Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Πως να διατηρείτε την μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή πάντα σε καλή κατάσταση


- Η μπαταρία αποτελεί βασικό εξάρτημα για τους φορητούς υπολογιστές αφού από την καλή της κατάσταση εξαρτάται ο χρόνος αυτονομίας και η ο σωστός τρόπος λειτουργίας του υπολογιστή μας. Παρ΄όλα αυτά είναι γεγονός ότι με το καιρό χάνει μέρος από την αρχική της χωρητικότητα και κάποια στιγμή καθίσταται ακατάλληλη για χρήση και στην περίπτωση αυτή απαιτείται φυσικά η αντικατάστασή της. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον φορητό μας υπολογιστή πάντα σε φόρμα και την μπαταρία του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες πιστά.

- To σύνηθες ερώτημα αρκετών χρηστών είναι το εξής : Πρέπει να έχω συνδεδεμένο το λάπτοπ μου στο φορτιστή ακόμη και αν η μπαταρία του φορητού μου έχει φορτισθεί πλήρως; Έχοντας μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία και το φορητό υπολογιστή μας στην πρίζα δεν είναι  επιβλαβές για τον υπολογιστή μας γιατί μόλις το επίπεδο φόρτισης φτάσει το 100% η μπαταρία σταματά την φόρτιση και αυτή η ενέργεια παρακάμπτεται άμεσα με το σύστημα τροφοδοσίας του φορητού υπολογιστή.

-  Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στη διατήρηση της μπαταρίας στην υποδοχή της, όταν ο φορητός υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στην πρίζα, αυτό όμως ισχύει μόνο αν προκαλείται υπερβολική θέρμανση από το υλικό του laptop κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Έτσι, για μια κανονική χρήση, εάν το laptop μας δεν ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες (CPU και σκληρό δίσκο από 40C έως 50C) η μπαταρία θα πρέπει να παραμείνει στην πρίζα το laptop, ωστόσο αν παράγονται θερμοκρασίες πάνω από 60 ° C, η μπαταρία πρέπει να αφαιρείται, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη θέρμανση αφού η θερμότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μπαταρίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο όταν η μπαταρία βρίσκεται σε χρήση αλλά ακόμη και αν έχετε αφαιρέσει την μπαταρία από τον φορητό σας υπολογιστή, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι θα πρέπει να την αποθηκεύετε σε περιόδους μη χρήσης σε δροσερά σημεία με την μικρότερη υγρασία.

- Η παρατεταμένη αποθήκευση θα πρέπει να γίνει σε ένα επίπεδο φόρτισης 40% και σε ένα δροσερό μέρος. Μερικοί ειδικοί συνιστούν να βάλετε τη μπαταρία στο ψυγείο μιας και οι 0C είναι ιδανική θερμοκρασία. Αν το κάνετε χρησιμοποιείστε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα για να κρατήσετε την υγρασία μακριά. Πριν τη χρησιμοποιήσετε ή την επαναφορτίσετε, αφήστε την να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου.

- Δεν πρέπει να αφήνουμε την συσκευή να ξεφορτίζει τελείως, παρά μόνο μία φορά κάθε 30 ημιτελή ξεφορτίσματα. Όσο πιο έντονη χρήση (ενεργειακά) κάνουμε, τόσο καθίσταται μικρότερη η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Τα netbooks, δεν έχουν μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις από την φύση τους, οπότε είναι δεδομένο πως η μπαταρία τους θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ένα  tip για να αποφύγουμε την υπερβολική και χωρίς λόγο κατανάλωση είναι τα εξής: Μην αφήνετε το λάπτοπ σας να ξεφορτίζει τελείως .



- Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε πρόβλημα στην μπαταρία καλό είναι να μην την αφήνετε να φτάνει στο 0%. Οι μπαταρίες των Laptop περιέχουν ένα μετρητή χωρητικότητας που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το ακριβές ποσό της ενέργειας που αποθηκεύεται. Ωστόσο, λόγω των κύκλων φόρτισης / εκφόρτισης, ο αισθητήρας αυτός τείνει να γίνεται ανακριβής. Μερικοί φορητοί υπολογιστές περιλαμβάνουν στο BIOS τους, τα κατάλληλα εργαλεία για να επαναλάβουν τη βαθμονόμηση αυτή μετρητή της μπαταρίας, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πλήρη απαλλαγή που ακολουθείται από μια πλήρη φόρτιση. Έτσι, για τη βαθμονόμηση του μετρητή, θα πρέπει να πραγματοποιείται, για κάθε 30 κύκλους εκφόρτισης, μια πλήρης απαλλαγή που θα πρέπει να ακολουθείται από μια επίσης, από μία πλήρη φόρτιση.Ας δούμε τώρα με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την μπαταρία μας όσο το δυνατόν πιο φρέσκια.


- Πρόκειται για ένα δωρεάν λογισμικό που θα μας βοηθήσει στον να έχουμε πάντα σε γνώση μας τους πλήρεις κύκλους φόρτισης της μπαταρίας μας  ώστε να ξέρουμε πότε θα πρέπει να την αποφορτίσουμε και να την επαναφορτίσουμε πλήρως.


- Ωστόσο μπορεί να μας δώσει και πολλές άλλες πληροφορίες όπως την θερμοκρασία της CPU και του σκληρού μας δίσκου σε πραγματικό χρόνο την δυνατότητα αυτόματης επιλογής σχεδίου ενέργειας αλλά και και τη δυνατότητα να αναστείλετε ορισμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος που βοηθούν στην υποβάθμιση της αυτονομίας (μόνο Windows Vista ή νεότερη έκδοση) όπως η απενεργοποίηση των Windows Aero και η διαφάνεια των παραθύρων που απαιτεί επιτάχυνση της κάρτας γραφικών, και της οποίας η απενεργοποίηση θα βοηθήσει στη αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Η αναστολή αυτών των υπηρεσιών δεν έχει απολύτως καμία αρνητική επίδραση στην απόδοση ή την ασφάλεια του συστήματος σας.

-  Πώς να εκτελέσετε μια βαθμονόμηση (πλήρης απαλλαγή); Η πιο κατάλληλη μέθοδος για να κάνετε μια πλήρη απαλλαγή (100% σε τουλάχιστον 3%) αποτελείται από την ακόλουθη διαδικασία: Φορτίστε πλήρως την μπαταρία  με το μέγιστο δυναμικό της (100%), αφήστε την μπαταρία να "ξεκουραστεί" πλήρως φορτισμένη για 2 ώρες ή περισσότερο, προκειμένου να ψυχθεί από τη διαδικασία φόρτισης. Αποσυνδέσετε το καλώδιο τροφοδοσίας και ρυθμίσετε τον υπολογιστή για αδρανοποίηση αυτόματα στο 5%  εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε 5% τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή, αλλά ποτέ κάτω από το 5%. Για να αποθηκεύσετε μια μπαταρία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρητικότητα της θα πρέπει η χωρητικότητά της  να είναι γύρω στο 40% και θα πρέπει να αποθηκεύεται πάντα σε ένα  χώρο δροσερό με τη μικρότερη δυνατό υγρασία. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε μια άλλη μπαταρία, συνιστάται να το κάνετε μόνο όταν το ρεύμα της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλό.  Πέρα από αυτό, κατά την αγορά μιας μπαταρίας θα πρέπει να δώσετε προσοχή  και στην ημερομηνία κατασκευής.


- Τα  πλεονεκτήματα στη χρήση BatteryCare BatteryCare είναι  σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο πάνω από τον αριθμό των κύκλων εκ φόρτισης, και όταν αυτό φτάνει τα 30 (ή άλλη διαμορφωμένη τιμή), σας ενημερώνει ότι ήρθε η ώρα για να εκτελέσετε μια πλήρη απαλλαγή, προκειμένου να κρατήσετε το μετρητή μπαταρίας σωστά βαθμονομημένο.  Καλιμπράρετε τον μετρητή της μπαταρίας σας με μια πλήρη αποφόρτιση (μέχρι το cut-off σημείο του laptop σας) κάθε 30 κύκλους φορτίσεων/αποφορτίσεων. (περίπου μια φορά το μήνα) . Αν χρησιμοποιείτε το laptop σας για μεγάλο διάστημα στην πρίζα, μπορείτε να παρατείνετε την μπαταρία σας αφαιρώντας την και αποθηκεύοντας την σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία.




- Το Battery Optimizer είναι πολλά βήματα μπροστά και αποτελεί μία πολύ χρήσιμη εφαρμογή που θα μας βοηθήσει σε αυτό τον σκοπό. Η λειτουργία του είναι απλή, αφού τρέξουμε το πρόγραμμα και γιο να το ρυθμίσουμε σωστά θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αναγνωρίσει και να τεστάρει τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας μας ώστε να επιλέξει αυτόματα τον κατάλληλο τρόπο βελτιστιοποίησης της χρήσης του. Παράλληλα δε θα εξακριβώσουμε την φυσική κατάσταση της μπαταρίας μας. 

Όπως βλέπετε επάνω δεξιά στο μενού του προγράμματος υπάρχει η ένδειξη Batery Health. Αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική ένδειξη που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.οι ενδείξεις που θα πάρουμε ανάλογα με την κατάσταση της μπαταρίας μας χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες :

Excellent : Η υγεία της μπαταρίας σας είναι άριστη εάν το το ποσοστό υγείας της μπαταρίας είναι πάνω από 90 % που σημαίνει ότι η μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας σας είναι τουλάχιστον 90 % της αρχικής της χωρητικότητας .

Good : Η υγεία της μπαταρίας σας είναι καλή, αν το ποσοστό υγείας της μπαταρίας σας είναι μεταξύ 50-89 % που σημαίνει ότι η μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας σας είναι μεταξύ 50 - 89 % της αρχικής της χωρητικότητας. 

Poor : Η υγεία της μπαταρίας σας είναι ανεπαρκούς ποιότητας εάν ποσοστό μπαταρίας σας υγεία είναι μεταξύ 20-49 % που σημαίνει ότι η μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας σας είναι μεταξύ 20-49 % της αρχικής της χωρητικότητας και τέλος 

Attention Needed: Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται η υγεία της μπαταρίας εάν το ποσοστό υγείας της είναι κάτω από κάτω από 20 %  που σημαίνει ότι η μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας σας είναι κάτω από το 20 % της αρχικής της χωρητικότητας και θα πρέπει οπωσδήποτε να την αντικαταστήσετε.

Ρυθμίσεις

Για τη βελτιστιοποίηση της απόδοσης της μπαταρίας θα χρειαστεί να την τεστάρουμε πατώντας στην επιλογή Optimization Battery Life όπως θα δείτε στον επόμενη καρτέλα υπάρχουν δύο επιλογές, η Expess Scanning Mode (γρήγορη λειτουργία σάρωσης) που είναι και η ταχύτερη και το τεστ θα ολοκληρωθεί σε περίπου 8 λεπτά και η λειτουργία Comprehensive Scanning Mode (Ολοκληρωμένη λειτουργία σάρωσης) που είναι πλήρης και θα διαρκέσει περισσότερο με αποτέλεσμα όμως να έχετε πιο ακριβή αποτελέσματα.

Αποσυνδέσετε τον φορητό σας υπολογιστή από την πρίζα επιλέξτε την προτιμώμενη λειτουργία σάρωσης και κάντε κλικ στο "Begin Diagnostic"

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην χρησιμοποιήσετε το φορητό υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σάρωσης. 

Μετά το πέρας των δοκιμών θα δείτε την βαθμολογία απόδοσης της μπαταρίας σας. Από εκεί και μετά η εφαρμογή θα αναλάβει την διαχείριση της λειτουργίας της μπαταρίας στον υπολογιστή σας ενημερώνοντάς σας με ακρίβεια για την υγεία της και τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι την αποφόρτισή της.
 

lovefortechnology


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα