Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Φανταζόμαστε φαντάσματα!

ghost-1

Κατά κανόνα τα παραφυσικά φαινόμενα θεωρούνται ως παράξενα και αινιγματικά και δεν εξηγούνται από την επιστημονική κοινότητα. Πολλές φορές αυτά τα φαινόμενα καταλήγουν να ερμηνεύονται από την νευρολογία. Έτσι σημαντικό είναι να εξηγηθεί πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος που σχετίζεται με το θέμα.
Αρχικά ο εγκέφαλος αποτελείται από δυο ημισφαίρια που είναι υπεύθυνα για νοητικές λειτουργίες και την εκτέλεση κινήσεων της αντίθετης πλευράς, δηλαδή το αριστερό ημισφαίριο ασχολείται με την δεξιά πλευρά του σώματος και  το δεξί με το αριστερό. Επίσης το δεξί ημισφαίριο είναι συναισθηματικά ασταθές και το αριστερό πιο λογικό. Μεταξύ τους τα ενώνει το μεσολόβιο, δηλαδή νευρικές ίνες που επιτρέπει την επικοινωνία.
Ο γιατρός Silas Weir Mitchell από την Φιλαδέλφεια επινόησε τον όρο “μέλος-φάντασμα” ο οποίος αναφέρεται στα άτομα που δεν είναι αρτιμελή και έχουν ακρωτηριαστεί. Συγκεκριμένα τα άτομα αυτά αισθάνονταν ότι αυτά τα μέλη που έχασαν υπήρχαν στη θέση τους. Το φαινόμενο ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα όταν η γάγγραινα μάστιζε και πολλοί αναγκάζονταν να ακρωτηριαστούν για να μην εξαπλωθεί η μόλυνση σε όλο το σώμα. Καταγράφεται ότι το 60%-80% αυτών των ασθενών έχει βιώσει το “μέλος-φάντασμα”. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εμφανισθεί όχι μόνο στα άκρα, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέλος. Τα συμπτώματα είναι ο πόνος κατά κύριο λόγο ή μούδιασμα και κάψιμο.

Ωστόσο υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο. Μία από αυτές είναι αποτέλεσμα προϊόν πόθου και επιθυμίας του ασθενούς να μην είχε ακρωτηριαστεί και να μην είχε χάσει το μέλος. Έτσι το άτομο επινοούσε με το νου του ότι το μέλος βρισκόταν στη θέση του. Μια δεύτερη ερμηνεία αποτελεί το γεγονός πως έπειτα από τον ακρωτηριασμό οι νευρικές ίνες συνθλίβονται και συνεπώς ο εγκέφαλος παραπλανείται. Βέβαια αυτή η θεωρία εγκυμονεί αδυναμίες και τελικά πολλές από τις περιπτώσεις των “μελών-φαντασμάτων” αγνοήθηκαν και θεωρήθηκαν ως κλινικές παραξενιές.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα