Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μητρόπολη των Κοπτών στο Κάιρο (φωτο)

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μητρόπολη των Κοπτών στο Κάιρο (φωτο)

Βομβιστική επίθεση με 25 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην μητρόπολη της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κάιρο της Αιγύπτου.
Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μονοφυσιτική Εκκλησία, δηλαδή αναγνωρίζει μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους.
Οι Κόπτες χριστιανοί στην Αίγυπτο αριθμούν περίπου 9-15.000.000 πιστούς.
Οι Κόπτες είναι οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων.
Οι Κόπτες αποτελούν, επίσης, τη σημαντικότερη πληθυσμιακή ομάδα Χριστιανών στο Σουδάν και τη Λιβύη.
Ιστορικά, ομιλούν την κοπτική γλώσσα, η οποία αποτελεί άμεσο απόγονο της δημοτικής αιγυπτιακής η οποία ομιλείτο κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου.
Η κοπτική γλώσσα αποτελεί αντικείμενο μελέτης της Κοπτολογίας και παραμένει σε χρήση ως λειτουργική γλώσσα, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία εκ των Κοπτών σήμερα ομιλούν τα αραβικά.

Όσον αφορά την ονομασία τους, παράγεται από το Αραβικό τύπο της λέξης kibt. H λέξη αυτή είναι παραφθορά της ελληνικής «Αιγύπτιος», όπου αφαιρέθηκε η αρχική συλλαβή «αι» και η κατάληξη «ος» και απέμεινε το «Γύπτι»( kibt).
Έτσι, η λέξη Αιγύπτιος Κόπτης σημαίνει Αιγύπτιος και όχι αυτός ο οποίος αποκόπηκε από το σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή ο αιρετικός, όπως πολλοί νομίζουν.
Η ονομασία αρχικά δεν είχε θρησκευτική έννοια, αλλά εθνική. Αργότερα όμως, έλαβε θρησκευτική για τους ιθαγενείς της Αιγύπτου, λόγω της κατακτήσεως των Αράβων, διότι όλοι ήταν χριστιανοί.
Οι Κόπτες χριστιανοί, δηλαδή οι Αιγύπτιοι χριστιανοί, διασπάστηκαν από την Εκκλησία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 451 μ.Χ., στην 4η Οικουμενική Σύνοδο.
Ανεξάρτητα από τους θεολογικούς λόγους που επικαλέστηκαν, η πραγματικότητα είναι ότι ήθελαν να δημιουργηθεί μια εθνική αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αιγύπτου που να μην ελέγχεται από την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, που τότε ήταν η επίσημη Εκκλησία του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Βυζαντίου). Ο λόγος δηλαδή ήταν καθαρά πολιτικός και εθνικοαπελευθερωτικός.
Όσοι χριστιανοί της Αιγύπτου παρέμειναν πιστοί στην ανατολικορωμαϊκή Εκκλησία, δηλαδή κυρίως Έλληνες και Ρωμαίοι, αποκαλούνται από τους Κόπτες μέχρι και σήμερα «Ρουμ», δηλαδή Ρωμαίοι ή «μελχίτες», δηλαδή βασιλόφρονες, επειδή παρέμειναν πιστοί στον Αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης (Κωνσταντινούπολης).
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για τους Κόπτες είναι το «ρωμαϊκό» Πατριαρχείο και ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης ο «ρουμ πατριάρκ», δηλαδή ο «Ρωμαίος πατριάρχης». Ωστόσο, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχει αγαστές σχέσεις με το Κοπτικό Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αφού είναι ομομήτρια.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα