη συνδεσιμότητα μεταξύ τους. Κάπου στη μέση του άρθρου αφαιρέθηκα τόσο που μπήκα στη θέση του Τζιμ Κάρευ και της Κέιτ Γουίνλετ και σκέφτηκα το εξής: για όλους μας έχει έρθει κάποια στιγμή-ή στιγμές-της ζωής μας, που βιώσαμε πόνο, απογοήτευση, ματαίωση και ευχηθήκαμε να υπήρχε ένας τρόπος, να διαγράφαμε όλα αυτά που μας πίκραναν, ώστε να συνεχίσουμε τη ζωή μας σα να μη συνέβησαν ποτέ. Αναρωτηθήκαμε, εάν θα γινόταν-αναίμακτα φυσικά-να αφήναμε πίσω μας άσχημες στιγμές, στιγμές που απορήσαμε "γιατί σε μένα", στιγμές που παρακαλέσαμε αυτό που μας συμβαίνει να είναι μονάχα ένα κακό όνειρο, που δε θέλαμε τίποτα άλλο από τη ζωή μας, μόνο να γινόταν να αναιρέσουμε το κακό που μας συνέβη, να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να μην έχουμε καν μνήμες του.
Ας πούμε, λοιπόν, ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ας υποθέσουμε πως η επιστήμη μας προσφέρει αυτό το "δώρο", μας επιτρέπει να "αφαιρέσουμε" από τον εγκέφαλο μας αυτές τις μνήμες που μας πληγώνουν και να αποκτήσει το μυαλό μας μια «λιακάδα». Πόσοι από εμάς είναι πραγματικά διατεθειμένοι να το κάνουν; Πόσοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, ελαφρά τη καρδία, θα σπεύδατε να πατήσετε "delete" σε όλα αυτά που σας πόνεσαν; Κατά την γνώμη μου-και μόνο- η απάντηση είναι σχεδόν κανένας.

Έτσι θα χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα και γυμναστική – Το μυστικό 30′ πριν από κάθε γεύμα

κιλά

Η παχυσαρκία είναι μια ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο και, δυστυχώς, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, για να χάσετε κιλά δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια “τιτάνια” προσπάθεια, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση 500 ml νερού 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) μπορεί να βοηθήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Μας βοηθάει να αποβάλλουμε τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα, λιπαίνει τις αρθρώσεις, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.
Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία εξέτασαν τις περιπτώσεις 84 παχύσαρκων ενηλίκων, τους οποίους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν οδηγία να καταναλώνουν 500 ml νερού 30 λεπτά πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό τους γεύμα, κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν οδηγία απλά να φαντάζονται ότι το στομάχι τους ήταν γεμάτο πριν από κάθε κύριο γεύμα.

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα

γλουτένη

Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσκολία ή ανικανότητα του οργανισμού να χειριστεί σωστά τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και σιτάρι.
Υπολογίζεται ότι το 99% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ήκοιλιοκάκη δεν γνωρίζουν την πάθησή τους επειδή δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.
Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι το 15% του γενικού πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με τη γλουτένη. Μήπως είστε ένας από αυτούς;
Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις παρακάτω παρενέργειες θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις:
  1. Πεπτικό πρόβλημα: Για παράδειγμα, έχετε πολλά αέρια, φούσκωμα,διάρροια και ακόμη και απόφραξη που σας κάνει να πηγαίνετε πολύ αραιά στην τουαλέτα.
  2. Τριχοειδής κεράτωση (έχει την μορφή “δέρμα σαν κοτόπουλο”, σαν πολλά μικρά εξογκώματα/σπυράκια, στην πίσω πλευρά των μπράτσων σας, όπως στην κεντρική φωτογραφία του κειμένου): Αυτό τείνει να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Α, ως αποτέλεσμα της επιβλαβούς δράσης της γλουτένης στο έντερο.
  3. Αυξημένη κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου ή αίσθημα

Σημαίνει ότι με απάτησε; O σύντροφος μου έχει μολυνθεί από τον HPV

Αποτέλεσμα εικόνας για Σημαίνει ότι με απάτησε; O σύντροφος μου έχει μολυνθεί από τον HPV

Συνήθως, η παρουσία του HPV σε ένα μονογαμικό ζευγάρι δημιουργεί ανησυχία και προβλήματα στη σχέση.
Η μόλυνση από τον HPV μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε στιμή στη ζωή ενός ανθρώπου και ο ιός να μην έχει εκφραστεί, δηλαδή να μην έχουν εμφανίσει συμπτώματα.
Επομένως, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πότε μολύνθηκε και από ποιον.

Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή: αυτές είναι οι 6 πιο πιθανές αιτίες

Ο σκύλος σου σ' αγαπάει και σου το δείχνει

Αυτοί είναι οι 25 τρόποι που το αποδεικνύουν! 

Image

 Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους ο σκύλος σου σού δείχνει την πιστή και ανιδιοτελή αγάπη του;   

1. Κλαίει υστερικά όταν φτάνεις σπίτι όσο και να έχεις λείψει, έστω και λίγα λεπτά.   

2. Σου γλύφει την μούρη. Kαι όχι δεν είναι αηδιαστικό ή ανθιυγιεινο είναι πολυ γλυκό και μάλλον η γλώσσα το ίδιο απολεπιστική με αυτή της γάτας.   

3. Πηδάει πάνω σου και σου αφήνει μελανιές. Αυτά είναι σημάδια αγάπης.   

4. Θέλει να έχει συνέχεια κάτι δικό σου. Παίρνει τις κάλτσες σου, τα εσώρουχα και τα παπούτσια σου στο κρεβάτι μαζί του. Αν σου έχει τύχει να έχουν έρθει φίλοι στο σπίτι και ο σκυλος σου να τους υποδέχεται με το σουτιέν σου στο στόμα του, αυτό είναι αγάπη.   

5. Πηδάει συνέχεια πάνω σου και ζητάει να τον/την πάρεις στα χέρια. Αυτό δεν το κάνει για να τραβήξει την προσοχή το κάνει γιατί η περιοχή του προσώπου σου που τρελαίνεται να γλύφει βρίσκεται μακριά. 

Δείτε ποια είναι η καλύτερη στάση στο σεξ για να συλλάβετε!

στάση σεξ



Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά η στάση στο σεξ φαίνεται ότι επηρεάζει και τις πιθανότητες σύλληψης.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα γονιμότητας, Δρ Marilyn Glenville, οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό όταν ο άντρας βρίσκεται από πάνω. Ο κύριος λόγος είναι ότι με τη στάση το σπέρμα απελευθερώνεται πιο κοντά στον τράχηλο της μήτρας και είναι ευκολότερο να φτάσουν τα σπερματοζωάρια στο ωάριο.
Όπως αναφέρει η ειδικός οι στάσεις που επιτρέπουν τη ροή του σπέρματος προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες ευνοούν τη σύλληψη!

25 ψυχολογικές αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν.

Η ψυχολογία είναι ένας κλάδος της επιστήμης που συναρπάζει πολλούς ανθρώπους. Ίσως επειδή βοηθάει στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των κινήτρων, που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά. Μπορεί για τους περισσότερους η ψυχολογία να φαίνεται ως κοινή λογική, αλλά αν κοιτάξει το θέμα λίγο πιο βαθιά θα καταλάβει, ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα.
Δείτε παρακάτω 25 ψυχολογικές αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν.
1. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι, όταν είναι απασχολημένοι. Τους βοηθάει να διατηρήσουν μια θετική στάση.
2.Η χαρά, ο θυμός, η θλίψη, η αηδία, ο φόβος και η έκπληξη είναι τα έξι μοναδικά συναισθήματα, που εκφράζονται καθολικά.
3.Η σοκολάτα απελευθερώνει τις ίδιες χημικές ουσίες στο σώμα μας, όπως όταν είμαστε ερωτευμένοι.
4.Οι άνθρωποι είναι πιο ειλικρινείς, όταν είναι κουρασμένοι.
5.Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων απελευθερώνει στο σώμα χημικές ουσίες, που μας βοηθάνε να εμπιστευτούμε πιο εύκολα τον άνθρωπο που αγκαλιάζουμε.
6.Έρευνες έχουν δείξει, ότι η απώλεια του κινητού μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο πανικό με την εμπειρία του θανάτου.
7.Σκεφτόμαστε πιο λογικά, όταν σκεφτόμαστε σε άλλη γλώσσα.
8.Ποτέ κανένας τυφλός άνθρωπος δεν έχει εμφανίσει σχιζοφρένεια.
9.Τα παιδιά του λυκείου έχουν το ίδιο επίπεδο άγχους με τον μέσο όρο των ασθενών στα ψυχιατρεία το 1950.
10.Ο εγκέφαλος αισθάνεται την απόρριψη ως πόνο.

NATURA

νταλι
Μόνο με τους Φυσικούς Νόμους μπορούν να εξηγηθούν-και- τα γεγονότα της ανθρώπινης δραστηριότητας-της οικονομικής εν προκειμένω.
Εφ’όσον η δράση του  ανθρωπου αναπόδραστα,αναπόφευκτα, καθορίζεται από αυτούς. Ασχετα μετο αν «βαφτίζουμε» «νόμους» τα τρέχοντα νομικά πλαίσια κάθε κράτους-κοινωνίας. Η αδήριτη ανάγκη για «αρπαγή», για «λεία», λειτουργεί με τους ίδιους Φυσικούς Νόμους,τόσο στα βάθη του Αμαζονίου,όσο και στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Ολα τα υπόλοιπα και πολύ υποκριτικά.Τα περί «κράτους δικάιου» και «νόμων της αγοράς» και  λοιπών  «κανόνων στην οικονομική δραστηριότητα» είναι μόνο μπαρούφες  και αυτομασκάρεμα. Είναι σαν να κρατάς ομπρέλα σε τσουνάμι. Κοροιδεύει ο ένας μας τον άλλον.
Αρα, μόνο υπό το πρίσμα των Φυσικών νόμων, μπορούν να εξηγηθούν απλά οι οικονομικές (άρα και κοινωνικές) αναταράξεις που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας.
Ανεξάρτητα από το αν η τρέχουσα οικονομική κρίση ήταν προσχεδιασμένη, ή απλά ένα «ατύχημα»,το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις της στην σειρά των Πραγμάτων (Οrder) όσο αφορά στις ζωές των ανθρώπων,είναι η ίδια.
Οταν ένα Φυσικό περιβάλον (ή οικονομικό  στην δική μας περίπτωση) μεταβάλεται για «χ» «ψ» λόγους,τότε οι επιπτώσεις είναι και παρόμοιες και-κυρίως-αναπόφευκτες.
Ποιοι πλήτονται από την κρίση; Σχεδόν όλοι. Ποιοι πλήτονται πρώτοι και πιο κάιρια; Οι «αντιλόπες». Τα μικρομεσαία θηλαστικά που ζουν από την χλωρίδα,η οποία λόγω «ξηρασίας» (οικονομικής στην περίπτωσή μας) λιμοκτονούν. Μειώνεται δραματικά ο αριθμός τους. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα ο «αποδεκατισμός» της-λεγόμενης- «μικρομεσαίας τάξης». Της «ραχοκοκκαλιάς» του «οικοσυστήματος».
Επόμενο στάδιο; Μα φυσικά η απίσχναση των θηρευτών,των σαρκοφάγων,τα οποία ζουν από το «κυνήγι» των «μικρομεσάιων» καταναλωτών-αντιλόπων. Οι «Ηλεκτρονικές», οι «Μαρινόπουλοι», οι «Μαμιδάκιδες», τα «Μega chanel» κλπ. Και τα λεγόμενα «κανόνια» δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα γίνουμε μάρτυρες και άλλων θανάτων περίφημων «θηρευτών» κατά μεσής της ξερής και άνυδρης κοινωνικής-οικονομικής σαβάνας.

Μάθημα Παιδείας από τη Βουλή των Εφήβων στον Φίλη

ImageHandler.ashx

Την σφοδρότερη κριτική για τις προωθούμενες αλλαγές στο δημόσιο σχολείο δέχθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και αυτό γιατί τα «πυρά» δεν προήλθαν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά από τα μέλη της Βουλής των εφήβων που είναι μαθητές λυκείου
Κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι έφηβοι βουλευτές αμφισβήτησαν ευθέως την πολιτική Φίλη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα αρχαία ελληνικά αποτελούν βάση για την σωστή γνώση των νεοελληνικών, πως η πρωινή προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να διατηρηθούν και  πως τα θρησκευτικά αποτελούν «εθνικό κεφάλαιο».
Ωστόσο, ούτε και αυτή την φορά ο κ. Φίλης φάνηκε να αμφιβάλλει για την ορθότητα των ενεργειών του και βάλθηκε να νουθετεί τους μαθητές επισημαίνοντάς τους μεταξύ άλλων ότι τα αρχαία ελληνικά δεν είναι «ζωντανή γλώσσα» και πως απαιτούνται «ουδετερόθρησκα σχολεία».
«Δεν έχω δει ποτέ μου δέντρο και φυτό να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του κι έτσι η νέα ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία» του επισήμανε έφηβος βουλευτής

Ο πνευματικός άνθρωπος (των γραμμάτων)

post-377

Πνευματικός άνθρωπος είναι ο φιλοσοφικά συγκροτημένος και καλλιεργημένος σε βάθος.

Ο άνθρωπος του πνεύματος θεωρείται ο αντίποδας του ανθρώπου της πράξης. Αυτό όμως δεν είναι αναγκαστικά απόλυτο. Ωστόσο είναι πραγματικότητα ότι ο θεωρητικός άνθρωπος των ιδεών και των φιλοσοφικών προβληματισμών διαφέρει ριζικά από τον πρακτικό άνθρωπο των συνεχών υποθέσεων και της βιομέριμνας.

Ο πνευματικός άνθρωπος δεν είναι εξωστρεφής και κοινωνικός (με πολλές διαπροσωπικές σχέσεις), αλλά αποξενωμένος κι απόμακρος, έχει μεγαλύτερη φήμη κα εκτίμηση, παρά όταν τον γνωρίσει κανείς από κοντά. Τότε ’’χάνει κάπως τα νερά’’ του και τα θέλγητρά του – εκτός βέβαια από κάποιες χτυπητές εξαιρέσεις που αφορούν συνήθως πολιτικά πρόσωπα.

Ο πνευματικός άνθρωπος έχει λεπτά κι ευγενικά αισθήματα, οξυδέρκεια και ψυχολογική ικανότητα, προσέχει τη λεπτομέρεια, ερευνά το βάθος και τις αιτίες των γεγονότων και διορθώνει με τη μελέτη και την κριτική του σκέψη την κοσμοθεωρία του.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πνευματικό άνθρωπο και στον πνευματώδη. Αλλά ας παρακολουθήσουμε μερικές ιδέες σχετικές με το πνεύμα, την πνευματική καλλιέργεια, το πνευματικό έργο, τους διανοούμενους και τους πνευματώδεις.

Πώς να πιεις χωρίς hangover: 5 tips για να το αποτρέψεις

Πώς να πιεις χωρίς hangover: 5 tips για να το αποτρέψεις

Είναι καιρός να παραδεχτούμε πως κατά καιρούς, πίνουμε λίγα ποτηράκια παραπάνω, και γυρνάμε σπίτι ολίγον τι μεθυσμένοι. Τι κάναμε λάθος και υποφέρουμε από hangover;
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ξυπνά όλο και πιο συχνά σε άγνωστα μέρη (α πα πα), αν ανοίγεις τα μάτια σου στο δικό σου κρεβάτι αλλά δεν θυμάσαι τι έκανες το προηγούμενο βράδυ, αν τα πρωινά της Κυριακής βλέπεις τον κόσμο γύρω σου να γυρίζει, σαν να είσαι ο Ζακ ο Γαλιφιανάκης στον ρόλο που τον έκανε νούμερο ένα λατρεία επί της Γης, ήρθε η ώρα να κρατήσεις σημειώσεις.
Πάψε να αναρωτιέσαι “τι στο καλό έκανα και μέθυσα”, να απορείς “πόσο ήπια πάλι χθες” και να δίνεις στον εαυτό σου τις γνωστές, ψεύτικες υποσχέσεις του τύπου “δεν βάζω ξανά στο στόμα μου αλκοόλ”. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, ώστε την επόμενη φορά που θα βγεις έξω, όταν ξεστομίζεις τα πρώτα “στην υγειά μας”, να είσαι βέβαιος ότι θα θυμάσαι να διηγηθείς τη συνέχεια, το επόμενο πρωί.

Ζήστε τη στιγμή για να είστε ευτυχισμένοι

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον μισό χρόνο της ημέρας σκέφτονται κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν. Έτσι βρήκαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αφαιρούνται και σκέφτονται κάτι διαφορετικό από αυτό με το οποίο ασχολούνται εκείνη τη στιγμή, σχεδόν τον μισό χρόνο της ημέρας. Ωστόσο αυτή η «ονειροπόληση» φαίνεται να τους κάνει λιγότερο ευτυχισμένους.
kissing 
Η ευτυχία φαίνεται να κρύβεται τελικώς στο να ζούμε την κάθε στιγμή, ειδικά μάλιστα εάν εκείνη η στιγμή είναι αφιερωμένη στο… σεξ, αναφέρουν οι αμερικανοί ερευνητές.
Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα 2.250 εθελοντών. Στόχος των επιστημόνων ήταν να ανακαλύψουν πόσο επικεντρωμένοι ήταν οι συμμετέχοντες σε αυτό που έκαναν κάθε στιγμή καθώς και τι ήταν αυτό που τους έκανε πιο ευτυχισμένους στην καθημερινότητά τους.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τη μισή ημέρα (για την ακρίβεια το 46,7% του χρόνου) το μυαλό των εθελοντών «περιπλανιόταν», υπό την έννοια του ότι σκέφτονταν κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν εκείνη τη στιγμή. Η συγκεκριμένη τακτική όμως φάνηκε ότι τους έκανε λιγότερο ευτυχισμένους. Στις λιγότερο ευτυχισμένες στιγμές της ημέρας συγκαταλέγονταν εκείνες που το άτομο εργαζόταν, ξεκουραζόταν ή ασχολούνταν με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι του. Αντιθέτως οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ημέρας ήταν όταν το άτομο έκανε σεξ, όταν ασχολούνταν με φυσική άσκηση ή όταν συζητούσε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα