Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ, Η ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ


Τέλη Ιουνίου 1769 ξεκινάει για το Αιγαίο η πρώτη ναυτική μοίρα της Ρωσίας με διοικητή τον ναύαρχο Σπιρίντωφ, στην πραγματικότητα το κουμάντο έχει ο Άγγλος Γκραίηγκ που υπηρετεί στο τσαρικό ναυτικό. Μαζύ τους και ο πλοίαρχος Αντώνης Ψαρρός από την Μύκονο. Με επικεφαλής τον Σκωτσέζο Έλφινστον έχει ήδη αναχωρήσει ένα μήνα πριν, για την Ελλάδα βέβαια, άλλος ρωσικός στόλος. Τον τρίτο κομμάτι της θαλάσσιας δύναμης της Ρωσίας έχει διοικητή τον Δανό Άρφ. Στο Οίτυλο της Μάνης, σα σήμερα 17 Φεβρουαρίου, το 1970 φθάνει από Λιβόρνο με τέσσερα πολεμικά παπόρια ο Ορλώφ και κηρύσσει την επανάσταση. Τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, των σκλάβων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι τα «Ορλωφικά», ένα αξιοπρόσεκτο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, μισό αιώνα πριν το 1821.
Τι δουλειά έχουν οι Ρώσοι στα νερά μας; Έχουν πρόβλημα με τον Σουλτάνο. Κοτζάμ τσάρος και δεν τον αφήνουν οι Τούρκοι να βγει από την Μαύρη Θάλασσα. Να, γιατί ο Μέγας Πέτρος, ο θεωρούμενος αναμορφωτής και εκσυγχρονιστής τσάρος αρχίζει νταλαβέρι με τους βαλκάνιους... αδελφούς χριστιανούς. Κι όταν άρχισαν τα μπαμ μπουμ το 1711, στο ρωσοτουρκικό πόλεμο, οι Έλληνες περίμεναν τη νίκη του τσάρου, τη δική τους ελευθερία.

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ, ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ



του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Τώρα που έφυγε από τη θέση του, ο Λέανδρος Ρακιντζής τα λέει πιο καθαρά. Θέλετε να πάθετε ένα μικρό σόκ; Ακούστε. Ανέκαθεν κατηγορούσαμε τους γιατρούς για τα φακελάκια. Και ως ένα βαθμό είχαμε δίκιο.
Πόσο δίκιο όμως; Μόλις ένα τοις εκατό. Ο πρώην γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης είναι σαφής ότι το 99% των φακελακίων δίνονται οικειοθελώς. Και ιδού γιατί. Ο Έλληνας, λέει, είναι πονηρός, δίνει το φακελάκι για να τον προσέξει ο γιατρός. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι όλοι θέλουν τον καλύτερο γιατρό για να παρακάμψουν τη σειρά και να προηγηθούν των άλλων ασθενών.

Νοιάζομαι για τον εαυτό μου σημαίνει…

Διάβαζα ένα επιστημονικό άρθρο τις προάλλες που μού έδωσε τροφή για σκέψη. Έλεγε ότι η ικανοποίηση μιας μαμάς από τον εαυτό της και τη ζωή της είναι πιο σημαντική για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού από την εκπαίδευσή της, από το εισόδημά της, από το αν δουλεύει ή όχι αλλά και από το πόσες ώρες δουλεύει.
Αυτό σημαίνει ότι όταν αδιαφορούμε για τον εαυτό μας, κάνουμε κακό όχι μόνο σε εμάς αλλά και στα παιδιά μας.
noiazomai-gia-ton-eafto-mou
Πώς όμως μπορούμε να νιώσουμε ικανοποίηση από τη ζωή μας και τον εαυτό μας; Τι σημαίνει φροντίζω και νοιάζομαι για τον εαυτό μου;
✔ Νοιάζομαι για τον εαυτό μου σημαίνει ότι αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μουακριβώς όπως ακριβώς είναι.
✔ Νοιάζομαι για τον εαυτό μου σημαίνει ότι σταματάω να επικεντρώνομαι σε αυτά που δεν έχω και αρχίζω να νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτά που έχω.
✔ Νοιάζομαι για τον εαυτό μου σημαίνει ότι αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και κάνω πράγματα που με ευχαριστούν. Χρόνο για να βγω μια βόλτα, να απολαύσω τον ήλιο, να ακούσω την αγαπημένη μου μουσική, να αυτοσυγκεντρωθώ, να επαναφέρω στη μνήμη μου ευχάριστες αναμνήσεις.

Παρέα με τους μουεζίνηδες!)

 

Τελικά, δεν τη χορταίνω την Τουρκία. Αποφασίζω να την ξανακάνω έναν γρήγορο κύκλο: Άγκυρα, Σμύρνη, Έφεσσο, Κωνσταντινούπολη, Σαμψούντα, Τραπεζούντα. 
Κι από κει θα πάρω σύριζα τ’ ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα, κι αφού χορτάσω θα φύγω για Αίγυπτο κι Αλεξάνδρεια...
Μπαίνω στην Άγκυρα απ’ την ανατολική της πλευρά.
Επισκέπτομαι το ναό του Αυγούστου, χτισμένο πάνω σ’ έναν αρχαίο ναό, τα τείχη της ακρόπολης, τη στήλη του αυτοκράτορα Ιουλιανού, που το ύψος της ξεπερνάει τα 15 μέτρα.
Απ’ το φρούριο, μακριά προς τα βουνά, αχνοφαίνεται το χωριό Πολατλί. Ως εκεί είχε φτάσει ο ελληνικός στρατός το 1922. 
Το αποτέλεσμα απεικονίζεται σ’ ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα μπροστά στο Εθνογραφικό Μουσείο που δείχνει τον Έλληνα αρχιστράτηγο να παραδίνει ταπεινωμένος το ξίφος του στους νικητές...
Σήμερα ο βασικός μου στόχος είναι να επισκεφτώ και να γνωρίσω από κοντά τη Θεολογική Σχολή της Άγκυρας, σ’ ένα στενάκι πίσω απ’ τη Νομική. 
Ιδρύθηκε μόλις το 1949, όταν η κεμαλική λαίλαπα που σάρωσε όλα τα θρησκευτικά ιδρύματα και ιεροδιδασκαλεία άρχισε να υποχωρεί...
Οι Τούρκοι μουσουλμάνοι θεωρούν τη σκληρή κεμαλική περίοδο ως τη δική τους "εικονομαχία"! 
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Τα παλιά τζαμιά επιδιορθώθηκαν, νέες σχολές ιμάμηδων ιδρύθηκαν, επιτράπηκε το κάλεσμα απ’ τους μιναρέδες στην αραβική γλώσσα και σε μερικές επαρχίες ξανακούστηκαν οι παραδοσιακές τυμπανοκρουσίες τις νύχτες του ραμαζανιού. 
Μέχρι και σε χριστιανικές εκκλησιές δόθηκε άδεια να λειτουργήσουν. Η Τουρκία μάλλον μπαίνει σε φάση νεοοθωμανισμού...
Συναντώ ένα φοιτητή της Θεολογικής Σχολής. Έχει διοριστεί μουεζίνης σ’ ένα τζαμί της παλιάς Άγκυρας. 

Οι "Καραμανλήδες" θύματα του ελληνικού εθνικισμού!



Εθνολογικά η Καππαδοκία του 9ου αιώνα ήταν Συριακή επαρχία. Με συνεχώς αυξανόμενο αρμενικό πληθυσμό.

Όμως, απ’ τις αρχές του 10ου αιώνα τα δεδομένα ανατρέπονται. Γίνονται οργανωμένοι αυτοκρατορικοί εποικισμοί και η Καππαδοκία γεμίζει Αρμένηδες. Είναι η περίοδος της μεγάλης άνθησης του αρμένικου στοιχείου της Αυτοκρατορίας.

Πλέον, σε όλα τα μεγάλα πόστα του Κράτους, Αυτοκράτορες, Πατριάρχες, Στρατηγοί, ανεβαίνουν Αρμένιοι. Η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία γίνεται ουσιαστικά Αρμενική.

Το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα της αυτοκρατορίας είναι οι βαριά οπλισμένοι ιππείς. Οι λεγόμενοι "κατάφρακτοι". Το σώμα αυτό αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους. Που θεωρούνταν οι καλύτεροι ιππείς της εποχής.

Το στερεότυπο του "αντρείου και ανίκητου Αρμένιου ιππέα" διασώζεται τόσο μέσα απ’ τη χριστιανική όσο κι απ’ τη λαϊκή παράδοση. 

Ο Άι Γιώργης ο δρακοκτόνος, καππαδοκικής καταγωγής, είναι η κλασσική μορφή του Αρμένη κατάφρακτου.

Αλλά κι ο έτερος Καππαδόκης, ο μυθικός Διγενής Ακρίτας, αν και γιος Σύρου και Ρωμαίας αριστοκράτισσας, έχει όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Αρμένη ιππέα...

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ

lifehub-anthropos-filosofia-105

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ένα νέο κεφάλαιο του μεγάλου βιβλίου της πνευματικής ζωής ετοιμάζεται να γραφεί, μία νέα διαστολή της συνείδησης πρόκειται τώρα να αρχίσει, μία νέα αναγνώριση της θείας προσοχής είναι τώρα δυνατή για την ανθρωπότητα και η αποκαλυπτική προσδοκία θα αποδείξει την ακρίβεια του βιβλικού ρητού «πας οφθαλμός όψε ται Αυτόν».
Η θρησκευτική ζωτικότητα μπορεί να συνοψισθεί για μας σε μία σειρά αναγνωρίσεων. Την αναγνώριση Εκείνων, που στο διάστημα των αιώνων, αποτέλεσαν την Αποστολική Διαδοχή, η οποία στέφθηκε μέσα από τους μεγάλους πνευματικούς ηγέτες που ήρθαν μεταξύ των ανθρώπων και ίδρυσαν τις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες.
Την αναγνώριση των μεγάλων εκείνων ιδεών της αγάπης, της ζωής και της σχέσης, οι οποίες πάντοτε βρίσκονταν μετέωρες στη σκέψη των ανθρώπων και που πρόκειται τώρα να προσλάβουν την ορθή τους έκφραση. Την αναγνώριση της αληθινής αδελφότητας του ανθρώπου, η οποία βασίζεται επί της ενιαίας ζωής, η οποία δρα δια της ενιαίας ψυχής και εκφράζεται δια της ενιαίας ανθρωπότητας.

Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ "ΜΑΥΡΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ"

The Black Knight Satellite as seen in space
Ο Μαύρος Ιππότης όπως φαίνεται στο Διάστημα
Λέγεται πως βρίσκεται σε τροχιά περί τον πλανήτη μας εδώ και 13.000 χρόνια! Ο "Μαύρος Ιππότης" επίσης λέγεται πως ανήκει στους Αρκτουριανούς και είναι συνδεδεμένος με το ασύλληπτης τεχνολογίας αστροσκάφος "Αθηνά" που επίσης τους ανήκει..
Ο μυστηριώδης δορυφόρος "Black Knight" έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι το παράξενο αυτό αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί σε πολική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, είναι στην πραγματικότητα ένα διαστημικό απόβλητο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο αινιγματικός τεχνητός δορυφόρος είναι στην πραγματικότητα ένας εξωγήινος δορυφόρος, που κάποιοι τον έστειλαν στη Γη για να παρακολουθεί την ανθρωπότητα.

Ένα εκατ. παιδιά στην Αφρική σε υποσιτισμό λόγω “ξηρασίας” – Μαζί με τη σκόνη τους κλέβουν και τη βροχή!

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά στην ανατολική και νότια Αφρική υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό λόγω της ξηρασίας που πλήττει την μαύρη ήπειρο και αναμένεται να επιδεινωθεί

Ο λόγος; Εξαιτίας του κλιματικού φαινόμενου “Ελ Νίνιο”, λέει η UNICEF, που όλα τα γνωρίζει, όλα τα καταγράφει, εκτός από το ότι το κλίμα χειραγωγείται μετά μανίας!
«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα υποχωρήσει αλλά η επίδρασή του στα παιδιά θα είναι αισθητή για χρόνια. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και η επιβίωση των παιδιών εξαρτάται από μέτρα που λαμβάνονται τώρα», δηλώνει η Λέιλα Γαραγκόζλο-Πακάλα, διευθύντρια της UNICEF για την ανατολική και νότια Αφρική.
Ο οξύς και σοβαρός υποσιτισμός χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους παιδιών μικρότερων των πέντε ετών παγκοσμίως. Εδώ και δύο χρόνια, ο όγκος της βροχής είναι πολύ μικρότερος από τον μέσο όρο στις περιοχές αυτές της Αφρικής και η συγκομιδή είναι πενιχρή. Κατά συνέπεια οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονται και οι κάτοικοι πρέπει να μειώνουν την τροφή τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά κυρίως να εκτίθενται στην πείνα και τις ασθένειες.

Αφήνοντας τον συναισθηματικό πόνο στο παρελθόν


Όλοι έχουμε πληγωθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Δύσκολα υπάρχει κάποιος ενήλικας ή έφηβος σήμερα που να μην έχει βιώσει συναισθηματικό πόνο. Ο πόνος δεν αμφισβητείται.
let-go-past-hurts-move-onΤο τι "κάνει" όμως κανείς με τον πόνο αυτό, είναι ενδεχομένως σημαντικότερο από τον ίδιο τον πόνο. Μπορεί να επιλέξει να δραστηριοποιηθεί και να ζήσει πάλι τη ζωή του ή να ανακυκλώνει το παρελθόν του και κάτι το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει.
Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν πως είναι δυνατόν να απαγκιστρωθεί κανείς από το παρελθόν του και να προχωρήσει μπροστά.
Οι περισσότεροι συνηθίζουμε στην αρχή να κατηγορούμε τους άλλους για τον δικό μας πόνο. Κάποιος έκανε κάτι λάθος ή μας αδίκησε με κάποιο τρόπο που είχε σημασία για εμάς. Θέλουμε να μας ζητήσουν συγνώμη και θέλουμε να αναγνωρίσουν ότι μας αδίκησαν.

Νέος βιοεκτυπωτής παράγει λειτουργικούς ιστούς για μεταμόσχευση



Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν έναν βελτιωμένο εκτυπωτή που μπορεί και τυπώνει τρισδιάστατους ζωντανούς ιστούς, δίνοντας νέες προοπτικές στην Αναγεννητική Ιατρική.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology, οι εκτυπωμένοι ιστοί προορίζονται για μεταμόσχευση και αντικατάσταση κατεστραμμένων οργάνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Αντονι Ατάλα, διευθυντή του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Wake Forest» της Βόρειας Καρολίνα, ανέπτυξαν το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Εκτύπωσης Ιστών και Οργάνων» (Integrated Tissue and Organ Printing System - ITOP), μετά από προσπάθεια δέκα ετών.

Το ITOP εκτυπώνει διαδοχικά στρώματα βιοδιασπώμενων υλικών (πολυμερών) που σχηματίζουν ένα σκελετό με το σχήμα του ιστού, καθώς και υδρογέλη που περιέχει τα αντίστοιχα κύτταρα. Η εκτυπωτική διαδικασία δεν προξενεί καμία βλάβη στα ζωντανά κύτταρα.

Το εκτυπωτικό σύστημα τροφοδοτείται με στοιχεία από αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, έτσι ώστε τα εκτυπωμένα όργανα να έχουν τις εκάστοτε επιθυμητές διαστάσεις. Ένα εξειδικευμένο λογισμικό υπολογιστή καθοδηγεί την εκτύπωση.

Τι Μας Εμποδίζει να Αλλάξουμε Γνώμη;

change

Από τη στιγμή που μία πληροφορία θα περάσει στον σκληρό μας δίσκο ως γεγονός, αυτομάτως σώζεται ως προσωπικό πιστεύω και η διαδικασία διαγραφής του καθίσταται δύσκολη και ορισμένες φορές ακατόρθωτη.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δε θέλουμε να συμμετέχουμε στη μια πορεία αλλαγής πλεύσης της σκέψης μας και να την αντικαταστήσουμε με μία νέα, πιο εξελιγμένη μορφή της;
Έχουμε πειστεί πως αν αλλάξουμε γνώμη για κάποιον ή για κάτι θα θεωρηθούμε ανώριμοι και ασταθείς, φοβούμενοι τυχόν επικριτικές στάσεις.
Είναι άξιον περιέργειας το γεγονός πως, ενώ συμφωνούμε ότι η προσωπική ανάπτυξη συνεπάγεται την υπέρβαση του μέχρι χθες εαυτού μας, κατακτώντας καθημερινά ένα υψηλότερο και πολυδιάστατο επίπεδο νόησης και κατανόησης του κόσμου που ζούμε και μας περιβάλλει, δείχνουμε ανυπέρβλητη δυσφορία στη θέα μιας εν δυνάμει εγκατάλειψης πρότερων πεποιθήσεων, οι οποίες δεν αφήνουν χώρο ενσωμάτωσης νέου υλικού.
Για να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αυτή θέση, αποκρύπτουμε ή συχνά καμουφλάρουμε το φίλτρο υποδοχής ανανέωσης πληροφοριών και αποπροσανατολίζουμε με μεγάλη επιτυχία την εισαγωγή ιδεών που δύναται να ταράξουν τις ήδη υπάρχουσες θέσεις.
Με άλλα λόγια, αποτυγχάνουμε παταγωδώς να ακολουθήσουμε τη διαχρονικά χρήσιμη συμβουλή του Carl Sagan περί κριτικής σκέψεως, η οποία δεν είναι άλλη από την ακόλουθη: “Προσπαθήστε να μη δένεστε υπερβολικά με μία θεωρία, απλώς επειδή είναι δίκη σας”.

Η “Τύχη” ή οι “Επιλογές” Καθορίζουν τη Ζωή Μας;

luckvschoice

Είμαστε, άραγε, θύματα των περιστάσεων ή του εαυτού μας; Ή για να θέσω πιο ξεκάθαρα αυτή τη πρακτικά ρητορική ερώτηση: είμαστε το αποτέλεσμα της τύχης ή των επιλογών μας;
Μια σύντομη -και κάπως αφοριστική- κριτική απέναντι στις δύο πιθανές απαντήσεις θα ήταν η εξής:
Ο παράγοντας “τύχη” παίρνει πάντα θέση όταν η έννοια κάθε είδους προσπάθειας, μετονομάζεται σε ευκαιρία.
Όσοι στηρίζονται σε αυτή τη γλυκιά αυταπάτη, αποτινάζουν με περίσσεια ανακούφιση το θεμελιώδες δικαίωμα της προσωπικής πρωτοβουλίας και κατηγορούν τις συνθήκες και τις περιστάσεις για ότι συμβαίνει -ή δε συμβαίνει- στη ζωή τους, παίζοντας, σε καθημερινή και αδιάλειπτη βάση, κρυφτό με την ενήλικη πλευρά της υπόστασής τους. Πολλοί αρέσκονται στο να ρίχνουν την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλο πέραν του εαυτού τους, μπαίνοντας αυτόματα στη θέση του θύματος, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι εκείνη, ακριβώς, τη στιγμή, σχεδιάζουν και εκτελούν την αυτοκτονία τους. Είναι οι λεγόμενοι τυχοδιώκτες, οι οποίοι κυνηγούν μια εύκολη ζωή και ελπίζουν /να τους έρθουν(!) όλα καλά”, εύχονται, δηλαδή, να έχουν μια καλή τύχη. Στο χάρτη του ελλιπούς σχεδίου τους, οι έννοιες πειθαρχεία, επιμονή, συγκέντρωση, αφοσίωση, πάθος και φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, η έννοια της προσπάθειας, εκλείπουν.

Τα μυστικά κόλπα στο Facebook για να κάνετε τη διαφορά!

Εάν είστε από τους χρήστες που απλά κάνουν like ή που καμιά φορά ανεβάζουν κάποια φωτογραφία στο Facebook, τότε ίσως δεν ξέρετε κάποια άλλα μυστικά και χρήσιμα τρικ του κοινωνικού δικτύου.
Τα τρικ αυτά που είτε αφορούν την ασφάλεια του λογαριασμού σας, είτε απλώς έχουν ενδιαφέρον για να περάσετε την ώρα σας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά σε όλους τους χρήστες. Δείτε τα…
1. Δείτε τη φιλία των… φίλων σας
ted01

Πολλές φορές βλέπετε έναν φίλο σας να κοινοποιεί ένα σύνδεσμο στον τοίχο κάποιου άλλου ή να ανεβάζουν μια φωτογραφία μαζί. Ξέρετε ότι μπορείτε να δείτε όλες τις αλληλεπιδράσεις τους σε μια συνεχόμενη ροή; Πληκτρολογήστε στη διεύθυνση url του facebook τα εξής facebook.com/όνομα.επώνυμο (κολλημένα, χωρίς κενό το όνομα του ενός φίλου) μετά κολλημένα ?and= και μετά το όνομα του δεύτερου ατόμου. Θα σας εμφανίσει όλο το ιστορικό της φιλία τους!
2. Δείτε από πού είστε συνδεδεμένοι

Κι ο Πάπας βγαίνει έξω από τα ρούχα του!!! Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια σπάνια επίδειξη δημόσιας οργής (Βίντεο)

Αποτέλεσμα εικόνας για Pope Francis in a rare display of public anger as the faithful almost pull him to the ground

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Μεξικό, ο Πάπας τα βρήκε σκούρα!

Στη συνάντηση που είχε με τους πιστούς, κάποιοι υπερενθουσιώδεις από αυτούς του άρπαξαν το χέρι και τον τράβηξαν προς το μέρος τους.

Ο Πάπας, απευθυνόμενος σε κάποιον, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας " Μην είσαι εγωιστής, μην είσαι εγωιστής"

Ποια κατέχει το ρεκόρ της πιο ψηλής γυναίκας στον κόσμο;



Το όνομά της είναι Zeng Jinlian και γεννήθηκε στην Κίνα το 1964. Απεβίωσε το 1982, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 18 της χρόνια.

Σχεδόν 2,5 μέτρα!

Η Jinlian – σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις – είχε ύψος 2,49 μέτρα! Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ακριβές ύψος της ίσως ήταν μεγαλύτερο από αυτό, αλλά η σκολίωση από την οποία έπασχε δεν της επέτρεπε να σταθεί ευθυτενής ώστε να μετρηθεί σωστά. Μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ της πιο ψηλής γυναίκας στον κόσμο.

Κρεμμύδι, για τις ουλές της ακμής!



Η ακμή μπορεί να αφήσει άσχημες ουλές στο πρόσωπό σας, οι οποίες είναι πολύ ενοχλητικές. Η μάσκα προσώπου με κρεμμύδι και πλιγούρι βρώμης συμβάλλει στη μείωση των ουλών, ενώ κάνει το δέρμα πιο απαλό και λείο
Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, ενώ το πλιγούρι βρώμης καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα του προσώπου.


Μάσκα για τις ουλές της ακμής με κρεμμύδι και πλιγούρι βρώμης

Λαζόπουλος: Η πορεία προς τον «σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας»

Λαζόπουλος

Γράφει η Ευτυχία Αλικάκου
Έχουμε πιάσει τόσο πάτο ως χώρα και ως λαός που κάποιες φορές το παρακάτω μας φαίνεται αδιανόητο. Μέρα με τη μέρα ο τόπος βουλιάζει σε ένα ατέλειωτο βούρκο σήψης, διαφθοράς και διαπόμπευσης ηθών και αξιών τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό και φυσικά πνευματικό. Το βαρέλι όμως όπως φαίνεται δεν έχει πάτο και φροντίζουν να μας το θυμίζουν τακτικά οι εντεταλμένοι προπαγανδιστές του συστήματος.
Φαινόμενο Λαζόπουλος, αφορμή η χθεσινή φράση του: «Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα. Αυτό το θεωρώ παράνοια». Ο συριζοταλιμπάν, τσιπρόπληκτος θεατρίνος και η μεθοδευμένη σάτιρα του ήταν ένα από τα πράγματα που προσωπικά πίστευα ότι έχουν πλέον αγγίξει το ταβάνι της δυσωδίας. Αλλά η πεποίθηση μου αυτή διαψεύστηκε χθες. Η τρανή απόδειξη όμως για την ύπαρξη του προαναφερθέντος βούρκου δεν είναι τόσο αυτό που είπε ο παρουσιαστής της εμπομπής «καθαριστήριο ΣΥΡΙΖΑ- Κάθε Τρίτη εφημερεύει» αλλά η αντίδραση του κοινού. Συγκεκριμένα, η έλλειψη αντίδρασης από το κοινό, λαϊκιστί δεν άνοιξε ρουθούνι. Αυτή η σιωπή και το συνακόλουθο χειροκρότημα είναι η κατάντια μας και παράλληλα η επιτυχία του χρόνιου χαϊδέματος αυτιών, τα οποία από το τόσο γούτσου-γούτσου φτάσανε να μην ακούν ή να κάνουν πως δεν ακούν. Άλλωστε, «γιατί να σηκωθώ να τον στολίσω σαν επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής; Το Σόιμπλε έβρισε, αυτόν που βρίζω και εγώ καθημερινά ενόσω καθαρίζω φασολάκια» σκέφτηκαν οι Ανθούλες που κακαρίζουν εκκωφαντικά από κάτω.

Σύλληψη επ’ αυτοφώρω! - Ένα παράθυρο στο Σύμπαν

image

Φωτο: Η επιτάχυνση μιας μεγάλης μάζας στρεβλώνει τον χωροχρόνο δημιουργώντας κυματισμούς

«Παράθυρο προς το Σύμπαν» ανοίγει η παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων, για πρώτη φορά. Σκοτεινά αντικείμενα, αστρικά «σπλάχνα» και εικόνες από τότε που το Σύμπαν ήταν «μωρό» περιμένουμε να μας αποκαλυφθούν μέσα από τη νέα μορφή παρατήρησης


Είναι αδιαμφισβήτητα η είδηση της εβδομάδας, θα συγκαταλέγεται οπωσδήποτε μέσα στις σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει το εφετινό Νομπέλ Φυσικής και είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στα «top» των επιστημονικών ανακαλύψεων για πολλές ακόμη δεκαετίες, για να μην πούμε αιώνες. Παρά το γεγονός όμως ότι την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή όλοι μιλούσαν για αυτήν, οι περισσότεροι έλεγαν ότι δεν την καταλαβαίνουν. Εδώ είμαστε για να σας εξηγήσουμε. Τι ακριβώς είναι τα βαρυτικά κύματα; Γιατί η ανίχνευσή τους εκατό χρόνια μετά την αρχική πρόβλεψή τους είναι τόσο σημαντική; Τι παράθυρα μας ανοίγει για το μέλλον; Απαντήσεις στις σελίδες που ακολουθούν.

Επειτα από προσπάθειες 50 ετών ανιχνεύθηκαν επιτέλους τον περασμένο Σεπτέμβριο τα βαρυτικά κύματα που προβλέπει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Ηταν η τελευταία από τις βασικές προβλέψεις αυτής της θεωρίας, η οποία δεν είχε επιβεβαιωθεί παρατηρησιακά ως σήμερα. Το όργανο που πέτυχε αυτή τη σπουδαία πρωτιά είναι το αμερικανικό ζευγάρι των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO (Laser Interferometry Gravitational Wave Observatory). Είναι μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της επιστήμης που ανοίγει ένα νέο παράθυρο παρατήρησης του Σύμπαντος, εκεί όπου τα οπτικά και τα άλλα «κλασικά» τηλεσκόπια δεν έχουν τη δυνατότητα να «κοιτάξουν». Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα σε ποια μονοπάτια μπορεί να οδηγήσει αυτή η ανακάλυψη, αλλά σχεδόν όλοι θεωρούν ότι το βραβείο Νομπέλ Φυσικής του 2016 θα την επιβραβεύσει.

Κυνηγώντας το άπιαστο κύμα

Επαναστατική θεραπεία του καρκίνου του αίματος - Θεραπεύτηκαν 9 στους 10 ασθενείς με λευχαιμία

image

ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Εντυπωσιακά -αν όχι άνευ προηγουμένου και επαναστατικά- είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές μιας πειραματικής αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας, η οποία ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να καταστρέψουν τους όγκους, ακόμη και σε περίπτωση μεταστάσεων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν προηγουμένως τροποποιηθεί στο εργαστήριο και επανεισαχθεί στον ασθενή.

Επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Ρίντελ του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», ανέφεραν ότι ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους του αίματος, που δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από πέντε μήνες, εμφάνιζαν πλήρη ύφεση της νόσου 18 μήνες μετά την θεραπεία, χωρίς πλέον τα παραμικρά ίχνη καρκίνου.

Σε μία κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς που είχαν είτε μη-Χότζκινς λέμφωμα, είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση μετά από ενάμισι έτος.

Κοιτώ τις μέρες μου να φεύγουν


Φεύγουν. Δεν προλαβαίνεις να τις γευτείς.
Πας να τις χαιρετίσεις και φεύγουν οι τρελές.
Κοίτα, περνάνε με κόκκινα φανάρια και τους επαίτες πλέον δεν κοιτούν.
Γίναν και οι μέρες σαν τους ανθρώπους. Τους προφτένεις;

Τρέχουν. Φοράνε γάντια και στο μετρό δεν σου μιλούν.
Ακούς τις καμπάνες από καμιά εκκλησιά και κάπως έτσι μυρίζεις την ώρα.
Μα σαν κοιτάξεις τους δείκτες, άλλαξε η μέρα. Περασμένες 12.
Δεν πρόλαβα απόψε να τους συστηθώ. Δεν πρόλαβα να μάθω τι μέρα είναι.

Εσύ ξέρεις; Κοιτώ τις μέρες να φεύγουν. Φοβήθηκα. "Μα τι κάνω"; Αναρωτιέμαι.
Είναι οι Δευτέρες ίδιες με τις Τρίτες; Χορεύουν τα Σάββατα σαν τις Κυριακές;
"Μα τι κάνω"; Αναρωτιέμαι. Από Δευτέρα σε Κυριακή και πάλι από την αρχή.
Κύκλοι αέναοι. Πόνος στα πόδια και ένας υποβόσκων πονοκέφαλος.

Εσείς δεν βγήκατε από γυναίκας μήτρα – Είστε τέκνα γενετικά τροποποιημένα!



Όποια γυναίκα είχε την τύχη να φέρει στον κόσμο ζωή, θα με καταλάβει. Κι όποιος άντρας είχε την τύχη να ζήσει πλάι σε μια γυναίκα παρατηρώντας αυτό το θαύμα, θα με καταλάβει επίσης…

Αλλιώς να τρως μια ντομάτα αγορασμένη -κι ας είναι οργανική βιολογικής καλλιέργειας- και αλλιώς να την έχεις μεγαλώσει εσύ, με κόπο, φροντίδα, αγάπη και όλη την περιποίηση που χρειάζεται μέχρι να ωριμάσει και να γίνει προσφορά στο τραπέζι σου.
Όποιος έχει φέρει στον κόσμο παιδί και το έχει μεγαλώσει, όχι ως κτήμα του και προέκταση του εγώ του, θα καταλάβει απόλυτα πως νιώθω αυτή τη στιγμή. Θα καταλάβει τον πόνο και την θεϊκή οργή που μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος όταν βλέπει έναν άλλον άνθρωπο, στο όνομα του Μαμωνά, να καβαλάει ένα αεροπλάνο και να σπέρνει το θάνατο.
Όχι εν ώρα πολέμου, αλλά σε καιρούς υποτιθέμενης ειρήνης, να βολτάρει στους ουρανούς, να πατάει ένα μαμημένο κουμπί και να αφήνει τόνους χημικών να πέφτουν σε αθώους πολίτες. Μια ακόμα μέρα τέτοια ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑΣ βιώσαμε στην Ελλάδα!

Εσύ!

Τα 14 βότανα που καταπολεμούν τις παθήσεις του αναπνευστικού

Eνα πολύπλοκο εργαστήρι, κομβικής σημασίας για τη ζωή του ανθρώπου, αποτελεί το αναπνευστικό σύστημα. Η λειτουργία του έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη ατμοσφαιρικού αέρα, την παραγωγή φρέσκου οξυγόνου που αποστέλλεται στην καρδιά και έπειτα διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα και στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό.

Η απλή αυτή περιγραφή καθιστά σαφή τη σημασία ενός υγιούς αναπνευστικού συστήματος. Παρ’ όλ’ αυτά, οι παθήσεις του παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και της επιβλαβούς ανθρώπινης δραστηριότητας. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα, φυματίωση, πνευμονία είναι μερικές από αυτές.

Η φύση έχει φροντίσει, όμως, και για το αναπνευστικό σύστημα, αφού στο φαρμακείο της μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία βοτάνων που αναπτύσσουν αποχρεμπτική και αντιβηχική δράση και άλλα που πολεμούν τις λοιμώξεις των πνευμόνων, το άσθμα, τις φλεγμονές και άλλες συναφείς παθήσεις.

14 βότανα για τις παθήσεις του αναπνευστικού

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

Είναι ένα θαυματουργό βότανο, που χρησιμοποιείται ενάντια στις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει τον βήχα, ρευστοποιεί τα φλέματα και καταπολεμά το άσθμα. Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα του, το ευκαλυπτέλαιο, αναπτύσσει αντιβιοτική δράση κατά των μολύνσεων του αναπνευστικού, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της φυματίωσης. Εισπνοές ατμού (5-10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό) βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της καταρροής ενώ για την καταπολέμηση του βήχα συστήνονται εντριβές με διάλυμα στο στήθος. Εισπνοές προτείνονται και σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγμορίτιδας.

ΘΥΜΑΡΙ
Κατευναστικό στη βρογχίτιδα, τον κοκίτη και γενικά σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Το θυμάρι, γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαματικές ιδιότητές του, είναι ένα φυτό με έντονη μυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυμέλαιο), στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες. Η θυμόλη που περιέχεται κατά 40% στο αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος σε γαργάρες και κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, της φυματίωσης και του κοκίτη με μορφή διαλύματος σε κομπρέσες. Το θυμέλαιο χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό με θυμάρι πιστεύοντας ότι έτσι αποκτούν ενεργητικότητα.

Το καλωσόρισμα ενός παιδιού


Όταν ένα παιδί έρχεται στον κόσμο περιμένει από μας να το καλωσορίσουμε, να του δώσουμε χώρο στη ζωή μας. Για να αποκτήσει οντότητα, να γεμίσει η ύπαρξη του με ζωή, χρειάζεται κάθε φορά που το κοιτάμε στα μάτια να νιώθει πως το αγαπάμε βαθιά. Αγαπάμε εκείνο και όχι τον εαυτό μας μέσα από εκείνο.
Όταν ένα παιδί ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο, λαχταρά να το καθρεφτίσουμε, για να μπορέσει να αναγνωρίσει αργότερα τα χαρακτηριστικά του. Χωρίς το δικό μας βλέμμα, το δικό του στρέφεται στο κενό. Δεν έχει εικόνα να αντικρίσει. Περιμένει να ονομάσουμε τα χαρακτηριστικά του, τα οποία αποτυπώνονται μέσα του, όσο παρατηρεί στη ματιά μας το θαυμασμό μας για εκείνο. Αν η περιγραφή είναι στείρα, τότε η δική του εικόνα γίνεται θαμπή. Όταν αργότερα κάποιος απευθυνθεί σε αυτό το χαρακτηριστικό (πόσο έξυπνος είσαι) δε θα μπορέσει να το ακούσει, να το δεχτεί ως μέρος της προσωπικότητάς του. Κάθε τι που περιγράφουν οι γονείς με περηφάνια, αποτυπώνεται μέσα του με ανεξίτηλο τρόπο.
Υπάρχουν παιδιά με δυνατότητες, που όμως δε βρήκαν θέση στην καρδιά των γονιών τους, για να τις αναγνωρίσουν και να τις επισφραγίσουν στην προσωπικότητά τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, αποκτούν προσωρινή θέση στη ζωή τους και δεν μπορούν να εδραιωθούν στον ψυχισμό τους. Κάθε φορά που μια αρνητική συγκυρία τούς κλυδωνίζει, αμφισβητούν την προσπάθεια τους, ακυρώνουν το αποτέλεσμα, απορρίπτουν τον εαυτό τους. Η αξία τους δεν έχει ριζώσει και επομένως ό,τι διαθέτουν, σκορπίζεται στον άνεμο.
Οι γονείς έχουν πολύ μεγάλη δύναμη για τα παιδιά τους. Κάθε παιδί είναι ένας πίνακας, όπου πάνω του ζωγραφίζουν οι γονείς με επιτηδειότητα και τέχνη ό,τι παρατηρούν στο παιδί τους. Οι παραστάσεις βέβαια πρέπει να καθρεφτίζουν το παιδί και όχι τις δικές τους ανάγκες και τις δικές τους απωθημένες επιθυμίες

Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!

Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην παραμέλησή του αλλά σε μια τεχνική διόρθωσης των... κακών του τρόπων.
adiaforia2
Η τεχνική της αδιαφορίας συχνά προτείνεται ως μέθοδος εκπαίδευσης, όμως ο περισσότερος κόσμος τη βλέπει με δυσπιστία. Συνήθως μας ακούγεται σκληρή, απάνθρωπη και απρόσωπη και δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε. Φοβόμαστε ότι έτσι στερούμε την αγάπη και την προσοχή μας από τον σκύλο μας και ότι ίσως να ρισκάρουμε και τη δική του αγάπη για μας.

Βλέπουμε την αδιαφορία ως τιμωρία, δεν είναι έτσι όμως.

Αντίθετα, είναι ένας από τους πιο θετικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις αντί πραγματικών τιμωριών τις οποίες οι περισσότεροι, χωρίς δισταγμό επιβάλλουμε στο σκύλο μας (επειδή ήταν άτακτος ή κατέστρεψε κάποιο αντικείμενο ή έπιπλο, ή είχε κάποιο «ατύχημα» τουαλέτας ή επειδή φέρθηκε άσχημα σε άλλο σκύλο). Οπότε μάλλον δεν έχουμε πρόβλημα με τις «άλλες» τιμωρίες… Απλά, αυτές μας είναι γνώριμες από τα παιδικά μας χρόνια, όταν μας τις επέβαλλαν για τι δικές μας αταξίες. Η «αδιαφορία» δεν μας είναι οικεία ως τακτική.

Γιατί οι τιμωρίες φέρνουν αρνητικό αποτέλεσμα;

Συνήθως έρχονται με καθυστέρηση, δηλαδή πολύ μετά το συμβάν που τις επέβαλλε. Και έτσι πάνε χαμένες. Ένας κανονικός σκύλος αδυνατεί να συνδέσει κάτι που γίνεται τώρα με μια προηγούμενη «αταξία» -αφήστε που συνήθως ο ίδιος δεν την αντιλαμβάνεται ως αταξία. Για αυτό μια τιμωρία με καθυστέρηση τις περισσότερες φορές δημιουργεί σύγχυση και φοβία στο σκύλο, οδηγεί σε ρήξη της σχέσης του με τον άνθρωπό του και έτσι το πρόβλημα χειροτερεύει.
Η τιμωρία -ακόμα και η διόρθωση- είναι ανθρώπινος τρόπος εκμάθησης, όχι σκυλίσιος, κάτι που πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους τετράποδους. Η αδιαφορία είναι σκυλίσιος τρόπος, για αυτό και είναι πιο αποτελεσματική. Χρησιμοποιώντας την εποικοδομητικά μπορούμε να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά του σκύλου μας και να του περάσουμε σημαντικά μηνύματα -στη δική του γλώσσα.

Τι σημαίνει η αδιαφορία για έναν σκύλο;

Πέρα από την κρεατοφαγία και στροφή σε πιο Λογικές Αυθεντικές Διατροφικές Επιλογές - MELANIE JOY



MELANIE JOY
Beyond Carnism and toward Rational Authentic Food Choises

Ομιλία της  Δρ. Μέλανι Τζόϋ  στο TEDx του Μονάχου της Γερμανίας με θέμα:
Πέρα από την κρεατοφαγία και στροφή σε πιο Λογικές Αυθεντικές Διατροφικές Επιλογές


Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ομιλίες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος. 




Η Δρ. Melanie Joy εξηγεί στο TEDx του Μονάχου το τι σημαίνει να τρώει κανείς ζώα σε μια εποχή όπως η δική μας.

Κράτα γερά



Ουρλιάζεις σαν πληγωμένο παιδί που πνίγεται από λυγμό. Φωνάζεις, χτυπιέσαι σαν άρια από παλιομοδίτικο κομμάτι. Ξεπηδάς και πλανιέσαι σε μαραμένους κήπους των ονείρων σου. Ο αέρας άρχισε να βρωμάει ηττοπάθεια και μίσος και να διαπερνά τις ξεχαρβαλωμένες βεράντες της ψυχής μας .

Ερωτοτροπείς μαζί μας με μια φαρμακερή τρυφερότητα που μιλάει στα χείλια, καίγοντας και παίρνοντας μαζί σου απελπισμένους έρωτες, καταραμένα θέλω και σ’ αγαπώ. Αναμνήσεις που διαπλέκονται σε μισοσπασμένες ράγες του μυαλού χοροπηδούν μπρος πίσω για να θυμίσουν από πού προέρχεσαι, τι είσαι. Πως γίνεται να ξεχάσεις βέβαια; Ξεπουλάνε ανθρώπους, όνειρα, στιγμές για μια αράδα εκτυφλωτικής ευχαρίστησης, που καίει για το γαμώτο τα κύτταρα, κύτταρα αξιοπρέπειας, ξεσκισμένης περηφάνιας;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα