Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια για να διεγείρει τον εγκέφαλο και να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ανθρώπους, σύμφωνα με τις δηλώσεις κάποιων ερευνητών τους οποίους έχει χρηματοδοτήσει το αμερικανικό Πεντάγωνο για τη συγκεκριμένη έρευνα-τεχνολογία.
Η τεχνολογία αυτή ξεκίνησε με αρχικό σκοπό να βοηθήσει εκείνους τους στρατιώτες που είχαν μειωμένη ικανότητα σχηματισμού αναμνήσεων λόγω τραυματισμού στο κεφάλι, βοηθώντας γενικότερα τους στρατιώτες να ανταπεξέλθουν στις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, αν σκεφτούμε λίγο καλύτερα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα και σε άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα στους ηλικιωμένους, προκειμένου να τονώσει τη μνήμη τους.
Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του Nature σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σικάγο, προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών σε εθελοντές παρουσιάστηκαν από δύο ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από την DARPA, την ερευνητική υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο σύστημα, προς το παρόν, δοκιμάζεται σε ασθενείς στους οποίους είχαν ήδη εμφυτευθεί ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο για την αντιμετώπιση της επιληψίας. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται σε δύο διαφορετικές περιοχές του ιππόκαμπου. Ο ιππόκαμπος αποτελεί εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται πως παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης.