Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ - Η ΑΤΑΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΩΣ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

Epictetus.png

Η φιλοσοφία του Επίκτητου – Μια εναλλακτική στάση ζωής
Της Δήμητρας ΑθανασάκουΨυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Ο Επίκτητος (50 – 138 μ.Χ. ) ήταν Έλληνας στωικός φιλόσοφος που γεννήθηκε στην Ιεράπολη της της Φρυγίας. Ήταν δούλος και ζούσε στη Ρώμη, αλλά κάποια στιγμή κατάφερε – δεν ξέρουμε πώς- να ζει ελεύθερος. Έγινε φιλόσοφος και διώχθηκε από τη Ρώμη εξαιτίας σχετικού διατάγματος του Δομιτιανού. Πήγε μετά στη Νικόπολη της Ηπείρου, όπου ίδρυσε φιλοσοφική σχολή. Μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγεται ο ιστορικός Φλάβιος Αρριανός, ο πραγματικός καταγραφέας των φιλοσοφικών του απόψεων, καθώς ο ίδιος δεν άφησε κανένα σύγγραμμα (όπως και ο Σωκράτης!). Ήταν ανάπηρος από το ένα πόδι, δεν ξέρουμε όμως πώς ακριβώς το έπαθε, κάποιοι λένε ότι έτσι γεννήθηκε, άλλοι ότι του το έσπασε σκόπιμα ο κύριός του.
Τα κύρια σημεία που εστιάζει ο Επίκτητος είναι η ακεραιότητα, η αυτοδιαχείριση και η προσωπική ελευθερία, την οποία προωθεί με το να ζητάει στους μαθητές του την λεπτομερή εξέταση δύο κεντρικών ιδεών, την προαίρεση ελεύθερη εκλογή στάσης ζωής  και τη σωστή χρήση των εντυπώσεων.
Στο Εγχειρίδιον ο Επίκτητος δίνει ρητές συμβουλές για το πώς πρέπει να ζούμε. Λέγεται Εγχειρίδιον γιατί όλα τα άτομα που θέλουν να ζήσουν όπως πρέπει, πρέπει να το έχουν πάντα μαζί τους εύκαιρο. Είναι ένα βιβλίο συνεχούς και απαραίτητης χρήσης, όπως το σπαθί (που συχνά αναφέρεται με αυτή την λέξη και φαίνεται η παρομοίωση να έχει παρθεί από εκεί) για έναν στρατιώτη.
Κάποια πράγματα τα εξουσιάζουμε και άλλα όχι, λέει ο Επίκτητος, και πρέπει να μάθουμε την διαφορά. Της εξουσίας μας είναι η γνώμη μας, η διάθεσή μας, η επιθυμία να απολαύσουμε, η προσπάθεια να αποφύγουμε, με άλλα λόγια όσα είναι δική μας ενέργεια. Δεν είναι της εξουσίας μας το σώμα, η περιουσία, οι δόξες, τα αξιώματα, με μια λέξη όσα δεν είναι δικής μας ενέργειας.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι κι αυτός είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με πράγματα πέρα από τον έλεγχό μας.
Αν θες, λέει, να μη σου τύχουν αρρώστιες, θάνατος ή φτώχεια, θα δυστυχήσεις. Την επιθυμία κατάργησέ την τελείως γιατί αν επιθυμείς κάτι που δεν είναι της εξουσίας σου θα αποτύχεις.
Κάθε τι που αγαπάς να εξακριβώνεις τι είναι, πχ να λες χύτρα είναι έτσι ώστε αν σπάσει να μην ταραχθείς, αν φιλάς το παιδί σου ή την γυναίκα σου να λες, άνθρωπος είναι, έτσι δε θα ταραχθείς όταν πεθάνει. Αν θες η γυναίκα σου, τα παιδιά σου και οι φίλοι σου να ζουν αιωνίως, είσαι ηλίθιος. Θέλεις δηλαδή να εξουσιάζεις εκείνα που δεν είναι της δικής σου εξουσίας. Θάνατο και εξορία και όλα που σου φαίνονται τρομερά λογάριαζέ τα κάθε μέρα. Περισσότερο από όλα τον θάνατο, μ΄ αυτό ποτέ δε θα συλλογιστείς τίποτα ταπεινό, ούτε θα επιθυμήσεις τίποτα με υπερβολή.  Πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας αλλά ταυτόχρονα να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας την θνητότητά τους. Η κυρίαρχη σχέση είναι με τον θεό: οι ανθρώπινες σχέσεις δεν θα έπρεπε να μας δίνουν λόγο να μεμφόμαστε τον θεό αλλά θα πρεπε να μας παρακινούν να χαιρόμαστε με την φυσική τάξη πραγμάτων.

Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ - ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ






Α. Εισαγωγή


Ου, μα τον αμετέρα ψυχά παραδόντα τετρακτύν,
Παγάν αενάου φύσεως ριζώματ’ έχουσαν

Μ’ αυτούς τους εξάμετρους στίχους ορκίζονταν οι Πυθαγόρειοι. Η τετρακτύς, «τετράδα»,  είναι γι’ αυτούς το σύμβολο, το οποίο αναπαριστά πλήρως τη μουσική – αριθμητική τάξη του κόσμου.

Ο Θέων ο Σμυρναίος λέει ότι η τετρακτύς «μοιάζει να περικλείει όλη τη φύση του Σύμπαντος» (δοκεί την των όλων φύσιν συνέχειν)1. Ο νεοπυθαγόρειος και νεοπλατωνικός αυτός φιλόσοφος, που γεννήθηκε κι έζησε στη Σμύρνη απ’ τα μέσα του 1ου ως τα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα, έγραψε 3 (απ’ όσο ξέρουμε) βιβλία, απ’ τα οποία ευτυχώς σώθηκε το ένα τουλάχιστον κι έτσι έμεινε μια σημαντικότατη πηγή αξιόπιστων πληροφοριών για τις πυθαγόρειες μελέτες.  Το έργο αυτό είναι «Των κατά των μαθηματικόν χρησίμων εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν».  Εκεί ο Θέων αναλύει έντεκα τρόπους με τους οποίους σχηματίζεται τετρακτύς’  έντεκα τετρακτύες. 


 Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά.

Υπάρχουν δύο τετρακτύες αριθμών, «η μια που σχηματίζεται με πρόσθεση, η άλλη με πολλαπλασιασμό. Και αυτές οι τετρακτύες εσωκλείουν τους μουσικούς, τους γεωμετρικούς και τους αριθμητικούς λόγους από τους οποίους σχηματίζεται η αρμονία του Σύμπαντος». Οι δυο τετράδες είναι: 1,2,3,4 και 1,2,3,4,8,9,27 (αυτή με την οποία σχηματίζει ο Πλάτων στον Τίμαιο την ψυχή του κόσμου). 

Οι άλλες τετρακτύες αναπαριστούν αντιστοιχίσεις. 

Η 3η τετρακτύς αντιστοιχίζει: στο 1 το σημείο, στο 2 την γραμμή,  στο 3 την επιφάνεια και στο 4 το στερεό.

Η 4η τετρακτύς αντιστοιχίζει: στο 1 το πυρ, στο 2 τον αέρα,  στο 3 το ύδωρ και στο 4 τη γη.

Η 5η τετρακτύς αντιστοιχίζει: στο 1 την πυραμίδα (τετράεδρο), στο 2 το 8-εδρο, στο 3 το 20-εδρο και στο 4 τον κύβο (6-εδρο).

Η 6η «είναι εκείνη των δημιουργημένων πραγμάτων». Αντιστοιχίζει: στο 1 το σπέρμα, ανάλογο του σημείου.  Στο 2 την αύξηση μήκους, ανάλογη της γραμμής. Στο 3 την αύξηση κατά πλάτος, ανάλογη της επιφάνειας. Στο 4 την αύξηση κατά βάθος, ανάλογη του στερεού.

Η 7η τετρακτύς «είναι εκείνη των κοινωνιών». Αντιστοιχίζει στο 1 τον άνθρωπο, στο 2 την οικογένεια, στο 3 την κωμόπολη και στο 4 την πόλη «επειδή είναι από αυτά τα στοιχεία που συντίθεται το έθνος».

«Ολες αυτές οι τετρακτύες είναι υλικές και αισθητές».

Η Μαγεία της Αναζήτησης

Ηραίο

Οι νέοι Κόσμοι, όπως κι οι νέες Ιδέες, δεν ανακαλύπτονται από «κυριλάτους» και βολεμένους…
ανακαλύπτονται από «αλήτες» που ρέει στο αίμα τους η Αναζήτηση.

Η επίτευξη ενός Στόχου κρύβει μέσα της τόσο την Ηδονή, όσο και την Οδύνη…

η χαρά για την επιτυχία που σε φέρνει στο κατώφλι της Πύλης του Νέου και άγνωστου Κόσμου, μετριάζεται από την λύπη για τον αποχωρισμό του Παλιού και γνώριμου.

Το να φτάσεις επιτυχώς στην Ιθάκη της Αναζήτησής σου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε καθησυχάσει και να σε οδηγήσει στην αδράνεια… αντίθετα, θα πρέπει να σε κινητοποιήσει έτσι ώστε να θέσεις γρήγορα τις βάσεις για την νέα σου Αναζήτηση.

Γυναίκες


Με αφορμή τις ημέρες που είναι αφιερωμένες στις γυναίκες και στις μητέρες, θέλω να γράψω μερικές σκέψεις. Πώς θα ήταν οι κοινωνίες μας αν δεν κυριαρχούσαν οι άνδρες στα δημόσια πράγματα; Πώς θα ήταν οι κοινωνίες μας αν δεν κυριαρχούσαν τα ανδρικά πρότυπα και η ανδρική δύναμη αλλά τα χαρίσματα των γυναικών; Πώς θα ήταν οι κοινωνίες μας αν ο Θεός ήταν γυναίκα;
Εκτός από την θεά Κυβέλη, τη μητέρα των θεών, στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν γιορτές για την Περσεφόνη. Για την κάθοδο της Περσεφόνης στον Άδη και για την επάνοδο της Περσεφόνης στη γη, την αναγέννηση της Περσεφόνης.
Σήμερα η θέση της γυναίκας δεν είναι η ίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Υπάρχουν χώρες που οι γυναίκες είναι ισότιμες με τους άνδρες και υπάρχουν χώρες που οι γυναίκες είναι πολίτες β΄ κατηγορίας.
Σε πολλές χώρες, οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα στην Παιδεία, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία και δεν έχουν δικαίωμα στο ίδιο τους το σώμα, αφού θεωρούνται ιδιοκτησία των ανδρών τους ή των πατεράδων τους.
Αλλά και στις χώρες του δυτικού κόσμου ανθεί το εμπόριο γυναικών, χωρίς μάλιστα οι γυναικείες οργανώσεις –και οι υπόλοιπες γυναίκες- να αντιδρούν ιδιαίτερα.
Έχω γράψει πολλές φορές πως με εντυπωσιάζει το ότι, ενώ οι πάντες ξέρουν πως γίνεται εμπόριο γυναικών ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ποτέ οι Ελληνίδες δεν αντέδρασαν, διοργανώνοντας, έστω, μια διαδήλωση υπέρ αυτών των γυναικών.
Και στις δυτικές κοινωνίες, η εικόνα της γυναίκας –ιδιαίτερα της νέας και όμορφης γυναίκας- είναι εμπορεύσιμη.
Γυναίκες-γλάστρες στην τηλεόραση, πανέμορφα νεαρά μοντέλα σε διαφημίσεις• δηλαδή, κυριαρχεί η εικόνα της γυναίκας που δεν χρειάζεται να σκέφτεται ή να μιλάει αλλά απλά να στέκεται δίπλα σε έναν άνδρα για να ομορφαίνει το σκηνικό.
Το αποτέλεσμα της Πατριαρχίας είναι οι γυναίκες να υιοθετούν ανδρικές συμπεριφορές, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που είναι ανδρικός.

Τσίμπα Τώρα Ένα Μυστικό

Του Πάνου Θεοδωρίδη

3

Υλικό σου είναι ένας βρωμερός πηλός, με πολλές προσμίξεις που λέγεται λέξεις.
Δεν έχεις κάν βοήθεια το συντακτικό και τη γραμματική, ή μάλλον θα σε βοηθούσε
κάπως άν ήξερες πώς δένονται μεταξύ τους οι λέξεις σε όλες τις γλώσσες της Βαβέλ,
πράγμα αδύνατο.Λεξούλες έχεις, λεξάρες, λέξαβλα.
 
Υπάρχουν άνθρωποι που ακούν μιά λέξη και αναλαμβάνονται στους ουρανούς,
άλλοι που καταναλώνουν εκατομμύρια ετησίως και δεν τους καρφώνεται τίποτε στο μυαλό. 


1

Το υλικό που δουλεύεις, σε τοποθετεί αυτομάτως σε συγκεκριμένη θέση στον κοινωνικό καμβά:
είσαι ένας μεροκαματιάρης, στην αρχαιότητα θα σε θεωρούσαν μετερχόμενο βάναυσο επάγγελμα,
στον μεσαίωνα θα ήσουν θεονήστικος, επομένως η ζωή σου μέσα σε ένα μοναστήρι
θα ήταν μονόδρομος.

Η Οδός των Μυστικών


Η Πραγματικότητα Είναι Πέρα από οποιαδήποτε αντίληψη, πέρα από την αντίληψη των ανθρώπων. Είναι (για την αντίληψη) το Απόλυτο Κενό, που Αποτελεί την ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ οποιασδήποτε μορφής ύπαρξης. Από Εδώ Πηγάζουν όλες οι υποκειμενικές διαφοροποιήσεις κι όλες οι αντικειμενικές εμπειρίες ύπαρξης. Όχι σαν Ουσία από Ουσία (σαν «διαφοροποιήσεις» κάποιας ουσίας) αλλά μονάχα σαν «δραστηριότητες», σαν φαινόμενα. Και σαν τέτοια («δραστηριότητες», «φαινόμενα») υπάρχουν μονάχα την στιγμή που συμβαίνουν, στο απόλυτο παρόν που ρέει. Έτσι η μόνη πραγματικότητα που μπορεί να συλλάβει η αντίληψη είναι η ροή των φαινομένων. Καμιά σταθερή ουσία δεν υπάρχει, καμιά σταθερή πραγματικότητα, παρά μόνο η αέναη εναλλαγή των φαινομένων, η ροή των φαινομένων, εδώ, τώρα (μέχρι την «εξάντληση» των αιτιών και των ίδιων των φαινομένων).

Από την Μία ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ αναδύεται κάθε περιορισμένη αντίληψη, κάθε αντίληψη προσωπικής ύπαρξης, στην οποία «αναφέρονται» όλες οι προσωπικές αντιλήψεις κι εμπειρίες ζωής και γνώση και γνώσεις. Η Συνείδηση που Βιώνει το ΒΑΘΟΣ της Ύπαρξης βιώνει την Ενότητα της ΒΑΣΗΣ, πέρα από δραστηριότητες και φαινόμενα. Η Συνείδηση που δομείται γύρω από μια προσωπική αντίληψη ύπαρξης, είτε μιλάμε για την Παγκόσμια Συνείδηση, είτε για το «εγώ» του ανθρώπου, είτε για την ζωώδη συνείδηση, αποτελεί πάντα μια δραστηριότητα, ένα φαινόμενο, που έχει τις αιτίες του, την «εξέλιξή» του, τους νόμους της εξέλιξής του και την τελική του ολοκλήρωση, στο τέλος του κύκλου του, μέσα στην Απόλυτη Σιωπή της Πραγματικότητας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς η ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ των πάντων Είναι Μία. Από Αυτή την ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ ο άνθρωπος «απομονώνει» την αντίληψη της προσωπικής ύπαρξής του, χτίζει το εγώ με την σκέψη (με την παγίωση πληροφοριών, την συνεχή αναπροσαρμογή τους και την διαρκή αλληλεπίδραση με το υπαρξιακό περιβάλλον) και χαράζει τον δικό του βιωματικό δρόμο στην ζωή με τις δραστηριότητές του.

Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος (σαν κάθε ύπαρξη) ποτέ δεν αποκόπτεται από την ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ του. Κι αυτό που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν Ύπαρξή του, Ουσία του, Ψυχή του, δεν είναι κάτι Σταθερό αλλά δραστηριότητα που επικάθεται στην ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ, ένα φαινόμενο ύπαρξης μόνο, που υπάρχει μόνο στο απόλυτο παρόν. Συνήθως οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΒΑΣΗ τους αλλά αποροφιούνται στον προσωπικό χαρακτήρα της φαινομενικής ύπαρξής τους. Και μέσα από την αντίληψη που έχουν, σαν προσωπικές υπάρξεις, νοιώθουν ότι είναι «χωρισμένοι» από την Πραγματικότητα και φτιάχνουν θεωρίες για την Πραγματικότητα, σχεδιάζουν Προσεγγίσεις της Πραγματικότητας και ακολουθούν μια πορεία εξέλιξης προς την Πραγματικότητα, μέχρι να φτάσουν στην Ολοκλήρωση, στην Φώτιση, στην Ένωση με την Πραγματικότητα (ή τον Θεό όπως αποκαλούν πολλοί την Πραγματικότητα).

Γιατί οι γυναίκες αφήνουν τους άντρες τους;


his-needs-her-needsΟ ψυχολόγος Willard Harley και συγγραφέας του best sellerHis Needs, Her Needs: Building An Affair-proof Marriage,μας δίνει τους 9 βασικούς λόγους που οι γυναίκες εγκαταλείπουν τους γάμους τους.
Το παράδοξο είναι πως ενώ οι γυναίκες συνήθως νοιάζονται πιο πολύ για την πορεία του γάμου τους, διαβάζουν σχετικά εγχειρίδια και επισκέπτονται πολύ πιο εύκολα οικογενειακούς συμβούλους, σύμφωνα με τις έρευνες είναι οι πρώτες που βλέπουν το διαζύγιο ως λύση. Τι ζητούν τελικά από τους άνδρες τους; Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί τόσο πολύ ώστε προτιμούν να ρισκάρουν το μέλλον της οικογένειας τους φεύγοντας από αυτή; Σύμφωνα πάντως με τον δόκτορα Χάρλει όταν οι γυναίκες καταφθάνουν στο ιατρείο του για βοήθεια και εκείνος τις ρωτάει για ποιο λόγο θέλουν να εγκαταλείψουν την οικογένεια τους εκείνες απαντούν τα εξής. 
Dreaming of Love
1. «Νιώθω μόνη και παραμελημένη»
2. «Ο άντρας μου δεν είναι πλέον φίλος μου»
3. «Η μόνη στιγμή που με προσέχει, είναι όταν θέλει σεξ»
4. «Ποτέ δεν είναι δίπλα μου και κυρίως όταν τον χρειάζομαι»
5. «Όταν με πληγώνει δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη»
6. «Ζει την ζωή του σαν να μην είναι παντρεμένος, σπάνια με προσέχει»
7. «Ζούμε στο ίδιο σπίτι αλλά στην ουσία ο καθένας ζει τη ζωή του»
8. «Δεν τον αναγνωρίζω πια, νομίζω ότι παντρεύτηκα ένα ξένο»
9.  «Δεν ενδιαφέρεται για ό,τι κι αν κάνω».

Μπορείτε Να Έχετε Αυτό Ακριβώς Που Θέλετε, Αρκεί Να Ζητήσετε Αυτό Που Ακριβώς Θέλετε.


Μπορείτε Να Έχετε Αυτό Ακριβώς Που Θέλετε,
Αρκεί Να Ζητήσετε Αυτό Που Ακριβώς Θέλετε.
 Ίσως να έχετε μερικές ιδέες, σχετικά με όλα αυτά, που θέλετε να έχετε στην ζωή σας, περισσότερα χρήματα, καλύτερη δουλειά, μεγαλύτερο αυτοκίνητο, πιο πολλούς πελάτες, ή καλύτερες σχέσεις. Ξέρετε όμως Ακριβώς Με Ακρίβεια τι Ακριβώς θέλετε; …κι αν αυτό που θέλετε είναι κάτι που όντως εσείς το θέλετε κι όχι κάποιος άλλος;
Για να έχουν οι Σκέψεις, Θετικές Σκέψεις, Σκοποί, Όνειρα, Δηλώσεις, δύναμη και να αποκτήσετε αυτό που ζητάτε, θα πρέπει να δείτε προσεκτικά, αυτό που Δηλώνετε στο Σύμπαν της ύλης, είναι αυτό που θέλετε; Είναι αυτό που θα σας κάνει καλύτερο εσάς και τους γύρω σας; Είναι αυτό που όταν το αποκτήσετε θα ομορφύνει την ζωή σας, θα αναδείξει τον καλύτερο τον ανώτερο εαυτό σας;
Καμιά φορά ζητάμε πράγματα και όταν τα αποκτούμε, ανακαλύπτουμε, ότι δεν είναι ακριβώς όπως τα έχουμε φανταστεί, δεν μας χαροποίησαν, δεν μας έδωσαν την ικανοποίηση που περιμέναμε. Συμβαίνει. Το πλέον τραγικό είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι ενεργειακά για να διαχειριστούμε-απολαύσουμε, το νέο, το διαφορετικό, το δυνατό. Καμιά φορά αυτό που ταιριάζει στις σκέψεις που κάνουμε, είναι η μιζέρια και η κακομοιριά, άσχετα του τι λέμε με τα λόγια.
Μπορεί να λέμε “θέλω περισσότερα χρήματα” αλλά σπάνια γνωρίζουμε τι θα κάνουμε με αυτά τα χρήματα όταν έρθουν, αν έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια-παιδεία- γνώση- μόρφωση, για την διαχείριση τους, και ακόμη χειρότερα δεν γνωρίζουμε ΠΟΣΑ ΑΚΡΙΒΩΣ χρήματα είναι αυτά που θέλουμε. Παρ όλα αυτά, απλά “θέλουμε περισσότερα χρήματα” έτσι χαριτωμένα και αόριστα.
Πίσω από αυτή την σχιζοφρένεια -  εκτός από την τεμπελιά να μάθετε περί αυτού που ζητάτε- είναι και η  Σκέψη που διασκορπίζεται δεξιά – αριστερά, που πηδάει από κλαδί σε κλαδί, σαν χαζοχαρούμενο πιθηκάκι. Για το ίδιο πράγμα που θέλετε, κάνετε, ταυτόχρονα, τουλάχιστον δέκα διαφορετικές σκέψεις, είναι σκέψεις που αντικρουόμενες που ανακατεύονται και γίνονται μαλλιά κουβάρια.

Η δύναμη των δηλώσεων στην αλλαγή της ζωής


Η δύναμη των δηλώσεων στην αλλαγή της ζωής
Οι δηλώσεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να υποστηριχτείς και να προχωρήσεις στην όποια αλλαγή επιθυμείς. Η δομή και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στις δηλώσεις δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα είναι επιλεγμένες ώστε να συντελέσουν στην επίτευξη των επιδιώξεών σου. Κάθε δήλωση είναι μια δυνατή ανακοίνωση προς τον εαυτό σου ότι κάτι που επιθυμείς είναι ήδη γεγονός, και σε βάζει σε μία κατάσταση, νοητική και συναισθηματική, που είναι σε σύμπνοια με αυτό που επιθυμείς.
Στη συγκεκριμένη αυτή κατάσταση, είσαι σε θέση να το προσελκύσεις.
Όταν εξασκηθείς στο να κάνεις δηλώσεις, θα μπορέσεις πολύ σύντομα να συνειδητοποιήσεις τον τρόπο που μέχρι σήμερα σκεφτόσουν, εκφραζόσουν και αισθανόσουν για κάποιες καταστάσεις που δεν σου ήταν ευχάριστες. Επιλέγοντας νέες λέξεις, νέες δομές σκέψεων και έκφρασης, μπορείς να αλλάξεις την ενέργειά σου απέναντι στα πράγματα, τις προσδοκίες και τη στάση σου απέναντι στις καταστάσεις που σε ενδιαφέρουν και με αυτόν τον τρόπο να επιτύχεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Δήλωση, λοιπόν, είναι οτιδήποτε λες ή σκέφτεσαι. Κάθε σκέψη που κάνεις, κάθε λέξη που λες, στον εαυτό σου ή στους άλλους. Τις χρησιμοποιείς κάθε στιγμή. Είτε το ξέρεις είτε όχι.
Αυτό βέβαια που συνήθως συμβαίνει, είναι ότι οι άνθρωποι σκέφτονται ή εκφράζονται με αρνητικό τρόπο. Αυτό τους οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα, αποδυναμωμένη πράξη και αδύναμα αποτελέσματα.
Τι χρειάζεται να προσέξεις
Χρειάζεται να δίνεις προσοχή στις σκέψεις σου, ώστε να διώχνεις εκείνες που δημιουργούν ανεπιθύμητες εμπειρίες. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι κάθε σου κουβέντα είναι μία δήλωση που προσελκύει και ανακυκλώνει τις ίδιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, κάθε φορά που θυμώνεις, ασυναίσθητα δηλώνεις στον εαυτό σου – στο μυαλό σου, ότι θέλεις περισσότερο θυμό στη ζωή σου. Κάθε φορά που νιώθεις ότι είσαι θύμα, δηλώνεις ότι θέλεις να συνεχίσεις να νιώθεις θύμα. Και τότε το μυαλό σου σε οδηγεί σε καταστάσεις όπου θα μπορείς να βιώνεις συνέχεια αυτό το συναίσθημα, ενώ αυτό που πραγματικά επιθυμείς είναι να πάψεις να το αισθάνεσαι.

Πως Λειτουργεί Το Μυαλό Μας;

How does our mind work?
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό σας; 
Γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλός μας δέχεται 40 εκατομμύρια πληροφορίες το δευτερόλεπτο, μέσω των 5 αισθήσεων; 

Φυσικά αν προσπαθούσαμε να τα αντιληφθούμε όλα, θα τρελαινόμασταν! Προκειμένου λοιπόν ο εγκέφαλός μας να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μαζική εισροή πληροφοριών, χρησιμοποιεί το υποσυνείδητο, ή δεξί μέρος του εγκεφάλου, ως φίλτρο.
 Έτσι, από τα εκατομμύρια των πληροφοριών αυτών, τελικά μόνο κάποιες γίνονται αντιληπτές περνώντας στο συνειδητό, ή αριστερό μέρος του εγκεφάλου.

Τελικά το μυαλό ακολουθεί 3 βασικές διεργασίες «φιλτραρίσματος» σε σχέση με τις πληροφορίες που εκλαμβάνει:

20 πράγματα που μας έμαθε ο Χόρχε Μπουκάι για την ευτυχία

20 πράγματα που μας έμαθε ο Χόρχε Μπουκάι για την ευτυχία

Οι ατάκες του διάσημου ψυχοθεραπευτή από την Αργεντινή είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

«Ο ελεύθερος άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του είναι γενναιόδωρος, αλληλέγγυος, ευγενικός και ικανοποιείται εξίσου όταν δίνει όπως και όταν παίρνει. Για αυτό, κάθε φορά που συναντάς ανθρώπους που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους, μην τους μισείς. Αρκετά προβλήματα έχουν με τον εαυτό τους»

«Η ελευθερία συνίσταται στο να είμαι σε θέση να επιλέγω ανάμεσα σε ό,τι είναι δυνατόν για μένα και να είμαι υπεύθυνος για την επιλογή μου»

«Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο όταν έχουμε συναίσθηση της παρούσας κατάστασης»

«Οι άνθρωποι είμαστε τόσο ξεροκέφαλοι που υποφέρουμε περισσότερο να πέσουμε έξω σε μια δυσοίωνη προφητεία μας, παρά αν πράγματι πάθουμε αυτό που προβλέψαμε»

«Η ελευθερία συνίσταται στην ικανότητα μου να επιλέγω στο μέτρο του εφικτού»

«Υπάρχουν κάποιοι που περπατούν στο κάστρο της ζωής τους προσπαθώντας να μην τους κοστίσει τίποτα, και δεν μπορούν να το ευχαριστηθούν. Υπάρχουν και άλλοι που βιάζονται να φτάσουν νωρίς, που χάνουν τα πάντα χωρίς κι αυτοί να ευχαριστηθούν. Κάποιοι λίγοι μαθαίνουν αυτό το μάθημα και παίρνουν το χρόνο τους για κάθε διαδρομή. Απολαμβάνουν κάθε γωνιά. Ξέρουν ότι δεν θα είναι δωρεάν αλλά καταλαβαίνουν ότι το κόστος του να ζεις αξίζει τον κόπο»

«Η αναποφασιστικότητα είναι μια από τις καλύτερες αιτίες των χειρότερων προβλημάτων, πολύ περισσότερο από τις λάθος αποφάσεις»

Μια Ινδιάνα Σταχτοπούτα



Στις ακτές του Ατλαντικού, στη χώρα που τώρα λέγεται Καναδάς, ζούσε
πριν από πολλά πολλά χρόνια ένας νέος ιθαγενής, γνωστός για τα
κατορθώματά του σε όλη τη γύρω περιοχή. Εκτός από γενναιότητα είχε και
τη μαγική ιδιότητα να γίνεται αόρατος, κι όλοι τον αποκαλούσαν «Γρήγορο
Άνεμο», επειδή τη μια στιγμή ήταν μπροστά σου και την άλλη χανόταν σαν
αέρας.


Η ικανότητά του αυτή είχε πολλές φορές σώσει τον λαό του από
επιθέσεις άλλων φυλών και δεν είναι παράξενο να πούμε ότι δεν υπήρχε
κοπέλα στη φυλή του που να μην είχε κάνει το παν για να τον παντρευτεί.

Ο Γρήγορος Άνεμος έμενε με την αδελφή του σε ένα «τίπι», μια
ινδιάνικη σκηνή κοντά στη θάλασσα. 


Για να γλιτώσει από τις κοπέλες που τον
πολιορκούσαν, αλλά και για να διαλέξει εκείνη που θα άξιζε πραγματικά, ο
νεαρός Ινδιάνος είχε δηλώσει ότι θα παντρευτεί την κοπέλα που θα μπορέσει
να τον δει, καίτοι θα είναι αόρατος, τη στιγμή που γυρίζει στη σκηνή του το
σούρουπο. 


Πολλές το προσπάθησαν αυτό, αλλά χωρίς επιτυχία γιατί ο νέος
είχε καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο με την αδελφή του: αν κάποια κοπέλα είχε
δείξει ενδιαφέρον, θα έπρεπε να κατεβεί στην παραλία τη στιγμή που έδυε ο
ήλιος. Εκεί θα συναντούσε την αδελφή του, η οποία ήταν και η μόνη που
μπορούσε να τον δει όταν ήταν αόρατος. 


Με διάφορες ερωτήσεις που
υπέβαλλε στην επίδοξη νύφη, π.χ. τι φορά ο αδελφός της, πώς έχει χτενισμένα
τα μαλλιά του κλπ. καταλάβαινε αμέσως αν έλεγε ψέματα. 


Κι ο αδελφός της
δεν θα παντρευόταν ποτέ μια ψεύτρα.

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όταν θέλουμε να περιορίσουμε το κρέας



Δεν μπορούμε να αμφιβάλλουμε ότι μια φυτική διατροφή προσφέρει όφελος στην υγεία του ανθρώπου.
Άτομα που καταναλώνουν φυτικά τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή τους παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 
Πρωτεΐνες υπάρχουν τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά προϊόντα. Οι φακές, τα φασόλια, η σόγια και τα προϊόντα της είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να συναγωνιστούν πολλές ζωικές τροφές. Το σημείο που τα φυτικά τρόφιμα υστερούν με τα ζωικά είναι στα συστατικά των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα.
Στο σώμα μας οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη παρέχουν 20 αμινοξέα, από τα οποία τα 11 μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας. Τα υπόλοιπα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας πρέπει να παρέχονται από την διατροφή.
Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν  όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του οργανισμού και για αυτό το λόγο οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας. Αντιθέτως, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η σόγια αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς παρέχει και τα 9 από τα απαραίτητα αμινοξέα.
Αν και πιο παλιά υπήρχε η πεποίθηση ότι πρέπει να συνδυάζονται οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα μαζί με άλλες που είχαν περισσότερα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να λάβει τις απαραίτητες 9 πρωτεΐνες για την εύρυθμη λειτουργία του. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι εφόσον υπάρχει μια ποικιλία φυτικών τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης της απαιραίτητης πρωτεΐνης.

Η μοναδική απόδειξη ζωής είναι η ωρίμανση

Αν τοποθετήσετε μια πέτρα κάτω από ένα μικροσκόπιο και την παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε ότι ποτέ δεν αλλάζει.  Αλλά, αν τοποθετήσετε ένα κοράλλι κάτω απ? το ίδιο μικροσκόπιο, θα διαπιστώσετε ότι μεγαλώνει κι αλλάζει.
anorimotita
Συμπέρασμα: το κοράλλι είναι ζωντανό, η πέτρα είναι νεκρή.
Πώς θα ξεχωρίσετε ένα ζωντανό λουλούδι από ένα νεκρό;
Ζωντανό θα είναι αυτό που ωριμάζει και μεγαλώνει.
Η μοναδική απόδειξη ζωής είναι η ωρίμανση!
Το ίδιο ισχύει και στον ψυχολογικό κόσμο. Αν ωριμάζετε, είστε ζωντανοί. Αν δεν ωριμάζετε, είναι πολύ πιθανόν να είστε νεκροί. Μπορεί να έχετε ως κινητήρια δύναμη περισσότερο την επιθυμία να ωριμάσετε παρά την ανάγκη να διορθώσετε τα ελαττώματά σας. Αν δέχεστε ότι μπορείτε πάντα να ωριμάζετε, να βελτιώνεστε, να γίνεστε όλο και μεγαλύτεροι, τότε αυτό είναι αρκετό.

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα...επέλεξε τα χρώματα της ουτοπίας!




" Πολλοί παραπονούνται ότι τα λόγια του σοφού είναι πάντα απλά παραβολές και δεν έχουν καμιά χρησιμότητα στην καθημερινή ζωή, η οποία είναι η μόνη ζωή που έχουμε. Όταν ο σοφός λέει 'πήγαινε εκεί', δεν εννοεί ότι θα πρέπει να πάμε σε κάποιο πραγματικό τόπο, πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ούτως ή άλλως, αν η πράξη αυτή άξιζε τον κόπο. Εννοεί ότι υπάρχει εκεί πέρα κάτι καταπληκτικό, κάτι άγνωστο σε μας, κάτι που επίσης ο ίδιος δεν μπορεί να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μας βοηθήσει στο ελάχιστο. Όλες αυτές οι παραβολές έχουν πραγματικά ως στόχο να πουν απλώς ότι το ακατανόητο είναι ακατανόητο κι ότι ήδη το γνωρίζουμε αυτό. Οι φροντίδες όμως της καθημερινότητας για τις οποίες πρέπει να αγωνιστούμε κάθε στιγμή είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα.
Σχετικά με αυτό ένας άνθρωπος είπε κάποτε: 'γιατί τέτοιος δισταγμός; Αν μόνο ακολουθούσατε τις παραβολές εσείς οι ίδιοι θα γινόσαστε παραβολή κι έτσι θα μπορούσατε να απαλλαχθείτε απ'όλες τις καθημερινές σας έγνοιες.'
Ένας άλλος είπε: 'πάω στοίχημα ότι κι αυτό είναι επίσης μια παραβολή'
Ο πρώτος είπε: 'κέρδισες'
Ο δεύτερος είπε: 'αλλά δυστυχώς μόνο στην παραβολή'
Ο πρώτος είπε: 'όχι, στην πραγματικότητα! Στην παραβολή έχεις χάσει' "

Η ζωή, όταν την επενδύουμε σωστά, είναι αρκετά μεγάλη

post-244

Το θέμα όμως δεν είναι ότι έχουμε λίγο χρόνο ζωής, αλλ’ ότι σπαταλάμε μεγάλο μέρος του. Η ζωή, όταν την επενδύουμε σωστά, είναι αρκετά μεγάλη και μας έχει προσφερθεί με ικανοποιητική γενναιοδωρία, ώστε να μας επιτρέψει να επιτύχουμε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Όταν όμως εμείς τη διασπαθίζουμε σε πολυτέλειες και απερισκεψίες, όταν την αφιερώνουμε σε ολέθριες δραστηριότητες, αναγκαζόμαστε τελικά να παραδεχτούμε –υπό το κράτος βέβαια της έσχατης ανάγκης- ότι έχει ήδη τελειώσει, χωρίς να συνειδητοποιήσουμε πώς περνούσε.
 Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα:

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Ο σεισμός είναι μια απότομη κίνηση ή δόνηση του στερεού φλοιού της Γης. Συνήθως προέρχεται από τη διάρρηξη γεωλογικών στρωμάτων και την απότομη μετατόπιση των δύο τμημάτων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Τα ρήγματα συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία των επιφανειακών σεισμών, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται σεισμογόνα ρήγματα.
seismic-waves-crossec-CMΑνάλογα με το εστιακό τους βάθος χωρίζονται σε επιφανειακούς (h < 60 km), σε ενδιάμεσου βάθους και σε μεγάλου βάθους  (h > 300 km). Οι δύο τελευταίοι ονομάζονται και πλουτώνιοι.
Η κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών
Η λιθόσφαιρα χωρίζεται σε επτά πολύ μεγάλες πλάκες, αλλά υπάρχει κι ένα πλήθος άλλων μικρότερων. Π.χ.  στην περιοχή του Αιγαίου υπάρχουν πολλές μικρές πλάκες. Οι πλάκες επιπλέουν στην πλαστική ασθενόσφαιρα.
Τριών ειδών κινήσεις μπορούν να συμβούν στα όρια μεταξύ πλακών

ΠΑΝΙΚΟΣ

dusza-lasu-ilya-kisaradov8-580x387

Πάντα είχα μεγάλη πίστη στη δύναμη του μυαλού. Θρησκείες, κοσμοθεωρίες, κοσμογενέσεις, ουρανοξύστες, αεροπλάνα, γέφυρες, πολύπλοκες εγχειρήσεις, φάρμακα για ανίατες ασθένειες, ανακαλύψεις. Κι επιβίωση. Όλα δημιουργήματα μυαλών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία, όλα επιτεύγματα μιας αγωνιώδους προσπάθειας του ανθρώπου να «θρώσκει άνω», να κοιτάζει ψηλότερα, όπως επέβαλε η ιερή ετυμολογία.
Κι ανάμεσα στα χειροπιαστά δημιουργήματα, το ανθρώπινο μυαλό φτιάχνει ακόμα ένα. Την κρίση πανικού. Την τρομακτική ανατροπή της τάσης να ανέβεις, την ακύρωση της πτήσης, τη βουτιά στο σκοτάδι.
Η πιο σκοτεινή σου στιγμή. Μια μοναχική ελεύθερη πτώση στο χάος. Κι η ανεξήγητη απόφασή σου να πιαστείς από το γλοιώδες χέρι του φόβου, σε μια μάταιη προσπάθεια να μην σε καταπιεί το κενό. Το σατανικό παιχνίδι ενός μυαλού, του δικού σου μυαλού, που έχει βαλθεί να σκοτώσει το σώμα σου.
Η καρδιά σου χτυπάει γρήγορα και θέλει να αποδράσει από το σώμα σου. Τα αυτιά βουίζουν και το στόμα σου έχει στεγνώσει. Οι παλάμες ιδρώνουν και τρέμουν, τα πόδια έχουν ριζώσει στο χώμα, λες και ζωντανεύουν μπροστά σου όλοι οι εφιάλτες. Χωρίς να υπάρχει ορατός κίνδυνος. Χωρίς να υπάρχει καμία απειλή. Εκτός από αυτήν που σε επισκέφθηκε στο κεφάλι σου. Εκτός από την απειλή που έχεις πλάσει με περισσή φροντίδα μόνος σου.
Και νιώθεις ότι δεν υπάρχει πια σώμα. Έχεις γίνει ένα τεράστιο κεφάλι. Ένα μεγάλο πονεμένο κεφάλι που βουίζει, φοβάται και βαραίνει τους ώμους σου.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

ΤςΑΕΤςΕΤ32-768x373

Θα ήθελα να σε ενημερώσω, αγαπητέ αναγνώστη, ότι αν περιμένεις να διαβάσεις ακόμα ένα κείμενο το οποίο θα «κατακρεουργεί» εκείνον τον τύπο, που έγινε γνωστός ως ο «αγάπη μόνο», τότε θα απογοητευτείς. Και αν αναρωτηθείς, γιατί τότε βάλαμε τη φωτογραφία του να συνοδεύει το κείμενο, θα σου απαντήσω με μια έννοια που το όνομα της ξέρει, πλέον, και ο αγαπητός μου και ειλικρινά αξιοσέβαστος κυρ-Βαγγέλης που βόσκει τα προβατάκια έξω από την αυλή του σπιτιού μου. Μάρκετινγκ. Συγκεκριμένα προώθηση προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, σου την έφερα.
Έτσι, λοιπόν, και εγώ, χρησιμοποιώντας το μάρκετινγκ, κάπως αργοπορημένα, είναι η αλήθεια, μια και είμαι τρισάθλιος έμπορος, απόρροια της αμπαλοσύνης που έχω με τα ψέμματα, παίρνω μια αφορμή που πουλάει για να σου πασάρω αυτό που θέλω. Η διαφορά μου, όμως, με όλα τα κοράκια τύπου Θέμος Αναστασιάδης, που όρμησαν να τον φάνε, είναι ότι αυτοί το κάνουν για να σου πασάρουν αυτό που θες και εσύ.
Γιατί όλα αυτά για τα οποία κράζεις την κουλτούρα του Νεοέλληνα, εσύ είσαι αυτός που τα έχει δημιουργήσει με τα κλικ σου, τα like σου, τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις. Αλλά δεν θα έπρεπε να σε ανησυχεί αυτό, αγαπητέ αναγνώστη. Δεν είναι τόσο ανησυχητική η επιτυχία που μπορεί να έχει ο χαβαλές, το τρολλάρισμα ή ακόμα και η στυγνή εκμετάλλευση ανθρώπινων απωθημένων.Διότι όλα τα παραπάνω όμορφα και μη είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας σου για οτιδήποτε άλλο  πέραν από τις προσωρινές εντυπώσεις που προκαλούνται από ακραία και προσωρινά ερεθίσματα που βασίζονται στην ξεφτίλα, στο αίμα, στη δυστυχία και στο ανθρώπινο κρέας.
Και πάλι επιμένω. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχεις εγκαταλείψει τελείως την ψυχαγωγία σου και έχεις αφιερωθεί εξ’ ολοκλήρου σε μία αμφιβόλου αποτελεσματικότητας «διασκέδαση». 

Για τις μανούλες που έφυγαν


jasmine_1.jpg


Φαντάσου να μην μπορείς να πεις «μανούλα μου, χρόνια σου πολλά».

Φαντάσου να μην έχεις προφτάσεις να την γνωρίσεις.

Σκέψου να είναι από καιρό λυτρωμένη από τα γήινα και συ να την αναζητάς σε λευκά μάρμαρα, λιβάνια και χλωμές φωτογραφίες.

Σκέψου να σ’έχει ξεχάσει από καιρό, γιατί το Alzheimer σας χτύπησε την πόρτα. Σας χτύπησε γιατί για κείνη είναι θολότητα και κενό, για σένα είναι πόνος.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Κωνσταντίνος μού είπε: «Άλλο να χάνεις το πατέρας σου, άλλο να χάνεις την μάνα σου. Η μάνα είναι ξεριζωμός από τον κόσμο σου. Θανατώνεται ο ομφάλιος λώρος σου, η σύνδεσή σου με την ζωή που σου έδωσε πνοή».

Ο Κωνσταντίνος μου δάκρυσε. Άλλο πράγμα η μάνα, άλλο ο πατέρας.

Έχω ζήσει την απώλεια του πατέρα μου. Στα 26 μου.

Θέλω να αργήσει πολύ η απώλεια της μάνας μου. Σήμερα είναι 72.

Κι ας ξέρω πως ακόμα προσπαθώ να ξεφορτωθώ ό,τι άθελά της μου σφήνωσε στο κεφάλι. Όλα όσα «μάτωσα» για να απενδυθώ.

Για να ξορκίσω το κακό, είχα γράψει ένα κείμενο για τα χέρια. Την είχα στο μυαλό μου. Με τρομάζουν τα ακίνητα χέρια. Αυτά που από την δημιουργία πάγωσαν στην ακινησία.

Για την Μπεττούλα μου που μου είχε κολλαριστούς τους γιακάδες στη σχολική ποδιά.

Για τα σουβλάκια που μου έφερνε στο διάλειμμα του σχολείου.

Για το σταύρωμα που μου έκανε κάθε βράδυ για να κοιμηθώ ήσυχα.

Οι άνθρωποι ξεχνάνε μαμά

Sunset-Splash-by-Paul-McGee

Της Κρυσταλλένιας Γαβριηλίδου
Οι άνθρωποι ξεχνάνε μαμά
Ότι και αν κάνεις γι’ αυτούς,
Όσο και αν τους σταθείς
24ωρο να σαι πάντα εκεί
Αυτοί ξεχνάνε…
Δε με προετοίμασες γι’ αυτό,
Δε μου χτισες τείχη και άμυνες
Παρά με βοήθησες να τα γκρεμίσω όλα,
Για να δώσω ότι έχω απλόχερα
Να μάθω να τους δέχομαι όπως είναι..
Οι άνθρωποι όμως ξεχνάνε μαμά…
Δεν έχουν τα ίδια μετρά και σταθμά
Δε δίνουν, μόνο παίρνουν
Σε κάνουν πέρα όταν τους δοθεί η ευκαιρία
Λες και δεν υπήρξες ποτέ..
Μου έμαθες να συγχωρώ και να δίνω δεύτερες ευκαιρίες
Μα οι άνθρωποι ξεχνούν μαμά…

Οι Έλληνες, το Γονίδιο Ε και οι άλλοι Λαοί!




Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. 

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. 

Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. 

Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. 

Αυτό είναι που τους ενοχλεί. 

Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. 

Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. 

Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. 

Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχουν γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. 

Έλληνες κτίσανε τις πυραμίδες της Αιγύπτου;


Οι πυραμίδες ήταν σκεπασμένες από ένα κράμα που προκαλούσε τη βροχή και μετέτρεπε την έρημο σε περιοχή με πλούσια βλάστηση: “Ο εξωτερικός ρόλος των πυραμίδων ήταν να αντανακλούν το φως, να αντικαθρεφτίζουν το σεληνιακό φως αλλάζοντάς του την πόλωση και να επηρεάζουν έτσι την ατμόσφαιρα ώστε να βρέχει κάθε ορισμένα φεγγάρια.. 


Επίσης η πυραμίδα του Χέοπα έχει ύψος 149,504μ τη στιγμή που η απόσταση της γης από τον ήλιο είναι 149.504.000χιλ. 

-Η ετυμολογία της λέξης πυραμίδα είναι ελληνική πυρ+ αμίς= το δοχείο της φωτιάς. 

Άλλοι επιστήμονες λένε ότι προέρχεται από την λέξη ΠΥΡΑΜΙΣ ή ΠΥΡΑΜΟΥΣ. 

Η ΠΥΡΑΜΟΣ ήταν ο πλακούντας καθώς και γλύκισμα τριγωνικό από ΠΥΡΟ = ΣΙΤΟ 

Ο ΗΣΥΧΙΟΣ αναφέρει ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ = ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΕΠΙ ΤΑ ΚΑΤΩ ΚΑΤΕΡΧΟΜΕΝΑ. 

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ (Μέρος E)



Είναι αυτός ο δικός σας αγώνας; Μπορείτε να κοιτάξετε από εκεί που βρίσκεστε και να αφήσετε τον εαυτό σας να δει την μεγαλοσύνη; Αξίζετε αρκετά ώστε να δείτε την δική σας υπέροχη σύνδεση με ΟΛΑ όσα υπάρχουν; Μπορείτε να την διεκδικήσετε σαν μέρος δικό σας; Μπορείτε να αντέξετε να την αρνείστε ακόμα; Είστε πρόθυμοι να αφυπνιστείτε στην επεκτατικότητα η οποία είστε; Μπορείτε να ανοιχτείτε στον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε με τα πάντα στον κόσμο σας; Είστε έτοιμοι να δεχτείτε ότι λειτουργεί πάντα για λογαριασμό σας; Μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας να γνωρίζει την ισχυρή δημιουργική ουσία που κυλά μέσα, ως, μέσω, και γύρω σας; Μπορείτε να δεχτείτε ότι το Σύμπαν υφαίνει λέξεις, προτάσεις, και παραγράφους σε μια γλώσσα μέσω συμβόλων, σημείων, περιστάσεων, και ανθρώπων που εμφανίζονται ακριβώς μπροστά σας όλη την ώρα;
ΕΣΕΙΣ είστε τα πάντα. Απλά σκεφτείτε το. ΕΣΕΙΣ είστε μέρος του «άλλου» και της Μεγαλύτερης Ενότητας. ΕΣΕΙΣ είστε όλα όσα υπάρχουν γύρω σας. ΕΣΕΙΣ, ναι ΕΣΕΙΣ. ΕΣΕΙΣ είστε Θεία Ουσία, όπως είναι και όλα τα άλλα στην δημιουργία. Υπάρχει μια γλυκιά γλυκύτητα που την αισθάνεσαι όταν μιλάς στον Θεό, το Σύμπαν, την Πηγή, την Ενότητα. Ψηλώνει όταν μπορείς πραγματικά να αντιληφθείς ότι η πεταλούδα, το φίδι, το ορφανό, και ο άστεγος άνθρωπος είναι όλα εκφράσεις δικές ΣΑΣ, ως εκφράσεις της Πηγής.
Μπορείτε να νιώσετε μια γλώσσα να σας απαντά. Ανοιχτείτε σε αυτήν. Αυτό πηγαίνει πέρα από το νου, επειδή είναι του «Νου της Πηγής», το 95% του εγκεφάλου που οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν. Οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην δύναμη του πραγματικού εγκεφάλου η οποία βρίσκεται μεταξύ του ιερού πλέγματος και του ηλιακού πλέγματος του εντέρου και συνδέεται με την επέκταση των γαγγλίων της καρδιάς. Εδώ υπάρχει κάτι βαθύ και απόλυτο επειδή είναι το κανάλι με το οποίο ο Νους της Πηγής μεταφέρει τα μηνύματα. Μια γλώσσα που μιλάει το Σύμπαν σε ευθεία σύνδεση με τα κέντρα αυτά σας ζητάει να γιατρευτείτε. Η γιατρειά αυτή θα σας βοηθήσει να τραβηχτείτε έγκαιρα στα μέρη που οι εικόνες αυτές αναφέρονται έτσι ώστε να μπορέσετε να διαλύσετε τα ψέματα που συνδέονται με αυτά. Σας ζητάει να στραφείτε προς τα μέσα στο σώμα σας και να νιώσετε που το συναίσθημα σας μιλάει. Κάθε μήνυμα θα προκαλέσει ένα συναίσθημα στο σώμα. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο κυριότερος σκοπός του μηνύματος. Πρόκειται για δώρα, που σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν να νιώσετε το ταξίδι της γιατρειάς της ψυχής σας. Σας οδηγούν προς την αλήθεια σας και την έκφραση της Αλήθειας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα