Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...η μέρα που ο Ήλιος έσβησε πολύ νωρίς



Ο ήλιος βασιλεύει, λέει ο μαλάκας ο άνθρωπος. Το ηλιοβασίλεμα, λέει. Δεν λέει ο βασιληάς ήλιος, ο κυρίαρχος ήλιος, ο επικυρίαρχος ήλιος, αυτός που τα κρίνει και τα αποφασίζει όλα, τα πάντα όλα. Ο ήλιος ανατέλλει, λέει, ο ήλιος δύει. Όχι, κύριε. Ο ήλιος δεν κινείται, δεν γυρίζει, δεν βολτάρει.
Ο άνθρωπος, όμως, πάντα θεωρούσε ότι αυτός είναι το κέντρο του κόσμου. Η εξουσία του σύμπαντος. Λάθος, κύριε. Άμα τραβήξει το διακόπτη ο ήλιος, τελείωσες. Έσβησες. Δεν υπάρχεις.
Δυο κουβέντες σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, τη μικρότερη ημέρα του χρόνου, και αύριο 22 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα, κοντά στις 14,5 ώρες. Λόγω του χειμερινού ηλιοστασίου. Άλλη λανθασμένη ονοματοδοσία στο φαινόμενο.
Ηλιοστάσιο, δηλαδή ότι κάποια στιγμή ο ήλιος... στέκεται, ενώ στέκεται αιώνες στο ίδιο σημείο. Λένε, όμως, ηλιοστάσιο, εκείνη τη στιγμή που ο άξονας της Γης στην τροχιά της έχει στραφεί όσο γίνεται κοντά ή μακρυά από τον Ήλιο.
Σήμερα, λοιπόν, 21 Δεκεμβρίου, το λεγόμενο χειμερινό ηλιοστάσιο για τον βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου βρίσκεται η Ελλάδα. Στο νότιο ημισφαίριο παίζει το θερινό ηλιοστάσιο, με τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Mε την ευκαιρία δυο «πραγματάκια» για τον βασιληά. Ο Ήλιος έχει 109 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη, 1,4 εκ. χιλιόμετρα. Βρίσκεται περίπου σε απόσταση 150 εκ. χλμ. από τη Γη. Μόνο στην επιφάνεια του Ήλιου, όχι στον πυρήνα του κέντρου του, η θερμοκρασία υπολογίζεται σε 6.000 βαθμούς Κελσίου.
21 Δεκεμβρίου: Τη μέρα που ο Ήλιος έσβησε πολύ νωρίς

Πώς συνδέεται το Ηλιοστάσιο με τη γιορτή των Χριστουγέννων;



Το μνημείο του Στόουνχετζ υπήρξε "ναός" για τους εορτασμούς του Ηλιοστασίου σε όλη την ανθρώπινη ιστορία
Η 21η Δεκεμβρίου δεν είναι μια οποιαδήποτε μέρα. Είναι η μέρα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου... ήτοι για το βόρειο ημισφαίριο της Γης η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και η πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα. Το βράδυ της Παρασκευής, που ο ήλιος πήγε για... ύπνο πολύ νωρίς. Η μικρότερη διάρκεια ημέρας καταγράφηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου ο ήλιος ανέτειλε στις 11.23 π.μ. (τοπική ώρα) και έδυσε στις 15.30... δηλαδή μόλις 4 ώρες και 7 λεπτά φωτός και κάτι λιγότερο από 20 ώρες σκοτάδι!

Τη νύχτα που το σκοτάδι ήρθε πολύ νωρίς

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, όπως ονομάζεται η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ο ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του. Έκτοτε η ημέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει, μέχρι την ισημερία της 22ας- 23 Μαρτίου, οπότε το φως θα διεκδικήσει ίσο χρόνο, μέσα στη μέρα, με το σκοτάδι και τελικά θα αρχίσει να κερδίζει... έδαφος, μέχρι το Θερινό Ηλιοστάσιο του Ιουνίου.
Εκεί που η εσχατολογία συναντά τον παγανισμό...
Ωστόσο, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δεν “πέφτει” πάντοτε την ίδια νύχτα του χρόνου, από ημερολογιακής απόψεως. Επειδή το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, και τα δίσεκτα έχουν 366 ημέρες, ενώ η Γη συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,25 ημέρες, στο βάθος των ετών το Ηλιοστάσιο μπορεί να επεκτείνεται από τις 20 μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου. Η τελευταία φορά που το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου, ήταν το 190, ενώ η επόμενη θα είναι το 2303, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο.

Τελικά ο Χριστός γεννάται σήμερον... 25 Δεκεμβρίου;

Η σημασία του Ήλιου για τον πλανήτη μας έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την επιστήμη αλλά από όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως, από καταβολής του είδους. Λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, καθώς εθεωρείτο ο δημιουργός των εποχών του έτους και των αέναων κυκλικών εναλλαγών του θανάτου και της αναγέννησης της φύσης.
Σε όλες τις θρησκείες των λαών του Βορείου Ημισφαιρίου της Γης, η 25 Δεκεμβρίου (με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που στο Γρηγοριανό που ισχύει σήμερα αντιστοιχεί στις 22 Δεκεμβρίου) είναι η ιερότερη ημέρα του χρόνου. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν την ιερή εορτή των Σατουρναλίων. Η ιερότητα της εορτής κληροδοτήθηκε και στη χριστιανική παράδοση όπου ο Θεός δεν θα μπορούσε παρά να “γεννάται σήμερον”, την πιο σεπτή ημέρα του χρόνου. Ενώ και η ενασχόληση των Ρωμαίων με τα Σατουρνάλια, ήταν μια ευκαιρία για τους πρωτοχριστιανούς που υφίσταντο απηνείς διώξεις να εορτάσουν τη γέννηση του δικού τους Θεού.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την αρχέγονη γιορτή του Ηλιοστασίου.



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα